Dodaj do ulubionych

co na gardło

03.10.09, 09:39
jesień nastała i niestety coś mnie 'drapie' w gardle uncertain
czy moge zapodac sobie jakis specyfik typu Cholinex?
wypilam mleko z czosnkiem i miodem, ale drapanie nadal nie ustepuje
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: co na gardło 03.10.09, 10:51
      Ja, prawdę mówiąc, biorę co potrzebuję i nie patrzę czy "wolno" czy nie wolno.
      Na większości leków jest napisane, że niewskazane w ciąży i karmieniu piersią,
      bo przecież nikt nie prowadzi badań na ciężarnych i karmiących, ale to nie
      znaczy, że one naprawdę szkodzą. Już w szpitalu po urodzeniu młodszego ssałam
      pastylki "Tymianek + podbiał", bo mnie gardło bolało, mimo że też napisane, że
      nie wolno.
      Ale wracając do tematu - Tantum Verde, o ile wiem, można na pewno, nie wiem, czy
      można, ale chyba tak, bo to wyciąg z jakichś porostów skandynawskich - pastylki
      Isla, syropek z cebuli pewnie też. Jakiś preparat pszczeli - propolis, tabletki
      do ssania Propolki (w przeciwskazaniach nie ma ciąży i karmienia).
      • aleksa51 Re: co na gardło 03.10.09, 12:00
        Można Tantum Verde, Hascosept - oba na naturalnych składnikach. Można jakieś
        pastylki z szałwii. Można homeopatie jeśli pomoże - Homeogene 9. Można zapytać
        pani Moniki na KP uwzględniając w zapytaniu wiek dziecka. Wiem że najbardziej
        trzeba być ostrożnym przy wcześniaku i noworodku, potem jest już łatwiej. I
        poprzedniczka ma rację - we większości ulotek leków, które można przyjmować
        podczas karmienia pisze, że nie można.
        Ja po usunięciu migdałów cierpiałam bólowe katusze więc poprosiłam w
        ambulatorium o leki przeciwbólowe. Lekarz wypisał Tramal i Ketonal i zakaz
        karmienia z wielkim wykrzyknikiem. Okazało się jednak, że mogę karmić 5-6 godzin
        po tabletce zamiast katować się dodatkowo odciąganiem pokarmu...od czego mamy
        panią Monikę?! smile
        • carolina01 Re: co na gardło 05.10.09, 11:05
          Mnie aktualnie też boli gardło i tak: płuczę szałwią, ssam Tantum Verde i psikam
          Tymsalem, można też spray Tanum Verde ale jest dużo droższy od Tymsalu, a ten
          ostatni równie dobry choć w smaku ohydny.
        • budzik11 Re: co na gardło 05.10.09, 11:08
          aleksa51 napisała:

Można jakieś
          > pastylki z szałwii.

Z tą szałwią to bym uważała, bo hamuje laktację. Poza tym ma działanie
          ściągające, "osuszające", czyli jest raczej dobra przy mokrym kaszlu a nie na
          ból gardła.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka