Gość: Anuta Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.multimo.gtsenergis.pl 13.06.07, 18:19 Bardzo mnie interesuje, bo właśnie się tam wybieram.W jakiej miejscowości i z jakim biurem byłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miner girl Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 16:09 mam pytanko ,czy wszystkie plaze we włoszech sa płatne w sezonie? Odpowiedz Link Zgłoś
dosiabajo Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta 14.06.07, 00:08 Ja byłam tam na własną rękę, mieszkałam w domku camp. ok 10 km od Cefalu. Piękny camping, nad samym morzem, domek w pełni wyposażony(kuchnia,2 sypialnie,łazienka,toaleta,klima)naprawdę super!!! Wyżywienie można wykupić na miejscu. Miasteczko Cefal jest godne polecenia. Nie polecam natomiast Palermo- strasznie tłoczno,niekoniecznie czysto i ogólnie cos w podobie Katowic(jeżeli kiedyś byłaś. To jest moje odczucie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: js Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 09:10 W podobie Katowic??? A gdzie w Katowicach tak piękne zabytki łączące wiele kultur i stylów architektonicznych: pałac, katedra, kościoły z mozaikami, fontanny, parki. Może Palermo jest głośne i brudne, ale taki jest jego klimat i porównywanie go do Katowic to jakieś nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 13:17 Wybieram się w sierpniu z dziećmi. Jedziemy na właśną rękę. CZy mogłabyś mi powiedzieć ile muszę mieć kasy na wyżywienie dla mnie i dzieci. I ile kosztują przejazdy do różnych miast sycylijskich. CHcielibyśmy trochę pozwiedzać. I może jeszcze masz jakieś ważne wskazówki co do pobytu na wyspie. Odpowiedz Link Zgłoś
dosiabajo Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta 14.06.07, 18:18 Za tygodniowy pobyt w domku (mobil home)zapłaciłam 370 euro. Jedzenie:pizza lub spaghetti ok.4-8e,art. spoż.troszkę drożej niż w Polsce ale nie są to jakeś duż różnice. Czytałam przed wyjazdem różne opinie że np. woda miner. kosztuje ok. 1.5e,chleb 2e,piwo5e, może i tak gdzieś jest ale jeżeli pójdziesz do jakiegoś marketu np. Spar to naprawdę nie jest drogo. W pizzerii za piwo 0.5l ok 2.5e. Szynka(dobra) w sklepie ok. 8-10e,sery tanie, mleko 0.6e, owoce też b. tanie. Napisz jakie art. i co jeszcze cię interesuje. Jeżeli chodzi o zwiedzanie to najwygodniej wynając auto- ja za 7 dni zapłaciłam 340e ponieważ nie miałam k. kredytowej a mając kartę to jest koszt ok 200e. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 11:40 Bardzo dziękuje za information. Dużo mi wyjaśniłaś. Z tym samochodem to jest lekki problem...nie mam prawa jazdy niestety. WIęc muszę liczyć na środki masowego transportu. Może wiesz coś na ich temat, tzn. czym najbezpieczniej i najtaniej się pruszać. Wielkie dzięki. Będę "wczasować" koło Taorminy. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.interia.pl 29.06.07, 10:10 Hej, 370 euro za ile osób? Czy to całkowity koszt? Byliście samochodem? Za samochód też się płaci? Czy rezerwowaliscie to z Polski czy szukaliście na miejscu? Dzięki z góry za odpowiedź! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.interia.pl 29.06.07, 11:50 Hej, za ile osób te 370 euro?, pozdrawiam, gk Odpowiedz Link Zgłoś
dosiabajo Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta 14.06.07, 18:02 Przykro mi jeżeli kogoś uraziłam , ale mam zwyczaj wyrażania własnej opinii! Ja tak właśnie odebrałam to miasto a co do zabytków itp. to owszem są,ale w całym tym zgiełku i tłumie trudno jest zebrać myśli i ja chciałam jak najszybciej uciec !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anuta Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.multimo.gtsenergis.pl 14.06.07, 19:48 Ja wybieram się do Campobello di Mazara i jak dotąd mało wiem na temat tej miejscowości.W terminie,który nam pasował nie było wyboru,ale mam nadzieję,że każdy zakątek Sycylii jest wart zobaczenia.Dzięki za info. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 20:08 w campobello di mazara jest największą zbieraniną tunezyjczyków , marokanów , najbardziej porąbane miasto na sycyli, jakie znam jeżdzę dużo po wyspie , gdzie pracuję 6miesięcy rocznie tak od 15 lat , jeżeli zona trapani to tylko castellamare del golfo Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venice Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 20:10 Witaj, czy mogłabyś mi podać namiary na ten camping, w którym byłaś? Może ma jakaś stronę internetową? Będę Ci bardzo wdzięczna, Pozdrawiam serdecznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
dosiabajo Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta 14.06.07, 22:42 na stronie www.raisgerbi.it znajdziesz wiele informacji ale jest strona z innymi campingami www.camping.it Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 08:28 Czy byłaś na Etnie? Jeśli tak to napisz ile trzeba wydać na osobę by dostać się na szczyt i ile czasu to zajmuje.Będę na wczasach koło Taorminy w sierpniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elik Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: 193.59.95.* 15.06.07, 13:35 Wjazd na Etnę to niecałe 50 euro Odpowiedz Link Zgłoś
dosiabajo Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta 15.06.07, 16:38 Koszt to tak jak napisano ok 35-50e. Ja niestety pozostałam na wysokości ok 1800m ze względu na to że obawiałam się że mogę urodzić he he!(7.5mies.ciąży) a mój mąż z 10 synem pojechali kolejką a potem jeepami na górę. To co można tam zobaczyć przerasta jakiekolwiek wyobrażenia! Jeżeli chcesz mogę przesłać ci zdięcia na e-maila. Odpowiedz Link Zgłoś
dosiabajo Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta 15.06.07, 16:43 Jeżeli chodzi o miasto Taormina- to jest naprawdę sliczne, piękne zabytki, krajobrazy,jednym słowem RAJ!! Właśnie Taormina i Cefalu zrobiły na mnie największe wrażenie. Cefalu miałam okazję lepiej poznać ponieważ bliżej mieszkałam i naprawdę kto raz tam był będzie chciał wrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.byt.3s.pl 15.06.07, 23:09 ja mam też kilka pytań. Jeśli chodzi o samochód, to czy brałaś ubezpieczenie podstawowe, czy super cover (czy w ogóle takie proponowali i za ile). Jeśli chodzi o Etnę, to na jaką wysokość można wjechać swoim samochodem, czy lepiej korzystać z kolejki i dżipa? Jak jest z parkingami, czy w większość jest płatnych czy nie. Czy orientujesz się, podróżując samochodem czy dużo jest propozycji bed & breakfast, dobrze oznakowanych. W których miejscach należy spędzić co najmniej kilka dni. No i gdzie najładniejsze twoim zdaniem są plaże. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dosiabajo Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta 16.06.07, 13:38 Proponowali nam dodatkowe ubezp. ale oczywiście podziękowaliśmy jak chyba wiekszosć wynajmujących.Pani która tam obsługiwała sama powiedziała ża zwykle nie biora ludzie tego ubez. Jeżeli chodzi o B&B to można często widzi się przejeżdzając ale nie wiem jak jest z miejscami wolnymi w sezonie bo czytałam że nie łatwo. Na Etnę wyjechaliśmy na wysokość ok.1800m. samochodem i tam jest parking nie pamietam dokładnie ale chyba 2 e za dzień. Tak jak pisałam wcześniej ja zostałam na tej wysokości(ze względu na zaawansowana ciążę) ale naprawdę jest co podziwiać. Moi mężczyżni udali się wyżej i ... PODOBNO CUDO! Mnie najbardziej podobały się plaże okolic Cefalu i Taorminy ale tak naprawdę wszedzie jest pieknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.07, 21:05 Jakbyś mogła to zapytam Ciebie jeszcze czy jest latem duża różnica temperatur między dołem a szczytem Etny . Odpowiedz Link Zgłoś
dosiabajo Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta 16.06.07, 23:03 Ja tam byłam 28 maja i w Katanii było ok. 25C, na wysok.1800m czyli na parkingu pod kolejką ok18c ale wiał tak silny wiatr że ciężko nam było chodzić. Na górze temperatura jeszcze nizsza i ten straszny wiatr! Ale naprawdę warto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elik Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.07, 17:03 To ja jeszcze dopowiem może komuś się przyda ta informacja - po wjecheniu kolejką na górze można za 2 euro wypożyczyć ciepłą kurtkę, warto też chronić oczy okularami, bo wiatr jest bardzo silny. Wrażenia i widoki niezapomniane, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.07, 08:24 Dzięki za info, wiem teraz zdecydowanie więcej niż kilka dni wcześniej.Napewno jest to dobry pomysł na przerwę w plażowanku.Dzięki i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dosiabajo Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.b-ras1.blp.dublin.eircom.net 18.06.07, 09:58 Nikt nie pyta ale ja wspomnę o wyspach Liparyjskich, bo też są godne uwagi. Ja byłam na wyspie Lipari i Vulcano. Coprawda po przyjeżdzie na Lipari byliśmy troszkę zniesmaczeni bo pierwsze wrażenie jest takie: co tam robić? wielu turystów miało podobne odczucie, bo pospacerowali i czekali na powrót. Koniecznie trzeba wynająć jakiś środek lokomocji(samochód, skuter) i wybrać się na wycieczkę po wyspie . Wyspa Vulcano jest o wiele mniejsza ale bardzo fajnie można spędzić czas na kąpielach błotnych,i w gorących żródłach. Odpowiedz Link Zgłoś
darmir Stromboli 18.06.07, 10:28 Też wybieram się na Sycylię. Odnośnie wysp liparyjskich to jest to podobno najciekawszy punkt programu "Sycylia". Planujemy wieczorne wejście na czynny wulkan (dużo ciekawszy niż Etna)+ ewentualny nocleg na szczycie. Kiedyś było to możliwe teraz nie wiem, piszą o obowiązkowym przewodniku. Dla ciekawych: www.swisseduc.ch/stromboli/volcano/virtual/index-en.html oraz: magmatrek.it/- strona jednego z przewodników organizowane są ponadto nocne rejsy i obserwowanie erupcji od strony morza. Gdyby ktoś wiedział coś więcej na temat noclegu na szczycie to proszę o odzew. Odpowiedz Link Zgłoś
dosiabajo Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta 18.06.07, 15:52 Bardzo chcielismy pojechać na Stromboli ,ale tak jak piszesz najlepiej jest tam spędzić noc, podobno niesamowite widoki, ale niestety musieliśmy zrezygnować ponieważ obawiałam się że gdyby dzidziuś który jest w moim brzuszku postanowił zawitać wcześniej to mogłoby być nie wesoło! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: uwaga: dzisiaj otwarta katedra w Noto 18.06.07, 16:28 Dzisiaj nastapile uroczyste otwarcie odbuowanej wreszcie po wielu latach katedry w Noto: www.lagazzettadinoto.it/ www.lagazzettadinoto.it/cattedrale_di_noto%20ok.htm Jesli bedzieic w poblizu, nie moze tam nie pojechac. Odpowiedz Link Zgłoś
samila do Dosiabajo 21.06.07, 13:31 Czesc, Super,ze postanowilas sie podzielic uzyskanymi informacjami ;)) Jesli jest taka mozliwosc: moglabys mi przeslac kilka zdjec z sycylii (pisalas o zdjeciach z Etny) na samila@gazeta.pl ? Bede Ci bardzo wdzieczna-planuje wyjazd w sierpniu i juz sie nie moge doczekac... Zostalas juz Mama po raz drugi? pozdrowienia dla Ciebie i Twojej rodzinki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dosiabajo Re: do Dosiabajo 21.06.07, 17:01 Zdięca prześlę ci wieczorkiem. Rodzinka jeszcze się nie powiększyła, mamy jeszcze przed sobą jakieś 6 tygodni. Ale chciałabym juuuuuż!!! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
samila Re: do Dosiabajo 23.06.07, 09:04 Czesc ;) Super-z niecierpliwoscia czekam na zdjecia ;))) No i zycze, zeby Nowy Dziudzius byl zdrowy i grzeczny ;))) pozdrawiam, samila Odpowiedz Link Zgłoś
dosiabajo Re: do Dosiabajo 23.06.07, 11:25 Przepraszam, że jeszcze nie wysłałam zdięć ale zrobie to najpózniej w poniedziałek, bo zapomniałam ,że mój syn zabrał płytkę ze zdięciami do Polski. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
samila Re: do Dosiabajo 24.06.07, 10:02 Jeszcze raz wielkie dzieki ;)) nie spieszy sie ;) pozdrowienia ;) samila Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.spray.net.pl 29.06.07, 18:40 Wyjeżdżamy na tydzień. Chcemy wypożyczyć samochód i zaczepić się w jednym miejscu jako baza wypadowa. Które okolice polecasz, tak żeby były ładne plaże i w miarę dobrze skomunikowane (drogi) z resztą wyspy? Pozdr. Marek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alojjola Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 15:57 witam, polecam rezerwaecję Sixt, my skorzystakiśmy z ich oferty internetowej, Smart 5 euro za dzień, Panda 8 euro, oczywiście bez ubezpieczeń, my wypozyczylismy samochód na 5 dni i z wszystkimi możliwymi ubezpieczeniami za Pande z klimatyzacja 86 euro, to wyjatkowo tania oferta dostępna tylko przez internet, jeżdżąc przez 5 dni udało nam sie zwiedzic okolice od Palermo do Trapani, wszędzie tyle pięknych mjejscm że koniecznie nalezy sie zatrzymać, wyspa duża, drogi dobre, ruch mały, najbardziej podobały nam sie okolice Trapani, takie dzikie i egzotyczne, w okolicy Palermo bardziej cywilizowanie ale tez pięknie, Jola Odpowiedz Link Zgłoś
asiaasia1979 Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta 30.06.07, 16:59 z jakiego miasta wypożyczałeś samochód?. Ja wybieram sie ze znajomymi pod koniec sierpnia na sycylie.prosze podaj adres strony internetowej na której mozna zrobic rezerwacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alojjola Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 17:25 ta oferta mozliwa jest tylko z Palermo i zwrot samochodu również w Palermo, wypozyczalnia nazywa się Sixt, wrzuć sobie nazwe w wyszukiwarkę, nie pamiętam dokładnie końcówki adresu Jola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.spray.net.pl 30.06.07, 21:16 Bardzo interesująco to wygląda. Czy ta wypożyczalania mieściła się blisko lotniska no i czy ta Pandzia była bardzo wyeksploatowana i czy miała klimę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.spray.net.pl 30.06.07, 21:17 alojjola a gdzie nocowaliście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alojjola Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 13:19 wypożyczalnia jest zlokalizowana niedaleko wyjazdu na autostrade, nie trzeba jechać do centrum, z lotniska Punta Rasin jedzie sie czyms w rodzaju metra za 1,70 euro, my wsiadaliśmy na dworcu kolejowym, około 10 minut jazdy, wypozyczalnia 2 minuty od stacji Stacja kolejki to Francia ulica z wypożyczalnia tez tak sie nazywa, możma tez dojechać autobusem, Pandzia nowa z klimatyzacją, nocowaliśmy w Castellammare del Golfo 60 km w stronę Trapani Jola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.spray.net.pl 01.07.07, 20:11 Dosiabo, napisz proszę co widziałaś i co z tego Twoim zdaniem godne jest zobaczenia. Z Twojego watku wychwyciłem, że byłaś - Catania + Etna, Palermo, Cefalu, Taormina ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dosiabajo Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.b-ras1.blp.dublin.eircom.net 03.07.07, 13:30 Sorki ze tak długo nie pisałam ale przed narodzinami dzidziusia musimy skonczyc remont. Ja tak jak pisałam wczesniej zwiedziłam wybrzeże od Trapani do Katani. Warto wynająć samochód ,bo codziennie możesz wybrać się w inne miejsce a to naprawdę nie jest duży wydatek w porównaniu z biletami i czasem jaki trzeba poswiecić na komunikację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dosiabajo Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.b-ras1.blp.dublin.eircom.net 03.07.07, 13:38 Przed wyjazdem czytałam wiele o Sycylii ale to co zobaczyłam przerosło moje oczekiwania. Piękne plaże, cudowne zabytki, malenkie uliczki na których panuje niesamowita aura. Odpowiedz Link Zgłoś
jollka2 Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta 04.07.07, 09:11 1. A jak z czystościa plaż i ogólnie, bo słyszalam, że troche brudne te ich plaże i miasta. Choć po Egipcie niewiele mnie juz zszokuje :)) 2. Czy jeżdżą drogami tak wariacko jak się opowiada? 3. Czy wycieczkę np. na Etnę trzeba mieć zorganizowaną z jakimś biurem czy samodzielnie? 4. Czy jeżdżąc po wyspie jest szansa na dobre jedzenie w knajpkach, wiadomo najlepsze żarcie jest poza kurortami turystycznymi :) Z góry dziękuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcinkowo Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.aster.pl 04.07.07, 11:36 bylem dwa razy w gioiosa marea za dwa dni jade trzeci raz... plaze czystsze niz w polsce uwierzcie... widzialem tindari , palermo, segesta, selinunt, taormina, messina, a tam gdzie spie trzeba sie udac do piraini,gioiosa, brolo... a z inych atrakcji polecam cotygodniowe targi organizowane w okreslony dzien w danym miescie, tanio, duzo, halasliwie ale uroczo ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosa Re:Do Marcinkowo IP: *.aster.pl 09.07.07, 18:49 Odezwij sie po powrocie i napisz cos wiecej o Gioiosa Marea, Brolo, Piraino. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.szwajcarska.pl 04.07.07, 13:55 1. To źle słyszałaś, plaże są bajecznie piękne, oczywiście nie te na które przyjeżdża milion turystów, choć i te nie mają sobie nic do zarzucenia pod względem czystości ale są i rajskie miejsca nieskażone turystami :) Miasta są i może brudne ale nie o to w tym chodzi bo ich klimat jest niesamowity. 2. Tak jeżdżą okropnie. 3. Można samodzielnie i można samemu wejść na Etnę zamiast wjeżdżać jak 80- letni starszy człowiek. 4. Jedzenie jest wyśmienite. Je się tam, gdzie jest dużo miejscowych. Kupuje się na taragch świeże owoce, tanie i pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.dag.pl 04.07.07, 14:22 Czy ktoś może wie jakie są plaże na wschód od Scopello, ale przed Castellammare del Golfo? Czytałam gdzieś, że raczej kamieniste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcinkowo Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.aster.pl 04.07.07, 16:50 wszedzie trzeba szukac odpowiedniej plazy dla siebie :) tak jak w gioiosa marea :) czesc kamyki a czesc piasek ale jak pojedziesz do Cefalu to masz piaaaaaaaachu i tlumu pod dostatkiem :P szukajmalych fajowych zatocek gdzie bedziesz sama no moze jakis jeden tubylec wpadnie w czasie siesty na szybka kapiel :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alojjola Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.07, 09:45 pomiędzy tymi miastami właściwie nie ma plaż, piękna, kilkumetrowa plaża piaszczysta zaczyna się 2 km za Castellammare w stronę Palermo, a w Scopello {malutka wioska w górze powyżej drogi} troszkę za cudownym, starym portem jest całkiem niezła troche piaszczysta, troche żwirowa niezbyt duża plaża, byliśmy na niej w czerwcu i już był problem z parowaniem, miejsc na kilka samochodów, ponieważ do plaży zjeżdża sie z głównej drogi nie można zostawić samochodu w okolicy, w samym porcie Scopello kamienie, za to widoki przecudne, miejsce raczej do oglądania niż plażowania, jadąc droga ze Scopello do Castellammare w dole. w jednym miejscu widzielismy kilka samochodów nad morzem, niestety nie udało nam sie znaleźć zjazdu, jedyna droga wyglądała na prywatną, to tyle moich spostrzeżeń pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.dag.pl 05.07.07, 13:29 Dzięki za informacje, pozdrawiam Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosa Do Marcinkowo IP: *.aster.pl 08.07.07, 10:38 Gioiosa Marea...jaka piekna nazwa.Jak ja odkryles? Jak dotrzeć? Bliżej z lotniska w Catanii...Czy w miasteczku jest stacja kolejowa? W ktory dzien tygodnia jest targ? Te cotygodniowe targi na Sycylii to cos pieknego.Chociaz w tym roku przekonalam sie, ze na wschodnim wybrzezu w m.Santa Teresa di Riva niedaleko Sant'Alessio Siculo, targi odbywaja sie w srody, ale co dwa tygodnie :( Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
samila So Allojola 05.07.07, 21:45 Wlasnie weszlam na strone wypozyczalni Sixt-ale tam sa calkiem inne ceny od tych, o ktorych pisalas... za 5 dni panda wychodzi 300 euro, a nie 86 :( pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dosiabajo Re: Do Alojjola IP: *.b-ras1.blp.dublin.eircom.net 05.07.07, 23:22 Ja byłam pod koniec maja więc nie było jeszcze tłumów, a i po miastach spacerowało się przyjemnie. Mnie bardziej odpowiadają plaże piaszczyste bo bezpieczniej było i dla mnie i dla dziecka, bo nawet spacery po plaży kamienistej nie są bezpieczne(mokre,sliskie kamienie),jednak warto je zobaczyć bo widoki rozbijających się fal o kamienie są niesamowite! Wycieczkę na Etnę bez problemu mozna zorganizowac na własna rękę(jesteś niezależny czasowo i chyba taniej. Jeżeli chodzi o jedzenie to jadaliśmy w różnych miejscach i różnie to bywało. Czasami pizza za 5 euro była o niebo lepsza od tej za 12 i niekoniecznie jest taniej w zacisznych knajpkach. Kiedyś mój syn chciał mieso z grila z serem a dostał jeden kawałek(prawie) surowego mięsa z łyżeczką tartego sera i zapłacilismy 17 euro, ale na szczęscie tak było tylko raz. W większosci knajpek do rachunku doliczają 1-2 euro napiwku od osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alojjola Re: So Allojola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.07, 10:20 witam, ja tez sprawdziłam na stronie z ciekawości sixt.it jest tam opcja samochód z napisem 5 euro, to sa oferty specjalne, kliknij w obrazek, myśmy tak robili, Jola Odpowiedz Link Zgłoś
samila Re: So Allojola 06.07.07, 11:01 Rzeczywiscie! Wielkie dzieki, nie znalazlam tego wczesniej... pozdrawiam, samila Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrquad Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.07, 11:14 Witam, jadę z rodziną 04.08. do hotelu Kennedy niedaleko Taorminy. Jestem pełna obaw, bo na tym forum pojawił się głos negatywny o tym hotelu. Jakie są Pani wrażenia z Sycylii, gdzie Pani mieszkała? Ile kosztuje wynajęcie samochodu na 1-2 dni i co najbardziej warto zobaczyć? Z góry dzięki za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hala Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.ksknet.pl 14.07.07, 11:50 Wg informacji tam przebywającej (do wczoraj) koleżanki, jedzenie (pewnie po interwencjach z Polski) poprawiło się. Dorzucili jakieś pomidorki itp. Ogólnie hotel, wg koleżanki, jest OK. Pokoje TRIADA ma od strony autostrady, ale są w oknach rolety i szum jest b. niewielki. Sycylią jest zachwycona. W poniedziałek ma mi przekazać garść informacji o objazdówce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: layla Re: Wróciłam z Sycylii 31.05-chętnie odp. na pyta IP: *.19.165.23.osk.enformatic.pl 14.07.07, 17:40 Bylam tydzien na Sycylii z Neckermanem. mieszkalam w letojani (5 km od taorminy). na lotnisku zostalismy przez przewodniczke ponformowani, ze w 'naszym' hotelu niestety nie ma miejsc i zostajemy przeniesieni do innego, polozonego po sasiedzku. okazalo sie ze hotel (Capo Dei Grecci - polecam!), do ktorego nas przeniesli jest duzo lepszy. zadnych doplat nie bylo, wszystkie koszty pokryl hotel, w ktorym zabraklo miejsc. problemem byl.. brak jedzenia. sniadanie o 9, obiadokolacja o 19:30, bez mozliwosci kupienia zadnego zarcia w restauracji, ktora otwierali tylko na czas posilkow. hotel polozony byl przy autostradzie, do miasta daleko, busy hotelowe kursowaly, ale raczej na plaze, do miasta wieczorami i popoludniu. przezylismy dzieki drozdzowkom ze sniadania :-) poza tym oszukiwali przy rozliczeniu za napoje z barku. sama taormina jest piekna, cudne miasto, polecam zboczyc z glownej ulicy i dojsc do ruin teatru albo parku. trzeba uwazac na skutery i samochody, bo wlosi strasznie jezdza. jest drogo, w centrum znalezlismy JEDEN malutki normalny sklep spozywczy, poza tym same restauracje, butiki itp. Odpowiedz Link Zgłoś