Gość: etta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 16:00 1.co jest miarą naszego człowieczeństwa? 2.ile smutku i bólu egzystencjalnego może zmieścić w sobie człowiek? pisanie o zdradzie, dupie itp. niewskazane Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ... Re: miarka IP: *.anwa.com.pl / *.anwa.com.pl 09.10.04, 16:03 no właśnie co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.04, 16:04 miara naszego czlowieczenstwa jest nasza skutecznosc w sprawianiu przyjemnosli i ulgi innym zywym osobnikom pojemnosc uzalezniona jest chyba od standardu modelu a teraz czy im bardzej "czl;owieczy" tym bardziej pojemny? czy wrazliwosc ogranicza wytrzymalosc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etta Re: ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 16:08 czy wrażliwość ogranicza wytrzymałość? u silnych modeli wręcz odwrotnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.04, 16:09 mmm... silny i wrazliwy - ideal = cyborg ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etta Re: ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 16:13 myślę, że do tego zmierzamy my tzn. ludzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: miarka IP: *.anwa.com.pl / *.anwa.com.pl 09.10.04, 16:10 powinieneś sobie sam odpowiedzieć: długość siura, grubość portfela i ilość wyplutego jadu na osobę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dlaTluka Re: miarka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.04, 16:12 .>pisanie o zdradzie, dupie itp. niewskazane<. Odpowiedz Link Zgłoś
milk.chocolate Re: miarka 09.10.04, 16:11 Gość portalu: etta napisał(a): > 1.co jest miarą naszego człowieczeństwa? > 2.ile smutku i bólu egzystencjalnego może zmieścić > w sobie człowiek? > pisanie o zdradzie, dupie itp. niewskazane ad2. duuuuuużo ad.1. stosunek do zwierząt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etta Re: miarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 16:15 ad1 a stosunek do ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
milk.chocolate Re: miarka 09.10.04, 16:16 Gość portalu: etta napisał(a): > ad1 a stosunek do ludzi? empatia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etta Re: miarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 16:21 uwielbiam słowo empatia jest teraz takie modne mnie chodzi o to ile można/trzeba dać drugiemu w potrzebie czy refleksję i uśmiech, czy coś więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gf Re: miarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 16:30 > mnie chodzi o to ile można/trzeba > dać drugiemu w potrzebie > czy refleksję i uśmiech, czy coś więcej? pisuje tu taki, co uważa, ze pomaga spojrzeniem ;) (czego to ludzie nie wymyślą, żeby sie dobrze poczuć...) raczej można niż trzeba (chyba, żeby ochote sklasyfikować jako potrzebę serca) tyle, ile potrzebuje ponad to, co wymieniłaś, ale nie każdemu mało komu powiedziałabym wręcz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etta Re: miarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 16:34 komu? swojemu nie obcemu, ładnemu nie brzydkiemu? temu, który doceni? masz jakieś kryteria? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gf Re: miarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 16:41 > komu? swojemu nie obcemu, ale ja za dobrze między swoim a obcym to nie rozróżniam :) > ładnemu nie brzydkiemu? nie... > temu, który doceni? o, co to, to wręcz napewno nie > masz jakieś kryteria? chyba jedno - komuś, kto mnie czymś uwiódł najprędzej wdziękiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etta Re: miarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 20:17 fiołkowym wzrokiem, jak i mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gf Re: miarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 00:07 w zasadzie rzecz nie w kolorze ;) oczy zreszta powinny być zakazane powinno się w miejscach publicznych obowiązkowo nosić ciemne okulary Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etta Re: miarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 08:58 masz rację ważny jest power Odpowiedz Link Zgłoś
milk.chocolate Re: miarka 09.10.04, 16:49 Gość portalu: etta napisał(a): > uwielbiam słowo empatia > jest teraz takie modne > mnie chodzi o to ile można/trzeba > dać drugiemu w potrzebie > czy refleksję i uśmiech, czy coś więcej? jeśli człowiek nie przechodzi obojętnie wobec drugiej osoby, daje jej swoje zrozumienie i wsparcie tyle ile może dać stara się nikogo nie ranić i nie krzywdzić Odpowiedz Link Zgłoś
goscgazety1 Re: miarka 09.10.04, 17:06 Miarą człowieczeństwa jest samoświadomość, to ona jest źródłem pragnień, działan, przyjmowanych postaw. Bolu, smutku sie nie gromadzi tylko sie je samemu tworzy ;), a zdolnosc zycia z bolem wynika z tego, jak sie go rozumie , jak sie rozumie siebie i świat....czyli znów z samoświadomości . > uwielbiam słowo empatia > jest teraz takie modne > mnie chodzi o to ile można/trzeba > dać drugiemu w potrzebie > czy refleksję i uśmiech, czy coś więcej? To zalezy od "potrzebującego". Dla niektorych najlepsza formą pomocy jest pozostawienie ich samym sobie, dla innych cenną rzeczą moze być własnie refleksja , okazanie życzliowsci, wspieranie słowem, jeszcze innych konkretne kroki.... P.S.Chciałoby sie miec jeden algorytm postepowania i sprawa byłaby prosta ...:) Ale tak, całe szczescie, nie jest. Jedyną sensowną wskazówką w takich sytuacjach jest kierowanie sie intuicją i mądrością zyciowa. Odpowiedz Link Zgłoś
goscgazety1 Zapomniałem 09.10.04, 17:09 dodania tego magicznego zwrotu, który niektorych bardzo irytuje ;) Pozdrawiam serdecznie ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
caorle Re: miarka 09.10.04, 17:23 ja ja się z tobą nie zgadzam gościu gazety, tak bardzo nie... ale przesyłam ci i tak wiązkę miłości... :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gf Re: miarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 17:34 > ale przesyłam ci i tak wiązkę miłości... > :-))) zastąp dzielnie kolegę komandosa i puść wiązkę miłości ;D Odpowiedz Link Zgłoś
goscgazety1 A w czym sie nie zgadzasz? 09.10.04, 22:41 caorle napisała: > ja ja się z tobą nie zgadzam gościu gazety, tak bardzo nie... > > ale przesyłam ci i tak wiązkę miłości... > :-))) Twoja wiązka dotarła do mojego serca :))))). Czy Ty zdajesz sobie sprawe , co czynisz ;) ? Dobrej nocy Wam zycze, spijcie i snijcie o.... Odpowiedz Link Zgłoś
caorle Re: A w czym sie nie zgadzasz? 09.10.04, 22:43 już ja wiem o czym :-)) dziękuję ślicznie Odpowiedz Link Zgłoś
back.door Re: miarka 10.10.04, 10:15 milk.chocolate, naprawdę wierzysz, że empatia jest tą miarą? Z doświadczenia wiem, iż nie dobrze kierować się empatią, bo to być może poprawia samopoczucie innym, ale często kończy się lekceważeniem uczuć osoby współodczuwającej... Może sie mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
milk.chocolate Re: miarka 10.10.04, 13:48 back.door napisała: > milk.chocolate, naprawdę wierzysz, że empatia jest tą miarą? Z doświadczenia > wiem, iż nie dobrze kierować się empatią, bo to być może poprawia samopoczucie > innym, ale często kończy się lekceważeniem uczuć osoby współodczuwającej... > Może sie mylę? Naprawdę w to wierzę. Sama napisałaś, że z Twojego doswiadczenia wynika iż poprawia to samopoczucie potrzebującego... A czy właśnie o to nie chodzi? A że kończy się czasami lekceważeniem uczuć osoby współodczuwającej... no cóż... trudno mi uwierzyć, że to akurat z tego powodu... Czy fakt, że ktoś nie czuje tak jak Ty ma wynikać zanik czucia u Ciebie? Kalkulacja czy okazać wsparcie czy nie? Bo może się nie opłacić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gf wiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 16:42 miarą człowieczeństwa jest przyzwoitość Odpowiedz Link Zgłoś
milk.chocolate Re: wiem 09.10.04, 16:52 Gość portalu: gf napisał(a): > miarą człowieczeństwa jest przyzwoitość ale to pojęcie względne co wg Ciebie oznacza przyzwoitośc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gf Re: wiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 16:53 klasa :) obawiam się, ze trudno opisać to inaczej niż drogą eliminacji ;) Odpowiedz Link Zgłoś
milk.chocolate Re: wiem 09.10.04, 16:54 Gość portalu: gf napisał(a): > klasa :) > > obawiam się, ze trudno opisać to inaczej niż drogą eliminacji ;) spróbuj :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gf Re: wiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 16:58 Och, ciokolata, przeciez wszyscy to wiedzą, bo mają do tego specjalny radar ;) Kiedy ktoś przechodzi obojętnie wobec dziecka bitego za ścianą, nie jest człowiekiem. Trudno powiedzieć, czym jest, bo nie chciałabym obrażać trzody chlewnej. Odpowiedz Link Zgłoś
milk.chocolate Re: wiem 09.10.04, 17:05 Gość portalu: gf napisał(a): > Och, ciokolata, przeciez wszyscy to wiedzą, bo mają do tego specjalny radar ;) > > Kiedy ktoś przechodzi obojętnie wobec dziecka bitego za ścianą, nie jest > człowiekiem. Trudno powiedzieć, czym jest, bo nie chciałabym obrażać trzody > chlewnej. och, girlątko, nie rób bliźnim tego co i Tobie może być nie miłe...;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gf Re: wiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 17:10 och, to frazes. :) Odpowiedz Link Zgłoś
caorle Re: miarka 09.10.04, 16:51 Wolny wybór postawy wobec najważniejszych wartości decyduje o tym, jakim jesteś człowiekiem.Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
milk.chocolate Re: miarka 09.10.04, 16:57 caorle napisała: > Wolny wybór postawy wobec najważniejszych wartości decyduje o tym, jakim jesteś > > człowiekiem.Tyle. jakie to są najwazniejsze wartości? Odpowiedz Link Zgłoś
caorle Re: miarka 09.10.04, 17:01 życie, miłość, Bóg, uczciwość, wierność(nie tylko małżeńska...hi,hi...)i jeszcze coś może Odpowiedz Link Zgłoś
qw5 Re: miarka 09.10.04, 17:07 Gość portalu: etta napisał(a): > 1.co jest miarą naszego człowieczeństwa? > 2.ile smutku i bólu egzystencjalnego może zmieścić > w sobie człowiek? > pisanie o zdradzie, dupie itp. niewskazane Uj, szkoda, bo dupa ma duży związek ze zdradą (podobno;) a skłonności do zdrad są jedną z miar naszego człowieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
caorle Re: miarka 09.10.04, 17:18 ale podobno serce nie sługa... a wolność wyboru...? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etta Re: miarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 20:37 jak koniecznie musisz to nie oponuję Odpowiedz Link Zgłoś
nefrea Re: miarka 10.10.04, 12:27 proponuje odwiedzic stronke jaka proponuje ELASZ na swoim forum pt"CHIPLIVE rzeczywistość czy iluzja " tam naprawde dobrze pisza i sie wszystkigo dowiesz pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś