Dodaj do ulubionych

Odstawiamy

11.02.12, 10:16
Sto lat mnei tu nei bylo, pierwsze dziecko odkarmilam i odstawilam za 1 zamachem w 15 tyg ciązy (to byla kwestia rezygnacji z jednego nocnego karmienia), zdążyłam juz wykarmic drugie, w marcu będzie miało 2 lata.
W dzień się bez piersi obejdzie, w nocy je ok 5 razy dziennie, jak sie obudzi to smokiem pluje, mleko chce. Chcę do marca odstawić (bo cchemy rodzeństwo dla chłopaków jeszcze i nie wychodzi, podejrzewam, ze przez karmienie). I tak chciałam karmić 2 lata, więc powód do odstawienia mam podwójny.
Macie jakies rady? Co z ta noca zrobic? rezygnowac po 1 karmieniu, to wiem, po kapieli nie ma problemu, jak piersi nie dostanie, gorzej, jak się budzi w nocy. Jak odstawiac po jednym? Co ile odejmowac to jedno?
Jest szansa, ze w miesiąc się wyrobię?
Pytam o jakies konkretne wskazówki pomocne, błagam o niepisanie, jakie to dobre jest DKP, ze mam karmic do oporu itd, bo to to wiem, a po prostu do oporu może oznaczac u nas dośc duża różnice wieku miedzy obecnym młodszym a "nowym" dzieckiem, a dla nas im mniejsza róznica, tym lepiej.
Obserwuj wątek
    • kukulka11 Re: Odstawiamy 11.02.12, 10:23
      Dopisuję, bo się nie da edytowac
      Ostatecznie nie chodzi mi o to, zeby NIE karmic, tylko żeby zmneijszyc ilość karmień (prolaktyny) - może do 1-2 razy na dobe (czyt na noc), jesli to wystarczy, to Ok, jesli nie - będe chciała odstawic całkiem
    • misanka Re: Odstawiamy 11.02.12, 11:02
      hmm...nie ma gwarancji, ze jak odstawisz/zmniejszysz ilość karmień kolejne dziecko zaraz się pojawi
      zdrowe małżeństwo ma czas do roku na zajście, albo nawet do 2 lat
      miej to na względzie, zeby uniknąc niepotrzebnej frustracji wink

ja chciałam róznicy wieku ok. 1,5 roku -wyszło ponad 3 lata, bo dopiero wtedy liczba karmień spoadła na tyle, ze moje fazy lutealne dały wogóle możliwość zajścia w ciążę

jak zredukować liczbę karmień? też nie poradzę, jeśli już to Ty znasz dziecko najbardziej i wiesz na ile i o której porze możesz najmniej boleśnie odmówić, odwrócić uwagę
    • mrs.t Re: Odstawiamy 11.02.12, 11:25
      mimo ze to forum wspierajace karmieni a nie odstawianie, rad bylo sporo, ponizej watek o odstawianiu 20miesieczniaka
      polecam tez moj stary watek jak wychowac kulturalnego ssaka, sa tam rady na "odstawienie" czy jakies am ograniczenia

bez placzu to sie uda jesli dziecko jest gotowe
      wtedy ograniczanie karmien czy zastepowanie ich nie stanowi problemu -jesli nie chce mleka (reczywiscie) zaakceptuje alternatywe. napije sie wody, usnie przytulony jak powiesz "mleko spi" "dam rano" etc
      innego rozwiazania , bez placzu nie odkrylam (zaznaczam ze u nas jak sie w nocy przebudzi i z przyzwyczajenia wola mleko, mowie "dam rano" wtedy chwile, tak z zasady pomedzi, ale usypia chyba zenaprawde chce mleko wtedy go inaczej raczej nie uspokoje (no nie spedzajac na tym pol nocy, na czym mi nie zalezy bo w nocy chce spac))

ktore najpierw? no poprobuj,sprawdz wszystkie, moze ktores sie uda latwiej zostailabym te nad ranem i w posrodku nocy np
    • kukulka11 Re: Odstawiamy 12.02.12, 10:27
      Ech , kaszana, co godizne w nocy wolal piers
      i ani rusz bez
      Nie dalam po kapieli, raz w nocy i raz rano
      mam doła
    • aleksandra1357 Re: Odstawiamy 12.02.12, 22:22
      A ja Wam zazdroszczę tej niepłodności. U mnie mimo karmienia 24 razy na dobę owulacja jest jak marzenie przy obu dzieciach od 7 miesiąca po porodzie. Mogłabym mieć dzieci co półtora roku, ale nie chcę.
      • kukulka11 Re: Odstawiamy 13.02.12, 09:32
        To się zamieńmy wink
        Ja owulację to raczej mam, tylko faza lutealna za krótka chyba.
      • asjula1 Re: Odstawiamy 13.02.12, 09:36
        Tak z ciekawości - skąd pewnośc, że masz te owulacje??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka