Dodaj do ulubionych

gdzie zmienia się "klimat" plaż

IP: 80.51.92.* 28.06.09, 14:16
Będę przez jakiś czas w Rimini.
Wiem jak tam jest, jakie są plaże, woda...znam w zasadzie całe
wybrzeże od Lignano pocżąwszy przez Bibione, Caorle, Cesenatico...na
Cattolice skończywszy...

Chcielibyśmy się jednak wybrać na małą, jednodniową wycieczkę, żeby
poszukać nowego miejsca na przyszłe wakacje.

Myślę, żeby na poszukiwania wybrać się gdzieś na południe.
Gdzie warto pojechać, żeby była już widoczna różnica w plażach,
kolorze wody...(interesują mnie plaże piaszczyste). Myślę, że
Kampania będzie jednak trochę za daleko...

Będę wdzięczna za podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: gdzie zmienia się "klimat" plaż 28.06.09, 15:33
      Ja tam jeszcze nie bylam, ale pamietam, ze ktos na tym forum podal linka do
      zdjec stamtad i Conero utkwilo mi w pamieci.
      www.conero.it/en/
      Niestety na tym forum sa glownie wielbiciele Bibione, Lido di Jesolo. Mam
      nadzieje, ze ktos tam w koncu zabladzi i wstawi zdjecia na fotoforum Wlochy. A
      przeciez warto pojechac troche dalej po to, aby zobaczyc cos innego.
      www.conero.it/en/conero/photogallery
    • Gość: Maciej Re: gdzie zmienia się "klimat" plaż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.09, 10:31
      Jak chcesz coś w miarę blisko, to pomyśl o Gargano (ale i tak od Rimini masz
      jeszcze 500 km).
    • funghettino Re: gdzie zmienia się "klimat" plaż 29.06.09, 11:43
      nie wiem czy to nie za daleko ale zapraszam na obcas :)
      www.spiaggesalento.net/
    • Gość: p. Re: gdzie zmienia się "klimat" plaż IP: 80.51.92.* 29.06.09, 13:23
      Bardzo dziękuję :)
      Gargano i Apulia - jak najbardziej, może tylko jak dzieci
      podrosną...albo samolotem...
      Ale Conero jest od Rimini ok 150 km. To nie jest daleko, więc pojadę
      i pooglądam. Jeśli rzeczywiście zdjęcia z zalinkowanej galerii
      oddają urodę tego miejsca to już chyba wiem gdzie pojadę następnym
      razem....
      • vojager29 Re: gdzie zmienia się "klimat" plaż 29.06.09, 16:50
        nad Adriatykiem piasek praktycznie jest taki sam, obojetne gdzie
        jestes od Triestu po Gargano, kolor wody tez podobny i roznica jest
        minimalna bo jak wiadomo, ten zalezy od koloru nieba a tam slonce
        swieci podobnie,
        jedynie czystosc wody, znaczy przejzystosc czym bardziej na poludnie
        tym jest lepsza, zasolenie wody jest wieksze i kulminuje w okolicach
        Gargano-Bari,
        zdjecia "zawsze troche klamia", jesli robi je zawodowy fotograf to i
        z niczego zrobi cacko, nawet amator umiejacy poslugiwac sie cyfrowym
        aparatem moze zrobic ladne zdjecia,
        jesli chcesz wyrobic sobie poglad zanim nabijesz kilometry, kliknij
        tu maps.google.pl doklikaj sie do Wloch i wybrzeza
        adriatyckiego na dol od Rimini, tam nie ma zadnego retuszu, tam jest
        obraz rzeczywisty, niczym nie usminkowany,
        mozliwe, ze zaoszczedzisz 300 km ale tez mozliwe, ze ci sie
        rzeczywiscie spodoba i nastepnym razem wlasnie tam sie wybierzesz na
        wakacje

• linn_linn Re: gdzie zmienia się "klimat" plaż 29.06.09, 17:37
          Moim zdaniem glowna roznica to uksztaltowanie terenu. Okolice Rimini sa pod tym
          wzgledem nudne. Potem albo Conero, albo Gargano, albo Salento. Ja mam niestety
          najblizej do Margherita di Savoia: niestety niezbyt ciekawe miejsce, aczkolwiek
          zdrowe i super sloneczne.
          • linn_linn Re: gdzie zmienia się "klimat" plaż 29.06.09, 17:42
            Jesli chodzi o Riviere Conero, to Plaza Dwie Siostry nalezy do 10
            najpiekniejszych i najczystszych we Wloszech.

• Gość: iwa Re: gdzie zmienia się "klimat" plaż IP: *.chello.pl 29.06.09, 18:46
              Rokrocznie przymierzam się do odwiedzenia riviery del conero. Ale niestety jak
              zaczynam się wgłebiać w temat zakwaterowania(kemping, aprtament itp) to niestety
              na planowaniu się kończy. Wyjątkowo drogi region - ceny kempingów jedne z
              najwyższych (moim zdaniem) w Italii. Nie ma ani jednego w miarę blisko morza
              (nie zależy mi na super luksusowym) z przyzwoitymi cenami.
              Na gargano bylam tylko w jednym miejscu (isola del varano) - kemping tani ,
              blisko morza - a morze? Cudownie czyste z pustą piaszczystą plażą. Mankament -
              dookoła nic nie ma w sensie rozrywek(dla mnie to nie mankament). Polecam
              • Gość: ???? Re: gdzie zmienia się "klimat" plaż IP: *.wroclaw.vectranet.pl 29.06.09, 19:33
                w pewnym uproszczeniu wybrzeze zach. jest ciekawsze, wschodnie to
                dopiero Jońskie ewentualnie.
              • linn_linn Re: gdzie zmienia się "klimat" plaż 29.06.09, 20:35
                Jesli ceny utzrymuja sie wysokie, to wlasciwie potwierdzaloby atrakcyjnosc
                okolic. Ja niestety nie mam porownan cem campingow. Pamietam, ze ktos ze
                znajomych jezdzil zawsze do Porto Recanati.
                Znalazlam cos takiego:
                www.bellamare.it/ita/home.html
                Bardzo bliski morza: camping, bungalow, residence i apartamenty. A ceny to juz
                musicie sprawdzic.
                • linn_linn Re: gdzie zmienia się "klimat" plaż 29.06.09, 21:12
                  "Sledze" watek na wloskim forum. Podobno na Riwierze Conero najciekawsze sa
                  miejscowosci Numana e Sirolo.
                  • vojager29 Re: gdzie zmienia się "klimat" plaż 29.06.09, 21:29
                    autor watku pisze
                    "Gargano i Apulia - jak najbardziej, może tylko jak dzieci
                    podrosną...albo samolotem...

no tak, a Riwiera Conero to akurat wymarzone miejsce dla dzieci !!!
                    • Gość: p. Re: gdzie zmienia się "klimat" plaż IP: 80.51.92.* 30.06.09, 10:33
                      Tak... ale moje są na tyle małe, że nie chcę ich jeszcze bardziej
                      męczyć podróżą.
                      Im wystarczy piasek i basen w hotelu... mężowi Włoska kuchnia a
                      mnie - serwis plażowy...
                      Całe wybrzeże (nie tylko włoskie) przejrzałam w google i najfajniej
                      wygląda Kalabria - i mam coraz większe wątpliwości czy kiedykolwiek
                      tam dojadę. Teraz jest tyle mniej męczących możliwości. Wystarczy
                      dojechać do Genui lub Livorno...a tam już tylko prom i ... Sardynia,
                      Korsyka, Barcelona... w zasiągu możliwości...
                      • Gość: Maciej Re: gdzie zmienia się "klimat" plaż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.09, 11:00
                        > Całe wybrzeże (nie tylko włoskie) przejrzałam w google i najfajniej
                        > wygląda Kalabria

Kalabria jest przepiękna, w miarę pusta i w miarę tania. Na przełomie sierpnia i
                        września można znaleźć apartamenty za około 40 EUR za dobę, a jesty naprawdę
                        warta odwiedzenia.
                        Dojazd - wbrew temu co widać na mapie nie jest taki tragiczny. Przez Włochy
                        jedzie się szybko i przyjemnie.

> mnie - serwis plażowy...
                        W Kalabrii często jest w wliczony w cenę apartamentów, a na północy kosztuje niemało

Korsyka, Sardynia - owszem, tylko te ceny promów...

• linn_linn Re: gdzie zmienia się "klimat" plaż 30.06.09, 12:43
                          Kalabria jest piekna, ale poziom uslug czesto bardzo niski. W zeszlym roku byla
                          najbardziej krytykowanym regionem. Stracila wielu turystow. Jadac tam trzeba
                          troche podejsc do niej jak do Neapolu: im wiecej wiesz, tym mniejsze ryzyko
                          rozczarowania.
                          Sardynie polecam zawsze: w tym roku jade po raz trzeci i juz sie nie moge doczekac.
                          • Gość: wakacyjna Re: gdzie zmienia się "klimat" plaż IP: *.its.it 03.07.09, 15:41
                            Ja ze swojej strony polecam Sycylię, jest tam piękna sceneria,
                            zabytki z różnych epok, których nie znajdzie się w Kalabrii ani na
                            Sardynii, przyzwoity poziom usług i komunikacji. Kalabria i Sardynia
                            pewnie też są piękne, ale nie ma tam prawie nic do zwiedzania,
                            infrastruktura komunikacyjna słaba, więc jak ktoś nie wybiera się
                            samochodem, to jest skazany na okolicę hotelu, hotelowy basen,
                            ewentualnie skrawek plazy w miejscowości pobytu a przeciez chyba nie
                            o to chodzi.
                            • linn_linn Re: gdzie zmienia się "klimat" plaż 03.07.09, 15:50
                              Cgyba nie czytalas postu autorki watku. Sycylia jak na 1 dniowa wycieczke z
                              Rimini to chyba nie najlepsza rada. Co do reszty, mnie bardzo sie podoba
                              Sycylia, ale dopiero po Sardynii. No i na koniec: Wlochy sa krajem, w ktorym
                              gdziekolwiek jestesmy zdani na komuniakcje publiczna, mamy problemy / pociagi na
                              Sycylii na pewno nie sa na porzadnym poziomie /.
                              • Gość: wakacyjna Re: gdzie zmienia się "klimat" plaż IP: *.its.it 06.07.09, 13:58
                                Może sama nauczysz się najpierw czytać ze zrozumieniem, zanim do
                                czegoś sie doczepisz. A co ma piernik do wiatraka? Może wskażesz
                                łaskawie, gdzie doradzałam JEDNODNIOWĄ WYCIECZKĘ na Sycylię????!!!!
                                To by się zupełnie mijało z celem, bo żeby poznać tę piękną wyspę
                                nie wystarczą nawet dwa tygodnie. Ale skoro o tym mowa to
                                jednodniowa wycieczka z Rimini na Sardynię to tez poroniony pomysł,
                                więc twój post powyżej też nie odnosi się ściśle to postu autorki!
                                Ja nie twierdzę, że infrastruktura komunikacyjna na Sycylii albo w
                                całych Włoszech (autobusy w tym kraju to skandal, jeżdzą jak chcą i
                                kiedy chcą i to nie tylko na Sycylii ale nawet w Rzymie!) jest
                                idealna, ale udało mi się objechać wyspę pociągami i akurat pociągi
                                są tam w miarę na przyzwoitym poziomie i nawet punktualne. No i
                                chyba nie powiesz, że na Sardynii infrastruktura komunikacyjna jest
                                na lepszym poziomie niż na Sycylii?! Sardynia oczywiście słynie z
                                pięknej przyrody i plaz etc. ale moim zdaniem nie może równać sie z
                                Sycylią, która łączy w sobie zapierające dech widoki z imponującym
                                dziedzictwiem kulturalnym.
                                • Gość: xy Re: gdzie zmienia się "klimat" plaż IP: 151.92.176.* 06.07.09, 15:36
                                  Byłem na Sycyli:) Jest piekna
    • Gość: plażowicz Odnośnie Płw. Conero i samego Sirolo IP: *.chello.pl 03.07.09, 16:35
      Ja może tradycyjnie wypowiem się na ten temat :)
      Jedna z najpiękniejszych miejsc, cudowna plaża z błękitną wodą. Wystarczy zobaczyć.
      img155.imageshack.us/img155/2404/conero5jl.jpg
      Plaża jest jednak kamienista (takie okrągłe 2-3 cm otoczaki, czy jak to się tam
      nazywa) , więc nie spełnia postawionego kryterium, nie mniej zdecydowanie
      polecam. Wracałem tam kilkukrotnie, zawsze na camping Internazionale - owszem
      jest drogo, ale dla samego widoku morza prosto z namiotu warto.
      • Gość: gosc Re: Odnośnie Płw. Conero i samego Sirolo IP: *.33-79-r.retail.telecomitalia.it 14.07.09, 18:16
        mieszkam w sirolo rzeczywiscie morze jest tutaj bardzo czyste.plaze
        rzyczywiscie nie sa piaszczyste,ale niektore maja tak drobne
        kamyczki ,ze moj synek robi z nich babki tak jak z piasku.pozdrawiam
    • Gość: xy Re: gdzie zmienia się "klimat" plaż IP: 151.92.176.* 06.07.09, 15:20
      Na południu wloch plaze sa ladniejsze IMHO :)
    • linn_linn Re: Water Watch 2009 13.07.09, 17:27
      Na tej stronie mozna sie dowiedziec duzo o jakosci kapielisk i plaz w Europie:
      eoe.eea.europa.eu/en/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka