Dodaj do ulubionych

UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ

26.04.05, 17:58

Szanowni Kandydaci na Studentów Psychologii!

Psychologia jest kierunkiem studiów, który od lat cieszy się niesłabnącym
zainteresowaniem. Sprawia to, że od czasu do czasu pojawiają się oferty
studiowania psychologii składane przez uczelnie, które nie posiadają
uprawnień do prowadzenia studiów tego typu. W szczególności, jako
przewodniczący Komitetu Nauk Psychologicznych Polskiej Akademii Nauk zwrócić
chciałbym Waszą uwagę na dwie kwestie. Po pierwsze, studia psychologiczne
odbywają się w Polsce wyłącznie w trybie 5-letnim, i kończą się uzyskaniem
tytułu magistra psychologii. Nie ma zatem licencjackich studiów
psychologicznych. Jeśli spotykacie się Państwo z ofertą odbywania takich
studiów, macie do czynienia z oszustwem. Po drugie, należy odróżnić studia
psychologiczne od studiów, które oferują specjalizację w zakresie
psychologii. (Najczęściej są to studia z zakresu pedagogiki oraz organizacji
i zarządzania). Skończenie takich studiów nie będzie wiązało się z uzyskaniem
dyplomu magistra psychologii, ani też z prawem do określania siebie mianem
psychologa.

Listę wszystkich polskich uczelni (w kolejności alfabetycznej), posiadających
uprawnienia do kształcenia psychologów przedstawiam poniżej. Znajdziecie tam
też Państwo podstawowe dane o możliwościach uzyskania szczegółowych
informacji nt. rekrutacji, specjalizacji, warunków kształcenia itp.

Z życzeniami spełnienia marzeń o studiowaniu psychologii

Prof. dr hab. Dariusz Doliński

Akademia Bydgoska im. Kazimierza Wielkiego
Wydział Pedagogiki i Psychologii
Instytut Psychologii
85-867 Bydgoszcz, ul. Leopolda Staffa 1
tel.: (052) 370 84 00 (centrala), 370 84 02, 370 84 03 (sekretariat)
faks: (052) 370 84 01
e-mail: psyche@ab-byd.edu.pl
www.ab.edu.pl
--------------------------------------------
Katolicki Uniwersytet Lubelski
Wydział Nauk Społecznych
Instytut Psychologii
20-950 Lublin, Al. Racławickie 14
tel. (081) 445 34 40
faks: (081) 533 04 33
e-mail: inspsych@kul.lublin.pl
www.kul.lublin.pl
----------------------------------
Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej
Wydział Psychologii
03-815 Warszawa, ul. Chodakowska 19/31
tel. informacyjne: (022) 870 62 59, 870 62 60
e-mail: rekrutacja@swps.edu.pl
www.swps.edu.pl

Wydział Zamiejscowy SWPS
81-881 Sopot, ul. Kolberga 15
tel. informacyjny: (058) 555 09 91
e-mail: rekrutacja.sopot@swps.edu.pl

Wydział Zamiejscowy SWPS
50-357 Wrocław, ul. Grunwaldzka 98
tel. informacyjny: (071) 327 08 60
faks: (071) 327 08 61
e-mail: rekrutacja.wroclaw@swps.edu.pl
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza
Wydział Nauk Społecznych
Instytut Psychologii
60-568 Poznań, ul. Szamarzewskiego 89
tel.: (061) 829 23 07 (studia dzienne), 829 23 05 (studia wieczorowe)
faks: (061) 829 21 07
e-mail: anpater@amu.edu.pl
www.psychologia.amu.edu.pl
Uniwersytet Gdański
Wydział Nauk Społecznych
Instytut Psychologii
80-343 Gdańsk Jelitkowo, ul. Pomorska 68
tel. (058) 557 14 14
faks: (058) 557 58 35
e-mail: ipug@univ.gda.pl
psychologia.ug.gda.pl
rekrutacja.ug.gda.pl
Uniwersytet Jagielloński
Wydział Filozoficzny
Instytut Psychologii
31-120 Kraków, al. Mickiewicza 3
tel.: (012) 634 13 05, 634 14 42
faks: (012) 623 76 99
www.psychologia.uj.edu.pl
--------------------------------------
Uniwersytet Jagielloński
Wydział Zarządzania i Komunikacji Społecznej
Instytut Psychologii Stosowanej
31-056 Kraków, ul. Józefa 19
tel. (012) 430 69 09
tel./faks: (012) 430 68 97
www.psychologia-stosowana-uj.pl
Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego
Wydział Filozofii Chrześcijańskiej
Instytut Psychologii
03-841 Warszawa, ul. Grochowska 284/268
tel.: (022) 561 88 53 (studia dzienne), 870 26 61 (studia zaoczne)
www.uksw.edu.pl

Uniwersytet Łódzki
Wydział Nauk o Wychowaniu
Instytut Psychologii
91-433 Łódź, ul. Smugowa 10/12
tel./faks: (042) 665 55 80
e-mail: psychol@uni.lodz.pl
www.psych.uni.lodz.pl
Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej
Instytut Psychologii
20-080 Lublin, plac Litewski 5
tel./faks: (081) 532 05 17
e-mail: psychologia@hektor.umcs.lublin.pl
psychologia.umcs.lublin.pl
Uniwersytet Opolski
Wydział Historyczno-Pedagogiczny
Instytut Psychologii
45-052 Opole, ul. Oleska 48
tel. (077) 441 09 81
faks: (077) 441 09 80
e-mail: psychologia@uni.opole.pl
www.psychologia.uni.opole.pl/
www.uni.opole.pl
UWAGA: W chwili obecnej rekrutacja jest zawieszona decyzją Ministerstwa
Decyzja o ewentualnym przywróceniu rekrutacji podjęta zostanie w maju.
Uniwersytet Śląski
Instytut Psychologii
40-126 Katowice, ul. Grażyńskiego 53
tel./faks: (032) 258 99 33
e-mail: otadla@us.edu.pl
www.us.edu.pl
www.ip.us.edu.pl
Uniwersytet Warszawski
Wydział Psychologii
00-183 Warszawa, ul. Stawki 5/7
tel.: (022) 554 97 05, 554 97 06
faks: (022) 635 79 91
e-mail: dean@sci.psych.uw.edu.pl
www.psychologia.pl
Uniwersytet Wrocławski
Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych
Instytut Psychologii
50-527 Wrocław, ul. Dawida 1
tel./faks: (071) 367 18 14
e-mail: psychologia@dawid.uni.wroc.pl
www.uni.wroc.pl
www.psychologia.uni.wroc.pl
Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania
Wydział Psychologii
01-039 Warszawa, ul. Pawia 55
tel. (022) 536 54 20
faks: (022) 536 54 64
e-mail: psychologia@vizja.pl
www.vizja.edu.pl
-----------------------------------
Obserwuj wątek
    • knppan Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 27.04.05, 15:56
      *
      • isabar Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 28.04.05, 22:17
        Nie zauważyłam wcześniej Pana wpisu na tym forum, ale jakoś postaram się, żeby
        codziennie go "wyciągnąć na światło dzienne",trochę takich osób nabitych w
        butelkę już poznałam, "najlepszy" jest chyba wydział zamiejscowy rosyjskiej
        Europejskiej Akademii Psychologii Integracyjnej- kształcą nawet doktorów- to w
        Łodzi jest taki wynalazek.
        Pozdr-iza
        • knppan Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 29.04.05, 10:03
          Bardzo dziekuję za deklarację wyciagania na swiatło dzienne tego wątku. Jako
          nie-forumowicz nie będe miał do tego głowy, a sprawa jest ważna społecznie. Z
          mojej orientacji wynika bowiem, że rozprzestrzeniają się w Polsce instytucje
          oszukujące chętnych do studiowania psychologii. Rzeczywiście łódzki Jupiter
          lokuje się na czele tej stawki. Przy okazji warto dodać, że uruchomił już swoje
          filie (pod zmienioną dla niepoznaki nazwą) w Lublinie i na wybrzeżu.
          Pozdrawiam serdecznie,
          Dariusz Doliński
          • isabar Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 29.04.05, 22:55
            wyciągam dziś na swiatło wieczorne ten wątek, moze zgłoszą się ludzie, którzy
            słyszeli o róznych bzdurnych kierunkach psychopodobnych, magicznych ofertach i
            napiszą o tym?
            pzdr.
    • komandos57 tylko chcialem dodac 28.04.05, 22:20
      iwan,jesiek serdeczny,oak,vlad skonczyly Wyzsza Szkole Nauk Wyzszych w
      Tworkach.Fakt,sa nieodzowni na forumie.no i ciut dorabiaja w drukarniach.buzka
      • isabar Re: tylko chcialem dodac 28.04.05, 22:34
        Pochwal się swoim komandosie.
        • alicja-ciekawska Re: tylko chcialem dodac 28.04.05, 22:36
          isabar napisała:

> Pochwal się swoim komandosie.

on nie ma czym ,,,,,nie doszlo do Ciebie ?!
          on dlatego taki nerwowy,,,impontent ,,,
    • paniwiosna Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 30.04.05, 17:22
      Informacja bardzo przydatna (miedzy innymi dla mnie), gdyz w celu skrocenia
      czasu edukacji poszukiwalam psychologii z licencjatem ;)
      W tym momencie mam przeogromna prosbe do studentow wymienionych szkol, aby
      podzielili sie z nami swoimi opiniami na temat tych uczelni. Gdzie
      naprawde warto studiowac psychologie, a ktora ze szkol lepiej omijac szerokim
      lukiem? Byc moze komus dobrze zorientowanemu w temacie szkolnictwa wyzszego
      udaloby sie stworzyc ranking wymienionych uczelni?
      Pozdrawiam serdecznie.
      • isabar Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 01.05.05, 00:58
        Myślę, że to nie takie proste, rankingów można stworzyć wiele w zależności
        jakie kryteria bierze sie pod uwagę.
        Ja studiuję w Łodzi, łatwo nie jest, co rusz coś mnie wkurza czy wręcz powala.
        Trzeba walczyć o miejsce na kursach, obcinają nam z roku na rok godziny, ale z
        drugiej strony te ograniczenia motywują mnie do działania, starania sie i
        walczenia o swoje.
        Kadra powoli rozsypuje się, rozpierzcha po innych uczelniach, ale są jeszcze
        naprawdę dobrzy fachowcy i przy okazji dobrzy ludzie.
        Mam to szczęście, że moim promotorem jest wspaniały, otwarty i światły
        człowiek, który mnie niezwykle motywuje, inspiruje i wspiera w chwilach
        zwątpienia.
        Ludzie u mnie na roku są przedziwni, to przez to, że gdy zdawałam nie było
        tradycyjnych egzaminów, lecz test predyspozycji do zawodu i t. logicznego
        myślenia, za to kandydatów było 30 na 1 miejsce-zbiór 160 oryginałów, w ogóle
        b. dużo leworęcznych(ze mną na czele).
        Jak miałabym nieograniczony wybór to na pewno wybrałabym SWPS, ze względu na
        świetnych wykładowców-książka nigdy nie zastąpi kontaktu z żywym człowiekiem- i
        ze względu na niezwykłą ofertę programową.
        Pzdr.-iza
        • isabar Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 02.05.05, 00:59
          Chyba większośc wyjechała?
          • theresathe Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 02.05.05, 09:31
            Taki ranking mogliby może stworzyć naukowcy, ale studenci studiują w jednym
            miejscu (no, czasem sie przenoszą i wtedy mozna mówić o dwóch). Studenci
            starszych lat moga miec już pewną orientację, bo wiedzą, który z naukowców
            gdzie pracuje. A możliwość kontaktu z najlepszymi w danej dziedzinie to
            podstawa. Ja mogę powiedziec jedno: studiuję w swspie we Wrocławiu. To
            kryterium, o którym wspominam jest w pełni spełnione (inne zresztą też). To, że
            tu trafiłam to jedna z najlepszych rzeczy, jakie mi się trafiły w życiu.
            • isabar Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 02.05.05, 16:29
              Naukowcy też gdzieś pracują, zresztą ci najlepsi właśnie w tej uczelni, w
              której jesteś Theresathe.
              To już gdzieś pisałam, że już niedługo i SWPS przejmie prymat jeżeli chodzi o
              psychologię (może socjologię)w tym sensie, że pozakłada w większych ośrodkach
              oddziały, a ze ma najlepszych wykładowców, świetne scieżki studiowania i bardzo
              w porządku programy motywacyjne to słabsz ośrodki padną.
              Ostanie się pewnie UW, UAM i może KUL choć to mniej pewne.
              Jedyna szansa dla tej mojej Łodzi, że tu powstanie oddział, co byłoby sensowne
              biorąc pod uwagę pozycje w rankingach mojego wydziału, a pomimo to jedną z
              wyższych pozycji jezeli chodzi o liczbę chętnych do stud.
              Pzdr,-izka
              • theresathe Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 02.05.05, 18:37
                Wiem, że ONI "gdzieś" pracują. I właśnie to, że pracują tam, gdzie ja studiuje
                sprawia, że trafienie na wrocławski swps określam jako jedno z najlepszych w
                moim zyciu trafień. Studiuję to drugi rok i ciągle nie moge się tym nacieszyć.
                Bo co wykład, co seminarium to świetne, ciekawe poznawczo zajęcia.
                Pozdrawiam,
                Teresa.
                • isabar Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 03.05.05, 00:32
                  Ja mimo różnych zewnętrznych trudności też ciągle jeszcze cieszę się, że się
                  dostałam na tę uczelnię, a jestem na 4 roku i mam właściwie na ukończeniu prace
                  mag., mój promotor ciągle się dziwi dlaczego nie bronię się w czerwcu- no i
                  właśnie to są te trudności administracyjne- ale i tak się cieszę tym bardziej,
                  że jestem średnio 10 lat starsza od moich kolegów i najpierw była decyzja o
                  macierzynstwie, działalność artystyczna mojego małżonka, a teraz i ja się
                  realizuję.
                  Dzięki świetnemu promotorowi(wykłada też w SWPS-ie)angażuję się w różne
                  projekty, niekoniecznie na zaliczenie- tu się niestety spotykam z dużą
                  biernością współstudiujących, jak na zaliczenie to jeszcze jakoś to idzie choć
                  też nie zawsze.
                  Mnie rozpiera ciekawość i jestem dosyć dociekliwa- czym niestety zamęczam
                  czasem wykładowców, te moje ciągłe pytania.
                  Jeżeli chodzi o dociekliwośc to niedoścignionym mistrzem w tej dziedzinie jest
                  założyciel tego wątku i Twój dziekan-szczęściara z Ciebie-pzdr.Iza
                  • theresathe Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 03.05.05, 09:55
                    Wiem, że szczęściara ze mnie. To jest w ogóle super facet. Miałam z nim wykłady
                    na I roku ze wstepu do psychologii społecznej (na swpsie jest tego aż 60
                    godzin) i nie mogę sie doczekac października, kiedy to znowu będziemy z nim
                    mieli zajęcia. Zastanawiałąm się, kto może być Twoim promotorem. Weszłam na
