Dodaj do ulubionych

jak zagospodarowac czas nad Garda

11.06.08, 15:48
Witajcie, temat ten byl juz tu poruszany ,ale jestem lekko zagubiona.
Otoz od 19 do 26 czerwca wybieram sie nad jezioro Garda. Bedziemy mieszkali w Gargnano, w poblizu Limone. Pomozci mi , prosze, zrobic plan wycieczek,tak aby bylo atrakcyjnie i codziennie cos innego. Wiem , ze warto zrobic wycieczke statkiem, wyjechac kolejka na Monte Baldo(skad?) odwiedzic Sirmone i okoliczne jeziora...i co jeszcze?
Dziekuje za wszelkie porady.
Obserwuj wątek
    • ennka Re: jak zagospodarowac czas nad Garda 11.06.08, 16:54
      Koniecznie pojedźcie do Parku Sigurta.
      www.sigurta.it/
      Widziałam już trochę pieknych ogrodów ,ale żaden się nie może z nim
      równać.
      Zjrzyjcie też do Werony ,jesli nie byłaś tam wczesniej.
      Padwa jest niewiele dalej.
      Przez tydzień nie zdążysz zobaczyć wszystkiego ,co jest tam godne
      uwagi.
      Udanych wakacji.
    • Gość: momo Re: jak zagospodarowac czas nad Garda IP: *.146.236.1.ip.airbites.pl 11.06.08, 17:44
      Na Monte Baldo wjedziesz z miejscowości Malcesine. Polecam Gardaland
      (jesli masz dzieci lub lubisz adrenalinę), a także Parco Natura Viva
      (południowo-wschodni brzeg jeziora)- własnym samochodem jedziesz
      sobie między dzikimi zwierzętami. Sirmione jak najbardziej, polecam
      też Lazise - urocze! Werona jak najbardziej warta zobaczenia.
      Tydzień to strasznie mało.
    • mroczny123 Re: jak zagospodarowac czas nad Garda 11.06.08, 17:50
      Warto zobaczyć miasteczka dookoła jeziora (są piękne). Riva,
      Malcesine - piekne miasteczko z fajnym zamkiem i z kolejką na Monte
      Baldo, Garda, Bardolino (polecam wino o tej samej nazwie), Sirmione
      (fajna starówka i ruiny willi rzymskiego patrycjusza).
      Można na wysokości Rivy skecić w lewo i pojechać nad Lago di Ledro
      (fajna trasa przez długi tunel i potem górskie serpentyny) -
      mniejsze jezioro z innym klimatem. Na północ od Rivy jest ciekawy
      wodospad (wstęp płatny). Oczywiście Werona jest bardzo blisko i
      zaprasza. Warto zajrzeć do Gardalandu - park rozrywki nie tylko dla
      dzieci. Niedaleko są Dolomity. Ja byłem tam troszkę dłużej i
      zdążyłem dojechać na Passo Pordoi z widokiem na masyw Marmolada, w
      drodze powrotnej zwiedziłem Trydent.
      • 184l Re: jak zagospodarowac czas nad Garda 11.06.08, 19:50
        Serdeczne dzieki za szybkie odpowiedzi-wszystkie bardzo przydatne!
        Widac , ze nie bedziemy sie nudzili. Verona oczywiscie jest w planie, ale o parku Sigurta, ani o Lazise nie wiedzialam; jestescie wspaniali i moj entuzjazm do tej wyprawy wzrosl:-))))
        • Gość: Maciej Re: jak zagospodarowac czas nad Garda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 08:44
          Sigurtę koniecznie warto zobaczyć. Będąc w Sigurcie nieopodal jest Mantova,
          gdzie można zajrzeć na godzinę -dwie po zwiedzeniu Sigurty.
          Jeśli wycieczki górskie nie są Wam obce polecam spacer od kolejki na Monte Baldo
          granią w kierunku południowym. Widoki niesamowity, stopień trudności niezbyt
          duży (przy dobrej pogodzie).
          Werona obowiązkowo, wodospad w jaskinii (chyba o ile się nie mylę to Cascate
          Varone) trochę mnie rozczarował.
          • renata.rosner Re: jak zagospodarowac czas nad Garda 12.06.08, 12:24
            A ja uważam, że wodospad jest godzien odwiedzenia, Polecam też Lago
            di Tenno, niewielkie turkusowe jezioro polożone wysoko w górach i
            STRASZNIE glębokie. Wsazane jest tez wejście na Monte Brione w Riva
            del Garda i podziwianie pięknej panoramy jeziora. Z Rivy
            organizowane sa też bezplatne przejazdy do Arco na tamtejszy zamek,
            szczegoly w informacji turystycznej w Rivie. Życzę udanego pobytu :)
        • Gość: Maciej Re: jak zagospodarowac czas nad Garda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 12:46
          > moj entuzjazm do
          > tej wyprawy wzrosl:-))))

Twój entuzjazm wzroście jeszcze znacznie, gdy zobaczysz jak tam jest pięknie.
          Dla mnie Garda chyba jest numerem jeden na liście najpiękniejszych miejsc jakie
          widziałem.
          • donatta Re: jak zagospodarowac czas nad Garda 13.06.08, 09:51
            O Monte Baldo już chyba dość tu napisano, ja tylko dodam, że kolejka jest super nowoczesna i drugi wagonik (górny) obraca się o 360 stopni w czasie jazdy. Przy dobrej widoczności można więc sobie wszystko dobrze obejrzeć. Na samej górze warto zatrzymać się chwilę i przyjrzeć, jak amatorzy lotów próbują złapać wiatr w swój "żagiel", a potem śmigają w dół na lotniach.
            Polecam cichy spacer po kamieniach na lewo od głównej ścieżki - dwa tygodnie temu spotkaliśmy tam rodzinę świstaków.

Samo Malcesine jest jednym z najpiękniejszych miasteczek, jakie widziałam, klimatem przypomina nieco średniowieczne hiszpańskie Pals czy Tossa de Mar. Wąskie uliczki, przesmyki, donice z kwiatami, galerie sztuki, a do tego zamek. Warto go odwiedzić, choćby ze względu na fajne widoki z wieży oraz ciekawe muzeum, ukazujące dość obrazowo florę i faunę jeziora Garda i Monte Baldo, a także różne inne ciekawostki, w tym to, co nurkowie znaleźli na dnie jeziora :-).

Niedaleko Salo, w Gardone Riviera, (bardziej na południe, po zachodniej stronie jeziora) jest ciekawy ogród botaniczny - mały, ale klimatyczny.
            • Gość: natka WAŻNE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.08, 21:12
              Jeszcze dodam ważną moim zdaniem wskazówkę odnośnie Bonte Baldo: Nie
              należy tam jechać rano ponieważ rano są mgły. Najlepszą godziną jest
              15-16. Oczywiście czasami i rano jest OK ale jest to ryzyko. Acha i
              jeszcze mi się przypomniało, ciekawie jest doplynąć statkiem do
              Malcesine, piękny widok :)
              • donatta Re: WAŻNE! 13.06.08, 21:36
                A nie do końca!
                W dzień, w którym my pojechaliśmy rano niebo było czyste. Jednak zanim dotarliśmy do Malcesine (40 km brzegiem jeziora plus prom z Limone) Monte Baldo tonęło już w chmurach. Zrezygnowaliśmy, zwiedziliśmy zamek, połaziliśmy po mieście i dopiero wtedy wjechaliśmy na Monte Baldo. Chmury nadal krążyły, ale coś tam było widać. Najlepszą opcją byłoby więc zacząć dzień od wjazdu na górę.
                • 184l Re: WAŻNE!godzina 0 nadchodzi 17.06.08, 18:57
                  No i mam metlik: rano to Monte Baldo, czy po poludniu???????
                  Zdamy to na panujaca na miejscu pogode i porady tubylcow.
                  Wyjezdzamy 19.VI. rano czyli zwiedzanie zaczynamy od 20-tego( piatek). Moze ostatnia rada: Od czego zaczac, biorac pod uwage fakt, ze bedziemy mieszkali w Gargnano, na zachodnim wybrzezu, czyli tzw. "cytrynowa riwiera"?
                  • donatta Re: WAŻNE!godzina 0 nadchodzi 17.06.08, 20:34
                    To zależy, na co będziecie mieć apetyt :-)
                    Na krótką wycieczkę proponuję egzotyczny ogród botaniczny w Gardone Riviera (nieco na południe od Gargnano), na dłuższą - Sirmione i Peschiera (zupełnie na południu jeziora).

A jeśli chodzi o Monte Baldo, sugeruję pojechać od rana, zapytać w kasie (tylko gotówka!) o warunki panujące do góry - obsługa odpowiada szczerze i bez wahania. Jeśli usłyszycie, że mgła / chmury, wybierzcie się na zwiedzanie Malcesine i zamku, a wjazd na górę zostawcie sobie na popołudnie. Ale wybierzcie słoneczny dzień, przy niepogodzie nie ma większego sensu wjeżdżać do góry.
                    Miłego wypoczynku!
                    • 184l Re: WAŻNE!godzina 0 nadchodzi 17.06.08, 22:48
                      dziekuje!
                  • aseretka Re: WAŻNE!godzina 0 nadchodzi 18.06.08, 07:51
                    Zacząć od zacodniego brzegu: Tarasów Grozy w Pieve i Sanktuarium
                    Montecastello o czym pisałam tu:
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=29615039
                    Kolejny dzień to np. południowe krańce jeziora: bajeczne Sirmione,
                    Salo, a może i Park Sigurta:
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=29615316
                    Opis moich wycieczek wschodnim brzegiem Gardy mozesz przeczytać tu:
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=62578649
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=62648484
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=62794746
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=62851702
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=62913028

• sam_diabel dotyczy Sanktuarium Montecastello 19.06.08, 11:38
                      aseretko, w przypadku sanktuarium Montecastello warto dodać, ze
                      podjazd na miejsce jest wyłącznie dla kierowców o mocnych nerwach i
                      sporych umiejętnościach, ostatni odcinek podjazdu jest niesamowity -
                      zakręty o 180 stopni i bardzo małym promieniu, bardzo wąska jazdnia
                      a do tego prawie pionowo w górę...ja miałem problem z podjechaniem,
                      Toyota też się buntowała, a możliwości manewru i wycofania
                      praktycznie nie ma - kierunek jest jeden - tylko do góry! Na drugi
                      raz wolałbym zostawić auto niżej i wdrapywac się na piechotę, a że
                      odwiedzić to Sanktuarium warto to pewnik, fantastyczne widoki!
                      • Gość: Maciej Re: dotyczy Sanktuarium Montecastello IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 12:22
                        > podjazd na miejsce jest wyłącznie dla kierowców o mocnych nerwach

Przesadasz trochę, owszem podjazd robi wrażenie, ale nie strasz niepotrzebnie. A
                        zakręty - jeden faktycznie musiałem brać na 2 razy, bo nie zacząłem od lewej
                        krawędzi drogi (a zakręt był w prawo).
                      • aseretka Re: dotyczy Sanktuarium Montecastello 19.06.08, 15:41
                        A od której strony wjeżdżałeś? My wjeżdżaliśmy od strony Tignale i
                        obyło się bez większych przeżyć. Gorszy był zjazd w kierunku Limone.
                        Ale my lubimy takie pokręcone, strome drogi.:)
                  • Gość: Maciej Re: WAŻNE!godzina 0 nadchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 10:38
                    Jeżeli będziecie mieszkać obok Limone, to stamtąd cała Monte Baldo widać
                    idealnie. Myśmy zrobili tak - wstajemy rano, widzimy, że szczyty nie są we mgle
                    ani w chmurach - wtedy jedziemy. Jeśli wierzchołek jest w chmurach - odkładamy
                    na następny dzień i tego dnia jedziemy w inne miejsce.
                    Odradzam raczej popołudnie - bo wydaje mi się, że warto na górze spędzić więcej
                    czasu (no chyba, że nie chcecie nigdzie na górze chodzić, tylko wyjechać i zjechać).
                    Może ktoś jeszcze by się wypowiedział, czy po południu nie ma większego ryzyka
                    burzy (po wydaje mi się, że może być takie zagrożenie, ale nie mam na ten temat
                    konkretnych wiadomości).
                    • 184l Re: powrot 28.06.08, 09:38
                      Hej dobrzy ludkowie! Wrocilam zachwycona. Wasze rady byly bardzo skuteczne. Trafilismy na niesamowita wprost pogode. Mieszkalismy w nieokupowanym przez turystow, wiec naturalnym Gargnano, skad latwo promieniowac wszedzie. Poza Waszym radami zrobilismy wycieczka(naprawde warto)nad jezioro Valvestino i do miejscowosci umieszczonej na skale Magasa, a potem na szczyt Cima Rest, skad sa piekne alpejskie widoki i swietne trasy spacerowe. Miejsce to godne polecenia i nie jest tak licznie nawiedzane przez turystow jak Monte Baldo .
                      • Gość: agusek22 Re: powrot IP: 62.87.136.* 01.07.08, 10:53
                        a może ktos powiedzieć jaki jest koszt wjazdu na Monte Blando?
                        co prawda my tylko spędzilismy jeden dzień nad Garda i jestem
                        zachwycona. Szykujemy się tam na wakacje za rok.
                        • Gość: Maciej Re: powrot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 11:04
                          www.funiviedelbaldo.it/eng/orarietariffe.asp
                          17 EUR osoba dorosła, 8 EUR dziecko
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka