Gość: Beata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 04:29 Wybieram się na trzy dni do Wenecji. Myślę o tym, że na jaden pojechać do Werony. Warto???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
erka44 Re: Werona-czy warto 02.04.07, 12:05 jak najbardziej tak,pociąg do Werony kosztuje grosze a jest to piękne miasto i atrakcje są w zasięgu spaceru Odpowiedz Link Zgłoś
funghettino Re: Werona-czy warto 02.04.07, 13:34 warto, nawet bardzo. to piekne miasto :) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Werona-czy warto 02.04.07, 14:57 warto, ale ja bym jeszcze dorzuciła Padwę (zresztą wolę ja od Werony) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: Werona-czy warto IP: *.bartpl.com 02.04.07, 23:08 zdecydowanie warto, na stronie miasta jest zestaw mapek z zaznaczonymi kilkoma wariantami zwiedzania, gotowe trasy, nie trzeba się wysilać wystarczy wydrukować i w drogę, jeszcze tylko dodam że Padwę także gorąco polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek_ Re: Werona-czy warto IP: 212.244.73.* 04.04.07, 11:49 a mozesz podac adres tej strony miasta? chcialbym do werony skoczyc na okolo 3 dni, lepiej zorganizowac to sobie samemu czy pojechac z jakims biurem podrozy (jezeli wogole taki wypad jakies biuro ma, nie dysponuje wlasnym samochode,)? Odpowiedz Link Zgłoś
sam_diabel Re: Werona-czy warto 04.04.07, 12:20 Werona? WARTO!!!! To miasto nie jest jakoś szczególnie popularne na tym forum, brak też polskojęzycznych przewodników, a ogladać jest co! Byłem i widziałem, zabytki od czasów rzymskich, fajny klimat miasta, wszystko to zrobiło na mnie wrazenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Werona-czy warto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 12:43 narobiłeś smaku! Z Treporti na 1-dniowa wycieczkę da się jakoś dojechać autobusem, pociagiem /nie autem/? pytam, zanim zaczne intensywniej szukać - podziel sie praktycznymi radami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Werona-czy warto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 12:01 portale.comune.verona.it/nqcontent.cfm?a_id=1 zaczęłam szukać, więc sie podzielę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
erka44 Re: Werona-czy warto 04.04.07, 15:07 na dworcu kolejowym w Weronie jest dobra informacja turystyczna, mają dobre mapki bezpłatne,oznacza największe atrakcje i poradzą , ja lubię zwiedzać na wlasną ręke Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: Werona-czy warto 05.04.07, 09:50 sam_diabel 04.04.07, 12:20 + odpowiedz Werona? WARTO!!!! To miasto nie jest jakoś szczególnie popularne na tym forum, >>> bo to "NIE TE PRAWDZIWE WLOCHY" - jest zbyt czysta i zadbana brak też polskojęzycznych przewodników, >>> ?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
erka44 Re: Werona-czy warto 05.04.07, 10:11 Mam właśnie przed sobą pięknie wydany album - przewodnik po Weronie w języku polskim kupiony w Weronie "Werona Historia i Arcydzieła" z planem miasta za 7 euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Werona-czy warto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 11:57 a możesz podac wydawnictwo? może byłby ten album i u nas dostepny - zanim tam pojadę? Chociaż jak 7 euro, to u nas napewno duuużo droższy, jesli w ogóle będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malediwy Re: Werona-czy warto IP: 83.16.102.* 05.04.07, 12:08 Już dwie osoby napiasały, że w Weronie brak polskich przewodnikw. NIEPRAWDA!!! Od lat już kilku oprowadza tam nasza rodaczka Pani Joanna Wanat. Chyba nie będzie miała nic przeciwko temu jeśli podam na łamach forum jej numer telefonu: 00393471301933 Odpowiedz Link Zgłoś
sam_diabel Re: Werona-czy warto 05.04.07, 12:52 hej, napisałem że Werona jest mało popularna na TYM forum (krzywdząco zresztą), a przewodnika po tym miescie nie uświadczycie w Polsce, ani na allegro ani w księgarniach. O ile mi wiadomo nie było i nie ma takiego wydania. Prawdą jest natomiast że w samej Weronie możecie kupić przewodnik po Polsku, sam kupiłem ale niestety został we Włoszech, przez nieuwagę, prawdopodobnie w restauracji na przeciwko ARENY :-(( Przewodniki w samym mieście są dostepne w wielu wersjach językowych tzn jest to są to jakieś włoskie wydawnictwa, tłumaczone na polski, rosyjski itd.... Ceny nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Werona-czy warto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 18:35 ooo... a z tym wydawnictwem współpracuje łódzka Galaktyka - mam kilka ich przewodników, może mają i Weronę. Dzięki za info, i za tel. do pani przewodnik też, może się przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: Werona-czy warto IP: *.bartpl.com 05.04.07, 20:00 tomek - bezposredni link do mapek zwiedzania: www.comune.verona.it/turismo/Passeggiando/inglese/itineraryA/index.htm korzystałem w zeszłym roku, znakomicie sie sprawdzaja, przypuszczam że w informacji turystycznej na miejscu mają takie mapki więc nawet nie trzeba drukować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Wanat Re: Werona-czy warto IP: 151.76.253.* 05.04.07, 21:27 Dziekuje za reklame, Malediwy :) to ja polskojezyczny przewodnik po Weronie! Istnieje naprawde:))) www.verona-all-around.it na dowòd choc nie wiele tu o Weronie znajdziecie :( I co to za pytanie czy warto?! Oczywiscie, ze warto!!!!! A jesli zbyt czysta i zadbana to zgloscie sie do mnie pokaze taka mniej zadbana ;)) Werona jest fascynujaca mieszkam tu od 16 lat a jesli macie ochote to przeczytajcie mòj artykòl w Gazecie Wyborczej (luty 2006) serwisy.gazeta.pl/turystyka/1,51081,3155786.html; serwisy.gazeta.pl/turystyka/1,51081,3401351.html; serwisy.gazeta.pl/turystyka/1,51081,3401357.html I oczywiscie zapraszam seredecznie jesli moge w czymkolwiek pomòc: joanna.wanat@libero.it i tel.00393471301933 Pozdrawiam z Werony:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Werona-czy warto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.07, 00:04 Chyba wdarł się tu drobny chochlik. Pierwszy link nie działa a artykuł Pani Joanny o Weronie jest tu: serwisy.gazeta.pl/turystyka/1,51081,3908131.html Pani Joanno, dziękuję za artykuł o parku Sigurta. Właśnie w tym artykule pierwszy raz natknąłem się na wzmiankę o tym parku i wkrótce się tam wybieram. Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: Werona-czy warto 06.04.07, 10:27 Gość: Joanna Wanat 05.04.07, 21:27 + odpowiedz A jesli zbyt czysta i zadbana to zgloscie sie do mnie pokaze taka mniej zadbana ;)) szanowna Joanno, nie zauwazylas ironii w tym zdaniu dla naszych rodakow polnocne Wlochy to nie te "prawdziwe Wlochy" i nie warto tu sie zatrzymywac, te "prawdziwe" zaczynaja sie na poludnie od Rzymu zwroc uwage, Piemonte, Lombardia, Emilia-Romagna i Veneto jesli nawet sa wymieniane jako cel podrozy to bardzo zdawkowo lub, ze tam drogo te regiony jakos malo kojarza sie z wywieszonym praniem w oknach w zwiazku z czym dla naszych rodakow "to nie sa prawdziwe Wlochy" pytanie watku moze swiadczyc o niklym rozeznaniu terenu w ktory chce sie autor wybrac lub o kiepskim ogolnym przygotowaniu rodakow to nie anegdoty, to autentyczne fakty z przed kilku laty: a) kiedy powiedzialem, iz jade do Italii spytano: czy to lezy we Wloszech b) chcac zrobic przyjemnosc znajomym z dawnych lat, przywiozlem im dobre toskanskie wino, oni nie czekajac otworzyli butelke ale z rozpacza patrzylem jak wspypuja cukier do kieliszkow, na moje zdziwione pytanie co robia stwierdzili, iz jest dobre ale za gorzkie nie wiem jak to zaszufladkowac ale pachnie mi to ciemnogrodem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: Werona-czy warto IP: *.cable.wsm.wielun.pl 06.04.07, 11:39 ja bym zmieniła krąg znajomych, a zostałabym przy toskańskim winie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: Werona-czy warto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 11:56 słuszna rada ;-) albo skoro ci znajomi mają inne zalety - poznać ich lepiej i obdarowywać czymś, czego nie docenią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Werona-czy warto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 11:58 oczywiście NIE obdarowywać czymś, czego nie docenią Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: Werona-czy warto 06.04.07, 21:55 rada spozniona, nie jezdze do Polski Odpowiedz Link Zgłoś
joker137 Re: Werona-czy warto 10.04.07, 10:41 czołem kolego maruś811. widocznie pożałowałeś forsy na zakup brunello di montalcino manachiara i miast tego szlachetnego trunku kupiłeś znajomym rosso di montalcino, wspaniały balans kwasowości kojarzący się z prostotą i chłopskim obejściem. mawiają że dobre rosso di montalcino nie ustępuje brunello, więc po co przepłacać zwłaszcza dla byle jakich znajomych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Werona-czy warto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 17:21 Nieprawda, to była Sasiccaia, ale rocznik marny, więc bez cukru się nie dało:) S. (znajomy vojagera) PS. Od tamtej pory ma zakaz przyjazdu do Polski. Niech się kształci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Wanat Re: Werona-czy warto IP: 151.76.240.* 18.04.07, 22:31 Sassicaia ;) Wszystkim znawcom win oglaszam, ze spòznili sie o 3 tygodnie do Werony; Odbyly sie tu bowiem (jak zreszta co roku) wielkie miedzynarodowe targi wina WINITALY. Trudno, bedzie na przyszly rok. A co do autentycznosci Wloch to fakt. Jak pranie nie wisi i kobity sie nie dra przez okna to dla wielu juz nie Wlochy ;)) W rzeczywistosci to jest bardzo eklektyczny kraj, dlatego jest tez tak ciekawy i atrakcyjny, gdyby nie te kontrasty nie byloby o czym gadac. Moim zdaniem jako taki wlasnie "zlepek i mieszanina" powinien byc odbierany i podziwiany. Cala reszta to stereotypy. Co do przewodnikòw po Weronie: znajdziecie 2 czy 3 po polsku, ale i tak nie ma sie co ekscytowac bo sa to stare przedruki na nowym papierze. Nie ma znaczenia czy sa po polsku czy w jakimkolwiek innym jezyku, nie spodziewajcie sie niczego ponad to co mozecie znalezc w internecie. Jest jeden jedyny nowy "Verona - una città per sognare", ktòry jak na razie nie doczekal sie polskiego tlumaczenia. Ciekawa jestem swoja droga czy Pani Beata byla w Weronie? No i jakie wrazenia? Jesli ktos jeszcze wybiera sie tutaj to: Centrum miasta jest bardzo latwe w opanowaniu, malutkie, kompakcik. To co najslynniejsze znajduje sie wlasnie tutaj, w zakolu rzeki Adygi; dom Julii, dom Romea, Arena. Tutaj znajdziecie tez piekne place Erbe i Signori. Do konca lipca, w miejscu gdzie te dwa place sie spotykaja, w Palazzo della Ragione (XII wiek) odbywa sie ciekawa wystawa "Settimo splendore - modernità della malinconia" nie latwa w podejsciu, ale z pewnoscia warto. Wstep 10 €. Z tym samym biletem w przeciagu 48 godzin mozna tez odwiedzic Muzeum Sztuki Wspòlczesnej w Palazzo Forti. 2 zadanie bojowe dla tych ktòrzy kochaja wyzwania: - odnajdzcie kosciòl w ktòrym znajduje sie tajemnicze wahadlo (dodam dla ulatwienia, ze znajduje sie on przy jednej z dwòch glòwnych ulic starego miasta) Mam nadzieje, ze wreszcie ktos mi wytlumaczy jak to wahadlo dziala;) - odnajdzcie kosciòl w ktòrym znajduje sie najbogatsza we Wloszek (ponoc) kolekcja relikwi. Robi wrazenie! Ksiadz, ktòry wprowadzi Was w tajniki tego miejsca tez robi wrazenie ;)) Ten kosciòl znajduje sie po drugiej stronie rzeki w dzielnicy Veronetta. I te wlasnie dzielnice polecam tym, ktòrym w Weronie bylo "za czysto" :). Piekna dzielnica! Stad tez wdrapiecie sie na wzgòrza i bedziecie mogli bez konca wlasciwie spacerowac po sciezkach, ktòre nigdy nie wiadomo dokad Was zaprowadza. To juz zadanie dla tych, ktòrych neci przygoda. No i jeszcze podziemia! W niektòrych restauracjach w samym centrum (przy Piazza Erbè), np. Maffei czy 12 Apostoli, znajdziecie piwnice, ktòre kryja ruiny rzymskich budowli (Campidoglium, Curii). Warto sie tam jakos dostac choc uprzedzam, ze restauracje bardzo drogie :/ Pozdrawiam wszystkich PS. Wolnosc dla Vojagera! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Werona-czy warto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 23:02 A jak jest w Weronie z dorywczą pracą? Czy potrzebne jest pozwolenie itd? Czy cokolwiek w wakacje tam znajdę? Odpowiedz Link Zgłoś