                    stronki internetowe, poszperałam i... stawiam na pana, który był u nas
                    gościnnie kilka dni temu i miał fajny wykład z marketingu politycznego. Pewnie
                    nie wiesz, że u nas był, ale tematyka marketingu politycznego to na pewno słowo-
                    klucz. Trafiłam?
                    Bierność współstudiujących? Słyszałam, że podobnie jest na warszawskim swpsie.
                    Znam tam jedną dziewczynę, która narzeka na innych studnetów, że nic im sie nie
                    chce i tracą szanse, bo mają zajęcia z fajnymi i kompetentnymi ludxmi, o jakich
                    studenci z innych miast moga tylko marzyć. Ale ja na szczęście nie mam prawa
                    narzekać. Tu, we Wrocku jest wśród studentów sporo ludzi, którzy angazują się
                    chętnie w rózne projekty.
                    • beatapl Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 03.05.05, 10:59
                      a ja ostatnie 2 meichy studiuje na swps w warszawie i z jednej strony sie
                      ciesze z powodu oddechu finansowego a z drugiej mi zal ze tak szybko to
                      zlecialo.
                      Ja sie jeszcze zalapalam na wyklady do Dolinskiego ale teraz z tego co wiem
                      calkowicie przeszedl do wrocka.
                      pozdrawiam,
                      b.
                      • theresathe Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 03.05.05, 12:42
                        Nie wiem, czy całkowicie, ale ja się ciesze, że u nas jest. Miałaś z nim wstęp
                        do psychologii społecznej, czy MOP? Ja już się czaję na seminarium mgr u niego,
                        choc jestem dopiero na II roku.
                        Rozumiem Twoją schizofrenię: Oddech finansowy fajna rzecz, ale uciecha
                        intelektualna to rzecz jeszcze fajniejsza.
                        • isabar Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 03.05.05, 21:04
                          Dobrze kombinujesz Theresathe ze słowami, kluczami(wystarczyło zresztą kliknąć
                          w wyszukiwarkę), a wiedzieć to oczywiście wiedziałam o wizycie we Wrocku(nawet
                          pomagałam w wyborze folii)jak i jej przebiegu, my rozmawiamy ze sobą.
                          Ja piszę pracę z trochę innych zagadnień.Słowa kluczowe-etnocentryzm
                          konsumencki, segmentacja psychograficzna, brand extension, procesy
                          kategoryzacji.
                          Ciekawa jestem kiedy u Ciebie piszecie prace teoretyczne i empiryczne, czy to
                          już za Tobą?
                          Pzdr.
      • bratdominik Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 08.05.05, 13:37
        osobiście polecam psychologię na UJ, wydział filozoficzny - w tym roku kończę specjalizację zarządzania zmianą i jestem z zakresu kursów oraz nabytej wiedzy bardzo zadowolony...moje doświadczenia podpowiadają mi, iż jest to kierunek ceniony przez potencjalnych pracodawców, co jest sprawą dziś niebagatelną...co najważniejsze, począwszy od trzeciego roku (po ukończeniu kanonu w ciągu 2 pierwszych lat plus 1 kurs na 3 roku) dowolnie dobiera się kursy na które chce się uczestniczyć - jest to bardzo pomocne jeżeli ktoś pracuje...ja od 3 roku byłem w stanie pogodzić studia dzienne z pracą w niepełnym wymiarze godzin...polecam
      • witoldyna Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 02.06.05, 09:50
        Ja studiuję na UG, właśnie jestem w trakcie drugiej w swoim życiu sesji ;d W
        porównaniu z pierwszą- masakra. Wczoraj miałąm pierwszy egzamin (nie licząc
        angielskiego). Metodologia- w moim przypadku trzeba było naprawdę przysiąść by
        ją zrozumieć ;-) (zresztą z wykładowcą, który też na SWPS w Sopocie uczy, ale
        psychologii społecznej) Ale za to na wprowadzneiu z psychologii musieliśmy w
        zeszłym semestrze napisać raport z badania, a w tym na metodologii pisaliśmy
        własny projekt badania. Czasami czuję się jak rzucona od razu na głęboką wodę,
        ale nie narzekam ;-) Jutro czeka mnie bardzo trudny egzamin u prof.
        Rostowskiego (psychologia społeczna), nie wypowiadam się na jego temat. Ale to
        i tak nic, bo porównując to wszystko do egzmainu z emocji i motywacji, któy mam
        13 czerwa, to te dwa to bajeczki ;d U nas co roku na emocjach oblewa ok. 80%
        studentów (słowa samych wykładowców). Mamy pełno literatury do przeczytania
        (wczoraj czytałam podręcznik Strelau, ale po 20 stronach, czyli o 00:30, moje
        oczy odmóiły posłuszeństwa), pełno badań do przyswojenia, naprawdę będzie
        ciężko. Każdy marzy o tym by to tylko zaliczyć, nie ważne na jaką ocenę. No i
        podobno ma się czas tylko na pisanie, wiedzę musimy sobie przypomnhieć od
        razu. Boję się :d
        A ogólnie na UG podobno najtrudniejszy jest 2 rok. Mamy dwa koła naukowe, jedno
        powstało teraz, drugie, ANIMA, organizuje bardzo ciekawe konferencje. No i w
        Sopocie jest SWPS, a co za tym idzie można sobie chodzić na ich wykłady, jeśli
        ktoś z jakichś względów nie chciał iść do nich studiować.
        Mi się podoba, ale z pewnością studia nie wystarczą. Jakiś wolontariat w ramach
        przygotowywania się do przyszłej pracy myślę że bardzo się przyda :-)
    • jolicaaa Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 03.05.05, 23:01
      suuuper dziekuję Panu za informację!
      • isabar Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 04.05.05, 23:42
        Może jeszcze ktoś skorzysta.
    • turtlemock wątek - na górę:) 05.05.05, 01:15
      Dobra idea - precz z jupiterem!
      • absolwent224 Re: wątek - na górę:) 11.05.05, 12:17
        czy ktoś wie cokolwiek o wyższej szkole finasów i zarządzania w warszawie?może
        ktoś studiuje tam psychologie?zastanawia mnie czemu czesne są tu takie niskie w
        stosunku do innych szkół..
        • isabar Re: wątek - na górę:) 12.05.05, 01:10
          absolwent224 napisała:

> czy ktoś wie cokolwiek o wyższej szkole finasów i zarządzania w warszawie?może
          > ktoś studiuje tam psychologie?zastanawia mnie czemu czesne są tu takie niskie
          w
          > stosunku do innych szkół..
          Może dlatego, że jest 1000 ludzi na roku i więcej kasy im nie trzeba?
        • smagliszka Re: wątek - na górę:) 04.07.05, 09:17
          Witaj :) Ja studiuję na WSFiZ. Czesne są niskie bo dopiero 2 roczniki studiują
          tam psychologię i zdaje się że na rozkręcenie kierunku dali takie stawki. Ale
          rosną one sukcesywnie więc pewnie wkrótce dorównają innym uczelniom :)
          Chętnie odpowiem na wszelkie pytania jakby co :) najlepiej na
          smagliszka@gazeta.pl bo tu rzadko zaglądam
          pzdr
          smagliszka
    • isabar Re: UP! nt 05.05.05, 23:38
      Też tak myślę, trapi mnie jednak inna rzecz, jak to jest z ludźmi chorymi
      psychicznie na psychologii.
      U mnie na pierwszym roku jest dziewczyna, która opowiada ludziom, że kontaktuje
      się z diabłem, widzi duchy, ma takie dosyć nieprzewidziane reakcje niestosowne
      do sytuacji-nigdy ze mną nie rozmawiała, ale trudno jej nie zauważyć.
      Nie jestem przekonana czy jest chora, czy ma po prostu taki styl bycia, co
      najmniej dziwny, ale co z ludźmi chorymi po studiach, mogą najzwyczajniej w
      świecie otworzyć gabinet i przyjmować pacjentów?
      • aleksandrynka Re: UP! nt 06.05.05, 14:15
        póki co każdy, po psychologii czy zawodówce może otworzyć gabinet
        psychologiczny :((( To "zasługa" naszych rzadzących, którzy nie raczą zająć się
        projektem ustawy o zawodzie psychologa - ta ustawa reguluje między innymi takie
        kwestie, kto może otworzyć gabinet (o ustawie na przykład jest tu:
        www.ptp.org.pl/ ) Ustawa regulowałaby też pewnie takie kwestie, o
        których piszesz, nie znam tego dokumentu ale wiem, ze każdy psycholog
        przyjmujący pacjentów powienien przede wszystkim przejść własną terapię
        (chociażby po to, zeby wiedzieć, jak to jest :)), potem powinien mieć tzw,
        superwizora, czyli osobę, z którą mógłby przedyskutować różne przypadki, swoje
        watpliwości czy własne uczucia wobec pacjenta. Superwizor to oczywiście
        bardziej doświadczony psycholog. Na w/w stronie ptp jest lista licencjonowanych
        terapeutów, trenerów i superwizorów, to raczej osoby sprawdzone, chociaż
        standardów w tej materii jeszcze brak. Samson też był na tej liście, był nawet
        chyba superwizorem, chociaż sam superwizji nie podlegał. I to ogromny błąd i
        niedopatrzenie, być może (o ile zarzuty sie potwierdzą) możnaby właśnie dzięki
        superwizji całego tego skandalu i krzywdy uniknąć... Gdyby były jasne reguły
        regulowane ustawowo, łatwiej by było weryfikować kompetencje
        różnych "pomagaczy" i po prostu kontrolować ich, dla dobra pacjentów i ich
        samych. A tak - samowolka...
        • turtlemock Re: UP! nt 06.05.05, 23:06
          Wszystko sie zgadza. Ale...
          Pamiętajcie, ze zawód psycholog to nie to samo, co psychoterapeuta - wspominana ustawa 'wymęczona' przez PTP niestety wydaje się być do bani - zresztą nie do konca dotyczy własnie psychoterapeutów. Drugie zresztą - jakoś nie widac końca tych prac - ja osobiście mam wrażenie, że PTP żre się w soich szeregach i podgryza się jeszcze z psychiatrami:) - to drugie PTP.

Ostatnio pojawiła się ciekawa inicjatywa Polska Federacja Psychoterapii. mają się zając między innymi ustawą o psychoterapeutach.
          Swoją drogą ponoć PTP się wściekł... ech!

PS: www.pfp.org.pl
          • isabar Re: UP! nt 06.05.05, 23:21
            Tak wiem o tym wszystkim, ustawa nie przeszła bo była nie do przyjęcia w
            niektórych punktach, choć na pewno wiele kwestii też rozwiązałaby m.in.temat
            poruszany pow.
            Odnośnie psychiatrów i psychologów to rzeczywiście syt. nie jest ciekawa,
            doszły mnie słuchy, że psychiatrzy chcąprzeforsować projekt ustawy gdzie
            zapisane będzie, że tylko psychiatra może prowadzić psychoterapię, są takie
            uregulowania w Europie, podobno w Austrii i gdzieś jeszcze.
            Znajoma p.psycholog z Tow.Ericksonowskiego opowiadała mi, że od zeszłego roku
            wszyscy lekarze psychiatrzy z jednego szpitala szkolą się na psychoterapeutów,
            dodała jeszcze, że wcześniej w ogóle nie było zainteresowania z ich strony.
            Pozdr-może ktoś ma inne refleksje, podkreślam, że nie jestem pewna niektórych ww
            informacji, może ktoś wie więcej na ten temat.
            • turtlemock Re: UP! nt 07.05.05, 00:43
              A z tą Austrią to akurat jest zupełnie odwrotnie:) Mianowicie Austriacy mają najbardziej chyba liberalne prawo i psychoterapeutą może byc nawet osoba niemająca wykształcenia w naszym rozumieniu wyższego (ale za to oczywiście gruntowne wykształcenie psychoterapeutyczne). Trudno mi to ocenic... Jakby nie było, studia dają jednak pewien poziom dyscypliny intelektualnej, czyz nie?

Propozycja PTP (psychologicznego) w którymś etapie była taka, by TYLKO psycholog mógł być psychoterapeutą. To odlot, zważywszy, że mnóstwo psychoterapeutów w Polsce posiada wykształcenie inne, choć (jakby to powiedzieć?) lokujące się w pobliżu - psychiatrzy, pedagodzy, socjologowie, i inni tacy...
              PTP psychiatryczne oczywiście dba o interesy lekarzy i nie ma co się temu dziwić.

Osobiście (choć jestem psychologiem) wolałbym, żeby warunkiem uprawiania zawodu psychoterapeuty bylo posiadanie gruntownego wykształcenia zawodowego i weryfikowalne kompetencje w tym obszarze a nie tytuł magistra psychologii.
              Tym bardziej, że ów tytuł nie jest warunkiem wystarczającym do bycia psychoterapeutą.

Swoją drogą to fajnie, ze psychiatrzy zajmują się psychoterapią.
              • isabar Re: UP! nt 08.05.05, 00:34
                Zawsze w razie braku postępów w psychoterapii mogą podratować się
                psychotropkami-przepraszam za niewybredne dziś poczucie humoru, ale siedzę przy
                statystyce do pracy mag.i nie czuję się najlepiej.
                Pzdr.-izka
    • isabar Re: UP! nt 10.05.05, 01:20
      Ja już nie mam egzaminów sensu stricte, muszę za to zrobić kilka dużych
      projektów, w tym ułożyć wieloetapowy program profilaktyczny, wybrać z niego
      jedno spotkanie i przeprowadzić wg scenariusza warsztat.
      Na szczęście statystyka do magisterki ukończona, duża ulga
      Pzdr.
      • aleksandrynka Re: UP! nt 11.05.05, 22:24
        a dobra jesteś w tej statystyce? Bo korepetycji potrzebuję :) Moja mgr mnie
        wykańcza PSYCHICZNIE chichichi!
        • isabar Re: UP! nt 12.05.05, 01:15
          aleksandrynka napisała:

> a dobra jesteś w tej statystyce? Bo korepetycji potrzebuję :) Moja mgr mnie
          > wykańcza PSYCHICZNIE chichichi!

Daje radę, chociaż lepiej mi się gada na ten temat niż pisze, jeżeli chodzi o
          pakiety to Statistica, nie SPSS.
          A gdzie studiujesz? U nas jest też jedna nienormalna kobieta, która napisała
          podręcznik do statystyki i gnoi ludzi, wyzywa od debili, na szczęście mnie
          ominęły zajęcia z nią, załapałam się na ćwiczenia z prof. od wykładów.
          Pzdr.-w razie czego napisz na priva.
          • aleksandrynka Re: UP! nt 12.05.05, 15:04
            ja w SWPS sobie siedzę, ze statystyki debil ze mnie że hohooooo... Ale
            potrzebuję biegłych w SPSS właśnie... Cóż, zadzwonię chyba do gościa z
            ogłoszenia w szkole :)
            Pozdrawiam!
            • isabar Re: UP! nt 13.05.05, 01:08
              Napisz w czym rzecz, może pomogę, na zajęciach mieliśmy SPSSa i może dlatego go
              nie lubię, mój promotor kochany używa Stati dlatego pewnie nauczyłam się jej
              bez większych kłopotów w owiele krótszym czasie(ach ta motywacja).
              • aleksandrynka Re: UP! nt 13.05.05, 12:08
                Ech, długo by pisać, nie będę zawracać głowy. Mam zrobione badania, wyniki w
                kompie, kiedyś nawet podliczone przez konsultanta, ale co z tego, skoro nie
                wiem, co z nich wynika? Taki ze mnie matoł. Zawijam się i dzwonię do tego
                korepetytora. Bardzo dziękuję za propozycję, ale musiałbyś tu być i siedzieć ze
                mną 3 dni, zanim coś byśmy zawalczyli! :)
                • isabar Re: UP! nt 13.05.05, 12:28
                  E tam!
                  Tak w ogóle to jestem dziewczynką.
                  Jak to już są wyniki to myślę, że nie ma większego problemu, jakbyś opisała
                  pokrótce badania, hipotezy i przesłała wyniki to myślę, żę da radę.
                  No chyba, że nie chcesz.
                  Myślałam, że to coś trudniejszego, jakieś dopasowanie modelu do badań itp.
                  W razie czego pisz na priva,Pzdr-izka
                  • aleksandrynka ups! :) 13.05.05, 13:11
                    Nie doczytałam, bez urazy! :)
                    Jeszcze raz dziękuję, w akcie desperacji skorzystam na pewno, póki co umówiłam
                    się już z kimś :)
                    Pozdrawiam!
    • theresathe Re: UP! nt 17.05.05, 07:55
      Już się włączam w wyciagnie, bo matury lecą i sprawa jest coraz bardziej
      aktualna.
      • wisienka-w-likierze Re: UP! nt 18.05.05, 19:45
        wyciągnę :) Studiuję na WSFiZ :)
        • isabar Re: UP! nt 19.05.05, 01:01
          No to teraz ja, uwielbiam wisienki w likierze i jeszcze Maćki advokatowe i kawę
          w poniedziałek z rana razem z miętowymi czekoladkami.
          To tak a propo's aktywizacji analizatora smakowego, mnie ślinka już cieknie.
          Pzdr
    • kapuccha Re: UP! nt 25.05.05, 16:10
      To bardzo, bardzo istotne informacje. Mało brakowało, a dałbym sie nabrac na
      ofertę szkoły, która proponowała mi licencjat z psychologii. Takie informacje
      powinny byc przesyłane do szkół, by mogli sie z nimi zapoznac maturzyści!
      • isabar Re: UP! nt 26.05.05, 15:00
        To niech służy, także ludziom w podróży.
        Pzdr.
        • gocha1111 Re: UP! nt 27.05.05, 14:27
          No, niech służy
          zdezorientowanym
    • isabar Re: UP! nt 29.05.05, 01:06
      Działalność informacyjną czas zacząć.
      pzdr.
      • isabar Re: UP! nt 30.05.05, 22:52
        Pozdrawiam czytających,prosząc jednocześnie o pomoc w wyciąganiu prawdy na
        powierzchnię, ha.
    • kardiolog Epilog:Marzenie o przyszlosci 07.06.05, 12:40
      Przebylismy juz dluga droge podrozy, jaka podjelismy wspolnie. Mamy nadzieje,
      ze lepiej zdajesz sobie sprawe z tego, czym zajmuje sie psychologia, a dzieki
      zapoznaniu sie z nowym psychologicznym sposobem patrzenia na rzeczy bedziesz
      umial lepiej analizowac (i skutecznie rozwiazywac) niektore napotykane przez
      siebie problemy natury osobistej i spolecznej.
      Aczkolwiek zblizasz sie juz do konca (...), to jednak, oczywiscie, dopiero
      rozpoczynasz pelniejsze, bardziej poglebione studia nad wieloma sspektami
      wiedzy psychologicznej. Prawie kazdy z glownych tematow, jakie tu
      przedstawilismy, jest przedmiotem calego kursu poswieconego pojeciom, metodom
      oraz postawowej wiedzy z danego zakresu. Byc moze, iz chcesz podjac dalsze
      formalne studia nad tymi tematami, ktore uznasz za interesujace, czy to z
      osobistego, czy tez naukowego punktu widzenia. W twojej bibliotece znajdziesz
      takze bogata literature z zakresu nawet tych tematow i zagadnien, o ktorych
      moglismy jedynie krotko napomknac. Jedna z przyczyn, dla ktorych w calym
      podreczniku zamieszczalismy cytaty z roznych badan i prac, jest chec ulatwienia
      ci lepszego zapoznania sie z tymi zagadnieniami, o ktorych chcialbys dowiedziec
      sie wiecej. Druga przyczyna jest dazenie do tego, abys potrafil samodzielnie
      oceniac wartosc dowodow, na ktorych oparte sa poszczegolne wnioski psychologow -
      abys potrafil oddzielic spekulacje i poglady od rzetelnych danych i
      uzasadnionych konkluzji.

Zimbardo
      • isabar Re: Epilog:Marzenie o przyszlosci 08.06.05, 17:27
        Jedną z negatywnych konsekwencji rozwoju określonych gałęzi wiedzy jest wąska
        specjalizacja badaczy i postepująca atomizacja poszczególnych specjalności.
        Psychologia nie jest niestety wyjątkiem. Jej rozwój postępuje dokładnie zgodnie
        z tą regułą. Badacze jednej specjalności bardzo rzadko korzystają z ustaleń
        poczynionych przez reprezentantów innych subdyscyplin naukowych.
        Jak się wydaje, powodem tego często nie jest nawet brak wiedzy o tym co odkryli
        inni, ale tendencja do zamykania się w wąskim obszarze praw, koncepcji, a nawet
        terminologii. Charakterystyczne jest bowiem to, że nawet pewne ogólnie znane
        prawidłowości, których psychologowie uczą na wykładach swoich studentów zdają
        się niekiedy nie mieć żadnych konsekwencji gdy ci sami psychologowie zajmuje
        się w swoich badaniach jakąś szczegółową kwestią.
        D.Doliński-Orientacja defensywna.

To szczególnie cenne jak ktoś umie zobaczyć co się dzieje u niego na podwórku.
        Pzdr.
    • awizo Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 27.06.05, 00:19
      Na psychologię idą głównie psychole - ostrzegam!
      • isabar Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 27.06.05, 01:52
        Dzięki za ostrzeżenie, pewnie zrezygnują i już nie będą.
    • kijwlogingw Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 30.06.05, 20:45
      pamiętajcie że skończenie psychologii nie zapewni wam pracy- większość etatów
      jest zajęta przez starych, którzy ew. trzymają je dla swoich dzieci bądź
      znajomych- ja sam po 1,5 roku po ukończeniu psych. stosowanej.. w 400 tyś.
      mieście tułam się po stażach (jako psycholog) i nwszędzie świetnie, ok, dobrze
      że się pan rozwija i zbiera doświadczenia ...ale nie ma etatów...
      gdybym miał mniej samozaparcia pier..oł bym to w cholerę i jak większość
      absolwentów wyjechał z tego nieprzychylnego młodym kraju...
      szanowni nowi psycholodzy
      • isabar Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 02.07.05, 17:22
        Tak, nikt nie mówi, że będzie łatwo, a jednak...
        • theresathe Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 06.07.05, 08:57
          Po maturkach, więc na czasie. UP!
          • isabar Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 07.07.05, 13:42
            no i znów do góry
            • betty Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 07.07.05, 15:09
              Moze lepej jakas trescia go do gory podrzucac?
              Taki temat wypadaloby ambitniej upup-owac :-)
              • aga_212 Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 10.07.05, 16:16
                nic nie przychodzi do glowy, procz... UP :)
                • isabar Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 10.07.05, 22:41
                  Betty nie naciskaj, bo się zamykam jak żółwik w skorupce.
    • aga_212 Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 11.07.05, 15:33
      Good evening!
      Ale senny dzien...
      • isabar Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 12.07.05, 22:45
        Dobry wieczór
        • jirzi Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 13.07.05, 18:01
          Odpowiadając na apel Betty, aby było merytorycznie: we Wrocławiu otwarto filie
          Jupitera. To chyba największy przekręt z udawaniem, że prowadzi się studia
          psychologiczner. Uwaga potencjalni studenci. Zdaje sie, że centrum tego g*wna
          jest w Łodzi, ale klony w róznych miejscach!
          • isabar Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 14.07.05, 12:27
            Tak, w Łodzi na ul.Pojezierskiej, w swojej ofercie mają nawet robienie
            doktoratów, rosną też jak grzyby po deszczu studia policealne ze specjalizacją
            socjologia-psychologia.
            Przestrzegamy
            • isabar Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 19.07.05, 13:13
              i znów wyciągamy
    • woman12 Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 20.07.05, 13:49
      Podciagam wątek dla zainteresowanych
    • smagliszka Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 22.07.05, 18:37
      up :)
      • isabar Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 24.07.05, 02:15
        Może w ramach rozrywki ktoś odpowie- w rozszerzaniu znaku towarowego stosuje
        się dwie strategie oparte o procesy poznawcze- jakie?
        Pzdr-pytanie nie dla profesorów.
        • isabar Re: UWAGA KANDYDACI NA PSYCHOLOGIĘ 29.07.05, 11:57
          Nikt nie wie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka