wlodekbar 28.06.07, 19:55 Dzień dobry:) Chciałbym zapytać - jaki jest mechanizm psychologiczny anoreksji? Tak w ogólnym ujęciu, krótko i węzłowato?:) Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czlowiek_powazny Re: Anoreksja 28.06.07, 19:57 Odpowiem ci krotko i wezlowato. Nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Kolego... 28.06.07, 20:17 ... opamiętasz się? Zapytałem o anoreksję. Czy może ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
e_w_a_g_5 Re: Anoreksja 28.06.07, 20:08 skorzystam z okazji i powiem Ci piesku dzień dobry. Jak zdrowie dzisiaj? Odpowiedz Link Zgłoś
baja39 Re: Anoreksja 28.06.07, 20:34 Bardzo różne. W skrócie: bardzo niska samoocena chorego, nieakceptowanie siebie- swych decyzji, przede wszystkim swej seksualności, niezadowolenie z siebie, karanie siebie brakiem jedzenia, podświadoma chęć pozostania dzieckiem (choćby cieleśnie)- ucieczka przed dorosłością. Osamotnienie, wyobcowanie z grupy. Rodziny anorektyków na pozór funkcjonują dobrze, ale relacje między poszczególnymi członkami rodziny są w jakiś sposób zaburzone- np.troszczą się o siebie nawzajem, ale nie o siebie. Tzn np. matka dba o dzieci i męża, ale robi to kosztem swego czasu wolnego, upodobań, /nie wiem, czy rozumiesz/ po prostu poświęca się, nie dostrzegając tego- a dziecko widzi to doskonale. Zaburzenia emocjonalne. MAm nadzieję że jakoś pomogłam. Odpowiedz Link Zgłoś
piesbaskervill Re: Anoreksja 28.06.07, 20:36 wiesz,jest taki mechanizm zwany google,wpisuje się anoreksja i można naczytać się do woli :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Anoreksja 28.06.07, 20:39 Dziękuję - bardzo jasno mi wytłumaczyłaś:) Odpowiedz Link Zgłoś
bszalacha Re: Anoreksja 28.06.07, 20:52 Przecież ona dobrze wie,gdzie szukać informacji.Problem w tym,zeby to ktoś inny zrobił za nią i żeby dalej mogła być OBIEKTEM TROSKI. Odpowiedz Link Zgłoś
piesbaskervill Re: Anoreksja 28.06.07, 21:04 he,he, czy to można nazwać troską ? Odpowiedz Link Zgłoś
bszalacha Re: Anoreksja 28.06.07, 21:09 na to pytanie ona sama sobie odpowie i nie zdziwi mnie,gdy będziesz obiektem ostrej krytyki,w którą wciagnie kolejnych uzytkowników forum. Odpowiedz Link Zgłoś