14.09.10, 22:01
Witam,
Pytanie do młodych przedsiębiorców. Czy przy zakładaniu firmy - i pierwszej wizycie w ZUS, oprócz złożenia odpowiedniego druku (w moim przypadku ZZA), musiałyście się jakoś wykazać 'udowodnić' że macie już odprowadzone składki na ubezpieczenie społeczne?
Zastanawiam się czy powinnam ze sobą zawlec umowy o pracę ze szkół i stwierdzić że już więcej składek odprowadzać nie chcę (skoro nie muszę). Jak to w ogóle wygląda? A może powinnam wziąć ze szkół jakiś inny dokument o odprowadzonych składkach?...
I jeszcze pytanie dotyczące miesięcznych raportów imiennych - do kiedy trzeba je składać? Powiedzmy, że obowiązek ubezpieczenia zaczął się 1-go stycznia - to do kiedy należałoby złożyć ów raport?
Dziękuję za wszelkie informacje
Obserwuj wątek
    • yoka1 Re: ZUS 15.09.10, 08:07
      nie trzeba nic "zawlec". Wypełniasz stosowne druki i tyle, i na własną odpowiedzialność karną potwierdzasz, że masz odprowadzane składki (tylko na umowie w szkole musisz mieć odpowiednią kwotę, nie pamiętam, jaka teraz jest obowiązująca).

I płacisz tylko zdrowotne (po raz drugi, bo w szkole też Ci ją opłacają) do 10go danego miesiąca za miesiąć, który minął. Czyli - skoro zaczynasz od 1 stycznia, to w dniach 1-10 luty musisz wpłacić na stosowne konto ZUS składkę zdrowotną. W tej chwili 233,32 zł ale trzeba to sprawdzać w na www.zus.pl , bo te stawki się zmieniają.
      • ed.kow Re: ZUS 15.09.10, 10:04
        Bardzo dziękuję. Znalazłam na łamach ZUS - że trzeba odprowadzić składkę z min. 60% średniej krajowej - czyli wrzesień 2010 to jest kwota 1887,6. No to ja z takiej kwoty mam odprowadzone w szkołach.

Ale myślałam, że ta minimalna do odprowadzenia - to z kwoty minimalnej krajowej czyli 1317 - i się trochę zdziwiłam.
        Co do zdrowotnej to wiem, wiem - ja pracuję w 2 szkołach więc....to będzie moja trzecia składka zdrowotna:/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka