Dodaj do ulubionych

odchudzanie a dkp

21.05.15, 21:06
Cześć Dziewczyny.
Na wstępie powiem, że czytam forum regularnie i dziś postanowiłam omówić z Wami mój problem, który pojawił się po wizycie lekarskiej. Mam problemy z tarczyca, a raczej jej brakiem - wycieli mi ją na długo przed ciążą. Karmię 2-latke od mojego powrotu do pracy rok temu systematycznie tyje - przybralam jakieś 10 kilo już. Do lekarza poszłam bo martwi mnie to i inne rzeczy, które by wskazywały na nieuregulowane hormony tarczycowe. Lekarka stwierdziła u mnie dużo otyłości, z czym się oczywiście zgadzam i kazała odstawić jak najszybciej. Nie spodziewałam się takiej diagnozy, ale zaczęłam się zastanawiać. Jem sporo, ruszam się też sporo do roboty jeżdżę na rowerze 10 km w jedną stronę i 3-4 razy w tygodniu marsze ( na bieganie jestem chyba za ciężką). Muszę się odchudzić, a lekarka stwierdziła, że na dietę mogę przejść jak odstawie. Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • biankao Re: odchudzanie a dkp 22.05.15, 09:52
      Nie znam się na tarczycy, ale wydaje mi się, że rozsądna dieta, czyli po prostu zdrowy tryb odżywiania (regularne nieduże posiłki bez podjadania, unikanie smażonego, ograniczenie słodyczy i jedzenia późno, dużo płynów) nie przeszkadza w kontynuacji karmienia. Zazwyczaj karmiąc spalasz więcej kalorii. Ja tak miałam, jadłam więcej niż przez ciążą a jeszcze schudłam. Jeżeli winą otyłości jest zaburzona gospodarka hormonalna to i dieta niewiele pomoże, ale sama przyznajesz, że jesz sporo. Ja bym spróbowała jeść zdrowo bez odstawiania a jak to nie przyniesie efektów to znów do lekarza.
    • babybump Re: odchudzanie a dkp 22.05.15, 20:53
      Oczywiście że problemem może być tarczyca. Koniecznie sprawdź TSH, FT3, FT4, oraz wit D3, B12, ferrytynę. Możesz mieć słabą konwersję hormonów, co spowalnia przemianę materii.
      Polecam też forum Hashimoto - tam Ci dziewczyny doradzą.
      • babybump Re: odchudzanie a dkp 23.05.15, 20:46
        Zapomniałam jeszcze o przeciwciałam anty TPO i anty-TG. Jeśli masz Hashimoto, to bez ustabilizowania gospodarki hormonalnej na żadnej diecie i nawet ćwicząc całą dobę nie schudniesz.
    • lezacybyk Re: odchudzanie a dkp 23.05.15, 19:56
      jestem na diecie od 4 miesiąca po porodzie, pod kontrolą dietetyka, schudłam 14kg a też mam problemy z tarczycą.
      Lekarz mówi jakąś bzdurę, trzeba odchudzać się powoli, posiłki muszą być dobrze zbilansowane, wszystko pod kontrolą lekarza i normalnie chudniesz. A bez diety jak kobiety chudną po porodzie karmiąc to czym to się różni od chudnięcia na diecie? Oczywiście nie możesz zacząć od 1000kcal, ja zaczynałam od 2500kcal i chudłam.
    • collin79 Re: odchudzanie a dkp 29.10.16, 15:29
      Podbijam ten wątek, bo nie chcę tworzyć nowego.
      Zauważyłam, że przytyłam kilka kilo w ostatnim czasie.
      Dziecko ma 21 miesięcy. W nocy już się nie budzi, albo tylko raz. Staram się jeść zdrowo i nie obżeram się słodyczami etc. Mało się ostatnio ruszałam, bo najpierw miałam złamany palec u stopy i ograniczoną ruchomość. Potem bolesny ropień o którym pisałam w innym wątku, gdzie ledwo chodziłam.
      Znam siebie i wiem, że przytyć mi łatwo, ale schudnąć trudno. Jak się dużo ruszam, to jestem też bardziej głodna po wysiłku i wydaje mi się, że zjadam więcej niż normalnie. To błędne koło.
      Chciałabym zastosować jakiś wspomagacz typu Therm Line fast czy coś podobnego. Nie wiem tylko czy przy karmieniu dziecka można? Wiecie coś?
      • ela.dzi Re: odchudzanie a dkp 29.10.16, 20:19
        Raczej nie ma nic w składzie czego nie można przy kp, ale ja osobiście wątpię w skuteczność takich preparatów smile
        • collin79 Re: odchudzanie a dkp 30.10.16, 17:28
          Ja też jestem sceptyczna. Ale znajoma to bierze od kilku miesięcy i początkowo waga stała w miejscu a potem zaczęła lecieć w dół. Straciła 10 kg. Być może trzeba to dłużej stosować żeby był widoczny efekt? Skoro nie ma w składzie nic szkodliwego to co mi szkodzi spróbować 😊
      • ewelina.90 Re: odchudzanie a dkp 19.11.16, 20:21
        To normalne, że po wysiłku jesz. Nawet to wskazane. Mięśnie potrzebują paliwa. Tylko zależy co jesz. Posiłek powinien być raczej białkowy niż węglowodany.
      • bijout Re: odchudzanie a dkp 27.11.16, 21:54
        Mnie bardzo pomogla dieta bezglutenowa. Jestem hashimotka a te jak wiadomo latwo tyją. Jesli to dla ciebie za trudne sprobuj ograniczyc węglowodany. Jedz bialka, warzywa i owoce. Nic z tego sie nie odlozy nawet jesli bialko bedzie okraszone tluszczykiem i bedzie go sporo i bedzie zjadane poznym wieczorem. Ja najchetniej jem jak mlode zaśnie bo wtedy moge jesc w spokoju. Węgle to nasz wrog.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka