Dodaj do ulubionych

Arezzo czy S. Gimignano

26.07.08, 19:50
Gdzie lepiej wpaść na kilka godzin w drodze z Lukki do Cortony? A
może polecicie jeszcze inne rozwiązanie?
Obserwuj wątek
    • Gość: jugrus Re: Arezzo czy S. Gimignano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.08, 22:54
      W S. Gimignano byłam - cudne! W Arezzo nie, więc nie mogę się
      wypowiadać ale S. Gimignano warte zobaczenia. No i pyszne lody!!!
      • Gość: malgo Re: Arezzo czy S. Gimignano IP: 87.13.63.* 26.07.08, 23:21
        Zależy, ile chcesz poświęcić czasu. Arezzo jest jak najbardziej po drodze (oczywiście samochodowej). Niemal nie zjeżdżasz z trasy. A do San Gimignano wjeżdżasz głęboko w Toskanię, co oznacza czas spędzony w drodze a nie tylko na zwiedzaniu i byciu w danym miejscu. Arezzo jak najbardziej jest wspaniałe. Nie umiałabym zestawić tego miasta z San Gimignano. Miejscowości te są bardzo różne w charakterze. Jeśli idzie o historię sztuki to Arezzo samym cyklem Piero della Francesca bije San Gimignano na głowę, z Piazza Grande nie chce się nigdzie iść, ma tak niezywkły układ. Arezzo było też miejscem planów filmowych dla "Życie jest piękne" Benigniego i można w nim zobaczyć ciekawe tablice wskazujące, ile zmieniono w danym miejscu na potrzeby filmu. Lody smaczne także tam. San Gimignano jest za to niezywkle jednolite w swojej średniowieczności. Można po nim snuć się w nieskończoność, zaglądając w różne zaułki. Wspaniałe tematy do zachwytów i zdjęć. Rewelacyjne widoki po drodze. Oczywiście też ma bardzo cenne zabytki z historii sztuki, zwłaszcza w muzeum miejskim i w dawnej katedrze. Gdy tak się coraz bardziej zastanawiam nad możliwością wyboru, tym bardziej trudno mi to przychodzi. Chyba zdecydowałoby jedynie położenie na trasie Lucca-Cortona. No chyba że nie pojedziesz autem i autostradą.
    • sliwkae Re: Arezzo czy S. Gimignano 26.07.08, 23:07
      Byłam w Arezzo, byłam w San Gimignano... Wybrałabym chyba Arezzo-
      większe, więcej żywego, współczesnego miasta, a także freski Piera,
      większa stara część miasta, kościoły monumentalniejsze, przepiękny
      park z panoramicznym widokiem na okolice miasta gdzie świetnie się
      tam siedziało pod pachnącymi piniami.

Choć oczywiscie S Gim. ma też swoje niebagatelne zalety, ale dla
      mnie to bardziej skansen dla turystów.
      • magdaalfa Re: Arezzo czy S. Gimignano 27.07.08, 09:53
        Bardzo dziękuję za wskazówki. Chyba wybiorę Arezzo. Mogę prosić o
        kilka wskazówek praktycznych? Jak jest tam z parkowaniem, dojazdem
        do centrum etc.
        • Gość: malgo Re: Arezzo czy S. Gimignano IP: *.3-87-r.retail.telecomitalia.it 27.07.08, 10:58
          lepiej nie wjeżdżać do starego miasta, czyli poza mury, pod nimi są parkingi, niestety ten na którym parkowałam w pełnym słońcu (przy porta san Biagio) - nie wiedzieć czemu akurat tam, ale jeśli dobrze pamiętam, to był to wynik krążenia wokół miasta. A dalej to pieszo :)
    • Gość: paka Re: Arezzo czy S. Gimignano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 20:47
      Zdecydowanie Arezzo. Miasto ładne, pełne uroku, bez kitu warte zobaczenia.
      Zaparkować na pewno zaparkujesz trzeba tylko trochę pokrążyć.My zawsze wjeżdżamy
      w samo centrum i w bocznej uliczce w każdym mieście włoskim znajdzie się
      miejsce.W Arezzo warto zwrócić uwagę /jeśli lubisz/ na wyroby ze złota. tamtejsi
      jubilerzy to najwyższa półka. A S.Gimignano moim skromnym zdaniem przereklamowane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka