mistella1 18.06.07, 15:01 Czy możecie coś napisać o tym hotelu i samej miejscowości? Muszę szybko podjąć decyzję wyjazdową, więc bedę wdzięczna za każdą wiadomość. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mistella1 Re: Portugalia, Pestana Cascais IP: 195.117.227.* 19.06.07, 15:10 Może jakieś wrażenia z objazdu Triady 7+7 po Portugalii? Proszę, napiszcie coś!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mistella1 Re: Portugalia, Pestana Cascais 19.06.07, 15:15 A może jakieś wrażenia z objazdu Triady 7+7 po Portugalii??? Nawet z zeszłego roku, jeśli w tym nikt jeszcze nie był? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tina Re: Portugalia, Pestana Cascais IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 11:14 hotelu niestety nie znam, bo mam fuksa i wielu znajomych w portugalii, ale cascais to bardzo urokliwe miejsce i szczerze polecam. jak masz okazje to jedz i sie nie zastanawiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hooley Re: Portugalia, Pestana Cascais IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 10:05 Bylem w tym roku z Triada na 7+7 w tym hotelu. Hotel - moze nie do konca 4*, ale pewne 3+*. Wyżywienie bardzo dobre w porównaniu z innymi hotelami w Portugalii z Triady, jak również tymi na objeździe. Bezpłatny dostęp do internetu całą dobę, kryty basen (dosc ciasny przy niepogodzie), sauny ok, mała siłownia. Pokoj duży,lazienki troszkę sfatygowane, wymagałyby odświeżenia w najbliższym czasie. Autobus hotelowy do centrum miasta co godzinę (darmowy)- pieszo ok.25-30 minut. Cascais - w przeciwieństwie do innych lokalizacji wokół Lizbony, to miasto - kurort, coś w rodzaju naszego Sopotu (zabudowa, drogie sklepy, rezydencje, knajpy, dyskoteki). Nie można sie tam nudzic. Zawsze mozna pojechac do Lizbony - kolejka co 20 minut, jedzie ok.30min i kursuje do 01.30 w nocy. jest bezpiecznie. Bilet w dwie strony to 3,20E. (podczas obajzdu czasu jest stanowczo za malo na Lizbone!!!). Plazowanie najlepiej w Guincho - plaże 6 km od Cascais - autobus 405 na przeciwko hotelu. Koniecznie trzeba pojechac na Cabo da Roca - autobus 403 z dworca autobusowego (podziemie centrum handlowego koło dworca kolejowego), jedzie sie ok. 30 min. no i Sintra, tez kursuja autobusy podmiejskie z Cascais (403 i 417). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistella1 Re: Portugalia, Pestana Cascais IP: 195.117.227.* 22.06.07, 15:18 Bardzo dziękuję za info. Niestety w międzyczasie hotel mi się "wściekł", to znaczy nie było w nim już miejsc i musielismy wykupić Vilamoura beach. Ale nadal bardzo mnie interesują wszelkie informacje o samym objeździe, czy było dość czasu na zwiedzanie, czy pilot(ka) był miły, kompetentny i miał wiedzę o tym co oglądaliście, czy hotele były znośne (zwłaszcza ten w Porto, bo tam się mieszka najdłużej) i wogóle z jakimi wrażeniami wróciłeś??? Będę baaaardzo wdzięczna za odpowiedź. Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hooley Re: Portugalia, Pestana Cascais IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 08:37 Program zwiedzania podany w folderze Triady został zrealizowany. Czasu na zwiedzania było zazwyczaj wystarczająco dużo. Za wyjątkiem Lizbony - 6 czy 7 godzin to stanowczo za mało. Na szczęście z Cascais dojazd jest prosty, szybki i tani, więc można samodzielnie uzupełnić ten punkt programu. Podczas zwiedzania, jeśli ktoś ma potrzebę/ochotę jedzenia czegoś w ciągu dnia(lunch, obiad) może być problem. Najczęściej jest to max.1 godzina, co przy południowym podejściu do obsługi w knajpach to dość mało czasu. Hotele na objeździe były ok, w moim przypadku tylko 2 hotele. Inne grupy były transferowane nawet 3 czy 4 razy (wiem z rozmów na lotnisku po skończonej imprezie). Mieszkalem 2 noce w Alcobacie - hotel jak na obajzd ok, jedzenie trochę mniej. Potem rzeczywiście 4 noce w Porto (jedzenie b.dobre, pokoje zazwyczaj ok, lepiej nie od strony głównej ulicy - głośno!!, ale można zmienić pokój, hotel nie miał dużego obłożenia.) Program zwiedzania intensywny, naprawdę dużo się zwiedza. Po którymś dniu kolejny kościół, katedra czy plac robią coraz mniejsze wrażenie. W folderze podana jest informacja o dodatkowych kosztach zwiedzenia ok. 220E na osobę. Tymczasem u nas to było 110 E plus 45E (fakultatywna wycieczka do Tomar i Fatimy). Więc jeśli nie chce się zwiedzać Tomaru i odwiedzać Fatimy, można ponieść koszt 110E na osobę. Z czego pilotka zwróciła jeszcze ok. 14E na osobę (bardzo skrupulatnie robiła obliczenia. Na pewno plus dla pilotki. z tego co słyszałem w innych grupach objazdowych z tym tematem bywało różnie...) Ocena naszej pilotki - dość kontrowersyjna - uczciwa, miła i chętna do pomocy, z drugiej strony niezbyt wysoki poziom wiedzy na temat Portugalii i brak umiejętności jej przekazania oraz brak zdolności organizacyjnych i przywódczych - czyli czasami panował bałagan i zamieszanie. W innych grupach podobno było lepiej w tym temacie. Generalnie - Portugalia to kraj dokąd chętnie wrócę, uzupełnić zwiedzania no i wypoczynek, tym bardziej, że przynajmniej na wybrzeżu lizbońskim można odpocząć od polskich upałów(30-34C) a tam maks.27-28, słońce i atlantyckie powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistella1 Re: Portugalia, Pestana Cascais IP: 195.117.227.* 29.06.07, 09:27 Bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje. Jesteś chyba pierwszą osobą na forum, która podzieliła się swoimi wrażeniami z portugalskiej imprezy Triady. To co napisałeś brzmi nieźle - brak czasu na jedzenie specjalnie mnie nie martwi, bo nie to jest najważniejsze w trakcie wycieczki. Wiedzę o Portugalii i zabytkach mam zamiar sama zdobyć jeszcze przed wyjazdem, więc tę "wadę" pilotki o ile trafię na tę samą panią(przy okazji, czy mógłbyś podać jej imię dla lepszej identyfikacji?) też jakoś przeboleję, trochę gorzej ze zdolnościami organizacyjnymi. Ale dzięki Twoim informacjom jestem dość dobrej myśli przed tym wyjazdem. Czy mógłbyś napisać, jak były położone hotele w czasie objazdu - to znaczy czy na obrzeżach czy w miastach (chodzi o ewentualność jakiegoś wieczornego spaceru np. po Porto)? I jeszcze jedno pytanie, mianowicie czy rzeczywiście temperatura wieczorami spada do ok. 18C (tak podają niektóre informatory)i niezbędne jest zabranie jakiegoś swetra, polaru itp.? Może przy okazji pamiętasz, jaki w Portugalii był kurs USD (nie wiem, czy lepiej kupić euro w Polsce, czy na miejscu wymienić dolary)? Jeszcze raz dziękuję za pomoc informacyjną i mam cichą nadzieję, że odpowiesz również na te nowe pytania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
piotrt3 Re: Portugalia, Pestana Cascais 29.06.07, 13:21 Witam - ja również z zainteresowaniem przeczytałem relację z objazdu - Dzięki ! Wdzięczny będę za informacje poruszone wyżej - czy hotel w Porto - to faktycznie hotel w mieście czy raczej okolicy? pozdrawiam ps. jade 10tegoVII - hotel Sol Peniche /szukam info nt. tego hotelu/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistella1 Re: Portugalia, Pestana Cascais IP: 195.117.227.* 29.06.07, 16:29 Hej Piotrze, miło się dowiedzieć, że 10 lipca. My też w tym terminie, tyle, że hotel Vilamoura beach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hooley Re: Portugalia, Pestana Cascais IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 17:17 Z hotelami na objeździe bywa różnie. Nigdy nie ma gwarancji, że będą one te same i czy liczba noclegów w danym miejscu/mieście będzie indentyczna. Nasza grupa miała dwa miejsca noclegowe, z czego jedno pod Alcobaca (bez samochodu lub taksówki raczej brak możliwości dotarcia gdziekolwiek) oraz w samym Porto (4 noce). Hotel w Porto był położony jakieś 700m od stacji metra, więc wieczorne zdjęcia miasta lub zajęcia fakultatywne w podgrupach w mieście wieczorem/nocy jak najbardziej możliwe (metro kursuje do 01.00). Oprócz naszej grupy, objazd w tym czasie miały jeszcze dwie inne grupy Triady - każda miała noclegi w różnych miejscach,jedna z grup w ogóle nie nocowała w Porto...Za to miała 2 lub 3 noclegi w okolicach Fatimy.... Co do temperatury - sweter/bluza to konieczność, wieczory są rzeczywiście chłodne. Cienka kurtka przeciwdeszczowa też nie zawadzi (uchroni jeśli nie od deszczu, to na pewno od wiatru - ten nad Atlantykiem jest odczuwalny). Waluta - na pewno lepiej kupić od razu Euro, niż wymieniać USD na miejscu. Widziałem pytanie dotyczące hotelu Sol Peniche. Część osób znajomych z objazdu miała tam pobytówkę. Na zakończenie imprezy wymienili się wrażeniami. No cóż, na pewno Pestana Cascais jest dużo lepszym wyborem pod względem samego hotelu jak i miasta/miejsca. Na pewno z Peniche też można zwiedzać dodatkowo Lizbonę, Sintrę czy Cabo da Roca (autobusem do Lizbony, a potem pociągiem z tego samego dworca do Sintry i z sintry autobus na przylądek)- koszty przejazdów dość niskie np. pociąg Lizbona-Sintra 1,20E. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistella1 Re: Portugalia, Pestana Cascais IP: 195.117.227.* 02.07.07, 09:08 Hooley, jeszcze raz dziękuję za info. Przeraża mnie trochę perspektywa (niezgodna zresztą z ofertą katalogową) dwóch czy trzech noclegów w Fatimie, tam przecież chyba kompletnie nie ma co robić wieczorami, no chyba żeby leżeć krzyżem przed sanktuarium całą noc...ale nie całkiem o to nam chodzi. Z tego co napisałeś wynika, że wyjazd z Triadą to absolutna loteria, przynajmniej co do kompetencji i zdolności orgasnizacyjnych pilota oraz lokalizacji i jakości hoteli w trakcie objazdu. No ale wylatujemy za tydzień i juz za późno, żeby się wycofać. Czy przynajmniej samoloty wystartowały o czasie, bez kilkugodzinnego oczekiwania na lotnisku, bo to też juz przerabialiśmy i do przyjemności nie należy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hooley Re: Portugalia, Pestana Cascais IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 11:25 Jest to trochę loteria, ale nawet przy hotelu "na zadupiu", przy kilku, kilkunastu osobach z grupy 40 kilku zwiedzających mozna zorganizować sobie czas w takim nawet hotelu. Przelot niestety nie zależy od Triady, tutaj można mówić jedynie o jakości usług Centralwings na trasie warszawa-lizbona-warszawa. Do lizbony wystartowaliśmy o czasie, może z 10minutowym opóźnieniem, ale dolecieliśmy punktualnie. Potem było zamieszanie z autokarami. Straciliśmy na to ze 40 minut (najpierw znalazły się tam osoby, które w nim być nie powinny; następnie pojawiły się dodatkowe, właściwe osoby-okazało się że brakuje dla nich miejsc; dlatego po 20 minutach postanowiono zamienić autobusy co oznaczało wyciąganie już zapakowanych bagaży przez wszystkich i przenoszenie do innego autokaru). Lądowaliśmy ok. 23.00, a ruszyliśmy z lotniska ok.0.45. W hotelu (był to pierszy hotel objazdowy byliśmy ok.2.45, odwozilismy jeszcze grupę do hotelu Sol Peniche na pobyt). W drodze powrotnej z Pestany autobus zabierał nas ok. 21.00, na lotnisku byliśmy w 45 minut. Odprawa zaczęła się ok. 22:30. Ale odlecieliśmy ok. 1:40 lokalnego czasu (u nas 2:40) i lądowaliśmy ok. 6:30 zamiast o 05:00. Z lotniska wyszedłem ok. 7:30. Podsumowując: poza pracą pilota (rezydentka na miejscu była bardzo kompetentna) i opóźnienia w drodze powrtonej wyjazd była bardzo udany. Więc jak zorganizowany wyjazd 2tygodniowy, to i tak uważam, że było bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Portugalia, Pestana Cascais IP: *.aster.pl 02.07.07, 18:15 a w jakim terminie jedziesz bo my od 14.08 na objazdówkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistella1 Re: Portugalia, Pestana Cascais IP: 195.117.227.* 03.07.07, 08:40 Niestety, już za chwilę, czyli 10.07. Mogę napisać po powrocie jak było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Portugalia, Pestana Cascais IP: 82.177.11.* 03.07.07, 13:22 bardzo proszę o relację :) szczególnie z objazdówki bo z tego co czytałem masz inny hotel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistella1 Re: Portugalia, Pestana Cascais IP: 195.117.227.* 04.07.07, 09:00 Ja napiszę napewno, ale może jeszcze teraz ktoś by dorzucił jakieś szczegóły do tego, co pisał Hooley? Na przykład jak to było z tymi noclegami w innych grupach, które nie miały hotelu w Porto??? Będę wdzięczna, tym bardziej, że czasu już maluuutko... Odpowiedz Link Zgłoś