Dodaj do ulubionych

Zastój z mega gorączką

24.11.11, 14:31
Witam!
Obecnie karmię moje drugie dziecko (14 miesięcy). Nigdy nie miałam zastojów. Wczoraj rano zrobiły się twarde guzki w jednym miejscu piersi. Wieczorem miałam 39,6 st. gorączki, która nie spadała po ibupromie. Nie pojechałam na pogotowie, bo pewnie kazali by odstawiać małą, a ja dostałabym antybiotyk. Nie mogę i nie chcę odstawiać (mała jest silnym alergikiem na mleko krowie, ma anemię i podejrzenie lamblii). Ściągam z tej piersi długo i często laktatorem (mam elektryczny medela swing) i nie chce puścić. Co robić? boję się, że to się nie odblokuje.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gosia_i_lenka Re: Zastój z mega gorączką 24.11.11, 15:24
      Ja bym się pokazała lekarzowi. Są antybiotyki przy których można karmićnp augmentin
      • jombusiowa Re: Zastój z mega gorączką 24.11.11, 17:18
        Przykłądaj małą do piersi, broda z tej strony co zastój, okłady ze stłuczonej kapusty po karmieniu a przed ciepły prysznic. Antybiotyk też moze pomóc-np Rulid...
      • jombusiowa Re: Zastój z mega gorączką 24.11.11, 17:20
        Przykłądaj małą do piersi, broda z tej strony co zastój, okłady ze stłuczonej kapusty po karmieniu a przed ciepły prysznic. Antybiotyk też moze pomóc-np Rulid lub Augamentin (czy coś w tym stylu)
    • fizula Re: Zastój z mega gorączką 24.11.11, 21:39
      Kontynuacja karmienia jest najważniejszym elementem leczenia przy zapaleniu piersi. Jest duża grupa antybiotyków, które się podaje przy karmieniu piersią.
      Co robimy przy zapaleniu:
      -konieczne dochodzenie: skąd się wzięło to zapalenie (przegapiłaś zastój: samą twardość bez gorączki), czy coś uciskało pierś, czy w coś się uderzyłaś, czy jakieś nosidełko Cię uciskało?
      1. Po pierwsze karmimy, zwłaszcza z piersi z zapaleniem; zwłaszcza w takiej pozycji trzymając dziecko by bródka była od strony zapalenia (np. gdy jest od strony pachy, to w pozycji spod pachy);
      2. Zimne okłady z liści kapusty (stłuczonych, by puściły trochę sok) po karmieniu;
      3. Odpoczynek, Odpoczynek, Odpoczynek;
      4. Jeśli dasz radę się dotknąć, można delikatnie podczas karmienia wymasowywać te grudki w piersi w kierunku brodawki;
      5. Przy tak dużej gorączce może warto rzeczywiście ją obniżać: naturalnymi metodami lub np. czymś z paracetamolem;
      6. Odciąganie długo i często z tej zajętej piersi może nie być korzystne, jeśli zbyt sobie rozbujasz laktację; jeśli chcesz korzystać z laktatora, to odciągaj niezbyt duże ilości i tylko do odczucia ulgi; generalnie zazwyczaj bezpieczniej, jeśli to dziecko odblokuje, bo robi to wg własnych potrzeb;
      Gdyby po dobie, dwóch, nie było poprawy, to może być wskazanie do udania się do lekarza po antybiotyk współgrający z karmieniem -i karmimy potem z antybiotykiem, to sprzyja wyzdrowieniu.
      Zdrówka życzę,
    • misanka Re: Zastój z mega gorączką 24.11.11, 22:00
      > Nie pojechałam na pogotowie,
      > bo pewnie kazali by odstawiać małą, a ja dostałabym antybiotyk.

Niestety często lekarze są niedouczeni, jeśli chodzi o antybiotyki dozwolone przy karmieniu piersią, albo ciąży. Ale jest sporo takich, które mogłabyś brać.
      Jeśli boisz się, że każą odstawić zawsze możesz nie mówić w jakim wieku jest dziecko, tylko, że karmisz piersią i chcesz kontynuować podczas leczenia. Raczej pomyślą sobie wtedy, że mowa jest o np. 3 miesięczniaku wink Przerabiałam już to. Dzidzi małej im szkoda i coś wyszukają dostępnego wink
      Co do alergii małej współczuję, bo rzeczywiście okropne jest, gdy nie ma alternatywy (na czas ewentualnego leczenia toksycznymi lekami) dla Twojego mleka. Sama mialam podobną sytuację.
      Poza tym podpisuję się pod praktycznymi radami dziewczyn. A kapusta, choć jest ludowym sposobem, okazuje się bardzo skuteczna. Można ją trochę potłuc - np. tłuczkiem do mięsa, żeby puszczała więcej soku.
    • salome81 Re: Zastój z mega gorączką 25.11.11, 00:26
      Ja nigdy z kapusty nie korzystałam, jakoś tak boje się tego zimnego - brr...
      Przykładam b. ciepły termofor - pierś robi się miękka, smaruje nalewka bursztynowa - jeśli za chwile nie będę karmić, oczywiście gorący prysznic i pod pierzynę by się dobrze wygrzać i odpocząć, rozluźnić,
      gorączki nie zbijam gdyż ona właśnie mnie leczy, raczej wspomagam ja ciepłem.
      Takim sposobem zapalenie mija w ciągu kilkunastu godzin, przez kolejne dwa jeszcze trochę pierś mnie zwykle boli ale 4 dnia już o zapaleniu nie pamiętam.
      Ważne by działać szybko, a raczej szybko zwolnic obroty i w cieple odpocząć.
      • aska80 Re: Zastój z mega gorączką 25.11.11, 13:19
        Dziękuję za wszystkie rady. Zapalenie w początkowej fazie rzeczywiście przegapiłam. Było to rano, chyba córka w nocy jakoś dziwnie ssała, ja leżałam na plecach i dlatego chyba coś tam zostało. Rano pojechałam na pogrzeb babci, gdzie strasznie zmarzłam, to + zastój pewnie spowodowało tę mega gorączkę. Nie wiedziałam też, że można brać jakiś antybiotyk przy karmieniu - dobrze wiedzieć, no i dobra rada, by mówić, że dziecko jest malutkie i tylko na piersi. Stosowałam ciepłe okłady i prysznic. Wczoraj wieczorem zaczęło puszczać, a od dziś rana schodzi ropa z tego kanalika. Chyba będzie dobrze. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka