Dodaj do ulubionych

Madera - wielkie rozczarowanie

25.05.11, 21:31
Spędziłam na Maderze, dokładniej w Funchal, tydzień w maju bieżącego roku. Niestety pobyt ten okazał się tytułowym wielkim rozczarowaniem. Owo rozczarowanie zawdzięczam oczywiście jedynie sobie, a konkretniej - własnemu nadmiarowi wyobraźni. Poczytałam nieco o wyspie i na tej podstawie - dziś doprawdy nie wiem dlaczego! - wyobraziłam sobie, że Madera jest dobrym miejscem do wypoczynku dla osoby lubiącej ciepło, długie spacery i urozmaicone krajobrazy. Nic bardziej błędnego. Niniejszy post zamieszczam więc, by pomóc okiełznać wyobraźnię Forumowiczów rozważających wyjazd na Maderę.
O Maderze mówi się, że pogoda tam jest "zmienna i urozmaicona". W Twoim przewodniku, drogi Forumowiczu, napisano zapewne, że na Maderze zawsze jest gdzieś słońce. W praktyce oznacza to jednak, że jest prawdopodobne, iż każde miejsce, które odwiedzisz w ciągu siedmiu (czternastu) dni swojego pobytu będzie zachmurzone, zlane siąpiącym deszczem i pokryte kożuchem mgły. (U mnie - na 7 dni - 6 deszczowych). Wyspa wiecznej wiosny, napisano dalej w Twoim przewodniku, cieszy się stałą temperaturą między 19-23 stopni. Prawda, tylko że przy bardzo wysokiej wilgotności powietrza (względnie we mgle i deszczu) temperatura odczuwalna oscyluje raczej wokół 15 stopni - w niższych partiach wyspy lub 5 - w nieco wyższych). U mnie - na lewadzie Rabacal, czyli na wysokości ok. 850 metrów, było około 8 stopni. Skoro o lewadach mowa - każdy turysta (exemplum: ja) cieszy się na myśl o spacerach po nich. Jak z przewodników wiadomo, są to urokliwe ścieżki, otoczone bujną roślinnością. Rzeczywistość jest jednak prozaiczna - bujna roślinność to obfite krzaki, które zasłaniają każdy potencjalny ciekawy widok, zaś wspomniane wyżej kaprysy aury powodują, że lewadą brnie się w gęstym błocie, starając się się nie przemoknąć do nitki. Dodam, że lewady uczęszczane (np. Rabacal) są zatłoczone, a nieuczęszczane (np. Dos Tornes) - nieziemsko brudne (użycie słowa "zasrane" nie byłoby przenośnią :().
Słowo o urozmaiconych krajobrazach - jest wielce prawdopodobne, że z powodu mgły nie zobaczysz nawet wzgórz w głębi wyspy, o wyższych partiach gór nie wspominając. Osławione przepiękne panoramy widoczne z licznych punktów widokowych znane Ci będą jedynie z przekazów ustnych :).
Jeśli chodzi o Funchal - duże miasto, o sporym natężeniu ruchu, nie nastawione na turystykę. Polecana przez przewodniki Zona Velha, rzekome Stare Miasto, z knajpkami i małymi sklepikami - wymarła. Może coś tam się dzieje latem. W Funchal jest jeden nadmorski deptak - nieciekawy, w ogóle wybrzeże mocno zaniedbane, o czym już żaden przewodnik nie wspomina ;/.
Oddając sprawiedliwość, żeby nie było, że tylko marudzę :), muszę przyznać, że jedyny słoneczny dzień (spędzony w Dolinie Zakonnic) był naprawdę przyjemny, a widoki ładne. Pogoda na wybrzeżu jest - zazwyczaj - dużo lepsza niż w głębi lądu. Maderczycy nie są do turystów jakoś specjalnie życzliwie nastawieni, ale powszechnie znają angielski i w razie czego zawsze można się dogadać.
Na koniec, ponownie podkreślam - nie piszę, żeby się skarżyć. Powyższy post nie jest reklamacją :))), a jedynie informacją, która - mam nadzieję - komuś się przyda.
Obserwuj wątek
    • ottoni Re: Madera - wielkie rozczarowanie 25.05.11, 22:24
      Dziekuje za opis. Bede w lecie w Portugalii i rozwazalem trzydniowy wyskok na Madere.
      W mojej wyobrazni tez widze Madere egzotycznie - zielono, cieplo i w kolorze madery:)
      Moja wyobraznie uzupelnilas o mgle, deszcz i bloto ktorych nie lubie. Piszesz przekonywujaco
      wiec nie bedee ryzykowal. Nie chce po powrocie potwierdzac tego co juz napisalas.
      Zostane trzy dni dluzej w Portugalii kontynentalnej. Zamiast tego pogoogluje troche
      i obejrze widoki w necie. Madere i porto wypije w Portugalii. Raz jeszcze dzieki.

Pozdrawiam

o.
      • Gość: Malutek Re: Madera - wielkie rozczarowanie IP: 193.201.167.* 26.05.11, 12:48
        A ja, mimo niedoskonałości pogody, Maderę polecam. Trzeba jedynie wziąć pod uwagę, że nie jest to wyspa karaibska z trzydziestostopniową średnią przez cały rok. Widoki są świetne, tylko trzeba umieć je odnaleźć. Ja byłem w zimie (przełom roku) i pogoda też nas nie rozpieszczała ale to jest maleńka wysepka na środku Atlantyku i nie ma prawa tam być inaczej.

Trochę informacji wrzuciłem tutaj:
        malutek.geoblog.pl/podroz/10586/2009-10-madera
        • Gość: nina104 Re: Madera - wielkie rozczarowanie IP: *.opera-mini.net 26.05.11, 15:10
          Dla mnie Madera jest miejscem, do którego chętnie wróciłabym. Byliśmy przełom stycznia/lutego- pogoda różna ale widoki oszałamiające. Zachwyciła mnie różnorodność krajobrazu, schodzące mgły, tęcza nad Curral das Freiras, kawka na tarasie w okolicy Ponta do Pargo, z widokiem na drogę serpentynę (którą tu wjechaliśmY) i wioseczki na dole.Rozmarzyłam się. Chciałabym tu wrócić! Pogoda nie może zepsuć i zasłonić nam wszystkiego:)
          • voyager747 Re: Madera - wielkie rozczarowanie 26.05.11, 23:12
            ja byłem dwa razy, raz w grudniu i raz w styczniu, też padało, też bywały mgły, ale Madera jest piękna i polecam wszystkim.
            Na Pico do Ariero wjeżdżaliśmy w sumie 4 razy i dopiero za ostatnim razem pogoda była ładna, taka że było widać wszystko.
            • voyager747 Re: Madera - wielkie rozczarowanie 26.05.11, 23:14
              moje dwa albumy ze zdjęciami z Madery:
              kolumber.pl/g/142256-Znowu%20Madera,%20%20grudzie%C5%84%202010
              kolumber.pl/g/96399-Madera,%20stycze%C5%84%20%202010
              jakieś tam widoki fajne były :)
              • estoril2 Re: Madera - wielkie rozczarowanie 06.08.11, 07:35
                doskonała dokumentacja fotograficzna!
                • voyager747 Re: Madera - wielkie rozczarowanie 07.08.11, 19:51
                  dzięki :)
              • Gość: Pat Re: Madera - wielkie rozczarowanie IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.13, 18:54
                Kupiłam właśnie wakacje na why not holidays, Madera była w super cenie i to sprawdzony portal. Po pierwszym poście w tym wątku, aż się przeraziłam! Dzięki Voyager za Twoje zdjęcia! Rozwiałeś moje wątpliwości.
          • eparamonnn Re: Madera - wielkie rozczarowanie 01.05.25, 18:51
            Wycieczki autobusowe na Maderę - tiqets.tp.st/9qf1sNka Warto zarezerwować bilety z wyprzedzeniem.
            • ja.s.i.u Re: Madera - wielkie rozczarowanie 03.05.25, 16:53
              Nie warto. A przyczyna jest prosta. Wszędzie można kupić za 22 euro bilet na siedem dni na wszystkie żółte autobusy, jakie jeżdżą po Funchal. Nie ma problemu wówczas np. wjechać 22 do Babosas (do końca), zwiedzić Monte, a później wrócić do centrum dwudziestką i jedynką, albo dwójką wrócić do hotelu, jeśli kwaterujemy w okolicy Estrada Monumental. A w kolejnym dniu może trójką do mostu koło cementowni i piękny spacer nadmorską promenadą do Camara de Lobos? Albo na zakupy do Santo Antonio? Coś do domu z Homy (made in Portugal!) na pewno może być fajną pamiątką. Jeśli nie, to może do São Gonçalo, bo z jednej strony to przepiękne widoki na zatokę i port, z drugiej możliwość pomodlenia się do świętego, który patronuje samotnym w starszym wieku i tym osobom pomaga znaleźć życiowego partnera?

Pewne, że bilet na piętrusa kupić można, ale czy warto? Tak, wiem, ani poprzedniej reklamy, ani moich spostrzeżeń nikt na tym wymarłym forum nie przeczyta.
      • voyager747 Re: Madera - wielkie rozczarowanie 26.05.11, 23:19
        wszędzie można trafić na złą pogodę, ja bym jednak dał Maderze szansę, bo możesz żałować potem :)
        • Gość: nina104 Re: Madera - wielkie rozczarowanie IP: *.opera-mini.net 27.05.11, 08:52
          Przepiękne zdjęcia- mówią wszystko :)
          • voyager747 Re: Madera - wielkie rozczarowanie 27.05.11, 19:15
            dzięki :)
        • brehia78 Re: Madera - wielkie rozczarowanie 27.05.11, 18:17
          Wszystko jest rzecz jasna kwestią gustu. Mnie osobiście wakacje kojarzą się ze słońcem i "niepolarową" :) temperaturą. Jeśli ktoś ma podobne skojarzenia - niech lepiej odpuści sobie Maderę i wybierze inne miejsce na odpoczynek.
          • voyager747 Re: Madera - wielkie rozczarowanie 27.05.11, 19:15
            O tym to wiedziałem przed wyjazdem tam, a Ty nie ? spodziewałeś się upałów jak na Karaibach ?
            Wystarczy przejrzeć info o pogodzie i klimacie.
            Jak leciałem na Bali w lutym, to wiedziałem że tam będzie ponad 30 stopni, a jak w zimie na Maderę, to spodziewałem się 15-20 stopni C i tak było.
            • brehia78 Re: Madera - wielkie rozczarowanie 27.05.11, 19:44
              Jak pisałam wyżej, moja wybujała wyobraźnia doprowadziła mnie do wniosku, że 21 stopni to całkiem ciepło ;).
              • voyager747 Re: Madera - wielkie rozczarowanie 27.05.11, 21:06
                no nie, to raczej 31 st. C :)
      • Gość: jolka Re: Madera - wielkie rozczarowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.12, 17:29
        Byłam na maderze w marcu br. na 8 dni nie było ani jednego deszczowego. Temperatura pozwalała nam wyjść na plażę. Fakt woda była chłodna. Co do widoków........są cudowne, trzeba to zobaczy Polecam Maderę jest piękna. Pozdrawiam
      • Gość: Kasia Re: Madera - wielkie rozczarowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.15, 12:20
        Wiem, że to co piszesz jest w pełni zgodne z twoimi odczuciami ale prawdą jest także to, że Madera niekiedy zapiera dech w piersiach. Wystarczy spojrzeć na te zdjęcia, żeby się przekonać.
        Zdjęcia MAdera 1 oraz Zdjęcia Madera 2 Przewodniki to pikuś w porównaniu z rzeczywistością. Są miejsca, nie prowowane w przewodnikach, które są po prostu fantastyczne.
      • gregy_ro Re: Madera - wielkie rozczarowanie 11.01.18, 19:36
        Madera to wyspa, która bardzo nas ujęła. Można by dużo pisać. Zresztą prowadzimy blog, na którym zamieściliśmy sporo informacji o Maderze tuitam.org.pl/?cat=733
      • Gość: Ren Re: Madera - wielkie rozczarowanie IP: *.146.99.188.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.02.18, 14:45
        Bzdura, Madera jest przepiękna i zawsze gdzieś pojawia się słońce. Najlepiej zwiedzac wyspe autem a ona Was przyjemnie zaskoczy.Szczerze polecam!
    • Gość: zachwycona Re: Madera - wielkie rozczarowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.11, 22:59
      Spędziłam na Maderze dwa tygodnie koniec czerwca początek lipca w ubiegłym roku. Było cudnie. Nasz pobyt mieliśmy jednak dokładnie zaplanowany. Pożyczonym samochodem i autobusami zjechaliśmy niemal całą wyspę. Chętnie bym tam wróciła. Tłumów nie było ale w górach i na lewadach spotkaliśmy turystów. Ludzie mili i pomocni. Jednym słowem bardzo polecam.
      • Gość: mickymic Re: Madera - wielkie zauroczenie IP: *.gmk.net.pl 02.09.11, 01:04
        dla mnie bomba, super. już to opisywałem tu: forum.gazeta.pl/forum/w,207,126005489,128483322,Re_Madera_jak_to_jest_z_ta_pogoda_.html
        z gory wiedziałem, że nie jadę się opalać tylko ... no właśnie, co? pobyć w niesamowitym zywiole - chyba tego oczekiwałem i się spełniło
        pozdrawiam
    • rege2 Re: Madera - wielkie rozczarowanie 15.01.12, 21:05
      wybieram się w traperach, z kijkami i peleryną
      więc mnie nic nie zaskoczy
      wystarczy poczytać..o wyspie
      • Gość: c# A w lutym... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.12, 08:58
        Dla zainteresowanych - połowa lutego 2012:
        - temperatura w południe 16-18 stopni, praktycznie bezwietrznie
        - w ciągu tygodnia w Funchal były 4 dni słońca/lekkich chmur, 2 dni chmury i rano deszcz, 1 cały dzień lekka mżawka
        - jeden śmiałek pływał w hotelowym basenie na zewnątrz
        - na t-shirt trochę za chłodno, ludzie chodzą w lekkich sweterkach lub cienkich kurtkach, stoliki na zewnątrz zajęte tak w połowie
        - na Pico do Aireiro (1810m) temperatura była dodatnia, lekko wiało, widoki ponad chmurami wspaniałe
        - na płaskowyżu około 5 stopni, szlaki wzdłuż lewad suche i trochę chłodne w cieniu
        - szlaki poniżej też suche, niezbyt zatłoczone (wyjątkiem cypel wschodni, gdzie było dość gęsto jak na tamtejsze standardy)
        - nie ma nigdzie tłoku, ceny są niższe, na wiele usług są promocje (wycieczki, rejsy na Porto Santo czy wypożyczenie samochodów)
        - lokalne owoce na targu dla turystów drogie jak nigdy - kupować w marketach lub poza Funchal
        - na lotnisku 10 strelicji za 2 euro, spakują w elegancki kartonik bez dopłaty
        - zupełny brak młodzieży w wieku rozrywkowym i głośnych wieczornych imprez. Miłośnikom rozrywek tego typu absolutnie odradzam
        - jest doskonały przewodnik dla wędrujących w wielu językach (niewielki, czerwony grzbiet, wydawca Rother), najtaniej do kupienia w sklepiku z gazetami w galerii handlowej na Av. Ariaga, koło teatru
        - duży wybór map i przewodników w kiosku w budynku stacji kolejki na Monte
    • m.maska Re: Madera - wielkie rozczarowanie 21.02.12, 19:14
      Bylam na Maderze w koncu czerwca 2006 - kiedy cala Europa wzdychala z upalow, tam panowal luksus termiczny, tak okolo 27°. Wyspa piekna, urokliwa, widoki wspaniale, natura na wyciagniecie reki.
      Nie oczekiwalam pogody plazowej bo i plaz tam nie ma.
      Wyspa na ktorej Bogowie spedzaja urlop - tak opisuja ja w przewodnikach niemieckich.
      Kiedy jechalismy na Pico do Areeiro mijalismy chmury - ale na szczycie niebo bylo czysto, chmury pozostaly ponizej.
      Chetnie bym tam kiedys wrocila.
      • voyager747 Re: Madera - wielkie rozczarowanie 22.02.12, 23:55
        ja też mam ochotę zobaczyć jak tam jest latem właśnie, bo tylko zimą byliśmy
        • Gość: e.ta Re: Madera - wielkie rozczarowanie IP: *.ip.netia.com.pl 23.04.12, 06:46
          Postanowione- Madera na początku października. Voyager - mam pytanie- bo ty chyba jako jedyny pisałeś że byłeś na Maderze z dzieckiem - chodziliście z młodym/młodą po górach? W sensie czy to nie za duże wyzwanie dla dziecka (w naszym przypadku to 6-latka, bez przesadnych chęci do "piechurowania").pozdrawiam
          • Gość: c# Re: Madera - wielkie rozczarowanie IP: 109.121.234.* 27.04.12, 20:26
            Sześciolatek na pewno się znudzi kilkukilometrowym marszem wzdłuż zacienionej lewady, ale można szlak dobrać tak, by na końcu było coś atrakcyjnego, np. 25 Fontes. Na Pico można wyjechać samochodem i przejść kawałek szlakiem tam i z powrotem. Albo przejść wschodnim cyplem do "oazy". Kup sobie na miejscu przewodnik i znajdź parę niebieskich tras.
          • voyager747 Re: Madera - wielkie rozczarowanie 05.05.12, 00:10
            Nie po górach nie, bo nasz miał 2.5 roku a potem 3.5 to czasami trzeba go nosić :)
    • pamplemousserose Re: Madera - wielkie rozczarowanie 24.05.12, 14:43
      > Słowo o urozmaiconych krajobrazach - jest wielce prawdopodobne, że z powodu
      > mgły nie zobaczysz nawet wzgórz w głębi wyspy, o wyższych partiach gór nie wspo
      > minając.

Kobieto, nie bluźnij!

Trzeba było w te góry pójść, zamiast usiłować dojrzeć szczyt z wybrzeża. Miałam to szczęście połazić po górach w gęstej zawiesistej mgle. Zapewniam, że gdyby nie ta wilgoć i nie mgła, to góry straciłyby 90% swojego uroku!

Śmieci? Jakie śmieci? W najdzikszych partiach gór nikt stopy nie postawił na ścieżkach w ciągu ostatnich kilku tygodni. Cudo po prostu.

Tylko trzeba oczywiście ruszyć się nieco poza opis z przewodnika:)

• Gość: leon Re: Madera - wielkie rozczarowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.18, 14:40
        ?
    • Gość: nietakzle Re: Madera - wielkie rozczarowanie IP: *.121.rt.ibs.net.pl 09.07.12, 11:54
      Jak widać można mieć zdecydowanie fajniejsze doświadczenia:

przykładowe relacje turystów:
      trippics.pl/pl/article/view/17
      trippics.pl/pl/article/view/11
      A jest tego o wile więcej w internecie.
      Pozostaje współczuć pogody :(

• mariuszxxxx Re: Madera - wielkie rozczarowanie 18.11.12, 14:51
        Teraz to na słońce i opalania nie ma co liczyć ?sprawdzilem pogodę na najbliższe 2 tyg i wyglada to nie ciekawie:(wybiorę chyba kanary.
        • derma.tolog Melanoma 19.11.12, 02:02
          mariuszxxxx napisał:

> i opalania nie ma co liczyć <

Jezeli opalanie jest dla ciebie takie wazne to idz do najblizszego salonu.
          Do zobaczenia.
          • Gość: Sid1 Denga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.12, 17:47
            Prawie 1400 przypadków dengi na Maderze

wiadomosci.onet.pl/swiat/prawie-1400-przypadkow-dengi-na-maderze,1,5312154,wiadomosc.html
            • Gość: c# Re: Denga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.12, 22:45
              Nie ma na razie przeciwwskazań do podróży. Tu oficjalne stanowisko
              pit.org.pl/media/1/002/003/908.pdf
              W ogóle temat jest znany od 2 tygodni, zobaczymy jak będzie.
              • Gość: miranda Re: Denga IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.12, 20:01
                No właśnie - rozważam wyjazd na Maderę w styczniu lub lutym, a tu nagle informacje o pladze komarów i zachorowaniach na dengę. I teraz nie wiem, czy rzeczywiście jest się czego bać, czy to tzw. siana panika?
            • Gość: Kasia Re: Denga IP: *.warszawa.vectranet.pl 16.12.12, 14:57
              Wiadomo coś nowego o dendze? Chcemy jechać w styczniu z dziećmi, teraz nabraliśmy obaw...
              I jeszcze jedno pytanie: czy w styczniu są szanse na poopalanie się? Nie na wystawienie nosa do słońca, tylko opalanie w kostiumie, bez dreszczy?
              Z góry dziekuję za odpowiedzi :-)
              Kasia
              • Gość: sl Re: Denga IP: *.scansafe.net 19.12.12, 17:39
                Podbijam watek. Rowniez wybieram sie na Madere 1 stycznia 2013 i zaczelam sie troche denerwowac denga.

Ja dzisiaj przeczytalam na stronie MSZ ze nie ma wiekszych powodow do obaw i przeciwwskazan do anulowania podrozy. Trzeba jedynie zachowac pewne srodki ostroznosci. To jest info z 16 listopada.
                www.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/ostrzezenia/portugalia___aktualizacja_ostrzezenia__denga_
              • Gość: p Re: Denga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.12, 17:47
                Dla chcącego wszystko jest możliwe, ale na leżenie plackiem w styczniu polecam inne kierunki. Madera to w ogóle nie jest kierunek dla preferujących ten sposób wypoczynku, choćby z uwagi na brak plaż. Obawiam się, że na Maderze może być w styczniu za chłodno i czasem może spaść parę kropel.
              • Gość: p Re: Denga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.12, 17:52
                Co do dengi, to trzeba wziąć z domu większe opakowanie A... lub O... na komary (których zapewne i tak nie będzie), wieczorem zakładać jakąś bluzę z długim rękawem i tyle. Wygląda zresztą na to, że ilość zachorowań maleje, więc zapewne problem wygaśnie samoistnie.
                • Gość: Sl Re: Denga IP: *.scansafe.net 19.12.12, 17:53
                  Tak tez mi sie wydaje, ale niepokoj zawsze jest gdzies z tylu glowy. Dziekuje za odpowiedz :)
            • yanga Re: Denga 07.04.13, 13:24
              Mój Boże, jak ten świat się zmienia! Byłam na Maderze w maju 2003, wtedy jeszcze nie było wycieczek z Polski. Przewodnicy wszędzie podkreślali, że wyspa słynie z braku owadów. I rzeczywiście - pamiętam tę rozkosz, kiedy siedzieliśmy sobie na ławce w Ogrodzie Botanicznym w Monte. Wszędzie bujna, przesycona wilgocią zieleń - i ani jednego komara! Między innymi dlatego - ale nie tylko - do dziś marzymy, żeby tam wrócić. Nawiasem mówiąc, pogoda była wtedy idealna, kąpaliśmy się w basenie przy samym brzegu oceanu, a raczej należymy do zmarzluchów. I tylko na wycieczce w góry trafiliśmy na mgłę, która niestety się skraplała, ale trwało to krótko.
    • tytus41 Re: Madera - wielkie rozczarowanie 12.01.13, 22:37
      Byliśmy 8 dni w końcu marca 2010. Zakochaliśmy się w tej wyspie z żoną. Pogoda super, tzn. ok 20*C na ogół, w Funchal o 16-tej na termometrze przy aptece (w cieniu) raz było 24*C. Prawie codziennie można było się kąpać. Mieszkaliśmy w Canicu. Hotel miał fajne kameralne miejsca do plażowania wykute w klifie. Żonka każdą chwilę kradła w nich słońce. I chociaż tych chwil nie było zbyt wiele, wiadomo, wycieczki, spacery, to i tak super się opaliła. Ale na Maderze opalanie się nie jest najważniejsze. Widoki, widoki i jeszcze raz widoki. Fotografie nie zastąpią tego co zobaczysz na własne oczy. Polecam osobom, które się już "wyszumiały" i szukają miejsca na spokojny i ciekawy urlop. A pogoda zepsuła się w dzień odlotu. Na pewno tam wrócimy.
      • Gość: Aga Re: Madera - wielkie rozczarowanie IP: *.akson.waw.supermedia.pl 29.01.13, 11:36
        Voayger, obejrzałam Twoje zdjęcia, już nie mam cienia wątpliwości, że muszę tam pojechać:) Robię rezerwację...
    • Gość: shirley Re: Madera - cudowna wyspa IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.13, 18:48
      Niedawno wróciłam i mogę się zgodzić z autorką wątku tylko co do lewad, ale to chyba trochę moja wina, bo jakoś tak wybraliśmy takie niezbyt porywające. Poza tym wszystko super - ładna pogoda (południe wyspy, na północy było chłodniej i mniej słonecznie, ale i tak cudo w porównaniu z naszymi śniegami), ładne i sympatyczne do spacerowania Funchal (acz rzeczywiście nie dla osób nastawionych na imprezowe wakacje), niesamowite klifowe, skaliste wybrzeże (polecam spacer cyplem Sao Lourenco). Ale przede wszystkim bujna roślinność i moc kolorowych kwiatów - i to w lutym (ogród Monte to moim zdaniem punkt obowiązkowy). Magiczne miejsce, na pewno kiedyś tam wrócę - zimą, żeby nacieszyć oczy kolorami i zielenią.:)
      • monia515 Re: Madera - cudowna wyspa 11.03.13, 15:27
        rozczarowanie bo kiepska pogoda? bez przesady...
        To ja tez mogę napisać, że Costa Brava mnie rozczarowała- byłam w maju i lało cały tydzień....
    • krzgie Re: Madera - wielkie rozczarowanie 13.05.13, 23:30
      Witam,
      2 tygodnie temu wróciłem z Madery - wyspa mnie zauroczyła, zarówno pod względem krajobrazów, jak i ludzi. Na swoim blogu napisałem przewodnik, który opisuje, jak zwiedzić całą wyspę w 7 dni. Oto link: www.krzysztofgierak.pl/2013/05/madera-zwiedzanie-atrakcje-opinie.html

Dodatkowo zamieściłem tam kilka informacji praktycznych, takich jak info na temat wypożyczenia samochodu, transportu publicznego lub cen. Przewodnik można bezpłatnie pobrać w formacie pdf.

W razie pytań proszę pisac - chętnie odpowiem!

Pozdrawiam
      • Gość: aga Re: Madera - wielkie rozczarowanie IP: 193.138.110.* 14.05.13, 12:50
        Krzgie, bardzo fajny blog :)

A powiedz, jak wygląda obecnie sytuacja na Maderze w kwestii dengi?
        Czy nadal jest duży przyrost zachorowań? Czy zachowywałeś specjalne środki ostrożności, czy można zwyczajnie tam wypoczywać?
        Będę wdzięczna za wszelkie rady i informacje, bo wybieram się tam w lipcu :)
        • aleef Re: Madera - wielkie rozczarowanie 16.06.13, 21:57
          Witam,
          przez ostatnie 2 lata często wyjeżdżałem na Maderę służbowo (kilka razy w roku) z tego co zaobserwowałem to apogeum zachorowań na dengę przypadał na przełom roku 2012/2013, profilaktycznie należy smarować się odstraszaczami w sprayu czy jakimiś olejkami eukaliptusowymi lub lawendowymi. Jakiegoś popłochu na Maderze z powodu dengi w chwili obecnej nie widać.
          Pierwszy raz na Maderę pojechałem całkowicie prywatnie w 2011 roku i wówczas za kierunkowskaz służyła mi strona madera.org.pl która wg mnie jest najlepszym przewodnikiem po Maderze jaki można znaleźć w chwili obecnej w Polsce.
        • Gość: Radzior Re: Madera - wielkie rozczarowanie IP: *.static-dsl.net.artelecom.pt 10.10.13, 00:40
          Prędzej w Polsce zarazisz się HIV niż na Maderze dęgą ! Nie jestem " lajkonikiem " i bywam na Maderze bardzo często ! Najpiękniejsza europejska wyspa ! Polecam !
    • Gość: daniel Re: Madera - wielkie rozczarowanie IP: *.icpnet.pl 19.05.13, 13:37
      eeeeeh. Wystarczy wygooglowac, np: en.wikipedia.org/wiki/Funchal
      i jest tam bardzo dokladna tabelka klimatyczna (+ zrodlo danych) dla stolicy wyspy. Tam tez sa pory roku, przede wszystkim deszczowa "zima", no i lato gdzie w zasadzie wogole nie pada, a jest bardzo slonecznie. Zima to jak widac, srednio prawie 20 stopni w cieniu, a VIII-IX to ponad 26 w cieniu. Trzeba sobie dobrac miesiac wyjazdu, to bedzie pogoda jaka lubicie
      • Gość: Haneczka40tka Re: Madera - wielkie rozczarowanie IP: *.wro-com.net 29.05.13, 13:41
        Hejo, własnie , właśnie, ja przed każdym planowanym wyjazdem sprawdzam w necie dokładnie co mnie w wybranym miejscu destynacji może czekać , także pogodowo.
        Taka wiedza sprawia, że na wyjeździe nie ma większych rozczarowań (zakładając ,że nie ma kataklizmu czy wydarzeń losowych)
        Byłam na Maderze w listopadzie, bylo więcej słońca niż deszczu, ten lał dokładnie jak z cebra gdy wędrowałam lewadą Referta, przemoczona do majtek, z zerowym widokiem, walcząc o zycie by się nie stoczyć ze zbocza, ale po zejściu jaka radocha była bo akurat przestało padać:)
        Madera jest piękna ale polecam ją wytrwałym wielbicielom wędrówek, umiarkowanego ciepła i soczystej zieleni.

Pozdrawiam.
    • Gość: kemb Re: Madera - wielkie rozczarowanie IP: *.bb.online.no 17.08.13, 17:53
      w maju jest jeszcze pora deszczowa , najlepiej w lecie lub w zimie tam lecieć
    • expertour Re: Madera - wielkie rozczarowanie 16.06.14, 15:59
      Jak pogoda na Maderze i Kanarach tylko wrzesień-listopad.
    • kasia_pol1 Re: Madera - wielkie rozczarowanie 18.08.14, 11:42
      Naprawdę?? Aż ciężko mi w to uwierzyć :( Ja byłam absolutnie zachwycona swoim urlopem na Maderze w zeszłym roku.. Zwłaszcza targiem rolników w Funchal, na który trafiłam przez przypadek podczas spaceru intopassion.pl/mercado-dos-lavradores-targ-rolnikow-w-funchal/ - tutaj znalazłam piękne zdjęcia :)
    • summerfemme Re: Madera - wielkie rozczarowanie 23.01.15, 05:20
      pl.blastingnews.com/podroze/2015/01/ogrod-na-atlantyku-poznaj-madere-00239255.html
    • emilianatalia Re: Po prostu spamer reklamuje swoje wypociny. 24.05.15, 21:50
      na samo wspomnienie o tygodniu na Maderze rok temu, lzy naplywaja mi do oczu. :) czulam sie tam jak w raju. maj w Polsce tez rowniez cudowny i przypomina mi nasze wakacje. obiecalam sobie, ze za rok pojade tam wlasnie w maju.
      nie rozumiem jak mozna nie byc zadowolonym z pobytu w tym cudownym miejscu. byc moze ktos oczekiwal szerokich piaszczystych plaz i darmowych drinkow w ramach AI, a zastal zupelnie cos innego. :)
    • globtroter7676 Re: Po prostu spamer reklamuje swoje wypociny. 28.05.15, 09:43
      Hej
      Czy podczas waszych wojaży po wyspie kierowaliście się przewodnikiem czy bazowaliście na mapach i informacjach z Internetu ? będę mieć tylko tydzień a chciałbym zobaczyć jak najwięcej.
      • Gość: porto vintage Madera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.15, 12:32
        Yo,

Wyspa jest bardzo latwa do zwiedzania. Przed wyjazdem czytaj, czytaj i czytaj.
        I zapoznaj sie z mapa wyspy. Mozesz kupic/pozyczyc przewodnik Wiedzy i Zycia
        - Top 10 Madera. Przez tydzien zobaczysz prawie wszystko:)

Boa viagem!
    • emilianatalia Re: Po prostu spamer reklamuje swoje wypociny. 31.05.15, 16:26
      jasiu, jasne, ze mogl poplynac lub poleciec na Porto Santo. my osobiscie poplynelismy tam na jeden dzien, ale starczylo nam cierpliwosci na 1-2 godziny plazowania i ruszylismy na zwiedzanie Porto Santo na piechote. nie zaluje, ze tam bylismy, aczkolwiek Madera jest duzo bardziej ciekawa. na Porto umarlabym z nudow na dluzsza mete. :)
      glob, mielismy przewodniki oraz info. z blogow o Maderze. poza tym poszlismy troche na latwizne i przez 2 dni wynajelismy sobie taksowke i Pan nas obowozil przez caly dzien. w 3 dniu podrzucilam nas na lewady, dal swoj aparat telefoniczny (choc nie bylo takiej potrzeby, mielismy swoje) i jak wyszlismy w calkiem innym miejscu, zadzwonilismy i Pan po nas przyjechal. reszte zwiedzalismy sami. codziennie wieczorem szlismy do Funchal zeby rozkoszowac sie super klimatem stolicy Madery.
      • emilianatalia Re: Po prostu spamer reklamuje swoje wypociny. 31.05.15, 16:31
        aha i koniecznie zamowcie w dobrej restauracji lub kawiarni pudding de marakuja. niebo w gebie.
        odradzam kupowania owocow do Polski. wydalismy na nie kupe kasy na na targu w Funchal, a i tak wiekszosc wyladowala w smieciach. mysle, ze na wyjazd (bo sprzedawcy pytaja czy zjecie na miejscu czy zabieracie do kraju) daja owoce o innym stopniu dojrzewania. naprawde nie byly smaczne... za to rozkoszujcie sie owocami na miejscu.
        w naszym hotelu (notabene, ktory mi sie nie podobal) jednego wieczoru robili ananasa z grilla z cukrem (niestety) i cynamonem. niebo w gebie. :)
        • vimi77 Re: Po prostu spamer reklamuje swoje wypociny. 28.06.15, 18:49
          My byliśmy w drugiej połowie maja tego samego roku (2011) na 2 tygodnie. Miejscowi twierdzili, że takiego chłodnego i wilgotnego maja nie pamiętają. Mimo to wróciliśmy opaleni i zobaczyliśmy wiele pięknych miejsc. Fajnie jest wjechać autem na wysokość Giewontu :) Góry niesamowite, choć 2 razy robiliśmy podejście i tak chodziliśmy w deszczu. Niesamowita różnorodność krajobrazów. Byliśmy w kilku miejscach (Wyspy Kanaryjskie, Majorka, Kreta) jednak Madera najbardziej nam się podobała i z pewnością kiedyś tam wrócimy.
          • globtroter7676 Re: Po prostu spamer reklamuje swoje wypociny. 07.08.15, 11:30
            Szkoda że nie ma tam cykad ale tak po zatym to piękna wyspa.
    • Gość: Joanna Re: Madera - wielkie rozczarowanie IP: *.133.28.2.edial.pl 06.08.15, 18:03
      Szkoda ,że nie trafiłaś na piękną pogodę tak jak my w tym roku w drugiej połowie lipca. Madera ma bardzo wiele do zaoferowania tym , którzy chcą ja eksplorować. Niesamowite widoki , spadające kaskady wodospadów, kwitnące hortensje, strelicje i anturium wokół lokalnych dróg robią na zwiedzającym wielkie wrażenie. Ze względu na niezbyt profesjonalne obuwie , które ze sobą wzięliśmy pokonaliśmy najkrótszą lewadę, idąc w otoczeniu dających cień roślin mogliśmy podziwiać na jej końcu wspaniałe widoki na szczyty. Pozdrawiam i życzę byś kiedyś zdecydowała się pojechać i trafiła na taką piekną pogodę.
    • jo.m Re: Madera - wielkie rozczarowanie 21.08.15, 11:32
      Wlasnie wrocilam z Madery i bylo super. Pogoda zmienna jest pewnie zalezy od szczescia i pory roku my mielismy super pogode :) opisuje nasze wakacje tutaj www.smallvoyager.blogspot.com
    • Gość: Joan Re: Madera - wielkie rozczarowanie IP: *.play-internet.pl 23.05.16, 00:17
      Reeety.... :( To ja współczuję :( Niestety w kwietniu i maju na Maderze troszku pada i wtedy mamy mgłę... ( i pięknych widoków brak) Ja byłam w lipcu i było SUPERAŚNO :D Oczywiście widoki i zdjęcia zachwycające). Na lewadach trzeba brać pod uwagę że ludzie będą. Przecież to jedna z większych atrakcji wyspy. Miałam kiepski hotel i kiepskie jedzenie, ale ludzie z obsługi hotelu i na całej wyspie byli bardzo sympatyczni i pomocni. ("Rozbrojeni" moim "połamanym dialektem" portugalsko-angielskim.Trzeba być otwartym na ludzi i różne sytuacje. Nawet w negatywnych szukać pozytywów. Wspominam Maderę jako moje najleprze wakacje do tej pory. Pozdrawiam.
    • Gość: kingakro Re: Madera - wielkie rozczarowanie IP: 91.218.159.* 06.06.16, 12:12
      Kwestia szczęścia, ja byam w grudniu i pogoda byla dobra. Na 7 dni - 2x przepadalo moze po godzinie, troche w gebi wyspy zwaszcza po zachodnio-ponocnej stronie byo pochmurno, ale widoki i na Pico - najwyzszym szczycie i w doinie Zakonnic oraz w wieu miejscach byly super, trezba wiedziec gdzie jezdzic. Po lewadach nie zdazylismy pochodzic, ale zwiedzialam prawie cala wyspe i mam odmienne zdanie. Fakt chyba trafilam na epsza aure a wrocilam do Polski 24 grudnia:) Zwiedzaismy wyspe z Poakiem, ktory mieszka tam 17 lat i dojezdzalismy w takie miejsca, gdzie żadna wycieczka Cię nie dowiezie i samemu tam nie trafisz. Bylo super i zamierzam tam wrócic. Fakt - ten Polak mowil, ze w istopadzie bylo nieciekawie, wiekszosc czasu padalo a my trafilismy na dobra aure, jak na te pore roku, jednak rozmawiaismy z Niemcami, ktorzy ataja na te wyspe 2, 3 x do roku i jeszcze docierają do ciekawych miejsc.....
      • kiga22 Re: Madera - wielkie rozczarowanie 31.07.16, 20:15
        Chciałam z mężem w przyszłym roku polecieć właśnie na Maderę , ale jako osoba cierpiąca na lęk wysokości mam wątpliwości, czy dam radę swobodnie przemieszczać się po wyspie? Proszę doradźcie mi czy ze względu na moją fobię ma to sens?
        • Gość: pij porto Madera super sprawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.16, 14:34

Kiga,

Ma sens i dasz radę:) Objedziecie wyspę wzdłuż wybrzeża. Nie ma po drodze gór:)
          Górzysty środek wyspy możecie zwiedzać jeżeli zechcecie tak jak moja znajoma
          z przypadłością podobną do Twojej. Wybrali się na wycieczkę fakultatywną i przy
          niepokojących podjazdach i zjazdach zamykała oczy:) Gdy widok się uspokajał mąż
          trącał ją w ramie i szeptał: JUŻ:) Powtarzali to również gdy pojechali z nami samochodem.
          A nawet gdy nie zobaczysz środka wyspy to i tak warto odwiedzić Maderę. Piękna, zielona
          i ukwiecona wyspa.

Boa viagem:)
          • kiga22 Re: Madera super sprawa 01.08.16, 19:39
            Dziękuję za odp. trochę mnie to uspokoiło. Od jakiegoś czasu przygotowujemy sie do tej wyprawy i zbieramy informacje. Jesteśmy młodzi i aktywni, nie interesują nas gorące i słoneczne kurorty, ale aktywny wypoczynek, przyciąga nas przyroda ,zwierzęta i niesamowite pejzaże. Tylko martwię się ,że nie będę mogła przejść lewadami (oglądając filmy na YT mam już ciarki) czy zobaczyć wiele innych ciekawych miejsc widokowych i przez to wiele stracę.
            Moim wielkim marzeniem jest również wypłynąć katamaranem na otwarty ocean i zobaczyć delfiny l wieloryby w naturze. Wiem ,że na Maderze jest to możliwe więc jeśli ktoś z Państwa mógłby podzielić się tu swoimi spostrzeżeniami z takiej wyprawy to będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam, Kinga.
      • ka122 Re: Madera - wielkie rozczarowanie 15.09.17, 10:39
        Witam. czy możesz podać namiary na tego polaka?
    • Gość: junike Re: Madera - wielkie rozczarowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.16, 13:59
      Byliśmy na Maderze pod koniec czerwca- początek lipca. Niestety tylko tydzień, ale udało nam się objechać wyspę i zobaczyć jej różnorodność :) Pogoda raczej dla osób, które nie lubią upałów, ale nie można było powiedzieć, że było zimno. Mieliśmy praktycznie przez cały tydzień 22-25 st C więc idealna pogoda na zwiedzanie ! :)
      Jeśli ktoś wybiera się na Maderę i szuka przewodnika to my z czystym sercem POLECAMY Panią Elizę Skierską !!!!!!!!! Najlepszy polski przewodnik ever !

Natomiast jeśli wybieracie się na objazdówkę po Maderze z TUI to wszystko fajnie, ale UWAŻAJCIE NA REZYDENTKI ! Gdy w końcu sami zadzwoniliśmy z zapytaniem czy ktoś pojawi się w naszym hotelu z jakąkolwiek informacją dostaliśmy wiadomość- że nam nie przysługuję rezydent ;) później było już tylko gorzej ;)
      Ale sama wycieczka (pomijając rezydentki TUI) to godna polecenia zwłaszcza z taką PANIĄ PRZEWODNIK !!!!!!

Pozdrawiamy
    • Gość: grzegorz72 Re: Madera - wielkie rozczarowanie IP: *.static.ip.netia.com.pl 25.03.17, 12:31
      Jak się leci na Maderę w maju to nie ma się co dziwić że było mokro i pochmurnie. Sama sobie jesteś winna.
    • jakaskasia Re: Madera - wielkie rozczarowanie 11.05.17, 14:55
      Naprawdę takie wrażenia?
      A mnie się Madera marzy! Mam nadzieję, że kiedyś polecę...
      • Gość: Islander_18 Re: Madera - wielkie rozczarowanie IP: *.cpe.netmadeira.com 21.05.17, 22:17
        Wlasnie jestem na Maderze... Spalony jestem jak rak. Deszcz widzialem tylko jak wodospad lal sie na droge. ^^

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka