alina.walkowiak 09.06.10, 09:27 1. Dla dorosłych początkujących - poziom elementary 2. Dla dorosłego na bardzo dobrym poziomie - poziom intermediate Polecacie te podręczniki? Czy może coś innego? Może New Headway? Będę wdzięczna za wszystkie rady :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
baba67 Re: New English File - polecacie? 09.06.10, 12:14 File sa fajne zasadniczo, pracowalam na starych nowe pewnie podobne. Chociaz korzystam z gimnazjalnego Connections bo trafiaja mi sie osoby niespecjalnie zainteresowane obfitoscia slownictwa i gramatyki za to chcace sie przede wszystkim skutecznie komunikowac. Szukam podobnego profilowo podrecznika na poziomie licealnym ale jeszcze nie znalazlam, moze ktos zna Connections i cos podobnego do liceum? Bo moim uczniom sie podoba, ale mnie sie juz nudzi :-) Odpowiedz Link
dzieciol_25 Re: New English File - polecacie? 09.06.10, 12:38 Te podręczniki są bardzo fajne, ale polecić mogę także New Cutting Edge, Language Leader i Total English, wszystkie wyd. przez Longmana - wszystkie poziomy są przyjemne. Od Headway'a w jakiejkolwiek wersji trzymam się z daleka. Odpowiedz Link
teacherka Re: New English File - polecacie? 09.06.10, 13:01 NEF jest swietny, dla bardzo poczatkujacych tzn zaczynajacych polecam Ci jednak beginner, gdyz Ele zaklada juz pewna wiedze. Brakuje mi jednak w tych podrecznikach kilku funkcji, ktore sa co prawda dopiero na dalszych poziomach. Mam tu na mysli hotel, podrozowanie, umawianie sie na spotkania - slownictwo i cwiczenia praktyczne do tego. Jesli dorosly jest dobry, to moze Upper? Jest nowy, wydaje mi sie bardzo ciekawy. Nie znam jeszcze Adv. Odpowiedz Link
jacinda do baba67 09.06.10, 20:20 To ja Ci smialo moge polecic Solutions, ale z tego co pamietam, Ty chyba prywatnie uczysz? Jesli tak, to sporo osob korzysta z tego podrecznika w szkole, wiec jest ryzyko, ze bedziesz dublowala material. PS. Zapewne wiesz, ze wyszedl Exam Connections? Odpowiedz Link
alina.walkowiak Re: do baba67 09.06.10, 21:33 Dziękuję za wszystkie rady. Potwierdziliście, że warto zdecydować się na NEF. Jacinda, ja uczę w podstawówkach i w szkołach językowych, a prywatnie tylko doraźnie :) Odpowiedz Link
chinwag Re: DZieki, sprawdze :-) 10.06.10, 12:58 NEF jest bardzo fajnym kursem. Sprawdza się na każdym w sumie poziomie. Bogate materiały dodatkowe - do ćwiczeń w grupach / /parach, czy indywidualnie. Do ćwiczenia słownictwa, jak i struktur gramatycznych, pozwalające na podnoszenie umiejętności praktycznych. Audio/video dobre. Oprogramowanie na tablicę multimedialną sprawdza się znakomicie. Kurs bardzo dobrze ćwiczy wszystkie sprawności. Polecam. Odpowiedz Link
lorna.doone Re: New English File - polecacie? 09.06.10, 20:46 Nie znam elem ale interm bardzo fajny, EF i NEF to zasadniczo moje ulubione podreczniki :) Odpowiedz Link
alina.walkowiak No, nie wiem... 11.06.10, 11:10 Jestem po pierwszej lekcji z NEF Intermediate i nie tryskam optymizmem, co co trafności wyboru książki (na szczęście jeszcze nie podjęłam ostatecznej decyzji). A to dlatego, że mam skomplikowanego ucznia :) Pan jest biznesmenem, płynnie władającym angielskim, ale niekoniecznie poprawnie gramatycznie. Chodzi głównie o szlifowanie języka z dużym naciskiem na zrozumienie gramatyki. Wprawdzie pan całkiem trafnie wybiera czasy gramatyczne i przyimki, ale robi to automatycznie, a ponieważ jest baaardzo ambitny, chce wiedzieć dokładnie, co, jak i dlaczego :) Present simple/ continuous to dla niego abstrakcja, a jest dociekliwy. A tu NEF ma w każdym rozdziale tylko jedną kolumnę gramatyki. Zatem mam dylemat. Czy mimo wszystko iść torem NEF i rozwijać gramatykę z innych źródeł, czy może zupełnie zmienić podręcznik? Macie jakiś pomysł? Bonie mam pojęcia co mogłoby być zamiast NEF... Niższe niż intermediate poziomy nie wchodzą w rachubę, bo mają zbyt banalne słownictwo. I bądź tu, człeku, mądry :) Odpowiedz Link
angksiazki Re: No, nie wiem... 11.06.10, 13:20 Nie rozumiem w czym jest problem. Czy zawsze tak pracujesz: bierzesz podręcznik i nic od siebie nie dodajesz? NEF jest swietny pod kontem mówienia, ale jest dość "łysy", jesli chodzi o słownictwo i gramatyke. Prawie zawsze używam dodatkowych materiałów - jesli trzeba zgłębiam gramatyke, lub słownictwo. Odpowiedz Link
chinwag Re: No, nie wiem... 11.06.10, 14:14 Nie jest "łysy". Jest poza podręcznikiem ćwiczeniówka, są dodatkowe materiały w TB, również na stronie oxfordu. Jest tego dość. Zawsze można cos dodać innego, choćby Vince'a. Każda grupa, każdy indywidualny uczeń może mieć specyficzne potrzeby, a wtedy trzeba uruchomić wyobraźnię. Żaden podręcznik nie będzie ideałem, gdy weźmie się to pod uwagę. No i wcześniej nie pisałaś, w jakim celu szukasz podręcznika... Każdy też ma swój gust. Na moje oko, a korzystałem już z kilkudziesięciu podręczników, ten jest całkiem OK. Czy wykorzystałbym go na indywidualnych zajęciach z osoba parająca się biznesem i zapewne w tym celu potrzebującym znajomości języka? Raczej nie. Czemu nie wykorzystasz materiałów typowo Business English? W kontekście interesujących go spraw i za pomocą słownictwa, którym posługuje się swobodnie, jak piszesz, łatwiej mu będzie poradzić sobie z gramatyką. Jeśli natomiast chce tylko szlifować gramatykę, to dowolne materiały, nawet własnej roboty uzupełnij czymś w stylu Vince'a i szlifuj do bólu;) ...chyba, że szukasz podręcznika, który chcesz z człowiekiem po prostu przerabiać, ćwiczonko za ćwiczonkiem...tylko, czy na tym ma to polegać? Odpowiedz Link
aga.p.p Re: No, nie wiem... 11.06.10, 14:58 Biznesmen płynnie władający językiem umrze przy tej książce z nudów. Niestety. NEF jest fajny, ale im dłużej z niego uczę tym częściej widzę, że raczej dla nauczyciela - dla uczniów już niekoniecznie. Może facetowi bardziej podejdzie coś ze skrzywieniem biznesowym - przy ogólnej gramatyce będzie miał przynajmniej nowe słownictwo, i to do tego takie, które mu się przyda w pracy. A jak nie, to zerknij do Upstreama - słownikowo stoi trochę wyżej niż NEF. Do gramatyki wzięłabym osobną książkę - chociażby Murphy'ego. A najchętniej Business Grammar Builder:) Odpowiedz Link
mewa-01 Re: No, nie wiem... 02.09.17, 21:52 też uważam, że dla biznesmena coś innego, np. International Express, czy Total English z mieszanką języka biznesowego. NEF i Headway to książki dla ludzi bardzo młodych. Odpowiedz Link
baba67 Re: No, nie wiem... 03.09.17, 09:21 A co do NEF tobym sie nie zgodziła, najwiekszymi fanami tych ksiązek u mnie (el. i pre) byli i sa własnie ludzie zdecydowanie dorośli, nierzadko mający juz dorosłe dzieci. Może dlatego że tematy tam poruszane traktuje jako inspirację .Niemniej ktoś nastawiony na biznes nie znajdzie tam nic dla siebie, to jest zdecydowanie GE. Odpowiedz Link
engteacherka Re: No, nie wiem... 03.09.17, 17:58 New English File jest świetny, jeśli chodzi o mówienie, zdecydowanie dla dorosłych, którzy chcą uczyć się GE. Myślę, że licealistów mógłby nudzić. Ten starszy nie wprowadza zbyt dużo gramatyki, słownictwa też nie, więc jest do ogarnięcia przez starszych uczniów. Ten nowszy, trzecie wydanie, jest lepszy, nowocześnuejszy i trudniejszy. Skarbiec pomysłów jest szczególnie w TB, fajne filmy Odpowiedz Link
aga130696 Re: New English File - polecacie? 02.09.17, 13:10 Ja od 2 lat pracuję na tych książkach i bardzo polecam. Mam dużo materiałów, które systematycznie dodaje na bloga w formie PDF :) gdyby ktoś chciał to zapraszam- for-tutor.blogspot.com/ Odpowiedz Link