vicca 03.06.02, 08:46 "Człowieku, nie bój się ciemności, które Cię otaczają, wcale nie są gorsze od tych, jakie masz wewnątrz ciała, to są po prostu dwie ciemności oddzielone skórą...cały czas nosisz w sobie ciemność" Jose Saramago ? V* Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ida Re: ciemność w nas IP: *.csk.pl 03.06.02, 08:55 vicca napisał(a): > "Człowieku, nie bój się ciemności, które Cię otaczają, wcale nie są gorsze od > tych, jakie masz wewnątrz ciała, to są po prostu dwie ciemności oddzielone > skórą...cały czas nosisz w sobie ciemność" > Jose Saramago A ja jakoś nie widzę żadnej ciemności, ani w sobie, ani w tym co mnie otacza :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renka Re: ciemność w nas IP: *.home.cgocable.net 03.06.02, 08:56 To wydaje mi sie bzdura.Ciemnosc wewnatrz nas jest inna, niz wokol. Wokol moze byc niewiedza, nicosc, wewnatrz jest wszystko jak nalezy, jak w zegarku. Odpowiedz Link Zgłoś
vicca Re: ciemność w nas 03.06.02, 11:38 Każdy człowiek nosi w sobie jakąś część ciemności - choćby swój własny strach, tajemnicę czy mocno traumatyczne wspomnienie. To jest to co jest w nas. A na zewnątrz, w naszym otoczeniu - dokładnie to samo tyle że mocno zwielokrotnione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renka Re: ciemność w nas IP: *.home.cgocable.net 03.06.02, 16:14 Tak sobie mysle, ze w naszym polskim srodowisku rzeczywiscie to ma sens (...) Kazdy sie czegos boi, jeden, zeby nie utyc, bron boze, zeby zawsze byc atrakcyjnym, mlodym i sprawnym (ilosc alkoholu i panienek" przerzuconych"), a inny zeby nie byc glodnym, czy bezdomnym, a inny boi sie biedy, wiec myslac, ze wszyscy sie jej boja, wzmacnia swoja zwierzecosc w obronie swojego bogactwa..Zgodnie z teoria ciemnosci, bojac sie glodu,uwazamy, ze wszyscy sie boja i w altruistycznym pedzie robimy wystawne imprezy, zeby sie nazarli na pol roku? (polska kultura wszelkich imprez) Albo bojac sie, ze utyjemy , zawsze "widzimy" wokol "kalekich" grubasow? (a fuj!, odchudzac sie!) Albo(UWAGA, chyba najwazniejsze w polskich obyczajach), bojac sie, CO INNI POWIEDZA, przy kazdej okazji czestujemy wodka ? "no, bo zeby wody zabraklo??????!" Odpowiedz Link Zgłoś