renimal 30.10.14, 18:12 Witam. Jakie nowatorstwo mieliście na hospitacji lekcji j.ang. w czasie ewaluacji zewnętrznej? Doradźcie... Podzielcie się pomysłami... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cytryna76 Re: NOWATORSTWO NA EWALUACJI 30.10.14, 21:37 Podczas ewaluacji zewnętrznej w mojej szkole ewaluatorzy za nowatorstwo uznawali wyłącznie innowacje pedagogiczne i programy autorskie - czyli jest to coś, co raczej nie dotyczy jednej lekcji. Odpowiedz Link
renimal Re: NOWATORSTWO NA EWALUACJI 31.10.14, 18:39 Ale w wywiadzie z nauczycielem po lekcji jest pytanie o nowatorstwo na danej lekcji? Czyli jeśli to nie była inn.ped. ani prog.aut. to było, że ten aspekt niespełniony??? Odpowiedz Link
cytryna76 Re: NOWATORSTWO NA EWALUACJI 01.11.14, 20:43 W ankietach pisaliśmy, że korzystamy z platformy edukacyjnej Moodle, o blended learning itp, ale podczas podsumowania ewaluacji ewaluatorzy stwierdzili, że i tak kryterium nowatorstwa w nauczaniu nie jest do końca spełnione, bo tak jak pisałam nie mamy wdrożonego żadnego programu autorskiego ani innowacji pedagogicznej. Dlatego też dostaliśmy B, a nie A. Nie wiem, jak kryterium to można zrealizować na lekcji pokazowej, skoro nowatorstwo w potocznym tego słowa rozumieniu ich za bardzo nie interesuje. Chyba musiałabyś zrobić lekcję,na której po prostu realizujesz swój program autorski. Odpowiedz Link
robak.rawback Re: NOWATORSTWO NA EWALUACJI 05.11.14, 21:50 zastanawiam sie co wlasniciwie w nuczaniu jezyka moze byc nazwane programem nowatoskim czu autorskim? jesli sie nie idzie religijnie z jednegojuz wydanego podrecznika tylko mixuje materialy to juz chyba moznapowiedziec o nowatorstwie? bo jesli chodzi o metodyke to chyba juz wszystko zostalo powiedziane - jak slysze ze znowu ktos jakas ksiazke wydal z programem autorskim to wzruszam ramionami - co to ma niby byc? przeciez nic sie nagle nie zminilo w tym jak ludzie przyswajaja albo ucza sie jezykow? zabawy typu moodle to tylko dodatkowe gadzety przeciez. najpierw byla kaseta i ksiazka potem cd potem dvd potem internet a teraz dedykowane VLEs. podejscie i tak zostaje to samo tylko zabwaki sie pozmienialy. Odpowiedz Link
cytryna76 Re: NOWATORSTWO NA EWALUACJI 06.11.14, 08:36 Wszystko to prawda - tylko powiedz o tym ewaluatorom;) Kiedyś sama myślałam o stworzeniu własnego programu autorskiego z angielskiego i też doszłam do wniosku, że akurat w przypadku języków obcych to bezsensowne "mnożenie bytów". Dużo większy sens ma program autorski z polskiego, historii czy biologii, bo tam są różne możliwości podejścia do pewnych zagadnień. Niestety ewaluatorów żadne argumenty nie przekonują. Faktem jest natomiast, że nie jest wymagany program autorski czy innowacja z każdego przedmiotu - wystarczy, że coś takiego ma np. pedagog szkolny i fizyk, by po spełnieniu jeszcze innych kryteriów dostać A. A tym, że taka pozycja jak "nowatorstwo w nauczaniu" widnieje w każdym "arkuszu obserwacji" nie ma się co przejmować - pewnych rzeczy nie przeskoczysz. Odpowiedz Link
robak.rawback Re: NOWATORSTWO NA EWALUACJI 06.11.14, 17:54 tez uwazam ze jesli chodzi o jezyki to jednak sa chyba troche bardizej zaawansowane w nowatorstwie zapodania materialu, niz inne przedmioty, bo chyba wiecej eksperymentacji bylo z metodami nauczania w tym przedmiocie niz innym. olac moodle, mam pomysl na nowatrstwo, pani przeprowadza lekcje stojac na szczudlach przebrana za uncle sama. nowatorski rezulat - wszyscy zapamietuja wszystkie nowe slowka z lekcji pod wplywem mocnego bodzca wizualnego. Odpowiedz Link
julka1967a Re: NOWATORSTWO NA EWALUACJI 05.12.14, 23:23 Iść nago na lekcję, na pewno będzie nowatrorsko. A kretyna, który wymyslił, sprowadził do Polski ewaluację zewnętrzną zamknąć w szpitalu dla czubków żeby nigdy więcej nie szkodził szkole i dał ludziom pracować, czyli uczyć. Odpowiedz Link