Dodaj do ulubionych

Sycylia we wrześniu

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.08, 10:22
witam, wybieram się na Sycylię we wrześniu. Czy o tej porze roku
jest tam jeszcze sezon czy już po.... czy wszystkie lokale, miejsca
rozrywkowe jeszcze działają, jak działą komunikacja miejska.
Będę wdzięczna za informacje.
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Sycylia we wrześniu 07.08.08, 11:09
      Wrzesien to jeszcze pelne lato, ale turystow jest juz troche mniej. Czy
      wszystkie lokale sa otwarte? Nie wiem, czy ktos ma takie informacje, ale mozesz
      jechac spokojnie.
    • radioaktywny Re: Sycylia we wrześniu 07.08.08, 11:16
      Wrzesień to bardzo dobry miesiąc na wypoczynek na Sycylii. Na pewno będzie to
      udany urlop.
      Pozdrawiam
      • Gość: tamka Re: Sycylia we wrześniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.08, 12:03
        powiedzcie coś więcej, spotkałam się z opinią, że na południu Włoch
        ( Kalabria ) sezon trwa do końca sierpnia, a potem to już w tych
        mniejszych miejscowościach jest wszystko pozamykane i że nie ma mowy
        o znalezieniu taksówki żeby wrócić do hotelu w nocy.
        • linn_linn Re: Sycylia we wrześniu 07.08.08, 12:34
          W wielu malych miejscowosciach taksowek nie ma. Przez caly rok.
          • Gość: tamka Re: Sycylia we wrześniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.08, 13:02
            linn-linn a może coś jeszcze na temat Sycylii we wrześniu, pogoda,
            woda w morzu, czy czynne sa restauracje, dyskoteki. Ja będę od 13
            września w Letojanni, wiem że to malutka miescinka ale 5 km dalej
            jest Taormina tylko pieszo to tak nie za bardzo....
            dzięki, będę wdzięczna
            • radioaktywny Re: Sycylia we wrześniu 07.08.08, 15:20
              Może link ze średnimi temperaturami września w Taorminie, z ostatnich 11 lat
              będzie Ci przydatny:
              tnij.org/pogodawewrzesniu
              Ja byłem na Sycylii na przełomie czerwca i lipca więc jak konkretnie jest we
              wrzesniu niewiele mogę powiedzieć, poza tym, że w innych rejonach Włoch wrzesień
              to nadal sezon, tyle że z mniejszą ilością turystów.
              Pozdrawiam
              • mediterraneo1978 Re: Sycylia we wrześniu 07.08.08, 22:13
                To jest link do wundergroundu - Reggio Calabria :). Ale dobrze to
                ujmuje pogode - we wrzesniu nie jest az tak rozowo jak na Rodos,
                Cyprze czy Riwierze Tureckiej ale jest ok, zbiezne jest to z relacja
                osoby ktora mieszka na sycylii od 20 lat, jak popada to szybko
                przejdzie, jak sie zachmurzy to nie calkiem ze opalic sie i tak
                mozna itd.
                w malych miejscowosciach w pd. Wloszech jest kiepsko we wrzesniu z
                nastawieniem na turystow, ale np. Kalabria jest ciagle mniej
                popularna niz Sycylia, n ie sadze zeby letojanni bylo wymarle we
                wrzesniu :).
            • linn_linn Re: Sycylia we wrześniu 07.08.08, 20:04
              Niestety Wlochy / szzegolnie male miejscowosci / sa krajem, w ktorym najlepiej
              jest poruszac sie samochodem. Nawt jesli sa polaczenia np. autobusowe, to trzeba
              niestety dososowac sie do ich godzin.
              Znalazlam strone, ktora powinna byc przydatna, ale sie nie otwiera.
              Jest tam mozliwosc znalezienia polaczen. Sprobuj moze sie uda.
              www.giardini-naxos.com/73,menu,Trasporti.html.
              • Gość: tamka Re: Sycylia we wrześniu IP: *.gprs.plus.pl 07.08.08, 21:35
                dzięki za linki, samochód wynajmę do zwiedzania wyspy. Taxi interesowało mnie
                ze względu na powroty z Taorminy do hotelu do Letojanni jeśli zasiedzę się tam
                do późna w nocy.Okaże się na miejscu. Jeśli możecie to napiszcie jaka jest
                pogoda we wrześniu tzn czy
                zabierać rzeczy grubsze niż t-shirt na ramiączkach i krótkie spodenki.
                Dzięki
                • Gość: roman Re: Sycylia we wrześniu IP: *.117-80-r.retail.telecomitalia.it 07.08.08, 23:22
                  kilka lat temu w Palermo pierwszego listopada bylo prawie 30° ,
                  pojechalismy tego samego dnia do Katanii i tam mniej niz 20 a w nocy
                  przy Etnie zeszla do 10 co w okolicach Palermo nie zdaza sie prawie
                  nigdy - wiec zalezy tez od tego gdzie jestes - duza wyspa , rozne
                  wiatry , czesto jest roznica wielu stopni , Agrigento zazwyczaj jest
                  strasznie gorace .... musisz koniecznie wziac jakis sweterek a jesli
                  planujesz wycieczke na Etne to lekka kurtka wiatrowka tez jest
                  konieczna
                • linn_linn Re: Sycylia we wrześniu 08.08.08, 12:20
                  Tu sa wskazowki jak sprawdzac prognoze pogody i dane z lat ubieglych:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=80500840&v=2&s=0
                  Osobiscie mam nadzieje, ze upaly wkrotce sie skoncza. :)))
                  • Gość: degustibus Re: Sycylia we wrześniu IP: *.117-80-r.retail.telecomitalia.it 08.08.08, 12:37
                    caesc-mam nadzieje , ze nie bede za wscibska , ale czytalam wiele
                    forum dotyczacych Sycylii i czesto tam jestes - ja tutaj zyje od
                    ponad 15 lat i tez mam nadzieje , ze upaly sie niedlugo skoncza ,
                    ale wiesz jak ktos przyjezdza z Anglii we wrzesniu gdzie jest kolo
                    15° albo i mniej to dla niego raj - a gdzie tu mieszkasz ( to bylo
                    moje wsibskie pytanie )
                    • linn_linn Re: Sycylia we wrześniu 08.08.08, 12:45
                      Ja mowie ogolnie o poludniu Wloch: do Sycylii mam jeszcze daleko. Oczywiscie
                      rozumiem turystow, ale kilka miesiecy upalow bywa czasem nie do wytrzymania. U
                      mnie od dawna 37-38-39 stopni. Dzien w dzien.
                      • mediterraneo1978 Re: Sycylia we wrześniu 08.08.08, 13:49
                        Linn-linn mieszka zapewna w poblizu Zatoki Tarenckiej, moze tez nie
                        bezposr. nad morzem. Wraz z niziną kolo Katanii to chyba najgoretsze
                        latem w dzien miejsce :). Wunderground do prognozy pogody i historii
                        najlepszy.
                        • radioaktywny Re: Sycylia we wrześniu 09.08.08, 12:14
                          Zatoka tarencka to moje ulubione miejsce wypoczynku i grasowania:) zwłaszcza
                          Specchiarica, pomiędzy Tarentem, a Gallipoli. Odpowiada mi tamtejsza letnia
                          temperatura i bardzo ubolewam, że muszę opuszczać to miejsce.
                        • linn_linn Re: Sycylia we wrześniu 09.08.08, 13:12
                          Mieszkam w Bazylikacie: niestety nie nad morzem. Bliskosc Apulii powoduje, ze
                          temperatury sa bardzo wysokie.
                          Wracajac do oczkiwan turystow, nie sadze, aby marzyli o tempeaturach zblizonych
                          do 40°C. 30-32°C to chyba w sam raz. Szczegolnie jesli ktos nastawia sie na
                          zwiedzanie.
                          • Gość: degustibus Re: Sycylia we wrześniu IP: *.36-79-r.retail.telecomitalia.it 09.08.08, 17:35
                            masz racje , obecnie na poludniu Wloch baaardzo upalnie i wlasnie
                            wrzesien nadaje sie bardziej do zwiedzania , bo teraz nie da sie
                            wytrzymac w miastach - sa wymarle i tylko jakis kilku turystow widac
                            jak ledwie zipia , a w Agrigento wartym zobaczenia teraz jest ponad
                            40° w cieniu i pol drzewa nie ma gdzie sie schronic - i autostrady
                            tez czasto teraz zakorkowane , zdecydowanie lepszy wrzesien ( morze
                            jeszcze cieplutke) albo maj
                          • Gość: degustibus Re: Sycylia we wrześniu IP: *.36-79-r.retail.telecomitalia.it 09.08.08, 17:39
                            A czy w Bazylikacie w nocy chociaz troche w dol schodzi temp - bo tu
                            na Sycylii - szczegolnie w miescie o 2 w nocy nadal prawie 30° , we
                            wrzesniu juz inaczej troche chlodniej ale teraz....
                            • linn_linn Re: Sycylia we wrześniu 09.08.08, 19:11
                              Przyznam ze w ciagu ostatnich 2 miesiecy pierwsza dwojke widzialam bardzo
                              rzadko. Nawet wieczorem trudno o chlod / powod tradycyjnego przesiadywania przed
                              domami /. Zreszta pojecie chlodu jest wzgledne: pzry takich upalach 30°C to tez
                              "chlod".
                              • Gość: degustibus Re: Sycylia we wrześniu IP: *.36-79-r.retail.telecomitalia.it 09.08.08, 20:24
                                Dziekuje za odpowiedz - nie wiem dlaczego bylam przekonana , ze sa
                                to chlodniejsze regiony - moze brak morza to powoduje , albo gorace
                                powietrze z poludniowego wschodu szybciej dochodzi ....I nie
                                zapominajcie zeby wziac krem z dobrym filtrem , bo moze wydawac
                                sie , ze w Polsce tez goraco - ale zapewniam , ze 15 stopni w
                                roznicy szerokosci geograficznej miedzy Polska a Sycylia czuc w
                                promieniach slonecznych - tutaj sloncze piecze - doslownie
                                • mediterraneo1978 Re: Sycylia we wrześniu 09.08.08, 20:37
                                  > Dziekuje za odpowiedz - nie wiem dlaczego bylam przekonana , ze sa
                                  > to chlodniejsze regiony

Bazylikata i Apulia sa chlodniejsze od Sycylii ale maja bardziej
                                  kontynentalny klimat - w dzien jest goraco, ale noca sie wychladza.
                                  Na samej Sycylii gdy w lecie Palermo jest w dzien 29, noca 23, w
                                  Catanii odpowiednio np. 33 i 19.

na podstawie danych z wloskiej wikipedii wynika ze... najcieplejszym
                                  miastem Sycylii moze byc... Cefalu przez mikroklimat (z przewodnika
                                  Petera Zralka z kolei- wiatr fenowy a wiec cieply przez gory do
                                  polnocnej Sycylii idzie).
                                  • tu-quoque Re: Sycylia we wrześniu 09.08.08, 21:40
                                    dzieki mediterraneo, ale ja wierze bardziej komus , kto mieszka w
                                    danej miejscowosci niz statystykom i tzw.srednich temperatur - jesli
                                    mowi mi , ze prawie nie schodzi ponizej 30° to chyba ma racje ; z
                                    mojej strony moge dodac , ze w Palermo 29° bylo w tym roku 5 lipca (
                                    pamietam bo byl to pierwszy dzien obnizek wakacyjnych i wykorzystalm
                                    ten CHLODNY dzien , zeby wyskoczyc na miasto ) - a od tamtego czasu
                                    juz niestety codziennie znacznie ponad 30° . W Polsce wlasnie
                                    wyczytalam , ze srednia latem jest max.20° !-przeciez w ostatnich
                                    latach bylo przez wiele tygodni ponad 30° - i tak samo jest tutaj ;
                                    rodzice wielu znajomych zapewniaja mnie , ze nawet dla nich te 40
                                    stopniowe upaly sa nadzwyczajne - a temp w morzu Srodniemnym wzrosla
                                    wlasnie w ostatnich 10 lat i w ciagu ostatnich 5-ciu sa tu setki
                                    nowych rodzajow ryb z morz tropikalnych i niestety meduzy "zalaly"
                                    wloskie plaze i morza . Po to jest forum , zeby pytac , dowiadywac
                                    sie i dyskutowac
                                    • mediterraneo1978 Re: Sycylia we wrześniu 09.08.08, 22:25
                                      Jest jeszcze kwestia temperatury odczuwalnej - w klimacie pd. Włoch
                                      jest duza wilgotnosc i te 29 to wydaje sie jak 35. No qrde,
                                      www.wunderground.com kłamie ? Po co ?
                                      W Polsce wlasnie
                                      > wyczytalam , ze srednia latem jest max.20°
                                      Srednia letnia temp. w Polsce w najcieplejszych regionach to 19 -
                                      czyli tak 24 dzien, 14 noc. Fakt, ze np. w 2006 byly straszne upaly,
                                      ale np. 30 dzien, 14 noc.
                                      Ale mniejsza z tym, nie chcialbym byc upierdliwy.
                                      >Po to jest forum , zeby pytac , dowiadywac
                                      > sie i dyskutowac
                                      Racja, nie mysl ze kieruje sie tylko teorią :).
                                      • tu-quoque Re: Sycylia we wrześniu 10.08.08, 01:44
                                        Jedno jest pewne - wieksza czesc poludniowej Europy ma klimat
                                        wlasnie w okresie jesiennym o wiele cieplejszy od polskiego , wiec
                                        czy Cypr , czy Rodos czy Sycylia - to na pewno nie zmarzniecie ! Mam
                                        termometr za oknem ( zawsze w cieniu ) i w lutym bylo jednego ranka
                                        zaledwie 5° - ale od lipca temp REALNA na termometrze w dzien nigdy
                                        nie zeszla ponizej 30° ( a w zwiazku z wysoka wilgotnoscia to pewnie
                                        i byla kolo 40 ) ale moj termometr jest zwykly z rtecia i nie mierzy
                                        wilgoci . Jesli bedziesz kolo Katanii to jak juz inni polecali -
                                        warto wjechac na Etne , a Taormina rzeczywiscie ma ceny nastawione
                                        na bogatych niemieckich , angielskich czy ostatnio tez rosyjskich
                                        turystow - i lepiej wynajac samochod niz liczyc na miejskie srodki
                                        lokomocji
                                        • linn_linn Re: Sycylia we wrześniu 10.08.08, 07:43
                                          W ciagu ostatnich lat klimat bardzo sie zmienil. Coraz czesciejsze sa anomalie
                                          pogodowe. Wlasnie dlatego kierowanie sie statystykami moze byc zawodne. Trzeba
                                          po prostu troche szczescia: nawet po to, aby miec cieply sierpien / nie zawasze
                                          tak jest /. Do tego coraz czesciej pojawiaja sie takie zjawiska jak tornado /
                                          kilka dni temu w Grado /. No i na koniec: we Wloszech jesli juz pada deszcz, to
                                          pada. Srach sie bac.
            • Gość: gość Re: Sycylia we wrześniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.08, 11:33
              Z Letojanni do Taorminy - autobusy za 1 Eur, dwa, trzy razy na godzinę, 10 minut
              podróży, w sierpniu kursowały do 1 w nocy.
    • radioaktywny krypta kapucynów w Palermo 09.08.08, 12:11
      Nikt nie przypomniał szczególnego rodzaju atrakcji Sycylii jaką są podziemia
      klasztoru kapucynów w Palermo. Specyficzne cmentarzysko mumii dawnych
      mieszkańców tego miasta, tych najznaczniejszych. Jeśli nic sie nie zmieniło to
      wejście kosztuje "co łaska" czyli 2-5 euro. Najlepiej zajrzeć tam w niedzielę,
      wówczas w mieście ruch uliczny praktycznie nie istnieje, a i do krypty nie ma
      chętnych.
      Niestety nie robiłem zdjęć- zakaz, zresztą zupełnie słusznie. Piorunujące
      wrażenie, pozostaje w pamięci na długie lata.
      Wklejam linki na temat:
      serwisy.gazeta.pl/df/1,34471,1093437.html
      www.lifeinitaly.com/tourism/sicily/img/rosalia-lombardo.jpg
      • Gość: Agata Cefalu - proszę o informacje IP: *.aster.pl 30.08.08, 14:03
        We wrześniu wybieramy się do Cefalu - proszę o informacje dot. tej miejscowości
        - baza turystyczna, bary, restauracje , sklepy (szczególnie większe markety -
        jedziemy z dzieckiem i musimy zrobić większe zakupy: pieluszki, jedzonko itp.)
        jak Cefalu wygląda cenowo?
        Z góry bardzo dziękuję :)
    • Gość: Palermo Sycylia we wrześniu-Palermo IP: *.20-87-r.retail.telecomitalia.it 31.08.08, 14:04
      pokoje w Palermo na Sycylii..Kontakt: palermobb@interia.pl
      • Gość: zeus Re: Sycylia we wrześniu-Palermo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.08, 22:59
        Syn obecnie przebywa w hotelu Crystal Sea w poblizu letojanni.
        Przed wyjazdem planowal wynajac auto.
        Gdy na miejscu zapoznal sie z terenem i technika jazdy mieszkancow oraz ich
        szalencza odwaga z jednoczesnym olewactwem wszelkich przepisow. Darowal sobie
        ten pomysl.
        Decyzja byla trafna.
        Przebywa tam zaledwie tydzien a zdarzyly sie dwa wypadki z udzialem turystow.
        Mlody chlopak wynajal skuter. Stan krytyczny.
        Inny przypadek. Skasowane auto. Ludzie w szpitalu.
        Korzysta z darmowych biletow fundowanych przez hotel, wycieczek fakultatywnych
        no i z buta.
        Pisze wzgledem planow TAMKI wynajecia pojazdu.
        Dokladnie sie zastanow. Jak twierdzi mlody takich wariatow za kierownica nigdzie
        nie widzial a bywal juz w roznych miejscach i wszedzie auto wypozyczal.
        Dodam. To miejsce to ponoc perelka Sycylii.
        Wakacje bedziesz miala ze ho ho.
        • tu-quoque Re: Sycylia we wrześniu-Palermo 03.09.08, 01:01
          Jazda na Sycylii jest morze "specyficzna" dla wiekszosci ludzi , ale
          czytalam , ze wiele osob na tym forum wynajmowalo samochod ,
          objezdzalo wyspe i jakos szczesliwie do Polski wracali , wiec nie
          przesadzajmy - nie zabija Cie . Fakt , ze jesli bardzo latwo sie nie
          przystosujecie , to moga byc problemy ( a skuter odradzam , na
          Sycylii jezdza od 14 roku zycia i jeszcze kilka lat temu nie bylo
          obowiazku do tych skuterkow zadnego prawa jazdy ! - wyobrazcie sobie
          jak ta mlodziez jezdzila )
          • Gość: jz Re: Sycylia we wrześniu-Palermo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 18:17
            Moze zabija. Moze nie. Nie wiem kto jest dobrym kierowca, srednim czy slabym.
            Pisze o ewentualnosci a nie pewnosci. Kazdy zainteresowany sam dokona wyboru.
            Na tym forum ludze pisza baaaaardzo wiele.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka