Dodaj do ulubionych

Najlepsze reatsuracje w Toskanii

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.08, 22:06
Witam, w zwiazku z nadchodzącym wyjazdem do Toskanii chciałbym poprościć
stałych jak również okazjonalnych bywalców Toskanii o podzielenie się
informacjami o jakiś "pysznych" miejscach (mam na myśli konkretne
restauracje), w jakich zdarzyło sie Wam zjeść.
Obserwuj wątek
    • Gość: fan kuchni Re: Najlepsze reatsuracje w Toskanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.08, 22:07
      oj, chodziło mi oczywiście o restauracje. Pozdrawiam
      • Gość: malgo Re: Najlepsze reatsuracje w Toskanii IP: *.37-79-r.retail.telecomitalia.it 27.06.08, 23:34
        Chyba łatwiej byłoby napisać, gdzie się trafiło na niedobrą restaurację :)
        Często im bardziej domowo wyglądające miejsca, tym pyszniej, patrz też, gdzie
        jest pusto wieczorem a gdzie ludzie czekają na stoliki. Dobrym miernikiem są np.
        w dzień jedzący w danym miejscu robotnicy, ci nie szukają wykwintności, tylko
        domowych smaków, a chyba bardziej z tego słynie toskańska kuchnia.Potrawy
        czasami tak proste że się wierzyć nie chce, że samemu się na to nie wpadło.
        • vojager29 Re: Najlepsze reatsuracje w Toskanii 28.06.08, 10:15
          Dobrym miernikiem są np
          > .
          > w dzień jedzący w danym miejscu robotnicy, ci nie szukają
          wykwintności, tylko
          > domowych smaków,

w moim przekonaniu to chyba najgorszy miernik jakosci dla turysty
          nie znajacego smaku "domowej wloskiej kuchni" i wogole kuchni
          wloskiej
          polowe z tego co jadaja Wlosi dla nas polnocno-wschodnich
          Europejczykow i nie tylko jest poprostu nie zjadliwe,
          pamietaj, kuchnia wloska to nie tylko pizza i szpaghetti, oni jedza
          wszystko co wylowia z morza a polskie podniebienie i przelyk jak tez
          swiadomosc nie sa do tego przyzwyczajone,
          zaraz podniosa sie glosy, ze plote glopstwa ale tak jest, 90%
          naszych rodakow nie jada "owocow morza", wielokrotnie pytalem w
          garmazerii, kto kupuje te delicje i odpowiedz jest ciagle ta sama -
          najczesciej obcokrajowcy i zdziwionym glosem, a Pan nie jest
          Polakiem ? jestem ale naleze do tych 10%
          propozycja - jesli nie znasz wloskiego, trzymaj sie tych miejsc, w
          ktorych jest sporo dobrze ubraných ludzi, nie jak wloscy robotnicy
          ale jak klasa srednia,
          milych degustacji, rzeczywistosc jest zgola inna niz wpisy na forum

• Gość: malgo Re: Najlepsze reatsuracje w Toskanii IP: *.9-79-r.retail.telecomitalia.it 28.06.08, 11:37
            vojager z całym szacunkiem też kiedyś (mieszkając w Polsce) nie mogłam patrzeć
            na tzw. robale i przyjeżdżając do Italii na wakacje długo ociągałam się ze
            spróbowaniem. Myślałam, że gdy ktoś podpisuje się jako fan kuchni to chce poznać
            autentyczne smaki a nie te pod turystów. Poza tym kuchnia toskańska to nie tylko
            stwory pływające, o które tak nawiasem świeże w Polsce trudno. A już na pewno
            nie pizza jest tym, co tutaj się jada w domach, a jada się pysznie, dość często
            w nich bywam. Oczywiście, że nie można opierać się tylko o opinie na forum. Ale
            gdybym jadała tylko pod turystów, to nigdy bym nie poznała chociażby cudownej
            rodzinnej restauracyjki w Viareggio z wariacjami na temat frutti di mare.
            A tak przy okazji,uwaga dla kogoś, kto boi się zaryzykować zamówienia frutti di
            mare, niech uważa, bo tutaj potocznie na wszystko, co pływa w wodzie mówią
            "ryba" (pesce), nawet na żabę.
            • vojager29 Re: Najlepsze reatsuracje w Toskanii 29.06.08, 10:02
              A już na pewno
              > nie pizza jest tym, co tutaj się jada w domach, a jada się pysznie,

pizze tez sie jada i w Toscani a pysznie od swieta jak na calym
              swiecie tymbardziej, ze pizza moze byc naprawde pyszna jesli jest
              prawidlowo zrobiona, rodziny przychodza na pizze ale tez zamawiaja
              pizze do domu, ostatnio przez prawie 3 tygodnie pobytu bylismy
              jedynymi obcymi w restauracji (znanej, uznanej i polecanej w tym
              miejscu, niezbyt daleko od Viareggio) od godz. 20 wypelnionej co
              wieczor po brzegi i zeby nam sie zbytnio nie nudzilo obserwowalismy
              tez miejscowych co jedza,
              jedza duzo potraw z gnocchi - to doslowny odpowiednik polskich
              kopytek, jedza bistecca florentina - to kawal wolowej pieczeni, ze
              specjalnie hodowanych krow w Toscanii z salata i pane, jedza duzo
              pizzy, ktora naprade jest tam wysmienita,
              karta menu jest dosc obfita, na najprostrze danie trzeba czekac min.
              20 min., obiado-kolacje z 3 dan trzeba jesc przynajmniej 2 godziny
              aby nadazyc trawic bo jest tego dosc duzo, koszt srednio 35-40 euro
              na dwoje,
              takie restauracje sa w kazdej, doslownie kazdej miejscowosci a nazwy
              tej nie pamietam bo nie prowadze zapiskow z urlopu, jesli tam
              jeszcze bede napewno trafie,
              pozdrowienia do Viareggio

• vojager29 Re: Najlepsze reatsuracje w Toskanii 29.06.08, 10:05
                och, zapomnialem napsac: specjalnoscia przemilych knajpek portowych
                np. w Livorno jest sos z "atramentu osmiornicy" ale tego nie
                probowalem, nie pozwala mi na to moja swiadomosc
                • Gość: fan_kuchni Re: Najlepsze reatsuracje w Toskanii IP: *.centertel.pl 29.06.08, 11:49
                  Dzięki za ciekawą dyskusję. Ponieważ bardzo lubię włoską kuchnię, a
                  w Abruzji koło Pescary mam też włoską rodzinę, raczej należę do tych
                  10 % o których pisał Vojager, dlatatego być może nawet skuszę się na
                  ten smakołyk z atramentu ośmiornic, a już na pewno będe próbował
                  befsztyków czy gnocchi oraz wszelkich past w tym z owocami morza
                  Obawy o moje "polskie" podniebienie są zatem raczej
                  nieuzasadnione,Chciałbym właśnie spróbować rzeczy autentycznie
                  miejscowych jak ribollita czy papa al pomodoro etc. Natomiast
                  zadając pytanie na forum miałem nadzieję na jakieś konkretne namiary
                  (oczywiście samodzielne poszukiwania będą prowadzone:-)), np.: bede
                  we Florencji i w Sienie - moze zatem tu znacie jakas knajpe z dala
                  od głównych turystycznych arterii, ewentualnie jeżeli nie
                  restauracje to może macie jakieś doświadczenia w kwestii winnic ?
                  Wiem że cała przyjemność polega właśnie na odkrywaniu nikomu
                  nieznanych miejsc, ale toche obawiam się takich nastawianoych na
                  turystów gdzie nic poza wysokimi cenami nie jest pewne. Pozdrawiam
              • Gość: malgo Re: Najlepsze reatsuracje w Toskanii IP: *.55-82-r.retail.telecomitalia.it 29.06.08, 17:59
                No i powoli dochodzimy do tego, że Ty vojager masz swoje doświadczenia a ja mam
                swoje, obydwa prawdziwie :) Ja Twoim doświadczeniom nie przeczę. Nie upieram
                się, że pizzy tu się w ogóle nie je (użyłam określenia "nie jada"). Moje
                doświadczenie jest takie: na wiele domów, wiele obiadów, wiele kolacji, które
                przez rok mojego zamieszkania tutaj miałam okazję spożywać, raz (sic!) zostałam
                zaproszona na kolację z pizzą w roli głównej, ale i tak robioną w domu.
                Oczywiście nie twierdzę, że pizza jest niedobra, wręcz przeciwnie. Ale nie
                należy do charakterystycznej domowej toskańskiej kuchni. A Toskańczycy, jak
                zapewne i inni Włosi, są bardzo silnie nastawieni lokalnie i kultywują tradycje
                swojego regionu. A takimi, jak słusznie podejrzewałam, fan_kuchni jest
                zainteresowany. Oczywiście i tutaj są ludzie, co dzień w dzień chodzą do
                MacDonald's. No cóż....
                Fan_kuchni akurat w Sienie i Florencji nie umiem Ci nic polecić. We Florencji
                zazwyczaj biegnę przelotem do samoobsługowej restauracji Leonardo w pobliżu
                Duomo (więc nie z dala od szlaku). Skądinąd chyba najlepiej karmiącej wśród tego
                typu we Flo. Jest tam przesympatyczny starszy pan w obsłudze. Zresztą wszyscy
                panowie z obsługi są bardzo mili. A co do posiłków to mają bardzo smaczne, jest
                ich dość duży wybór i to charakterystycznych, i jak na jadłodajnię przystało
                (moim zdaniem adekwatniejsza byłaby taka nazwa po polsku) jest niedrogo.
                Bardziej znam restauracje w pobliżu Pistoi, w której mieszkam. Ale tu chyba nie
                trafisz. Często to jest tak, że nazw nie pamiętam, jeżdżąc na wycieczki po
                Toskanii zawsze gdzieś się znajdzie coś dobrego, jak napisał vojager :) Ale na
                przykład zapadła mi w pamięci Osteria del Teatro w Cortonie. Mnie się w kuchni
                toskańskiej podoba jej sezonowość, dzięki czemu je się świeże potrawy. latem np
                , co pewnie sam wiesz, nie czas na karczochy.Za to np. crostini smakują wybornie
                o każdej porze roku, zwłaszcza te wątróbkowe - mniam!
                • Gość: fan_kuchni Re: Najlepsze reatsuracje w Toskanii IP: 212.244.249.* 30.06.08, 12:56
                  Do Cortony zamierzam sie wybrać, wiec zajrze do wspomnianej Osterii,
                  jeszcze raz bardzo dziekuje za informacje. Pozdrawiam.
    • miriam_73 Re: Najlepsze reatsuracje w Toskanii 30.06.08, 10:44
      We Florencji moge polecic przepyszną i sympatyczną knajpkę o nazwie Borgo
      Antico, na Oltrarno, przy placu Św. Ducha (Santo Spirito). Trafiłam tam w maju
      zupełnie przypadkiem wracając z Ogrodów Boboli. Jedzenie jest wspaniałe, bardzo
      urozmaicone aporcje sa olbrzymie. W porze lunchu może brakowac stolików i
      trzeba poczekać, przychodzi dużo miejscowych, co jest swego rodzaju rekomendacją.
      www.borgoanticofirenze.com/
      • Gość: fan_kuchni Re: Najlepsze reatsuracje w Toskanii IP: 212.244.249.* 30.06.08, 12:59
        Wygląda bardzo zachęcająco a po przeczytaniu menu zrobiłem się
        bardzo głodny, dziękuję i pozdrawiam.
        • miriam_73 Re: Najlepsze reatsuracje w Toskanii 01.07.08, 09:40
          Polecam spróbować pizzy ze skamorzą, czosnkiem, gruszkami i miodem. Połączenie
          może szokować, ale to jest smakowa symfonia. W menu na początku jest lista
          potraw dnia, taka ręcznie napisana, warto sie temu dobrze przyjrzeć.
          Cenowo - stany srednie, duży wybór win, w tym - bardzo przyzwoite te w rodzaju
          "vino della casa".
    • Gość: bonalisa Re: Najlepsze reatsuracje w Toskanii IP: 217.153.60.* 30.06.08, 13:46
      Ja polecam we Florencji osterię stosunkowo blisko Santa Maria
      Novella (np. ich bistecca alla fiorentina to było niebo w gebie :-)
      www.osteriadigiovanni.com/main_en.htm
      Poza tym polecam książkę "Toskania i okolice.Przewodnik subiektywny"
      www.toskania.org.pl/
      zawierająca wspomnienia autorów z ich wojaży m.in. o restauracjach,
      które odwiedzili w Toskanii.
      Mile wspominam też Gallo Nero w Sienie
      www.gallonero.it/
      Jak mi się coś jeszcze przypomni to napiszę.
      • Gość: brus Re: Najlepsze reatsuracje w Toskanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 15:40
        Najlepsza pizza w Toskanii: Restauracja Vecchio Frantoio z super
        tarasem z widokiem na morze z góry(10 km od brzegu)w Castagneto
        Carducci. Obok pizzerii normalna restauracja. Konieczna rezerwacja
        telefoniczna. A w ogóle czary!
        Świetnie karmią (a jeszcze lepiej poją - polecam Paleo!) w małej
        Bolgheri. Na końcu głównej uliczki 4 restauracje każda doskonała.
        • Gość: malgo w Certaldo IP: *.35-79-r.retail.telecomitalia.it 30.06.08, 23:24
          Przypomniałam sobie nazwę jeszcze jednego miejsca w Certaldo. Cała miejscowość
          nie jest oblegana tłumnie przez turystów, no chyba że podczas festiwalu
          teatralnego. Taverna nazywa się L'Antica Fonte i ma zewnętrzny taras z widokiem
          na San Gimignano. Jeśli już trafisz do Certaldo polecam Bar Boccaccio z
          cappuccino mistrzowsko ozdobioną (jak by co proś "con disegno", nie zawsze robią
          sami z siebie). Może jeszcze coś mi się przypomni, albo znajdę wśród zdjęć :)
          Acha! A w Cortonie jeszcze pysznie jadłam w jednym miejscu, ale nie znam jego
          nazwy. Było to w zaułku za Piazza di Peschiera, idąc Via Benedetti od głównego
          placu, po prawej stronie.
    • Gość: elsaa Re: Najlepsze reatsuracje w Toskanii IP: *.cust-adsl.tiscali.it 01.07.08, 00:55
      Ogolnie w Toskanii nie bede polecac, bo jest niewiele w ktorych bylam wiecej niz dwa razy i wydaje mi sie, ze to za malo by reczyc za dane miejsce. Dlatego skupie sie na stolicy: We Florencji ciezko wg mnie o super restauracje z sluszna cena (najlepsze sa zaraz za miastem). Ale i tak jest kilka perelek (oczywiscie opinia subiektywna, nie ukrywam, ze wszystkie sa w punktach miasta, gdzie koncentruje sie moje zycie). Podam te na srednia kieszen (25-40 euro na osobe).

Miriam dobrze pisze o Borgo Antico, na placu Santo Spirito. Na kolacje lepiej zrobic rezerwacje. (centrum, nie ma dostepu samochodem)

Calkiem niedaleko na Via Senese jest Pizzeria Conte Ugolino, procz pizzy sa tez normalne dania, szczegolnie polecam typowe toskanskie astipasti. Ostrzegam, ze ich pizzaiolo uwielbia dodac troche cukru do sosu pomidorowego: zaskakujace ale smaczne
      mangiaintoscana.it/conteugolino/
      Calkiem dobrze je sie w Cesarino. Tradycyjne dania toskanskie. Znajduje sie na Via Niccolini 16r (czerwony numer) (wazne!! znajduje sie juz za bramka telepass, oplaca sie isc jesli macie hotel w poblizu, bo jest troche oddalone od typowego szlaku turystycznego)

Jest jescze Vecchio Carlino www.vecchiocarlino.com/ita_main.htm, tylko trudno o parking w poblizu. Ale miejsce i jedzenie przyjemne.

Swietna jest tez Trattoria Angiolino, Via di Santo Spirito, 36, swietne wnetrza, widok na kuchnie i naprawde dobre jedzenie. (ale wydaje mi sie, ze jest troche drozsza, niestety nie pamietam) (centrum, nie ma dostepu samochodem)

Baardzo polecam restuaracje- pizzerie San Domenico w polowie drogi na Fiesole, Piazza San Domenico, 11. Sa swietnie zorganizowani i jakosc naprawde dobra. Czesto przepelniony, ale w lecie jest tez maly ogrodek. (najlepiej podjechac samochodem, bo nie wiem jak kursuja autobusy wieczorem).

Mam nadzieje, ze sie przyda. Dodam jeszcze, ze nie zgadzam sie z opinia, ze w Toskanii nie jada sie pizzy. Wsrod przyjaciol to klasyk. Po prostu makaron itp. mozna smialo ugotowac w domu, a pizza najlepsza jest z pieca opalanego drewnem i dobra pizze mozna zjesc jedynie w restauracji (choc osobiscie twierdze, ze mojej nic nie brakuje ;-) ) Milego pobytu w Toskanii :-)
      • Gość: malgo Re: Najlepsze reatsuracje w Toskanii IP: *.6-87-r.retail.telecomitalia.it 01.07.08, 11:42
        Hmm, chyba jakiś problem czytania ze zrozumieniem :) Pisałam o domowej
        Toskańskiej kuchni :)
        Elsaa też się podepnę pod fana_kuchni i zapisze sobie polecane przez Ciebie
        lokale. Może kiedyś wybiorę się wybitnie kulinarnie do Florencji :)
        • Gość: elsaa Re: Najlepsze reatsuracje w Toskanii IP: *.cust-adsl.tiscali.it 01.07.08, 11:55
          calkiem mozliwe, juz pozno bylo i czytalam pobieznie ;-)
      • Gość: brus Re: Najlepsze reatsuracje w Toskanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 11:42
        Dwa pytania:
        Może podpowiesz jakiś niedrogi nocleg w Fiesole (B&B, albo może
        pensjonat z widokiem na Florencję). Czy w Fiesole jest może szkoła
        jęz. włoskiego dla cudzoziemców?
        Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka