Dodaj do ulubionych

Do osób prowadzących DG

26.02.13, 08:30
Zamierzam rozpocząć prowadzenie DG od września lub października 2013. Nie tylko związaną z nauczaniem języka angielskiego ale też innych języków, tłumaczeniami oraz paroma innymi usługami (na przykład handel, oprowadzanie turystów, inne szkolenia, inne usługi, na które jeszcze nie mam pomysłu). Ponieważ plany działalności są dość szerokie, nie planuję jej prowadzić samodzielnie ale wejść w spółkę z przynajmniej jedną osobą. W związku z tym mam pytanie do osób prowadzących DG, zwłaszcza "rozszerzoną". Czy jesteście płatnikami VAT? A jeżeli nie jesteście to czy macie problemy ze znalezieniem firm, które chcą z wami współpracować w zakresie nauczania ich pracowników? Czy korzystacie z usług księgowej? Jeśli tak to ile to kosztuje? Czy macie kasę fiskalną?
Obserwuj wątek
    • duchess85 Re: Do osób prowadzących DG 01.03.13, 10:45
      1. VAT. Kursy językowe są zwolnione z VAT, więc nawet jeśli jesteś płatnikiem VAT, wpisujesz w rubryce VAT zw (zwolnione), kontrahentowi nie robi to różnicy finansowej :-) Osobiście proponuję nie wpisywać tłumaczeń do profilu dg, ponieważ jako dzieło są objęte 50% kosztami, to bardziej opłacalne. Lepiej je robić na umowę o dzieło.

2. Księgowa - korzystam z lenistwa. Przy małej firmie dasz radę sama spokojnie, tylko musisz mieć parę godzin w miesiącu na pojechanie do ZUS, rozliczenia itp. Ceny zależne od miejsca i firmy. Moja bierze 150 zł miesięcznie, mojej przyjaciółki 90 zł, mojego faceta ok. 200 zł.
      • tessora Re: Do osób prowadzących DG 01.03.13, 11:25
        Dzięki :) Jeżeli jeszcze ktoś ma jakieś pomysły to są bardzo mile widziane. Tym bardziej, że chcę rozszerzyć działalność na inne dziedziny, np. handel ponieważ "językowców", a zwłaszcza anglistów jest we Wrocławiu bardzo dużo i chcę się zabezpieczyć na wypadek małej ilości zleceń. Chcę to prowadzić wspólnie z kolegą, który nie jest filologiem więc mógł by się zająć właśnie tą częścią handlową, np na Allegro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka