marghot 03.10.09, 09:39 jesień nastała i niestety coś mnie 'drapie' w gardle czy moge zapodac sobie jakis specyfik typu Cholinex? wypilam mleko z czosnkiem i miodem, ale drapanie nadal nie ustepuje Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
budzik11 Re: co na gardło 03.10.09, 10:51 Ja, prawdę mówiąc, biorę co potrzebuję i nie patrzę czy "wolno" czy nie wolno. Na większości leków jest napisane, że niewskazane w ciąży i karmieniu piersią, bo przecież nikt nie prowadzi badań na ciężarnych i karmiących, ale to nie znaczy, że one naprawdę szkodzą. Już w szpitalu po urodzeniu młodszego ssałam pastylki "Tymianek + podbiał", bo mnie gardło bolało, mimo że też napisane, że nie wolno. Ale wracając do tematu - Tantum Verde, o ile wiem, można na pewno, nie wiem, czy można, ale chyba tak, bo to wyciąg z jakichś porostów skandynawskich - pastylki Isla, syropek z cebuli pewnie też. Jakiś preparat pszczeli - propolis, tabletki do ssania Propolki (w przeciwskazaniach nie ma ciąży i karmienia). Odpowiedz Link
aleksa51 Re: co na gardło 03.10.09, 12:00 Można Tantum Verde, Hascosept - oba na naturalnych składnikach. Można jakieś pastylki z szałwii. Można homeopatie jeśli pomoże - Homeogene 9. Można zapytać pani Moniki na KP uwzględniając w zapytaniu wiek dziecka. Wiem że najbardziej trzeba być ostrożnym przy wcześniaku i noworodku, potem jest już łatwiej. I poprzedniczka ma rację - we większości ulotek leków, które można przyjmować podczas karmienia pisze, że nie można. Ja po usunięciu migdałów cierpiałam bólowe katusze więc poprosiłam w ambulatorium o leki przeciwbólowe. Lekarz wypisał Tramal i Ketonal i zakaz karmienia z wielkim wykrzyknikiem. Okazało się jednak, że mogę karmić 5-6 godzin po tabletce zamiast katować się dodatkowo odciąganiem pokarmu...od czego mamy panią Monikę?! Odpowiedz Link
carolina01 Re: co na gardło 05.10.09, 11:05 Mnie aktualnie też boli gardło i tak: płuczę szałwią, ssam Tantum Verde i psikam Tymsalem, można też spray Tanum Verde ale jest dużo droższy od Tymsalu, a ten ostatni równie dobry choć w smaku ohydny. Odpowiedz Link
budzik11 Re: co na gardło 05.10.09, 11:08 aleksa51 napisała: Można jakieś > pastylki z szałwii. Z tą szałwią to bym uważała, bo hamuje laktację. Poza tym ma działanie ściągające, "osuszające", czyli jest raczej dobra przy mokrym kaszlu a nie na ból gardła. Odpowiedz Link