vojager29 Re: czy we Włoszech dogadam sie po niemiecku? 13.04.09, 14:57 zalezy gdzie, na ulicy raczej trudno, w hotelach tak, na lotnisku tak, w sklepach czasami tak, w restauracji raczej tak, w poludniowym Tyrolu czy gornej Adydze jak niektorzy wola wprawie wszedzie i ze wszystkimi ale czym dalej na poludnie tym trudniej dogadac sie w jakimkolwiek jezyku poza wloskim Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: czy we Włoszech dogadam sie po niemiecku? 13.04.09, 14:58 hej wlasnie wrocilismy z pobytu we wloszech bylismy w roznych miejscach i najczesciej wlasnie rozmawialismy po niemiecku po angielsku bylo tak sobie tzn w punktach informacyjnych i hotelach oczywiscie ale sklepy niduze miejscowosci to tylko niemiecki a francuski nam sie zupelnie nie przydal. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: czy we Włoszech dogadam sie po niemiecku? 13.04.09, 18:56 Doskonały przykład, jak można napisać prawdę, wprowadzając kogoś w błąd. Albo nie rozumiesz, o co pyta anka, albo nie rozumiesz, co sam napisałeś. Popatrz wyżej, co napisał vojager, a może zrozumiesz więcej. Wracając do tematu ... niestety, nawet w Trento (sercu Trentino) nie w każdy sklepie, można porozumieć się po niemiecku. pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: czy we Włoszech dogadam sie po niemiecku? 21.04.09, 18:16 ortodox napisał: > ...... nawet w Trento (sercu Trentino) nie w każdy sklepie, można porozumieć się po niemiecku. > pozdro. tez racja, Tyrolczycy mowia po wlosku, prawie wszyscy ale Wlosi w Tyrolu nie mowia po niemiecku, prawie nikt i jeszcze jedno zeby uscislic - czym dalej od wybrzezy tym mniej ludzi zna inne jezyki poza wloskim, czesto znaja tylko miejscowy dialekt Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: czy we Włoszech dogadam sie po niemiecku? 13.04.09, 20:16 Zależy dokąd się wybierasz. Na przykład nad Gardą (północna część) powinnaś się dogadać .. w Rzymie, Florencji, Neapolu itp itd z pewnoscią nie Odpowiedz Link Zgłoś
jacekstud Re: czy we Włoszech dogadam sie po niemiecku? 21.04.09, 13:40 witam:-) zalezy gdzie sie wybierasz , jesli sa to rejony gdzie w duzej ilosci wypoczywaja turysci z Niemiec to byc moze tak ale ogolnie watpie. Wlosi przewaznie znaja tylko wloski:-) , ewentualnie francuski autostop po itali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 jacekstud był chyba na Węgrzech IP: *.centertel.pl 21.04.09, 13:57 Wlosi przewaznie znaja tylko wloski --------- to nieprawda Włosi znają angielski w stopniu o wiele bardziej zaawansowanym niż Polacy. Np policjanci, pracownicy firm ubezpieczeniowych (miałem tam stłuczkę) i 90% mających do czynienia z turystami (kelnerzy, ecepcjoniści, nawet parkingowi) - wszyscy jakoś tam lepiej lub gorzej ale mówią po angielsku... I w tym wątku nie zwracano na to uwagi - Włosi są życzliwi, uśmiechnięci i próbują się komunikować z największą dla cudzoziemców życzliwością... A jak usłyszą powitanie i próbę zamówienia po włosku... Są cali Twoi.. Udanych wakacji! al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: niemiecki vs angielski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 11:33 > Włosi znają angielski w stopniu o wiele bardziej zaawansowanym niż Z moich obserwacji wynika, że lepiej znają niemiecki niż angielski. Wielokrotnie (w hotelach, campingach i nie tylko) mówili do mnie po niemiecku i byli bardzo zdziwieni, jak mówiłem do nich, żeby lepiej już mówili po włosku (nieckiego niestety nie znam, dużo lepiej jestem w stanie zrozumieć włoski niż niemiecki). Ze znajomością angielskiego u Włochów jest raczej średnio. Odpowiedz Link Zgłoś
al9 no patrz Maciej 23.04.09, 12:22 jakie mamy rózne obserwacje Sam po niem iecku mówie znacznie lepiej niz po angielsku - ale za wyjątkiem południowego Tyrolu - zauważyłem preferowanie angielskiego... Niemniej chciałem zwrócić uwagę na znacznie lepsze niz Polaków (nie Holendrów czy Duńczyków) przygotowanie językowe funkcjonariuszy publicznych.. I duża zyczliwość dla cudzoziemców - czego np nie widać - moim zdaniem - np we Francji... Pozdrawiam al Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: no patrz Maciej 23.04.09, 21:31 Potwierdzam spostrzeżenia al9 w całości. Choć co do La Specii, nie zgadzam się z nim, ale to już osobny wątek. Może spotkał tam akurat jakaś ładna Włoszkę ;) pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
viki2lav Re: no patrz Maciej 27.04.09, 13:35 oj nie, to juz szybciej po rumunsku czy polsku spotykajac oczywiscie cudzoziemmcow tam mieszkajacych Odpowiedz Link Zgłoś
elde23 Re: jacekstud był chyba na Węgrzech 23.04.09, 08:18 Wielu włoskich kelnerów/kucharzy/hotelarzy pracowało kiedyś u Niemców. I nawet jeśli nie mówią biegle w tym języku, to wiele rozumieją. Warto więc spróbować, może się uda. W pensjonacie, do którego chętnie zaglądam, można otrzymać menu po niemiecku, a kiedyś, gdy nie mogłem pojąć, co to "trotta", przytargano opasły kulinarny słownik w pięciu językach. Odpowiedz Link Zgłoś