Dodaj do ulubionych

Pytanie o przyczynę

02.08.05, 09:43
No właśnie czy wicie co jest przyczyną kłopotów zdrowotnych waszych maluchów.
Może nie jest to najmądrzejsze pytanie ale my tzn. nasz neurolog usilnie
doszukuje się przyczyny obn. nap., mieliśmy już USG głowy x2, brzucha, EEG,
krew i mocz kilkakrotnie w różnych celach. Wszystko w normie, poród
fizjologiczny. Zastanawiam się co nas jeszcze może czekać, jakie Wy miałyście
jeszcze badania, może jakaś bardziej doświadczona mama mnie oświeci.
A może wcale nie trzeba diagnozować przyczyny?
Obserwuj wątek
    • monkastonka Re: Pytanie o przyczynę 02.08.05, 10:31
      U mnie każdy z wielu ortopedów stwierdził wadę wrodzoną, neurolog lekkie
      porażenie mózgowe albo przynajmniej uszkodzenie neurologiczne któregoś z nerwów
      w lewej nóżce, internista gronkowca,
      I szlak mnie trafiał, bo nabiegaliśmy się najeździliśmy badań za gruby szmal
      EEG, rozmazy krwi, USG, RTG, rezonanse itp.
      Aby w końcu walnąć to wszystko, bo i tak nie wiadomo, dlaczego tak się stało,
      że Maciuś ma taką nogę a nie inną i taką mieć będzie, mimo że może mu ją
      wydłużą będzie chuda i mniej sprawna niż zdrowa nóżka
      Przestałam już szukać może to źle nie wiem ...................
      • arleta.kamilek Re: Pytanie o przyczynę 02.08.05, 10:38
        U nas też szukali długo przyczyny. Kamil miał tomografie jak miał 6 tyg. Liczne badania krwi. USG też kilka razy. I nic, wszystko ok.
        A ma obniżone napięcie mieśniowe (ale na szczeście idzie do przodu, już raczkuje:) ). Ja sobie tłumacze to ciężkim porodem.
        Pozdrawiam
        Arleta
    • aaga8 Re: Pytanie o przyczynę 02.08.05, 10:38
      no właśnie... czy to ma sens...
      U nas podobnie. Rezonans, badania w kier. chorób metabolicznych, kilku
      neurologów, ortopedów, rehabilitantów, specjalista od chorób mięśni - wszyscy
      zgadzają się w jednym - jest obniżone napięcie mięśniowe i płaskostopie. Ale
      także podejżenie dpm, problemów neurologicznych, chorób mięśni. Nic tak naprawdę
      nie wynika z tych wizyt - chyba najwięcej starają sie pomóc rehabilitanci. Na
      wrzesień mamy zaplanowane kolejne wizyty - istnieje podejrzenie, że problem ma
      podłoże genetyczne. Ale tak się zastanawiam, jaki to ma sens. Bo nawet jeżeli
      genetyczny to co? I tak pewnie zdecyduję sie na kolejne dziecko. Sama nie wiem
      co robić...
      • bozia2 Re: Pytanie o przyczynę 02.08.05, 12:26
        Karolinka ma 6 lat,więc mamy z głowy już pytania o przyczynę-do dziś każdy mówi
        co innego.To ja zadecydowałam po pół roku szukania lekarskiego,że pora
        przestać,bo przecież to do niczego nie prowadziło,tylko,żeby po prostu
        wiedzieć.Dla mnie nie warto było dalej narażać Myszki na cierpienia i
        niedogodności.Przecież wiedza skąd porażenie mózgowe nie określa metody
        rehabilitacyjnej.Wszystki dzieci z MPD trzeba rehabilitować i koniec,bez względu
        na przyczynę.
        Inaczej sprawa się ma,jeśli dziecko jest po zakażeniu toksoplazmozą czy innym
        g...,bo to trzeba leczyć farmakologicznie,więc trzeba mieć wiedzę,co się leczy.
        • mama_michalka Re: Pytanie o przyczynę 02.08.05, 12:41
          Infekcja okoloporodowa, w wyniku ktorej doszlo do niedotlenienia mozgu (eeg
          wykazalo lekkie zaokraglenie komory). To byla teoria pediatrow. Nasza neurolog
          twierdzi, ze to przez pola magnetyczne oddzialujace na Michala jeszcze jak byl w
          brzuszku (mama brzuchata lubila siedziec przed kompem). Co lekarz to inna
          opinia.... Sama sie w tym gubie.
          Pozdrawiam.
          • kusoaga Re: Pytanie o przyczynę 02.08.05, 13:26
            u nas wyszlo,ze maciek ma cytomegalie.bylismy w czd gdzie po tomografi wyszlo ze
            ma jakies slady jakby po niedotlenieniu i cos z porazeniem.chodzimy caly czas na
            rehabilitacje,jedyne widoczne bylo opoznienie ruchowe.teraz juz wszystko
            nadgonil ma 14 miesiecy -jeszcze nie chodzi ale daja mu miesiac moze poltora.
            rehabilitacja juz niepotrzebna. takze nie wiem czy te wszystkie badania byly
            konieczne i po co dziecko meczyc. aha z ta cytomegalia za pozno sie znalezlismy
            w cnd i juz go nie leczyli bo mial 10 miesiecy. i tylko badania i badania.masakra
    • ewcia.12 Re: Pytanie o przyczynę 02.08.05, 13:57
      Gdzieś czytałam, że zażywanie przez mamę leku rozkurczowego NOSPA tudzież
      branie duphastonu w pierwszym trymestrze może spowodować obniżone napięcie u
      dzidziusia.
      Niekoniecznie też dziecko musi przejść ciężki poród, niedotlenienia zdarzają
      się podobno też podczas ciąży (np. krwawienie podczas ciąży, podwyższone
      ciśnienie tętnicze krwi etc).
      Ja brałam wyżej wymienione leki, miałam skomplikowany poród, lekkie krwawienie
      w 21 tyg ciąży z przyczyn nieznanych i na tydzień przed porodem tak mi
      podskoczyło ciśnienie, że lekarze w szpitalu na patologii nie potrafili go zbić.
      Nie wiem co jest przyczyną obniżonego napięcia u mojego synka, może to
      wypadkowa tych wszystkich sytuacji ???
      Neurolog spojrzał na jedno USG główki (robione na moje własne życzenie w 1
      miesiącu życia) – wynik w normie i nie kierował na żadne dodatkowe badania.
      • mama_michalka Re: Pytanie o przyczynę 02.08.05, 18:56
        ewcia.12 napisała:

> Gdzieś czytałam, że zażywanie przez mamę leku rozkurczowego NOSPA tudzież
        > branie duphastonu w pierwszym trymestrze może spowodować obniżone napięcie u
        > dzidziusia.

Zarowno podczas pierwszej jak i drugiej ciazy przyjmowalam nospe. Corka jest
        zdrowa i nigdy nie miala problemow neurologicznych z napieciem. Syn mial
        wzmozone napiecie miesniowe...
      • edytkax Re: Pytanie o przyczynę 25.08.05, 07:59
        Ja brałam od samego początku ciązy duphaston bardzo długo potem nospę,
        fenoterol i jakieś zastrzyki na podtrzymanie - Wiktor urodził się w 30 tc. Z
        kolei kolezanka miała identyczną sytuacje co ja, brała dokłądnie to samo tylko
        jej dziecko urodziło się o czasie i nie ma najmniejszych kłopotów. Pieknie mówi
        mając 2 latka i jest naprawdę super rozwiniętym i sprawnym chłopcem. Mój synek
        ma wzmożone napięcie mięśniowe i podejrzenie mpd ale wiem czemu, miał wylewy
        dokomorowe i jest wczesniakiem, ma tez zmiany malacyjne ale nie robilismy mu
        jeszczez RM żeby zobaczyć co tak naprawdę stało sie w tej małej główce. Mysle,
        ze to wszytsko jakieś zrządzenie losu i zbieg tych wszystkich wydarzeń tak
        wpływa a nie jedna konkretna sytuacja np leki.
    • monika3061 Re: Pytanie o przyczynę 02.08.05, 18:23
      My tez na poczatku robiliśy dużo badań,aby stwierdzić co jest przyczyna
      obniżonego napięcia mięsni u Kubusia.Badanie usg przez ciemiączko i rezonans
      były ok.Po krwi wyszło że to cytomegalia,i ona napewno jest tego przyczyną
      chociaż już sama nie wiem.Pani neurolog powiedziała ze Kubi ma porażenie
      mózgowe,ale poród był ok.Dziecko nie miało niedotlenienia dostało 10
      punktów.Już nie myslę o tym,co jest przyczyną ,bo i tak sie nie dowiemy.Staram
      sie mu pomóc jak mogę ,żeby radził sobie w życiu jak najlepiej.Pozdrawiam
      was.Monika
    • agunia16 Re: Pytanie o przyczynę 04.08.05, 12:33
      Kuba jest wczesniakiem i stad nasze problemy
      • aneta962 Re: Pytanie o przyczynę 08.08.05, 21:06
        Jak ja byłam 2,5 m-ca w ciąży zaczełam plamić.Lekarz przepisał mi zastrzyki K
        aprogest domięśniowe,brałam Turinal,Fenoterol wszystko w pierwszym cyklu.W
        drugim cyklu miałam bakterie w moczu i brałam czopki dopochwowe Gyno-
        Femidazol.Przyznaje że od początku siedziałam godzinami przy komputerze bo nie
        mogłam wychodzić musiasłam leżeć,a mi się nudziło.Mi się wydaje że przyczyną
        były zastrzyki ,tabletki i grypa pod koniec ciąży.
        • misiunka-elwira Re: Pytanie o przyczynę 25.08.05, 00:40
          ja nic nie bralam mialam termin porodu na 2.09 a maly urodzl sie 21.09 ( przez
          cesarke ) troche przenoszony co ?????????????????????????????????????????????
          • renita1 Re: Pytanie o przyczynę 05.09.05, 11:17
            A u nas przyczyną problemów była cytomegalia. Jestem bardzo zła, że w Polsce
            nie robi się dzieciom rutynowo badań w tym kierunku po porodzie. Myślę że u
            wielu dzieci nie doszłoby do min. porażenia, i innych schorzeń. No ale ta nasza
            służba zdrowia woli leczyć niż zapobiegać
    • gabi11 Re: Pytanie o przyczynę 05.09.05, 16:49
      U nas istnieje podejrzenie zaburzeń genetycznych. Jednak nic pewnego bo
      kariotyp jest dobry. Prawdopodobnie było tez niedotlenienie okołoporodowe.
      Podejrzewam że nieprędko się dowiem o co naprawdę chodziło. Albo tez nie dowiem
      się wcale.
    • aska1972 Re: Pytanie o przyczynę 10.09.05, 13:15
      Witajcie, moja 6-cio mies. córeczka też ma obniżone napięcie mieśniowe. Robiłam
      jej całą masę badań, poród był ok (cc) i wszystko wyszło ok, a jednak.....
      Ma rehabilitację, chodzimy na kontrolę i wg mnie robi duże postępy. jak ktoś nie
      wie, to nawet sie nie zorientuję, że Helanka ma problemy.
      Ostatnio trafiłam do innej pediatry niż moja i tak jej opowiadam o tych
      wszystkich problemach, a ona mi na to czy nie miałam w ciąży problemów z
      łożyskiem? A ja miałam takie problemy od 4-tego mies! Miałam duże zwapnienia i
      szybko starzało sie łożysko. robili mi badania, ktg i przepływy. Wszystko było
      niby w normie. mój gin prowadzący zastanawiał się czy mi nie dać leków
      poprawiających ukrwienie łożyska. Koinec końców nic mi nie przepisał a ja
      dzisiaj sobie pluje w brodę, bo teraz widzę, że to było potrzebne. No ale cóż,
      mądry Polak po szkodzie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka