Dodaj do ulubionych

Słowenia a wyjazd do Wenecji

IP: 94.254.209.* 22.01.09, 18:15
witam, wybieramy się na tydzień do Słowenii w okolice Postojnej lub
Bled-u, i z tamtąd chcielibyśmy zrobić wypad do Wenecji, czy ktoś
robił tę trasę, czy to się opłaca ? jak wygląda ewentualnie
przejazd, czas, itp. będę wdzięczny za wszelkie info, z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • radioaktywny Re: Słowenia a wyjazd do Wenecji 22.01.09, 18:23
      Czy się opłaca?
      Za każde pieniądze...
      travel.webshots.com/slideshow/359758114ZzwjgD?&track_pagetag=/page/album/travel/italy&track_a
      • Gość: bart2000 Re: Słowenia a wyjazd do Wenecji IP: 89.108.249.* 22.01.09, 22:09
        a jakiś więcej szczegółów? jak pytałem ...
        • radioaktywny Re: Słowenia a wyjazd do Wenecji 22.01.09, 22:53
          No nie wiem o jakie szczegóły chodzi. Któregoś roku z Wenecji pojechałem na
          Istrę, posiedziałem nad morzem i znów powrót do Wenecji. Jak jechać? normalnie,
          autostradą. Nie polecam dróg zwykłych bo są zwykle zakorkowane. Odradzam wyjazd
          do Wenecji w piątek lub sobotę bo wtedy Włosi się przemieszczają nad morze i
          autostrada też jest zakorkowana. Samochód możesz zostawić w Mestre i środkami
          komunikacji miejskiej dojechać do Wenecji, lub wbijać się do niej, a konkretnie
          na piazzale Roma gdzie są parkingi piętrowe dla aut, lecz koszt za dobę wynosi
          około 30 euro.
          • Gość: bart2000 Re: Słowenia a wyjazd do Wenecji IP: 94.254.217.* 26.01.09, 18:19
            ponawiam główny wątek ...
            • ro_bb Re: Słowenia a wyjazd do Wenecji 26.01.09, 19:09
              Będąc w Chorwacji w Umagu pojechaliśmy do Punta Sabbioni, tam
              samochód został na parkingu za 5 E/dzień, ale można też znaleźć
              bezpłatne miejsca. Potem z biletem całodniowym statkiem do Wenecji
              na cały dzień, powrót późnym wieczorem. Warto!
              • Gość: ket Re: Słowenia a wyjazd do Wenecji IP: 94.254.174.* 04.02.09, 22:29
                przyłączam się do wątku, jak wyglądają ceny biletów na Słowenii i w
                samej Wenecji?
                • a-dm Re: Słowenia a wyjazd do Wenecji 05.02.09, 11:33
                  W 2006, po pobycie na Istrii pojechaliśmy - via Słowenia - na dwa
                  dni do Wenecji. Trasa z Słowenii dość dobra - autostrada - tylko
                  trzeba uważać aby nie wjechać do Triestu. Mieszkaliśmy w Mestre w
                  tzw. B&B - bardzo dobre warunki i całkiem nie drogo. Chyba 70 euro
                  za 2+1 za noc z śniedaniem. Dalej komunikacją miejską do Wenecji
                  właściewj - ok. 20 min. autobusem. Ceny biletów w Wenecji:
                  komunikacja miejska 1,3 euro za osobę, tramwaj wodny - chyba - 5
                  euro. Ceny w Wenecji różne. Obiad średnio 15 euro na osobę. często
                  tzw. coperto.
                  • Gość: robert Re: Słowenia a wyjazd do Wenecji IP: *.59-82-r.retail.telecomitalia.it 05.02.09, 12:36
                    a-dm napisał:

> Obiad średnio 15 euro na osobę.

Kpisz czy o drogę pytasz?
                    Czy ten obiad to hamburger z budki u Chińczyka?
                    Możesz podać dokładną nazwę tego "lokalu" i z czego składa się "obiad"?
                    Za 15 euro to nie bardzo zje się obiad nawet w Rzeszowie a klient wyskakuje z taką ceną w Wenecji. Niektórym w głowach się poprzestawiało chyba :))))))))
                    • a-dm Re: Słowenia a wyjazd do Wenecji 05.02.09, 13:21
                      Po pierwsze - po co tyle emocji???
                      Po drugie obiad za 15 euro od osoby w MESTRE to żaden problem tylko
                      standard. Ja w Poznaniu chodzę na obiad za 30-35 zł od osoby w
                      przecietnej i przyzwoitej restauracji, oczywiście,że żaden problem
                      zjeść za 150 od osoby lub wiecej.
                      Po trzecie jedliśmy w 2006 roku obiadokolację w Wenecji "właściwej"
                      w lokalu z kelnerami, w rejonie Akademii, ok. 300 od mostu po
                      przeciwległej stronie od Placu Św. Marka /dania to kuchnia włoska z
                      dodatkami/. W trójkę z synem płaciliśmy ok. 60 euro w tym był deser
                      dla syna i żony i dwie kawy na koniec.
                      Po czwarte za hamburgera z budki - KOLEGO - płaciłem 5 euro!!!
                      Ja udzielam informacji z autopsji. Nie mój problem,że Tobie one nie
                      odpowiadają.
                      Pozdrawiam serdecznie.
                      • Gość: robert Re: Słowenia a wyjazd do Wenecji IP: *.59-82-r.retail.telecomitalia.it 05.02.09, 15:34
                        Adam nie nerwicuj się a przede wszystkim nie wprowadzaj ludzi w błąd
                        chłopie :))))
                        Primo - pisałeś wyraźnie o Wenecji więc nie wiem po co wyskakujesz
                        mi z jakimś Mestre chyba że dla Ciebie nie ma rożnicy:

a-dm napisał:
                        > Ceny w Wenecji różne. Obiad średnio 15 euro na osobę.

Secondo - gdybyś napisał że gdzieś zjadłeś za 15 euro może bym
                        jeszcze uwierzył chociaż cieżko, nie byłem z Tobą, nie widziałem,
                        nie wiem, ale Ty chłopie piszesz że 15 euro to średnia cena obiadu w
                        Wenecji. Powiem Ci jedno podana przez Ciebie cena nie ma nic
                        wspólnego ze średnią ceną normalnego obiadu w tym mieście, chyba ją
                        z kosmosu wziąłeś :)))) Mówiąc krótko i na temat to kłamstwo.
                        Wenecja to jedno z najdroższych miast we Włoszech sam parking
                        kosztuje ponad 30 euro na dobę a Ty wyskakujesz z takimi
                        cenami :))))))

• a-dm Re: Słowenia a wyjazd do Wenecji 05.02.09, 15:39
                          Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Tobie smacznego ......
                          • Gość: robert Re: Słowenia a wyjazd do Wenecji IP: *.59-82-r.retail.telecomitalia.it 05.02.09, 15:45
                            Dziękuje bardzo i na wzajem :)))))))
                        • moose007 Re: Słowenia a wyjazd do Wenecji 05.02.09, 17:57
                          30 euro za 2 osoby - fakt, tyle ani razu nie udało nam się zapłacić za obiad w Wenecji. Niemniej jednak w trattorii w bocznej uliczce spokojnie można zjeść jednodaniowy posiłek z winem domowym, do tego dwie kawy, w cenie 40 – 50 euro. I nie mówię tu o pizzy, tylko o np. rybie. Dania z makaronami są zwykle tańsze. Pamiętam też, że za risotto z kałamarnicami, dla dwóch osób, też zapłaciliśmy niewielkie pieniądze, coś w okolicy 25 euro.
                      • Gość: jacek Re: Słowenia a wyjazd do Wenecji IP: *.szczecin.mm.pl 05.02.09, 19:51
                        Masz zupełną rację Kolego dla kogoś kto ogranicza się do S. Marco i
                        okolic 100-120 Euro za obiad to standard, ale kto jedzie do
                        Serenissimy po to żeby się zagubić w wąskich uliczkach i zapomnieć
                        choć na chwilę o całym świecie w takim Cannaregio czy Castello
                        znalezienie restauracyjki prowadzonej przez wenecjan dla wenecjan to
                        nic trudnego. I potwierdzam że obiad dla 2 dorosłych i dziecka 6-7
                        lat to wydatek ok 50-60 euro. A menu to np. spagetti z małżami,
                        pizza do tego wino + mineralna a na deser lody, tiramisu oraz
                        obowiązkowo kawa. I można :-)) A kto ma ochotę to podaję adres :
                        okolice Rialto ulica Dolfin Campiello a lokalik się nazywa Ca
                        Dolfin. Dwa lata z rzędu sprawdzone i w tym roku będzie trzecia
                        wizyta. A co do wycieczki ze Słowenii to bez kombinacji - autostradą
                        do zjazu w kier Lido Jesolo potem prosto do Punta Sabbioni, auto na
                        parking za 5 Euro za cały dzień, potem vaporetti do Wenecji. W
                        drodze powrotnej rzeczywiście trzeba uważać na Triest - choć jest
                        piękny wyjechać z niego dość trudno. Jak się już zabłądzi to trzeba
                        się kierować na Capo d'Istria-( Koper ).
                        • Gość: al9 kończąc o cenach IP: *.teleton.pl 06.02.09, 09:40
                          Jacek cieklawy post, ale...
                          obiad składajacy się z pasty, wina, mineralnej i kawy to pół obiadu..
                          Zapominamy, ze we Włoszech obiadem nazywamy przekąske czy zupę, DWA
                          dania (primi plati jest nieco mniejsze), deser, kawa...
                          Ergo - mozna zapłacic mniej niz 80 czy 100 ale kosztem co najmniej
                          jednego dania...
                          na marginesie przypomne, ze dużo trattori i tańszych restauracji ma
                          zwykle menu - zestaw obiadowy - często bardzo atrakcyjny cenowo :-)
                          Pozdrawiam
                          al
                          • a-dm Re: kończąc o cenach 06.02.09, 10:26
                            Uczestnik Forum chciał się dowiedzieć różnych informacji na temat
                            ewentualnej wizyty w Wenecji w zwiazku z pobytem w Słowenii.
                            Osobiście ja, ale widzę,że też inne osoby - myślę - zgodnie z zasadą
                            Forum przekazało swoje doswiadczenia z pobytu w miejscu, które jest
                            przedmiotem zainteresowania. Moje doświadczenie, że podczas pobytu
                            za tyle i tyle kupiłem: TO i TAMTO i ..... nic więcej. Co w zamian?
                            Lekcja co to jest obiad !!!! a co obiadem nie jest.
                            Moim zdaniem pytajacy, który ten post rozpoczął wie co to jest obiad
                            i z czego się składa.
                            Swoją drogą, jestem ciekaw kto z przkazujacych info na temat zestawu
                            objadowego jada takie obiady codziennie w swoim domu lub w polskich
                            restauracjach? Wcale nie potrzebuję słyszeć odpowiedzi bo ją
                            doskonale znam.
                            Pozdrawiam serdecznie.
                            • al9 a-dm ty prosty człowiek jesteś 06.02.09, 11:20
                              oprócz ciebie - światowca - to forum czytaja różni ludzie..
                              We Włoszech sa nieco inne zwyczaje, inna kuchnia i inne ceny.
                              Grzecznie zwracamy na to uwagę. jak ktos wejdzie do knajpy, zamówi
                              jedno danie i wino - wyjdzie głodny. I zdziwiony, ze obsłuzony
                              lekceważąco.. Zwłaszcza w Wenecji..
                              Nie potrzebujesz informacji - świetnie. Ale inni - owszem..
                              eot
                              al

• a-dm Re: a-dm ty prosty człowiek jesteś 06.02.09, 11:31
                                Rzeczywiście prosty i w dodatku niczego nie udaję.
                                Na tyle prosty, że nie czuje się we Włoszech "zdziwiony,głodny i
                                obsłużony lekceważąco... zwłaszcza w Wenecji.. "
                                Pozdrawiam.
                              • moose007 Re: a-dm ty prosty człowiek jesteś 06.02.09, 11:38
                                Al., teraz to przesadziłeś. Nie zawsze zamawialiśmy dwudaniowy posiłek w porze lunchu czy obiadu, jedliśmy w i w restauracjach i w trattoriach. I nigdy, ale to przenigdy nie spotkaliśmy się z jakimkolwiek przejawem lekceważenia. Myślę, że kwestia nie leży w liczbie zamawianych dań i ich cenie, tylko też tego jak się zachowujesz, czy starasz się używać włoskiego i czy zostawiasz napiwek.
                              • Gość: jacek Re: a-dm ty prosty człowiek jesteś IP: *.szczecin.mm.pl 06.02.09, 12:25
                                Zapewniam że nie wyszedłem głodny ( mimo moich 190cm ) ale po bez
                                mała kilogramowej porcji pasty czy pizzy o średnicy ok 40 cm
                                niewielu wyszłoby głodnych :-)) a o lekceważeniu też nie mam mowy :
                                rok 2007 wspólny obiad z właścicielem restauracji + zaproszenie na
                                wieczór dla znajomych ze śpiewem i wprowadzaniem do organizmu
                                wytworów winiarskich wszelkiej maści, do tego zdjęcie mojej córci z
                                tymże właścicielem ( człowieka widziałem pierwszy raz w życiu) na
                                honorowym miejscu. Rok 2008 to samo weszliśmy do restauracji i
                                minucie już mała myszka ściskała się ze Stefano jak wnuczka z
                                dziadkiem - a kolega ma tak pod 70-tkę. Pozdrawiam wszystkich tych
                                co byli i tych co dopiero chcą jechać do Wenecji zapewniam że warto
                                zwłaszcza samodzielnie bez pośpiechu i standardowego zwiedzania w
                                trzy godziny.
                                • Gość: al9 nie ma sporu IP: *.teleton.pl 06.02.09, 12:53
                                  Panowie!
                                  w porze lunchu jedno danie wystarczy
                                  Ale wieczorem - obiad - wiekszośc Włochów (i wiekszość turystów) je
                                  kilkudaniowy. Celebrowany. Kilkugodzinny...
                                  Bardzo bardzo rzadko widziałem ludzi którzy w restauracji jedli
                                  tylko pizzę. Moze w pizzeri...
                                  Ale dyskusja zeszła na manowce..
                                  eot
                                  Pozdrawiam
                                  al
                    • globtroter.org Re: Słowenia a wyjazd do Wenecji 05.02.09, 13:34
                      Gość portalu: robert napisał(a):

> a-dm napisał:
                      >
                      > > Obiad średnio 15 euro na osobę.
                      >
                      > Kpisz czy o drogę pytasz?

Mnie rowniez to bardzo zdziwilo. Za niezbyt wyszukany obiad w
                      Wenecji (pasta; drugie: jakies mieso, frytki/ziemniaki, salata;
                      wino; woda mineralna; deser: kawalek placka/lody, kawa) trzeba
                      zaplacic minimum 100-120 euro od 2 osob - przynajmniej w tych
                      restauracjach, ktore ja znam. Byc moze nie dla wszystkich obiad
                      oznacza to samo stad nieporozumienie. Mnie trudo jest wyobrazic
                      sobie taka cene nawet w tanim wiejskim agroturiso.

Pozdrawiam,
                      • a-dm Re: Słowenia a wyjazd do Wenecji 05.02.09, 13:57
                        Rzeczywiście dla mnie obiad w ... Wenecji nie znaczy "tyle samo".
                        Pozdrawiam i smacznego.
                        • al9 eeeeee globtrotter 05.02.09, 14:35
                          przesadzasz...
                          od dawna prezentuję tezę, ze 100 euro na 2 osoby to minimum minimum
                          Ale - byłem w Serenissimie n razy..
                          I jakos mieściłem się w 70-80 euro za obiad (dwa dania, zupa lub
                          przystawka, wino z beczki)
                          Rzeczywiscie nie były to knajpy z widokiem na Canale Grande :-)
                          Zawsze szukam lokali, które sa pełne miescowych... (Wystarczy tez
                          zapytać jakiegos miłego sprzedawcę masek, szkła, lodów...)
                          Polecam do jedzenia albo Rialto, albo Ghetto (w ogóle niedocenione i
                          mało uczęszczane...)
                          Aha! I polcam LIDO!
                          Tam jest jakis specjalny klimat... Jakby się czAs zatrzymał..
                          Pozdr
                          al
                          • globtroter.org Re: eeeeee globtrotter 05.02.09, 14:57
                            Witaj Al.

W 80 euro oczywiscie moge jeszcze uwierzyc w zaleznosci od dania
                            (nie piszesz nic o deserze), ale w 15 od osoby to jednak trudno ;o)

Przetestuje polecane przez Ciebie miejsca kolejnym razem ;o)
                            Moze jakos na wiosne, chcialem odwiedzic Castello di Duino w
                            Triescie i Castello di Miramare wiec bedzie okazja wstapic tez do
                            Wenecji.

Pozdrawiam,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka