Dodaj do ulubionych

aciclovirum?

30.09.08, 18:19
Witajcie! podczytuję Was od dawna. Moja mama karmiła mojego 16 lat młodszego
brata ponad dwa lata, ja swojego teraz 5-miesięcznego synka zamierzam karmić
jak długo będzie chciał. Niestety złapało nas przeziębienie a mnie odnowiła
się opryszczka i z jej powodu mam pytanie: gdzie sprawdzić czy mogę używać
Hascoviru(Aciclovirum)? z tego, co pamiętam miałyście jakieś dojścia do
internetowych dokumentów WHO na temat leków, które można zażywać przy
karmieniu. Acha, karmie na razie wyłącznie piersią. Pozdrawiam i z góry
dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • oliwka.marina Antivir, Herpesin, Heviran, Virolex, Zovirax 30.09.08, 19:20
      Info. z Komitetu Upowszechniania Karmienia Piersią (KUKP) www.laktacja.pl

ACYKLOWIR (J05)

Acyklowir jest wydzielany do pokarmu, a jego stężenie jest w nim na ogół większe niż w surowicy. Lek ten z powodu opryszczki jamy ustnej podawano matce karmiącej piersią 4 miesięczne niemowlę, (doustnie, w dawce 200 mg co 3 godziny, 5 razy na dobę). Przed rozpoczęciem badania kobieta przyjęła już 15 dawek acyklowiru. Po około 9 godzinach od przyjęcia piętnastej dawki kobiecie podano kolejne 200 mg leku. Próbki surowicy i pokarmu pobrano zaraz po podaniu. Na czas prowadzenia badania przerwano karmienie piersią. Stężenie acyklowiru w pokarmie było we wszystkich próbkach większe niż w surowicy, z wyjątkiem pobrania po 1,5 godziny, gdy stężenie leku w surowicy osiągnęło maksymalną wartość (4,23 mM). (Uwaga: 1 mM = 0,225 m/ml). Największe stężenie oznaczone w pokarmie wynosiło 5,8 mM, po 3,2 godziny. Obecność acyklowiru wykazano także w moczu dziecka. Maksymalną dawkę przyjętą przez dziecko, przy założeniu, że zjada ono 750 ml pokarmu na dobę wyliczono na 1500mg/dobę, czyli 0,2 mg/kg/dobę - około 1,6% dawki osoby dorosłej. Uznano, że nie stanowi ona bezpośredniego niebezpieczeństwa dla dziecka i rzeczywiście nie zaobserwowano żadnych ubocznych objawów narażenia na lek. W drugim przypadku, acyklowirem rok po urodzeniu dziecka leczona była kobieta chora na półpasiec. Średnie stężenie leku w pokarmie i surowicy wynosiło odpowiednio 1,06 mg/ml i 0,33 mg/ml , a ich stosunek wynosił 3,24. Możliwe do wykrycia stężenie leku utrzymywało się w surowicy i pokarmie jeszcze w 48 godzin po podaniu ostatniej dawki, a okres półtrwania leku w pokarmie oceniono na 2,8 godziny. Dawkę leku przyjętego przez dziecko zjadające 1000ml pokarmu na dobę oszacowano na 1 mg. Ponieważ acyklowir stosowany jest w leczeniu zakażeń spowodowanych wirusem herpes u noworodków, a w obydwu opisanych wyżej przypadkach nie stwierdzono objawów niepożądanych, Amerykańska Akademia Pediatryczna uznała acyklowir za lek, który może być stosowany w czasie karmienia piersią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka