10.12.13, 22:10
Jak przez około 30h lekcyjnych stać się cudotwórcą i pomóc maturzystce przygotować się do matury tak, żeby ją chociaż zdała minimalnie? Zna tylko trochę dwa czasy Present Simple i Present Continuous, ze słuchania prawie nic nie rozumie, nic nie powie jeśli chodzi o ustną, pisanie listu umiejętności zerowe. Jak pracować z taką uczennicą, żeby zdała chociaż na to minimum 30%?
Obserwuj wątek
    • engteacherka Re: Matura 11.12.13, 08:39
      A jak z jej motywacją? Bo jak naprawdę solidnie weźmie się do pracy, to i cud może się zdarzyć :)

• 35asiula Re: Matura 11.12.13, 19:31
        Na razie chodzi i motywacja jest. Ale w tym wypadku nie wiem za bardzo jak jej pomóc i jak z nią pracować żeby jej jak najwięcej pomóc dlatego proszę o radę.
        • engteacherka Re: Matura 12.12.13, 10:05
          Matura podstawowa jest bardzo schematyczna i przewidywalna, szczególnie jeśli się nie celuje w 100%.
          Ja bym zaczęła od obrazka i kazała jej opisywać według wzoru np. widzę kogo i gdzie, jak wyglądają osoby, w co są ubrane, jak się czują, co robią, potem co widać wokół i na drugim planie, potem można dorzucić co się za chwilę stanie itp. Czyli wyćwiczyć na maxa słownictwo do opisu osób, nazwy ubrań, jak to wyćwiczone, dorzućić cechy charakteru i tak co zajęcia wydłużać opis. Potem słownictwo dotyczące pogody - dużo zdjęc jset zrobionych na dworze, więc można wtrącić jaka jest pogoda. Ja słabszych uczniów zachęcam (lub zmuszam :) ) do pisemnego opisywania obrazków na początek, jak już sobie dobrze radzą, opisują tylko ustnie. Jak dobrze umieją opisywać obrazki, przechodzę do maturalnego zad3. Jednocześnie ćwiczę na blachę present continuous i simple oraz going to - bo to najpotrzebniejsze do zadania z obrazkiem. Cwiczę też na maxa conditionals, bo przydają się do zadania z 3 obrazkami (zad3). Musi świetnie poradzić sobie z zad 2 i 3, bo jak jest bardzo słaba, to zad1 pewnie spali.

Do części pisemnej uczę do bólu różnych początków i zakończeń listów formalnych i nieformalnych, jak napisze 100 maili to nie ma siły, żeby się nic nie nauczyła, ogłoszenia/zaproszenia/pocztówki też można wyćwiczyć na pamięć. Jak ktoś jest tragicznie słaby z gramatyki, to moim zdaniem musi bardzo dużo nauczyć się na pamięć niestety(całe fragmenty listów wykute), bo pisanie musi ,,nadrobić'' trudniejsze słuchanie, na które już może być za późno.

Ja tak uczę bardzo słabych uczniów - dużo pamięciówki i tylko te struktury, które najbardziej przydadzą się na maturze. Przedmaturalne emergency to przede wszystkim present cont/simple, past simple, be going to, will, tryby warunkowe 1 i 2, like + czasownik z -ing.

Chętnie posłucham Waszych sposobów na bardzo szybkie przygotowanie bardzo słabych uczniów.
          • joalma Re: Matura 12.12.13, 10:45
            ja każę wykuć na blachę słówka/ wyrażenia z 2-3 tematów np ekologia, turystyka, czas wolny. Można je "podkładać" w prawie każdej rozmowie, zbaczać na te tory kiedy tylko się da ;) poza tym to świetne tematy jeśli pytanie jest otwarte - zawsze któryś z nich zapasuje. do tego lista kilku wyrażeń, które zaczynają zdania np. As far as I'm concerned..., It seems to me... zawsze to lepiej wygląda niż "I think".
            • engteacherka Re: Matura 12.12.13, 11:36
              jasne - turystyka obowiązkowo :)

jeszcze 1.opis miejsca (kraju lub miasta - mozna wtrącić w list na pisemnej i wykorzystać na ustnej) - przynajmniej jeden wykuty, 2. relacja z czegoś, co się nam kiedyś przytrafiło (np. złamana noga na wakacjach), 3. wypowiedź typu ,,spotkałam/poznałam kogoś sławnego" (np. podczas pobytu gdzieś) - też często mozna wtrącić w rózne wypowiedzi pisemne i ustne.

Na marginesie - chyba listy formalne bardzo rzadko bywają na pisemnej (podstawowej), kojarzycie kiedy się taki pojawił? Było zażalenie albo prośba o szczegółowe info? Chyba ostatnio tylko prywatne maile? Chodzi mi o dłuższą formę. Albo nie pamiętam, bo arkusze z poprzednich lat przerabiam z maturzystami trochę bliżej matury...
              • 35asiula Re: Matura 12.12.13, 20:17
                Dziękuję za pomoc. Mam jeszcze pytanie z jakich książek korzystacie, czy jest to jedna wybrana czy materiały z kilku książek?
                • chocoladette Re: Matura 12.12.13, 21:13
                  Ja maturzystów przygotowuję z repetytorium longmana, moim zdaniem to najlepsza podstawa.
                  Reszta w razie potrzeb.
                  • engteacherka Re: Matura 13.12.13, 08:17
                    na tipsach jest zestaw - testy na 3 poziomy, wersja dla ucznia i egzaminatora, do tego ćwiczenia przygotowujące (z przykładowymi, prostymi opisami obrazków m.in.) i nagrania z wypowiedziami modelowym. pliki audio są nagrane bardzo wolno i słownictwo w nich jest proste. W sam raz dla słabszych uczniów, choć i lepsi mogą skorzystać z przykładowych testów. Są od elementary do intermediate

Mam nadzieję, że dobrze zalinkowałam :)

englishtips.org/1150856438-matura-ustna-2012-zestaw-dla-nauczyciela.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka