Gość: alicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 08:36 Witam wszystkich.Mam jedno krótkie pytanko(odp.może być dłuższa:} ),czy w okolicy Lugano jest strefa bezcłowa? Dzięki za ewentualne odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
corrina_f1 Re: STREFA bezcłowa 27.11.08, 10:27 Ale co masz właściwie na myśli ? W UE nie ma już takiego pojecia, jak strefa bezcłowa. Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: STREFA bezcłowa 27.11.08, 11:45 Chyba jednak jeszcze jest :) Chodzi o towary spoza UE, a sprowadzane do specjalnych obszarów na terenie UE. Teoretycznie nie powinny ich opuszczać bez oclenia, jednak indywidualny wywóz tych towarów przez turystów jest możliwy. pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
makda Re: STREFA bezcłowa 27.11.08, 11:49 Szwajcaria nie jest w UE :-) A koło Lugano nie ma sklepu typu Duty Free, ale jest duży outlet Fox Town w Mendrisio (od strony szwajcarskiej, jakieś 3-5 km przed granicą). Głównie ciuchy i buty, ale chyba jest jakiś jeden sklep z kosmetykami, nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: STREFA bezcłowa 27.11.08, 13:30 Ok, sory, ale zasugerowałam się tym, że to forum Włochy, zapomniałam że wiele osób pyta mimo to także o kraje sąsiednie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomekN Re: STREFA bezcłowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.08, 00:36 Nawet w Znojmo w Czechach uchował się jeszcze sklep Duty Free. Odpowiedz Link Zgłoś
figa33 Re: STREFA bezcłowa 28.11.08, 09:50 Gość portalu: TomekN napisał(a): > Nawet w Znojmo w Czechach uchował się jeszcze sklep Duty Free. Duty Free to jest tylko z nazwy, poczytaj o unijnych przepisach dot. cła. Owszem, może być nieco tańszy niż niedalekie Tesco, ale nie z powodu cła. Po prostu niższe marże, ukłon w stronę klientów, którzy przyzwyczaili się że taki sklep zawsze tam był. Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: STREFA bezcłowa 28.11.08, 22:09 Może zacytuj te przepisy. Warto wiedzieć co jest fikcją, a co prawdą zwłaszcza w kontekście wątku ... "co warto kupić w Livigno" (to też UE) pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomekN Re: STREFA bezcłowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.08, 00:03 A byłes tam chociaż, że piszesz, że jest to Duty Free tylko z nazwy? Boże co za ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) Tansze kosmetyki na lotnisku? IP: *.acn.waw.pl 13.01.09, 02:18 A jak z zakupem kosmetykow na lotnisku w Bolonii? Interesuja mnie kosmetyki Biotherm, Lancome, Dior. Odpowiedz Link Zgłoś
elde23 Re: Tansze kosmetyki na lotnisku? 15.01.09, 11:04 w Paryżu na ChdG, chciałem kupic conieco Hugo Bossa. Były pojedyńcze sztuki, a ceny porównywalne z miastem. Oni żerują na tych, co zaniedbali zakupy na mieście, i drą ceny, bo kupujący stoi pod ścianą. Oczywiście, nie kupiłem. To samo dostałem w warszawskiej Sephorze. Chyba czasy, Duty Free już się skończyły. No może z wyjątkiem alkoholi w takich zadupiach, jak San Marino. Ale tam tanie są też już tylko podróbki. Wracając z Włoch kupuję w Austrii mój ulubiony gatunek piwa, no i włoską Avernę/niebo w gębie/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Tansze kosmetyki na lotnisku? IP: *.tktelekom.pl 16.01.09, 08:24 W San Marino są tanie kosmetyki i alkohol. Odpowiedz Link Zgłoś