kalamutka 24.07.09, 10:22 Dziewczyny podpowiedzcie mi jakiś przepis na danie z owoców morza bo nigdy nic takiego nie robiłam a mam ochote spróbować Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bergamotkak Re: owoce morza 24.07.09, 10:28 a dokladniej to masz mieszanke mrozona czy jakis konkretny gatunek skorupiakow? Odpowiedz Link
kalamutka Re: owoce morza 24.07.09, 12:57 jeszcze nie mam nic, ale mam zamiar kupić, więc m i bez różnicy Odpowiedz Link
beciatwin Re: owoce morza 24.07.09, 13:16 Krewetki w sosie ziolowym Składniki: paczka (400g) duzych krewetek (mrozonych) dwa, trzy zabki czosnku maly kubek, lub mniej, jogurtu naturalnego lyzeczka maki kukurydzianej 2 lyzki posiekanych ziol (moze byc natka i koperek, lub dymka, czy lubczyk) pieprz, ewentualnie sol, cwiartka kostki rosołowej z drobiu Sposób przyrządzania: Patelnie posmarowac oliwa przy pomocy wacika i wrzucic posiekany czosnek. Chwilke podsmazyc, po czym dodac krewetki (bez rozmrazania). Do plynu, ktory powstanie, dodac kawalek kostki rosolowej i zioła - gotowac razem ze 3-4 minuty. Dodac make rozprowadzona w odrobinie wody. Zagotowac i wylaczyc gaz. Powolutku dodac jogurt, caly czas mieszajac. Posypac swiezo zmielonym pieprzem. Salatka z paluszkow surimi Składniki: 1 op paluszków Surimi 3 jajka na twardo 1 pęczek natki pietruszki (można więcej) majonez kielecki Sposób przyrządzenia: Paluszki rozmrażamy i kroimy w kostkę. Dodajemy drobno pokrojone jajka i natkę pietruszki - wszystko mieszamy z majonezem PIKANTNY GULASZ RYBNY LUB Z OWOCÓW MORZA Składniki: ryba krewetki świeże pomidory pomidory z puszki bądź koncentrat cebula cukinia/papryka sól i pieprz czosnek natka pietruszki Sposób przyrządzania: Na gleboka patelnie lub wok rzucic troche poszatkowanej cebulki oraz krewetki, podsmazyc odrobine, dodac kawalki dowolnej ryby (moga byc tez inne owoce morza), pomidory swieze + z puszki/koncentrat pomidorowy. Mozna dodac troche poszatkowanej papryki i cukinii. Doprawic sola i pieprzem (ja doprawiam lyzka sosu sambal oelek). Dusic przez pare minut na wolnym ogniu az wszystko stworzy gulasz. Pod koniec duszenia dodac swiezego czosnku i swiezej natki pietruszki. Odpowiedz Link
beciatwin Re: owoce morza 24.07.09, 13:19 ja uwielbiam owoce morza -jak chcesz moge wrzucic wiecej przepisow Odpowiedz Link
kalamutka Re: owoce morza 24.07.09, 16:41 dzieki za przepisy, pewnie że chce więcej, im bardziej rozmaite menu tym lepiej bo ile można jeśc piersi z kurczaka Odpowiedz Link
agacior89 Re: owoce morza 28.07.09, 22:17 kurczaka! haha aja jestem na dniu dziesiątym ani razu kurczaka nie tknęłam, co najwyżej jakąś wędlinkę drobiową A ja bym wzięła jakąś mieszankę, rozmroziła i.. Pałaszowała samą. Do tego jakąś suróweczkę. Ostatnio w biedronce widziałam mrożone krewetki, kiedyś się skusze Odpowiedz Link