Dodaj do ulubionych

Jak wprowadzacie nowe tematy gramatyczne?

14.09.14, 22:00
Jak w temacie. Jak wygląda u was lekcja gdzie po raz pierwszy wprowadzacie, powiedzmy, present perfect? Z moich obserwacji wynika, że za gramatyką większość uczniów nie przepada, a bez niej obyć się nie da... Już mi brakuje pomysłów jak urozmaicić takie zajęcia, żeby uczeń się nie zanudził robieniem pisemnych dryli? Będę wdzięczna za wszelkie rady!
Obserwuj wątek
    • engteacherka Re: Jak wprowadzacie nowe tematy gramatyczne? 15.09.14, 10:34
      Ja nigdy nie robię całej lekcji ,,gramatycznej''. Wprowadzam np. nowy czas na początku lekcji po rozgrzewce, potem jakieś zadanie na to, następnie ,,normalna'' lekcja ze słuchaniem mówieniem na podstawie tekstu, filmu ilustracji itp. (najlepiej, żeby materiał zawierał wprowadzaną strukturę), na koniec lekcji znów jakieś zadanko typowo gramatyczne dla utrwalenia, albo konfrontacja z inną podobną strukturą. To tak z grubsza. Oczywiście nie na każdej lekcji taki sam schemat zajęć. Czasami uprzedzam żartem, że dziś będzie nieco nudniej, bo troszkę więcej gramatyki. Od razu nie zanudzą się na śmierć:)
    • anna335 Re: Jak wprowadzacie nowe tematy gramatyczne? 15.09.14, 11:49
      szukam piosenki w ktorej prezentowana jest dana struktura:)

na przyklad Josh Groban "In her eyes" swietnie wprowadza pronouns :) puszczam piosenkę :
      www.youtube.com/watch?v=O5z2SVndRIQ
      i pytam o czymże jest:)

odpowiedz: o miłosci oczywiscie!

i juz mam uwagę skupioną zwłaszcza dziewczęcej części sluchaczy:) potem daje kilka slow z tekstu i ponownie sluchamy ale w tym czasie maja uzupelnić tekst, z którego wczesniej wykasowalam wszystkie zaimki osobowe.

W tym momencie wprowadzam inne cwiczenia gramatyczne, lub jakas czytanke, na koniec raz jeszcze juz dla samej przyjemnosci sluchamy piosenki:)

• midds Re: Jak wprowadzacie nowe tematy gramatyczne? 15.09.14, 13:57
        Ja tez nigdy nie robię lekcji całościowo gramatycznych, zawsze staram się czymś je "przełamać", najlepiej jakimś filmikiem czy grą językową, żeby były właśnie bardziej urozmaicone.
        Co więcej wszystkie podstawowe czasy opracowałam w formie prezentacji multimedialnych w PowerPoint i wyświetlam je na zajęciach, omawiając oczywiście każdy slajd. Wydaje mi się, że taka obrazowo przedstawiona gramatyka lepiej do uczniów przemawia, zwłaszcza jeśli są wzrokowcami. Jeśli ktoś chce, mogę mu taką przykładową prezentację przesłać i niech powie - co o tym sądzi?

Pozdrawiam,
        Midds
        • rachelgreen Re: Jak wprowadzacie nowe tematy gramatyczne? 15.09.14, 23:14
          Moglabys mi przeslac na maila taka prezentację? rachelgreen@gazeta.pl Dzieki!
          • midds Re: Jak wprowadzacie nowe tematy gramatyczne? 15.09.14, 23:55
            Wysłałam :)
            Obejrzyj proszę i w wolnej chwili zdaj relację, co o tym sądzisz?
        • anna335 Re: Jak wprowadzacie nowe tematy gramatyczne? 16.09.14, 11:36
          midds ja ja ja:-) chetnie podglądnę jak to zrobilas, sama nie robie prezentacji bo nie umiem :(
          na maila Radora@interia.pl jesli to nie problem dla Ciebie :-)
          • midds Re: Jak wprowadzacie nowe tematy gramatyczne? 16.09.14, 12:04
            Wysłane =D
            Ja właśnie bardzo lubię pracować z prezentacjami czy to gramatycznymi czy tematycznymi i widzę, że uczniom też to bardzo odpowiada. Aczkolwiek robienie ich jest dość czasochłonne.
            • pani.missiowa Re: Jak wprowadzacie nowe tematy gramatyczne? 16.09.14, 23:27
              Midds, czy też mogę poprosić o prezentację?
              • pani.missiowa Re: Jak wprowadzacie nowe tematy gramatyczne? 16.09.14, 23:28
                na gazetowego maila :) z góry dzięki :)
        • anglofil Re: Jak wprowadzacie nowe tematy gramatyczne? 18.09.14, 19:43
          tak tak, możesz przesłać mi też, ja ciekawa jestem. Ja znam prezentacje ze slideshare, ale częściej używam slideshare do dryli.
    • midds PREZENTACJA tutaj 17.09.14, 00:18
      W związku z licznymi prośbami o przesłanie prezentacji na maila, po prostu wrzuciłam ją na portal chomikuj. Do darmowego pobrania TUTAJ: chomikuj.pl/middss/PREZENTACJA+future+simple

Przykładowa prezka future simple i to be going to, oczywiście mam tego więcej. Bardzo bym prosiła o jakieś ewentualne opinie i sugestie :)
      Aha, proszę koniecznie oglądać jako pokaz slajdów, inaczej nie zadziałają animacje! :)
    • claratrueba Re: Jak wprowadzacie nowe tematy gramatyczne? 17.09.14, 06:11
      Zawsze jest to tekst ok. 3/4 strony maszynopisu, w którym czas czy struktura występuje w prawie każdym zdaniu. Pod nim są zdania najbardziej typowe dla owego czasu/struktury.
      Wytłumaczenie kiedy zastosować zajmuje wtedy bardzo mało czasu- uczeń po prostu widzi w tym tekście, zdaniach kiedy stosować. Podobnie jak zbudowane jest zdanie twierdzące, jak pytanie, jak przeczenie.
      I do tego nie kojarzy, że "uczy się gramatyki". Ale trzeba przypilnować, że nazwę czasu/struktury zapamiętał "pod panią w szkole" dla której najważniejsze jest by wiedział, że mówi np. w czasie present perfect. (Ciekawe czy ona zastanawia się kiedy rozmawia z mężem czy mówi w czasie dokonanym czy niedokonanym i czy użyła okresu warunkowego pierwszego czy drugiego).
      W ramach pracy ucznia nie ma żadnych "zaznacz kółkiem właściwą formę". Jest wyłącznie tłumaczenie zdań- najpierw tylko z nowym czasem/strukturą, nast. w połączeniu z innym czasem jednym, potem z dwoma, potem z iloma się da. Czyli dokładnie tak, jak jest potrzebne w komunikacji, w wypowiedzi. W rozmowie z cudzoziemcem "zaznaczanie kółkiem prawidłowej formy" zawodzi. Co tłumaczy dlaczego wszyscy moi nowi uczniowie nie mówią- nawet prostych zdań, mimo kilku lat nauki w szkole, a często i prywatnie. Choć zaznaczanie kółkiem pewnie nieźle im wychodzi.
      Materiały tworzę sama od lat czyli zwykle jest coś gotowego dla nowego ucznia, czasem przygotowuję coś nowego na temat ciekawy dla konkretnego ucznia lub związanego z jego zawodem w przyp. dorosłych.
      Albo wykorzystuje starego poczciwego L.G. Alexandra, gdzie w formie dowcipnych czytanek przedstawiany jest materiał gramatyczny. Kserówki z obecnych podręczników robię bardzo rzadko- są nędznym materiałem do nauki.
      • engteacherka Re: Jak wprowadzacie nowe tematy gramatyczne? 17.09.14, 10:22
        Ja też lubię zdania do tłumaczenia z polskiego na ang. szczególnie. Jednak na moich zajęciach muszę godzić naukę języka w ogóle z nauką pod szkołę i wiem z doświadczenia, że jak nie nauczę szkolnych typów zadań na kółko, to potem na sprawdzianach dzieciaki się sypią - po prostu muszę uczyć różnych rodzajów ćwiczeń, na które dzieciaki mogą się natknąć w szkole. Szczególnie u uczniów podstawówkowych korzystanie z informacji uzyskanej poza szkołą kuleje, czasami nie potrafią wykorzystać nabytej wiedzy np. na sprawdzianie, tak jakby wyłączali myślenie
        • claratrueba Re: Jak wprowadzacie nowe tematy gramatyczne? 17.09.14, 11:10
          Rozumiem problem, tym większy gdy rodzice oczekują szóstek z umiejętności zakreślenia kółkiem a dziecko tak wytresowane w szkolnym systemie, że nie bardzo potrafi znaleźć zastosowanie dla tego, czego uczy się prywatnie.
          Dzieci z podstawówki z zasady nie uczę, są wyjątkami wśród moich uczniów. To wyłącznie dzieci rodziców, którzy są krytyczni wobec szkolnego systemu uczenia języka. Najczęściej to są ... nauczyciele. Lub ludzie, którzy sami dość wcześnie nauczyli sie języka a nie rozwiązywania testów z języka i widzą, że to nie to samo
          • engteacherka Re: Jak wprowadzacie nowe tematy gramatyczne? 17.09.14, 12:10
            Claro, zdziwiłabyś się, jak reagują niektórzy rodzice-nauczyciele... Wszystko rozumieją, krytykują system, ale piątka musi być...
            • claratrueba Re: Jak wprowadzacie nowe tematy gramatyczne? 18.09.14, 06:13
              engteacherka napisała:

> Claro, zdziwiłabyś się, jak reagują niektórzy rodzice-nauczyciele... Wszystko r
              > ozumieją, krytykują system, ale piątka musi być...

Tak, to się też zdarza.
              Moja teściowa była nauczycielką to wiem jak to działa- wyłącznie strach przed tym, co inny nauczyciel powie o dziecku swojej koleżanki, ambicja by się pochwalić. Niestety, w przypadku mojego męża trafiła kosa na kamień- na naciski matki reagował przynosząc świadectwa z trójami od góry do dołu. A teściowa robiła aferę "jak ja się pokażę w pokoju nauczycielskim!". Chociaż uczyła w innej szkole.
              Poza tym nauczyciel-rodzic też oceny stawia to i trudno mu przyznać, że te jego oceny TEŻ, być może, niewiele znaczą.
              Ale to nie jest reguła- nauczyciele mają większą świadomość niedostatków szkolnego systemu, faktu, że często ich koledzy-angliści idą na łatwiznę, jak często wysoka ocena jest wynikiem skutecznego ściągania czy namalowania plakatu na Halloween. Częściej niż inni mają świadomość, że ich dzieci nie są zdolne bo mają szersze spektrum porównawcze.
              To o wiele lepsze niż bogaty burak, który myśli, że za pieniądze przez godzinę czy dwie w tygodniu da się rozum dla dziecka kupić, obcy wpoi pęd do nauki, którego dom nie wpoił i nie ma żadnej świadomości tego, co daje/nie daje szkoła.
    • midds Re: Jak wprowadzacie nowe tematy gramatyczne? 17.09.14, 23:21
      A mnie byłoby miło, gdyby ktoś się wreszcie wypowiedział na temat tych prezentacji, o ile jest zainteresowany tematem. :)
      • pani.missiowa Re: Jak wprowadzacie nowe tematy gramatyczne? 18.09.14, 10:58
        Wyrazy szacunku za chęci i kreatywność- w dobie tylu dostępnych gotowych materiałów, poświęcasz czas na tworzenie własnych pomocy. Wszystko dopracowane graficznie, mnóstwo zdjęć, kolorowo.
        Popraw literówki w "tomorrow". W pytaniach ogólnych unikałabym "czy", które moim zdaniem brzmi sztucznie. Tzn. możesz już zostawić w slajdach (ew. wziąć w nawias), ale omawiając prezentację, możesz mówić "Pomożesz mi?" zamiast "CZY mi pomożesz?" itd. tak, by używany język brzmiał jak najnaturalniej. Pozdrawiam i dużo energii do dalszych pomysłów życzę:)
      • anna335 Re: Jak wprowadzacie nowe tematy gramatyczne? 18.09.14, 21:56
        midds ja sie przylaczam do tego co napisala missiowa:) szacunek za prezentację, bo ja nie mam takich umiejętności, na pewno dzieciom przypadnie do gustu bo jest prosto i obrazowo :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka