aneczka76_online 16.10.09, 22:55 a ja bardzo chcę tam pojechać, namawiam męża żebyśmy wszystko sprzedali i tam pojechali, proszę o informacje jak tam jest ??? pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerseygirl67 Re: Australia 17.10.09, 06:38 zapytaj na forum Australia forum.gazeta.pl/forum/f,86543,AUSTRALIA.html Odpowiedz Link Zgłoś
kagan_pl Re: Australia - jak tam jest? 07.01.10, 09:44 NIECIEKAWIE. 1. Rasizm. Glownie z tego powodu opuscilem Australie po 20 latach pobytu tamze. W urzedach czy na uniwerytecie zatrudnia tam czasem Murzyna czy Azjate, aby pokazac, ze zatrudniaja nie tylko anglosasow, ale Polak nie ma szans. Wiec choc skonczylem w Australii studia podyplomowe: Masters z ekonomii na The University of Melbourne oraz doktorat (PhD) z nauk politycznych na Monash University (oba w scislej czolowce australijskiej i swiatowej), to nie moglem znalezc w Australii pracy zgodnej z mymi kwalifikacjami. A w USA czy w Europie zachodniej znalazlem ja bez trudu. Wybralem Europe, ze wzgledu na bardziej zrelaksowany styl zycia. 2. Drozyzna. Poza benzyna, wszystko jest w Australii drozsze niz w Europie. A ceny mieszkan czy domow (a wiec tez i czynsze) sa zupelnie zwariowane, szczegolnie w Sydney. Dzieje sie tak, gdyz rzad, aby obnizyc place, postawil na masowa imigracje, a domow nie buduje... 3. Jedzenie. Dobre jedzenie jest bardzo drogie w Australii. W Europie kupuje w Aldim czy innym Lidlu, i to ma smak. W Australii musze kupowac w drogich "kontynentalnych" delikatesach. Inaczej chleb ma smak waty, kazda wedlina zlatuje baranim lojem, a piwo nie da sie wypic. 4. Ludzie. Falszywi i nieszczerzy. Ale aby sie na nich poznac, trzeba dobrze znac ich jezyk. A ponad 90% australijskiej Polonii zna angielski tylko na tyle, aby zrobic zakupy w supermarkecie. Stad biora oni zdawkowe wyrazy uprzejmosci za realna sympatie... Tyle, ze 90% australijskiej Polonii zyje albo z zasilkow albo z wykonywania najmniej platnych robot, stad maja oni bardzo ograniczony kontakt z klasa srednia, a z klasa wysza tylko jako pomoce domowe... lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
tow.ortalion Re: Australia 09.01.10, 08:07 aneczka76_online napisała: > a ja bardzo chcę tam pojechać, namawiam męża żebyśmy wszystko sprzedali i tam > pojechali, proszę o informacje jak tam jest ??? > > pozdrawiam, ---------------------- Katastrofalnie. Do końca życia będziesz wogiem i będziesz doopę lizać Waspom. Odpowiedz Link Zgłoś
kagan_pl Re: Australia 09.01.10, 09:47 Moze zbyt dosadnie, ale za to prawdziwie... tow.ortalion napisał: Do końca życia będziesz wogiem i będziesz doopę lizać Waspom. Odpowiedz Link Zgłoś