midla 03.09.09, 09:57 Dziewczyny, możecie podrzucić jakieś mądre linki w sprawie tyłozgryzu - mojej koleżance pedodonta kazała z tego powodu zaprzestać karmienia... Dzięki. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mruwa9 ze co???? 03.09.09, 13:08 wlasnie karmienie piersia pozwala wyrownac tylozuchwie fizjologiczne. Ktos cos pokrecil... www.laktacja.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=356&Itemid=68 ma25.webpark.pl/czynniki.doc podrzucilabym podreczniki ortodoncji, gdyby sie dalo (wirtualnych nie ma). Za to przy okazji znalazlam taka ciekawostke: www.mp.pl/artykuly/?aid=434 ciezko cos znalezc bez dostepu do platnych baz danych Odpowiedz Link
maly_glodzik Re: tyłozgryz 04.09.09, 09:23 Ja byłam w lipcu ze swoja córcią u ortodonty ( dentystka kazała skontrolować )ze wzgledu na tyłozgryz i sama pani dr powiedziała, że karmienie piersią zazwyczaj niweluje fizjologiczny tyłozgryz. Poza tym można dziecku kupić taką "płytkę" na której zaciska zęby i ćwiczy - ale powiedziała, żeby za bardzo na efekt nie liczyć. Tyłozgryz jako wada jest łatwa do wyprowadzenia w kolejnej fazie szybkiego wzrostu aparatami zakładanymi np.na noc - to sa informacje od ortodonty. Obie panie i stomatolog( lakieruje zęby małej) i ortodonta nie wpadły na pomysł , żebym odstawiła małą od piersi, owszem były lekko zdziwione, ale bez negatywnych ocen Oczywiscie moja córeczka ma zdrowe zęby, pomimo nocnego ssania piersi Odpowiedz Link
agaguru Re: tyłozgryz 10.09.09, 15:15 Moze niech kolezanka pojdzie do ortodonty a nie sluchala opini pedodonty u sprawie zgryzu. Mi ortodonta powiedziala, ze dziecko z lekka tendencja do zgryzu otwartego-popatrzyla na tatusia i stwierdzila, ze zabki po tatusiu...ssanie nic wspolnego z tym nie ma. Odpowiedz Link