nazile 11.02.08, 12:48 Od słodziku można przytyć. Zostały opublikowane badania, które mówią, że ludzie którzy używają słodziku tyją( Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tata.zbiggy Re: SŁODZIK-news 11.02.08, 13:59 jeszcze zależy który słodzik, ale zapewne nie tylko hamuje spadek wagi (co widziałem u siebie jak wpadłem w nałóg picia codziennie po 2L pepsi max) ale też niektóre substancje są podejrzane (np. aspartam : vide różne kontrowersje przy dopuszczaniu do użytku w USA) o kancerogenność co najmniej u gryzoni. ostatnio najwięcej dobrego słyszałem o xylitolu, ale oczywiście najlepiej byłoby odzwyczaić się od słodzenia. Odpowiedz Link
nazile Re: SŁODZIK-news 11.02.08, 14:08 I wszystko jasne P.s. A jak się miewały ząbki po spożywaniu takiej ilości pepsi? Odpowiedz Link
tata.zbiggy Re: SŁODZIK-news 11.02.08, 14:14 > P.s. A jak się miewały ząbki po spożywaniu takiej ilości pepsi? wyleciały od razu i już mam spokój ale pepsi max jest bez cukru, ma aspartam. ps. to mit że cola ma tak kwaśny odczyn, że rozpuszcza zęby, sok pomarańczowy jest bardziej kwaśny a nikt go nie podejrzewa o takie działanie (chociaż na diecie niskowęglowej nie jest wskazany). www.snopes.com/cokelore/tooth.asp Odpowiedz Link
nazile Re: SŁODZIK-news 11.02.08, 14:48 Serio? a jak wpływa zawarty w pepsi i coli kwas ortofosforowy na wapń? Odpowiedz Link
tata.zbiggy Re: SŁODZIK-news 11.02.08, 15:17 >a jak wpływa zawarty w pepsi i coli kwas ortofosforowy na > wapń? na pewno nie poprawia sytuacji ale nie ma tego kwasu aż tak dużo; nie polecam picia coli bo to roztwór cukru w wodzie o ile pamiętam 1:5 ale nie jest tak jak niektórzy opisują malowniczo, że zostawisz mleczaka w szklance z colą na noc a rano już go nie ma. moja znajoma chciała dzieciakom udzielić takiej lekcji, to czekali kilka tygodni a ząb nie chciał się rozpuścić więc cały morał z tego eksperymentu nie wypalił. Odpowiedz Link