Dodaj do ulubionych

Ematko książki szukam

21.06.23, 12:12
1. Lata 80te historie biblijne dla dzieci. wydaje mi się ze okładka była w dwóch kolorach ilustracje byle jakie (stylizowane kształty) raczej był tam tylko stary testament. Katolickie nie było to wydanie zielonoświątkowe/swiadkowe Dość to było szczegółowe od początku świata dalej. Na pewno była tam taka historia ze Jonathan zginął powieszony za włosy na drzewie w pogoni.
2. Już mi kiedyś ematka te książkę znalazła ale zapomniałam - starsza niż poprzednia pewnie z lat 60. Opowieści dla dzieci inspirowane fragmentami Biblii pamietam ze było cos na motywach „prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne” i jakaś historia podczas której dziecko podróżowało z ojcem i ten gotował jajka w gorącym źródle…
3. Historia o jakiejś niegrzecznej dziewczynce (królewnie) która miała wymagania z kosmosu ostatecznie mieli jej ptasie mleko dostarczyć i miarka się przebrała. Pamietam ze był rozdział „o tym jak się piec na środek wystawia”

Help
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Ematko książki szukam 21.06.23, 12:15
      Ja mam coś takiego:

static.tezeusz.pl/images/759/759661/2.jpg

Z tym ostatim coś mi świta, ale nie przypomnę sobie.
      • ichi51e Re: Ematko książki szukam 21.06.23, 12:16
        Dziękuje ci to właśnie to! Zawsze można liczyć!0
      • stephanie.plum Re: Ematko książki szukam 21.06.23, 15:43
        jejku!

czytaliśmy to!!!
    • daniela34 Re: Ematko książki szukam 21.06.23, 12:17
      Katolickie nie było to wydanie zielonoświątkowe/swiadkowe

To to ba pewno.

Wiem, nie pomogłam, ale podbiłam.
      • ichi51e Re: Ematko książki szukam 21.06.23, 12:29
        Bardzo dziękuje może sobie ktoś resztę przypomni big_grin
    • hydra-wydra Re: Ematko książki szukam 21.06.23, 16:02
      Na podstawie trzeciej książki był w latach 80. teatr telewizji dla dzieci. Pamietam jedynie ze role uczonego grał Wojciech Mann i ten uczony pouczał innych ze hasła "ptasie mleko" powinno się szukaj w encyklopedii pod "m jak mleko" a nie pod "p jak ptasie".
      • ichi51e Re: Ematko książki szukam 21.06.23, 16:48
        No nie mow… teraz będę jeszcze tego przedstawienia szukac…
        • hydra-wydra Re: Ematko książki szukam 21.06.23, 17:18
          To mogło byc to: teatr TV dla dzieci/Scena młodego widza, M.Terlikowska - Ptasie mleko, data emisji 19.1.86
        • hydra-wydra Re: Ematko książki szukam 21.06.23, 17:41
          Znalazlam tez książkę "Zloty pierścień" Zofii Urbanowskiej, pasuje do opisu.

Tekst linku
          • ichi51e Re: Ematko książki szukam 21.06.23, 17:43
            O tak! ZORYNA!! Dzieki
    • aandzia43 Re: Ematko książki szukam 21.06.23, 16:11
      Trochę obok i przekornie. "Opowieści biblijne" Kosidowskiego z dzieciństwa najlepiej pamiętam.
    • b.bujak Re: Ematko książki szukam 21.06.23, 19:59
      Bajki nie tylko dla dzieci Mieczysław Maliński
      ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka