kaska_nz
10.09.10, 12:18
Mieszkam w kraju angielsko jezycznym od 14 lat i nigdy nie słyszałam, żeby jego mieszkańcy wtrącali jakieś francuskie, włoskie, niemieckie, czy bóg wie jakie inne słowa do swojego języka. Jest to wręcz śmieszne. Na pewno dożo starszych ludzi ma trudności ze zrozumieniem wielu tych angielskich zwrotów, i tez nie wspomnę o młodszych. Nie powiem na pewno wielu młodych Polaków zna angielski co nie co ale na pewno nie jest to na poziomie by brakowało im polskich slow:D! Tak jak angielski, polski jest bardzo bogatym językiem wiec nie ma potrzemy by używać angielskie zwrotów.
Internet to swoja drogo, ale będąc w Polsce nie tak dawno zauważyłam ze polskie czasopisma idą ta sama droga, co uważam za bardzo nieprofesjonalne!
Czyżby Polacy wstydzili się swojego języka i starają się o jego upiększenie? Czy możne w ten sposób nasz naród próbuje dogonić Europe zachodnia? Jest to wręcz żałosne, byłam w wielu krajak w zachodniej Europie I nigdy się z tym nie spotkam. A co najgorsze tym sposobem wiele znaczeń angielskich slów jest poprzekręcane!