Dodaj do ulubionych

Kwasy Omega-3 w diecie mamy kp/ dkp i dziecka

11.04.13, 14:25
Nie bardzo wiem, gdzie to pytanie mogłabym zadać bo łapie się tu ale też na Kp, Małe dziecko, Rozszerzanie diety itd. Wiem, że dużo tutejszych mam zdrowo odżywia się i zna różne tajniki zdrowego żywienia. Nie wiem czy mogę pić/jeść mielone siemię lniane, przyznaję że przestałam odkąd urodziłam dziecko (w ciąży pomagało mi na zgagę i zaparcia) sama nie wiem bać się czy nie bać wink Opinie są różne, nie raz i nie dwa czytałam, że np. mamy wege dają je dzieciom. Natomiast informacje w internecie są sprzeczne. Jak to jest z tym cyjanowodorem? Czy parzenie gorącą wodą/ inny proces obórki cieplnej jak pieczenie wystarczy? Z tego co wyczytałam to optymalna ilość dla osoby dorosłej to łyżeczka dziennie. Drogie mamy czy Wy i Wasze dzieci pijecie/ jecie siemię?
Jakie inne produkty mogłybyście polecić, wiadomo ryby morskie ale co jeszcze? Jeśli pestki i orzechy to prażone czy moczone?
Obserwuj wątek
    • afro.ninja Re: Kwasy Omega-3 w diecie mamy kp/ dkp i dziecka 11.04.13, 15:07
      Najlepiej gotowac siemie w nasionkach, odcedzic i pic ten glut.

>J eśli pestki i orzechy to prażone czy moczone?

Prazone na pewno smaczniejsze! big_grin
      • naturalna.nie.eko Re: Kwasy Omega-3 w diecie mamy kp/ dkp i dziecka 11.04.13, 16:13
        na pewno picie gluta jest dobre na przewód pokarmowy ale żeby skorzystać z dobrodziejstw m.in. omega3 to trzeba konsumować zmielone, jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi...
        • afro.ninja Re: Kwasy Omega-3 w diecie mamy kp/ dkp i dziecka 12.04.13, 10:53
          naturalna.nie.eko napisał(a):

> na pewno picie gluta jest dobre na przewód pokarmowy ale żeby skorzystać z dobr
          > odziejstw m.in. omega3 to trzeba konsumować zmielone, jeśli się mylę niech mnie
          > ktoś poprawi...

to najlepiej olej lniany, odpowiednio przechowywany.
    • soniaw2 Re: Kwasy Omega-3 w diecie mamy kp/ dkp i dziecka 07.05.13, 09:56
      ja nie wiem jak naklonic dziecko do jedzenia ryb, nie chce ich jesc od samego poczatku. bylam z tym u lekarza bo z doswiadczenia wiem jak cenna role odkrywaja kwasy omega 3 i zalecil nam podawanie bobik DHA, poniewaz moje dziecko ma dodatkowo niedobor witaminy d.
    • emienogie Re: Kwasy Omega-3 w diecie mamy kp/ dkp i dziecka 07.05.13, 22:56
      co do pestek ocrechow i innych podaje w formie smietan spreparowanych, do zup i sosow.mala wcina

o siemieniu niewiele wiem
      co do omegi podaje omega med dha z glonow, czasem wtykam glony -te ostatnie z roznym skutkiem
      • soniaw2 Re: Kwasy Omega-3 w diecie mamy kp/ dkp i dziecka 11.05.13, 19:10
        Nie wiedziałam o mozliwosci podawania pestek w postaci smietan, jak je robisz? bo nie za bardzo sie na tym znam. Na szczęście, że i tak mojemu dziecku nie brakuje witamin i teraz jak jest taka deszczowa pogoda to nie ma przeziebienia. W tym przychodzi nam z pomoca bobik dha. nawet w wolnej chwili wyczytałam w jednym z artykułów, że „Stwierdzono, że niedobór DHA może spowodować spowolnienie dojrzewania mózgu i hamować rozwój intelektualny i psychoruchowy dziecka”. Jak sie nie ma dziecka to nawet takich rzeczy sie nie wie.
    • aniatko2 Re: Kwasy Omega-3 w diecie mamy kp/ dkp i dziecka 11.05.13, 10:26
      > Jakie inne produkty mogłybyście polecić, wiadomo ryby morskie ale co jeszcze? J
      > eśli pestki i orzechy to prażone czy moczone?

cennym zrodlem kwasow omega-3 jest rowniez quinoa (komosa ryzowa)
      • aniatko2 i jeszcze to 11.05.13, 15:15
        nasiona konopii smile www.healing-source.com/about_HempHearts_b.htm
        • naturalna.nie.eko Re: i jeszcze to 11.05.13, 16:22
          aniatko2 napisała:

> nasiona konopii smile www.healing-source.com/about_HempHearts_b.htm

a czy któraś z Was to je? Wyczytałam że powinno spożywać się to na surowo ale zupełnie nie znam tego produktu.
          • aniatko2 Re: i jeszcze to 11.05.13, 16:56

> aniatko2 napisała:
            >
            > > nasiona konopii smile www.healing-source.com/about_HempHearts_b.htm
            >
            > a czy któraś z Was to je? Wyczytałam że powinno spożywać się to na surowo ale z
            > upełnie nie znam tego produktu.

ja kupuje gotowe do jedzenia firmy Linwoods. Po otwarciu trzeba trzymac w lodowce i skonsumowac w przeciagu 45 dni.
      • naturalna.nie.eko Re: Kwasy Omega-3 w diecie mamy kp/ dkp i dziecka 11.05.13, 16:15
        No a dajecie quinoa dzieciom? Tu też mam dylemat. Wiele źródeł mówi, że nie nadaje się dla dzieci. Mam zamiar kupić, porządnie umyć, przepłukać i dawać po trochu do kaszy jaglanej. Oczywiście sobie więcej a dziecku mniej na początek.
        • aniatko2 Re: Kwasy Omega-3 w diecie mamy kp/ dkp i dziecka 11.05.13, 17:23

> No a dajecie quinoa dzieciom? Tu też mam dylemat. Wiele źródeł mówi, że nie nad
          > aje się dla dzieci. Mam zamiar kupić, porządnie umyć, przepłukać i dawać po tro
          > chu do kaszy jaglanej. Oczywiście sobie więcej a dziecku mniej na początek.

ja na razie tylko piersia karmie i jadam quinoa od czasu do czasu
          • emienogie soniaw 12.05.13, 13:17
            tzw smietane robi sie w prosty sposob, zalewasz slonecznik, orzechy, migdaly-bez skory, dynie na 10 min , pluczesz i raz jeszcze zalewasz , tym razem tak by woda jedynie przykrywala wsad.mixujesz do konsystencji smietany doprawiajac sokiem z cytryny , swietny zamiast klasycznych zageszczaczy do sosu czy zabielaczy w zupie.gugluj smietane weg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka