katiko
28.10.13, 22:15
Czy ktoras z Was otwierala wlasna kawiarnie?
Siedze na razie z malym ale pora zaczac myslec o powrocie na rynek pracy. I maz mi sugeruje, zebym wykorzystala moje talenty kulinarne i doswiadczenie w gotowaniu gluten-free i otworzyla restauracje.
Na restauracje sie nie rzuce. Ale rozwazam otworzenie:
- kawiarnie bez glutenu
- baru "to go" bezglutenowego / zdrowego
Miejsce na lokal mam upatrzone i jest to dworzec. Zawsze pelny.
No i tak: jak KAWIARNIA to dobra kawa i co najmniej kilka deserow plus moze slodnkie sniadanie: np. amerykanskie nalesniki. Ale... na dworcu jest juz kilka kawiarni w tym starbuck. W weekendy kazda jest pelna. W tygodniu roznie.
Jest tez restauracja srodziemnomorska, pizzeria, McD, piekarnia, itd. Lodziarnia/soki, i 2 miejsca gdzie dostaniesz kawe plus cos do przegryzienia. W miescie "gluten-free" dostepne jest tylko w formie tych gotowcow. Nawet piekarnie maja tylko rzeczy, ktore trzeba wrzucic do piekarnika.
Jesli BAR to myslalam o ofercie:
- codziennie 3 rodzaje zup, np.
- zupa krem z dyni
- zupa wielowarzywna
- zupa pomidorowa
- codziennie 3 proste dania, np.
- curry z baklazana + ryz basmatti (veg, gluten, laktose and corn - free)
- nadziewane papryki (danie miesne)
- np. jakies mieso z sosem
- salatki ze skladnikami do wyboru
- 3 desery:
- kazdy bezglutenowy
- jeden bez laktozy
- jeden bez jaj
I teraz mnie zastanawia to od strony technicznej.
- ile potrzeba zainwestowac aby otworzyc kawiarnie a ile by bar?
- PIEKARNIA:
- piec sama czy kogos zatrudnic?
- jakie wyposazenie?
- BAR:
- jakie wyposarzenie / koszt?
- jak znalezc i przetestowac kucharza?
- wybrac przepisy/menu tego co w razie czego sama umiem zrobic (np. choroba kucharza), czy tez dac kucharzowi wolna reke?
- ile osob i na ile godzin dziennie potrzeba do kuchni (gotowanie i obslugi klienta)
I rownie wazne a moze i najwazniejsze:
- brac kredyty, zapozyczyc sie u rodziny czy tez zalozyc z rodzine spolke? Mam czlonkow rodziny, ktorzy bez wiekszych problemow mogliby - o ile zachca - zainwestowac 10-30 tysiecy euro kazdy.