Dodaj do ulubionych

przelewy PT-PL

02.05.05, 23:36
Jak najpewniej (i szybko) przesłac pieniadze Portugali do Polski i
odwrotnie.Komu można ufać. Podzielcie się doswiadczeniamni drodzy forumowicze.
Obserwuj wątek
    • assim Re: przelewy PT-PL 03.05.05, 00:19
      hej, wydaje mi sie ze wszystkie sposoby sa pewne :) watpliwosci sprowadzilbym
      do kwestii ceny i czasu realizacji zlecenia. najwygodniej chyba bankiem - np.
      millennium portugalskie udostepnia mozliwosc wykonywania przelewow
      zagranicznych nawet przez www. wystrczy miec iban i swift i mozan slac. z
      polski tak samo tylko ze nie wiem czy przez www tez juz mozna zlecac przelewy
      mn. western union jest blyskawiczne ale drozsze, nie bawilbym sie tylko w
      pocztowe polecenia przelewu...

pozdr/a
    • anjos Re: przelewy PT-PL 03.05.05, 19:06
      przelwy bankowe nie sa tanie, ale i tak chyba to najtanszy sposob przesylania
      cash...
      • annamaria37 Re: przelewy PT-PL 04.05.05, 19:16
        Ile może trwac takie "przelewanie"? Czy to idzie w tygodnie?
        • assim Re: przelewy PT-PL 04.05.05, 20:56
          za przelewy w EUR z PT do PL (na konto w eur) place grosze, jakies 0,75 czy 1,5
          eur... za przelewy z PL do PT (w euro) ok. 30 pln. oczywiscie jesli chcesz
          wyslac 15.000 EUR pewnie zaplacisz wiecej... a z przelewaniem to tak ok. 3 dni
          roboczych.
          • anjos nie 06.05.05, 00:33
            u mnie idzie 10 godzin ( bank BES ) i nie kosztuje 1 Euro !
            • assim Re: nie 06.05.05, 03:22
              w portugalii mam konto w millennium, a cennik wyglada tak:

transferencias internacionais com indicacao do BIC/Swift e IBAN para uniao
              europeia em euros - (ate 1000EUR - 0,75EUR; 1000EUR-12500EUR - 1,5EUR) - ceny
              za przelewy przez internet. przez oddzial albo telefon cena wzrasta do 3,5EUR
              za przelew.

a co do terminow to millennium mowi tak: "O Banco garante a entrega de fundos
              ao Banco Estrangeiro nos seguintes prazos (datas-valor):
              - data de processamento da transferência + 1 dia útil para transferências em
              Euros". w praktyce 3 dni robocze.

no i widzisz anjos, ja oszczedzam na kasie, ty na czasie :D
              pozdr/a
    • anjos Assim 06.05.05, 21:21
      A wydawalo mi sie, ze nie za bardzo lubisz Millenium czyli BG :D

• assim Anjos 07.05.05, 03:55
        hihi, bo owszem nie za bardzo lubie (ani BCP ani dawnego BBG)... tak
        niedoinformowanych pracownikow oddzialow bankow mozna spotkac tylko w tym
        kraju, i nie tylko w millennium.
    • dzikakania Re: przelewy PT-PL 03.05.20, 14:29
      Troche czasu juz minelo od zalozenia watku, dlatego zapytam ponownie jak to obecnie wygląda, jak najpewniej (i szybko) przesłać pieniądze z Portugalii do Polski?
      • ja.s.i.u Re: przelewy PT-PL 07.05.20, 19:04
        Przelewem SEPA, najbezpieczniej i najtaniej. Przesyłasz euro, a więc musisz mieć konto walutowe, co nie stanowi problemu, bo w dobrych bankach przy koncie osobistym masz za darmo. Uważaj, cwaniacy przy przelewach potrafią pobrać prowizję. I co z tego, że nie jest zgodna z prawem UE.
      • fiveroo Re: przelewy PT-PL 31.05.20, 23:48
        Jak szybko i pewnie to możesz skorzystać z Transfer24. Przelewy księgowane są w kilka minut, firma działa pod nadzorem KNF i nie pobiera żadnych opłat za przelewy.

Ps. Banki też nie pobierają opłat.
        • ja.s.i.u Re: przelewy PT-PL 01.06.20, 08:46
          Transfer24 nie wykonuje przelewów walutowych. Nadajesz Euro, bądź funty, oni przewalutowują na złotówki i złotówki wpłacają na konto. Nie ma możliwości wysłania walut bez przewalutowania na złotówki. Nie ma też możliwości anulowania transakcji. Transfer zarabia na prowizji (niskiej) i na kursach przewalutowania.

Dlatego polecam przelew SEPA, a nie prywatne firmy.
          • fiveroo Re: przelewy PT-PL 14.07.20, 22:31
            Nie każdy ma w Polsce konto walutowe, czasami trzeba zrobić przelew na inne konto w złotówkach, w takich przypadkach warto korzystać z tego typu rozwiązaniach. Dzięki temu przelew szybko i bez opłąt trafia do odbiorcy.
            • ja.s.i.u Re: przelewy PT-PL 15.07.20, 18:12
              Nie warto korzystać z firm w rodzaju tej, którą reklamujesz tutaj. Warto, jeśli się ma przelewy z zagranicy mieć konto w takim banku, a jest ich sporo, gdzie konto walutowe jest za darmo przy koncie złotówkowym i wówczas korzystasz tylko z wygodnych przelewów SEPA. Zaletą jest, że cały czas masz euro i decydujesz kiedy, w jaki sposób i w jakiej ilości je przewalutować. Dlatego nie polecam Transfer24.
              • fiveroo Re: przelewy PT-PL 19.07.20, 22:43
                Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety. Przelewem SEPA nie opłacisz od razu rachunków w Polsce, jeśli nie masz osobnego konta złotówkowego. Przelewu SEPA nie zaksięgujesz też w Polsce w 10 minut.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka