Dodaj do ulubionych

Costa Caparica - PROSZĘ o info!

26.06.07, 12:25
Interesują mnie wszelkie informacje o hotelu costa da caparica i okolicy.
Wybieram się tam pod koniec lipca i mam jeszcze mozliwość zmiany na algarve.
Nie wiem jednak czy warto, bo zależy mi na szczegółówym zwiedzaniu, gł. Lizbony.
Obserwuj wątek
    • Gość: aga Re: Costa Caparica - PROSZĘ o info! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 08:29
      Jako miejsce wypadowe jest ok, jako pobytowe marne. Sto metrów od hotelu trzy
      autobusy do L., można do centrum, na Plac Hiszpański dojechać np. linią 153 w
      25 min. Taksówką w dzień 15 euro, w nocy niecałe 20. Warto wynająć też autko.
      Za najmniejsze płaci się około 120 e za 3 dni. Tyle potrzeba, żeby objechać i
      poznać wszystko w promieniu 50 km od Lizbony (Sintra, Mafra, Cascais, Estoril,
      Setubal, Palmela, plaże i punkty widokowe Arrabidy, oba mosty itd.)
      Sam hotel przyzwoity, cichy, dobre śniadania ale otoczenie średnie (budowy w
      pobliżu). Woda w oceanie zimna, wietrznie.
      • aynos Re: Costa Caparica - PROSZĘ o info! 02.07.07, 08:19
        Dziękuję bardzo i mam jeszze jedno pytanie. Dokąd (poza lizboną) można
        bezpośrednio dojechać autobusem z Costa Caparica?
        • Gość: aga Re: Costa Caparica - PROSZĘ o info! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 10:59
          Tego akurat nie wiem. Na pewno do Cashilas i innych małych miejsowości po płd
          stronie Tagu tak. Ale czy np. do Setubal...?
          Z tym, że w hotelu była b. przytomna rezydentka, ktora na drugi dzień
          przynosiła wszystkie potrzebne odpowiedzi.
          Ponadto z Costa C. autobusem 153 (przystanek przy wylocie z CC, a nie tak jak
          pozostałe na głównej ulicy) masz 20 min. Na Plac Hiszpański a stamtąd -
          przypuszczam - komunikację z całą Portugalią. Kupuj tzw. modulos (5 biletów w
          kiosku), wychodzi prawie połowę taniej niż u kierowcy.
          • aynos Re: Costa Caparica - PROSZĘ o info! 02.07.07, 14:30
            A ten Plac Hiszpański to chyba daleko od wszystkich głównych i
            najatrakcyjniejszych miejsc w Lizbonie prawda? Dalej dojeżdżać lepiej metrem czy
            innymi środkami? Do innych miejscowości jak Cascais dojedziemy właśnie z z tego
            placu? Planujemy co prawda wynajem auta, ale raczej na dłuższe trasy, może do
            Porto. Jeśli byłaś w Porto lub Obidos proszę napisz czy warto. Mieliśmy też
            początkowo w planach Fatimę, ale chyba sobie odpuścimy.
            Mam nadzieję, że nie zawracam Ci głowy zbyt dużą ilością pytań, ale jak już
            dorwałam kogoś zorientowanego to nie daruję ;) A na rezydentów wolę nie liczyc,
            bo doświadczenia mam głównie na nie.
            Pozdrawiam
            • Gość: aga Re: Costa Caparica - PROSZĘ o info! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 01:20
              Fatima i Obidos nie znam. Ale po drodze do Porto warto wstąpić. Z tym, że w
              Fatimie najciekawiej jest wieczorem, jest tam podobno codzienna msza, procesja
              świec itp. W dzień raczej obrazki z odpustu, ale jeśli ktoś jest wierzący to
              chyba powinna być to wizyta obowiązkowa. Plac Hiszpański jest w samym centrum,
              obok ważne i b. ciekawe Muzeum Gulbekiana /warto!/ a potem 10 min spacerkiem z
              góry do serca miasta. Metra nie znam, oceanarium ok, plaże ok, Sintra Setubal i
              okolice ok, marzyła mi się wyprawa taksówką powietrzną na Algavre ale nie
              wyszło. Tu uwaga, należy albo zwiedzać albo plażować. Jedno z drugim,
              przynajmniej mnie, słabo się poskładało. Polecam Pascala i Polonica
              portugalskie Marii Danielewicz Zielińskiej.
            • ania.761 Re: Costa Caparica - PROSZĘ o info! 05.07.07, 13:31
              polecam wycieczki wynajętym samochodem w okolice Lizbony i nie tylko. Do Porto
              z Lizbony masz 2 autostrady, co prawda A1 (Lisboa - Porto)jest krótsza ale w
              chwili obecnej mocno rozkopana i naprawiana. Porto cudowne miasto portowe,
              trochę wyżej na północ, dokładnie 57 km od Porto, znajduje sie miejscowość
              BRAGA, samo miasteczko bez szału,ale nieopodal położony na wzgórzu - klasztor
              Bom Jesus (Fatimę można sobie odpuścić, szkoda czasu). Autostrady są płatne z
              Porto do Lizbony 17 Euro. Jeśli chodzi o najem samochodu, odradzam posrednictwo
              biura podrózy, rezydenta lub hotelu - na "mieście" można wynająć auta znacznie
              taniej również z pelnym ubezpieczeniem. Portugalczycy jeżdżą spokojnie,
              przepisowo, bezpiecznie :-) Acha na trasie Lizbona - Porto jest mnóstwo
              zameczków, ruin, pałacyków (większośći z nich nie umieszczono nawet w
              przewodniku Pascala,czym byłam ogromnie rozczarowana).
              • aynos Re: Costa Caparica - PROSZĘ o info! 06.07.07, 10:25
                Dzięki dziewczyny!
                Myślę, że na Lizbonę poświęcimy kilka dni, tak żeby na spokojnie się po niej
                powłóczyć i pokosztować bez gorączkowego zaliczania wszystkich atrakcji. Liczę
                na to, że znajdę jakieś ukryte perełki żeby strzelić parę wyjątkowych fotek, ale
                tego niestety lub stety zaplanować się nie da :)
                W jeden dzień zwiedzimy Sintrę i cabo da Roca, w inny dzień planuję (ja planuję,
                bo mąż jest zwolennikiem planowania spontanicznego na miejscu :)) objechać
                Nazare, Obidos, Tomar i jeszcze jakieś dwa miejsca z klasztorami, których nazw
                sobie nie potrafię z pamięci wygrzebać. Jeden dzień na Setubal + Evora (ponoć
                warto)i może jeszcze ciut na południe. A Cascais i Estoril pewnie komunikacją
                miejską. Z decyzją co do Porto wstrzymam się aż będziemy na miejscu. Jak patrzę
                na mapę to wydaje się być daaaleko od Lizbony. nie mamy zamiaru w Porto nocować
                wiec waham się czy jest sens dłuuuugo jechać, być tam chwilę i dłuuugo wracać.
                Mam nadzieję, że uda nam się też trochę wygrzać na słońcu i poleniuchować. Ech
                podejrzewam, że jeden wyjazd to Portugalii to jednak za mało.
                Pozdrawiam gorąco!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka