Dodaj do ulubionych

z Bolonii do Florencji

23.08.09, 13:59
Witam, nie znam po włosku ani słowa, przylatuję do Bolonii
12.09.2009, po południu, czy ktoś wie, jak dostać się szybko do
Florencji? Wiem, jedną z możliwości jest pociąg, ale czy dworzec
kolejowy jest daleko od lotniska i czy w pół godziny zdążę tam
dotrzeć?No i ponadto czy muszę wszesniej rezerwować bilety na pociąg?
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: z Bolonii do Florencji 23.08.09, 14:43
      Jest calkiem swiezy watek o tym lotnisku:
      forum.gazeta.pl/forum/w,206,99085507,,Bologna_Marconi_Lotnisko.html?v=2
    • Gość: annlight Re: z Bolonii do Florencji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.09, 15:22
      będę próbowała się dostać z Boloni Forli, lecę wizzair
      • panistrusia Re: z Bolonii do Florencji 23.08.09, 17:16
        Najlepiej, jak wsiądziesz od razu na lotnisku w autokar do Florencji.
        Sprawdź sobie w jakimś atlasie: Forli jest dosyć daleko od Bolonii. Na
        sam dworzec w Forli jedzie się 10min a potem do Bolonii z 30-40. Plus
        czas oczekiwania, kupowanie biletów itp.
        • Gość: marcinbb Re: z Bolonii do Florencji IP: *.europe.hp.net 25.08.09, 11:32
          Witam,

ja ląduje 2.09 we Forli a miejscem docelowym jest Arezzo.
          Piszesz że jest jakiś autokar jadący do Florencji czy możesz podać jakieś
          dokładniejsze informacje, ponieważ mogę "wracać" się do Bolonii lub jechać
          zgodnie z tym co piszesz do Florencji.
          Cały czas byłem przekonany że możliwy jest tylko pociąg Forli -> Bolonia -> Arezzo.
          • linn_linn Re: z Bolonii do Florencji 25.08.09, 12:05
            Znalazlam cos takiego:
            www.bologna-airport.it/template/contenuto.asp?IDFolder=197&LN=IT
            Wychodzi na to, ze sa polaczenie do Modeny i Sieny. Gorzej, ze tego linku jakos
            tego nie widac:
            www.sena.it/
            • Gość: marcinbb Re: z Bolonii do Florencji IP: *.europe.hp.net 25.08.09, 12:44
              Niestety wiele mi to nie pomogło to połączenia z lotniska w Bolonii natomiast ja
              ląduje w Forli/Bolonia ( 60 km od Bolonii )
              • panistrusia Re: z Bolonii do Florencji 25.08.09, 12:46
                Pamiętam, że autobus do Florencji jedzie jakoś 15min po lądowaniu
                samolotu Wizz z Warszawy, zaraz z lotniska. Bilet kosztuje bodajże 13e.
                • panistrusia Re: z Bolonii do Florencji 25.08.09, 12:53
                  Ewentualnie możesz pojechać z Forli do Faenzy (9min) i tam łapać pociąg
                  do Arezzo z przesiadką we Florencji - wtedy cały bilet z Forli do
                  Arezzo wychodzi koło 13e.
                  Ale szczerze mówiąc, to wolałabym sobie wygodnie wsiąść do autokaru i
                  pomknąć na dworzec we Flo.

Jeśli wybierzesz opcję jechania pociągiem, to mogę Ci napisać, jak
                  można z lotniska na dworzec dojechać.
                  • Gość: marcinbb Re: z Bolonii do Florencji IP: *.europe.hp.net 25.08.09, 13:07
                    Firma transportu raczej nie ma większego znaczenia, jeśli wyrobimy się na ten
                    autobus będzie super.

Ale poproszę Cię o pomoc w razie nieprzewidzianych sytuacji losowych ( np.
                    opóźniony odlot ) Rozumiem że gdzieś obok samego lotniska jest peron na którym
                    uda się złapać pociąg... byle do Arezzo a czy przez Bolonie czy Florencję bez
                    znaczenia
                    • panistrusia Re: z Bolonii do Florencji 25.08.09, 13:26
                      Na lotnisko trzeba kawałek podjechać (jak już pisałam jakieś 10min).
                      Najwygodniej taksówką (11e, ale przeważnie podjeżdżają takie większe,
                      więc można w parę osób pojechać), jest też autobus za 3e i zwykły
                      autobus miejski nr 5(przystanek poza lotniskiem) za 1e.

Pociągiem przez Bolonię i tak możesz jechać przez Flo.
                      • Gość: marcinbb Re: z Bolonii do Florencji IP: *.europe.hp.net 25.08.09, 13:34
                        Dokładnie tak jak piszesz nawet opcja jazdy pociągiem = Forli -> Bolonia ->
                        Florencja -> Arezzo.
                        Powiedz proszę jeszcze gdzie zatrzymuje się bus który jedzie z lotniska do
                        Florencji czy może na jakimś dworcu z którego trafimy na pociąg a może też
                        trzeba będzie trochę pojeździć?
                        • panistrusia Re: z Bolonii do Florencji 25.08.09, 14:01
                          Prawdopodobnie zatrzymuje się tuż obok wejścia na perony. A jeśli nie,
                          to dworzec autobusowy we Florencji jest zaraz obok kolejowego, więc
                          albo będziecie musieli przejść 20m albo 100.
                          • Gość: marcinbb Re: z Bolonii do Florencji IP: *.europe.hp.net 25.08.09, 14:16
                            No to bardzo dobrze nie pozostaje nic innego jak bardzo Ci podziękować za
                            informację, złapać autobus do Flo, a później w miejsce docelowe, spędzić kilka
                            dni na miejscu pozwiedzać a resztę czasu spędzić nad morzem.

No ale pozostał jeszcze tydzień czekania, i szukania odpowiednich miejsc do
                            zobaczenia
                            • Gość: marcinbb Re: z Bolonii do Florencji IP: *.europe.hp.net 21.09.09, 12:56
                              Po przyjeździe stwierdzam - nie udało mi się zlokalizować autobusu który by
                              kursował z Forli -> Flo dodatkowo nigdzie na miejscu nie udało mi się uzyskać o
                              nim informacji "Bus widmo". Jedynie dowiedziałem się że jeśli takowy był może
                              jeździł tylko w czasie wakacji.
                              Pozostaje przejazd pociągiem Forli -> Bolonia -> Florencja ( ewentualnie z "3"
                              przesiadką w Faenzie ) cena około 25 E za osobę
                              • panistrusia Re: z Bolonii do Florencji 22.09.09, 01:16
                                Dziwne z tym autokarem.
                                Za pociągi można zapłacić 1/3 tego co Ty. Regionale przez Faenzę to
                                nawet 5e kosztuje.
                                A gdzie pytałeś o ten bus? Jak ja ostatnio byłam w Forli, to nawet
                                plakaty na lotnisku wisiały, nie trzeba było nikogo pytać.
                                • linn_linn Re: z Bolonii do Florencji 22.09.09, 09:49
                                  Na stronie lotniska nic nie ma:
                                  www.forliairport.com/main/index.php?id_pag=3
                                  www.forliairport.com/main/index.php?id_pag=27
                                  Z tego co widze, lotnisko ma polaczenia autobusowe z wybrzezem, nie z Florencja.
                                  Byc moze tego dotyczyly plakaty.
                                  • panistrusia Re: z Bolonii do Florencji 22.09.09, 10:01
                                    Heh, a wydawało mi się, że umiem czytać. Czyli mówisz, że jednak nie...
                                    • Gość: marcinbb Re: z Bolonii do Florencji IP: *.europe.hp.net 22.09.09, 11:27
                                      Plakaty na lotnisku dotyczą tylko taxi po 11 E.
                                      Zaraz po wyjściu z lotniska wita bus nr 3 ( jeśli dobrze pamiętam ) który za
                                      3,5E/osoba zawozi nas na peron kolejowy około 10 min jazdy, radze się śpieszyć
                                      bo często jest załadowany do granic możliwości. Lepiej w 4 osoby wziąć taxi.

Na samym lotnisku poza busem ( tylko 1 ), taxi, i prywatnymi samochodami nie ma
                                      czego szukać, pozostaje tylko podróż na dworzec kolejowy, uznając że autobus o
                                      ile kiedyś był znikł równie szybko jak się pojawił.

Dodatkowo zaznaczę że próbowałem znaleźć bus`a na drogę powrotną Flo -> Rimini
                                      podobno gdzieś ktoś słyszał że jest przystanek busów niedaleko peronów we Flo:)
                                      niestety nikt nie słyszał o takim busie, informacji w internecie nie udało się
                                      odnaleźć ( zaznaczę że osobiście nie szukałem ) bo darmowe wifi niezabezpieczone
                                      to fikcja, a ceny oscylują w granicach 1E za 15 minut.

Ważną rzeczą jest to że na miejscu bagatelizują dopuszczalną masę bagażu i
                                      puszczają nawet z 18 kg. a podręcznego w ogóle nie sprawdzają.
                                      • linn_linn Re: z Bolonii do Florencji 22.09.09, 16:02
                                        Istnieje linia letnia Florencja-Rimini / Bonelli /:
                                        www.riminiturismo.it/CMS2/main.php?classId=36&elemId=383&lang_index=0
                                        Rezerwacja w biurach podrozy i uprawnionych kasach. Nic blizszego nie widze na
                                        jej temat: teraz pewnie jest juz zawieszona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka