Dodaj do ulubionych

celta / delta

01.10.04, 14:53
szukam inhformacji o tych kursach od osób które są PO. czy warto to robić,
jakie warunki trzeba spełnić by zostać zakwalifikowanym na kurs etc.
dzieki
Obserwuj wątek
    • abere8 Re: celta / delta 03.10.04, 08:58
      Ja w zeszlym roku zrobilam CELTE; warunkiem zakwalifikowania sie bylo
      skonczenie studiow (jakichkolwiek) i rozmowa, na ktorej padaly luzne pytania w
      stylu dlaczego chce isc na ten kurs. Mialam tez podane pare slowek i pytanie,
      jak bym je wytlumaczyla uczniom. Oczywiscie wszystko po angielsku, zwlaszcza ze
      mialo to miejsce w Nowej Zelandii :-)

Kurs byl bardzo, bardzo meczacy, ale i dawal duzo satysfakcji, no i oczywiscie
      bardzo duzo sie na nim nauczylam, mimo ze na studiach mialam 5 semestrow
      glottodydaktyki. Studia to byla nudna teoria (historia nauczania jezyka itp.),
      a CELTA to sama praktyka. Jednym slowem polecam, chociaz cena jest straszna.
      • angel.28 Re: celta / delta 03.10.04, 15:51
        A ja mam pytanie odnosnie CELTY - jesli chce uczyc dzieci i mlodziez to czy w
        ogole mi sie ten kurs przyda? W zalozeniu jest on for teaching adults... ???
        • abere8 Re: celta / delta 03.10.04, 22:12
          angel.28 napisała:

> A ja mam pytanie odnosnie CELTY - jesli chce uczyc dzieci i mlodziez to czy w
          > ogole mi sie ten kurs przyda? W zalozeniu jest on for teaching adults... ???

Mnie sie przydaje, bo ten kurs przygotowal mnie ogolnie metodycznie, chociaz w
          sumie z dziecmi nie mam do czynienia, a z troche starsza mlodzieza - 18-23 lata.
          Ja osobiscie nie przepadam za dziecmi ani ich uczeniem, wiec raczej bym sie tego
          nie podjela, ale po CELCIE na pewno lepiej by mi to wyszlo, gdybym sie jednak
          zdecydowala, niz bez tego kursu.
      • aries77 Re: celta / delta 04.10.04, 22:40
        Gdzie mozna zrobic taki kurs i co to znaczy "straszna cana"?
        • i.nes Re: celta / delta 05.10.04, 08:19
          W Warszawie kurs kosztuje 4750 PLN.
          Szczegóły tutaj:
          www.bellschools.pl/teachers_celta_details.htm
          • abere8 Re: celta / delta 05.10.04, 11:48
            i.nes napisała:

> W Warszawie kurs kosztuje 4750 PLN.

Hmm, ja za moj zaplacilam w zeszlym roku 2950 tutejszych dolarow (1 NZD = 2,6
            PLN). Przeplacilam? :-( ALe i tak warto bylo! :-)
            • natalia.brzeska celta / delta w UK 05.10.04, 17:55
              Witajcie,
              To może zamiast te 4750 PLN lepiej zapłacić 800/900 GBP i zrobić kurs w UK?
              Wychodzi troszkę drożej, ale można w tym czasie pracować i zarabiać
              trochę "inne" pieniądze niż w Polsce.
              Oczywiście, każdy to musi sobie sam skalkulować i zobaczyć jak na tym wyjdzie.
              Ja w każdym razie, gdybym miała taki kurs zrobić to prędzej zrobiłabym go na
              jakiejś uczelni w UK niż w szkole językowej w Polsce.

www.brookes.ac.uk/schools/education/icels/icels_courses/icels_teacher_tr/icels-celta.html!

www.british-study.com/teachertraining/
    • i.nes Re: celta / delta 04.10.04, 13:51
      Zrobiłam Celtę 4 lata temu. Pamiętam, że najchętniej przyjmowali osoby z
      zerowym doświadczeniem w nauczaniu, ale z płynną znajomością języka.

Na kursie mieliśmy dwie grupy wolontariuszy, na których ćwiczyliśmy: zupełnie
      początkujących oraz średniozaawansowanych. Młodzież i dorośli. Każde zajęcia to
      był wykład i ćwiczenia z metodologii oraz praktyczne ćwiczenia z nauczania,
      które na sam koniec były oceniane. Dość stresujące, ale bardzo cenne! Nadal mam
      notatki i czasem do nich zaglądam dla odświeżenia spojrzenia.

Myślę, że wiedza merytoryczna zdobyta a kursie jest uniwersalna, ale mimo
      wszystko dzieci uczy się trochę inaczej.
    • kasiulek2 Re: celta / delta 20.10.04, 19:16
      Witam,
      Obecnie robie DELTE. Kurs dopiero sie zaczal, jest duzo nauki i czytania ale
      jesli ktos lubi uczyc i interesuje sie metodyka to nie moze narzekac. Odczucia
      mam bardzo pozytywne, mili ludzie, interesujace zajecia, fajne podejscie. Ale
      nauki ogrom! Jesli chodzi o zakwalifikowanie na kurs to w kazdym osrodku maja
      inne procedury, ja musialam napisac Pre task, 3 zadania z egzaminu z zeszlego
      roku, napisac list motywacyjny odrecznie i wypelnic formularze dotyczace
      doswiadczenia zawodowego. Jesli pre task jest zrobiony dobrze wtedy kandydat
      jest zapraszany na rozmowe, cos w stylu rozmowy o prace, trzeba przygotowac
      lekcje. Potrzebne sa jeszcze referencje od obecnego pracodawcy. Selekcja jest
      dosc duza bo jest nas tylko 12 osob z calego swiata wlasciwie...
      Na razie tylko tyle moge napisac, z kazdym weekendem bede wiedziec wiecej. Aha,
      kurs trwa 15 weekendow /w Warszawie/ czyli o wolnym czasie nie ma co marzyc.
      Pozdrawiam serdecznie.
      Kasiulek
      • marta_anna kasiulek2 - szczegóły 20.10.04, 21:56
        szczegóły, szczegóły, szczegóły !robiłaś wczesniej Celtę? jaka szkoła w Wawie,
        jaki koszt, jak noclegi - jestem z poza. referencje od obecnego pracodawcy -
        chwilowo pracuje na etacie w panstwowej szkole - może być? i przede wszystkim -
        czy warto? koszt ponoć ogromny - czy ta inwestycja sie opłaci?
        m-a
        • kasiulek2 Re: kasiulek2 - szczegóły 21.10.04, 09:53
          Hej,
          Oto szczegoly - robie Delte w Warszawie w Bellu, to jedyne miejsce w stolicy
          gdzie mozna zrobic kurs a poza tym szkola ma swietna renome! Koszt 8700 albo
          8500, nie pamietam bo rozlozony na raty. Po przejsciu kwalifikacji trzeba
          zaplacic depozyt 1300 zl, a potem reszte w ciagu roku w roznych ratach. Jak dla
          mnie to oplaca sie to zrobic bo to wlasciwie najwyzsze kwalifikacje jakie
          nauczyciel angielskiego moze zdobyc. Poza tym uznawane w calej Europie i bardzo
          wiarygodne. Jak juz pisalam selekcja jest duza,... nie, nie mam Celty ale od
          paru lat zajmuje sie metodyka, robie szkolenia dla nauczycieli itp. Jesli chodzi
          o naclegi to chyba trzeba zalatiac na wlasna reke, ale nie jestem pewna.
          Najlepiej skontaktuj sie z Bellem i oni Ci wszystko powiedza.
          Powodzenia,
          Kasiulek2
          • muszka3 Prosba 24.10.04, 09:43
            Ja nie mam Celty ani Delty ale bardzo mnie interesuje czego dokladnie mozna sie
            nauczyc na tym rewelacyjnym jak mowicie kursie. Czy mozecie podac jakies
            konkretne przyklady cwiczen ktore sa efektywne i podobaja sie studentom ?
            Z gory dziekuje
            • kasiulek2 Re: Prosba 24.10.04, 11:08
              Muszko,
              Jesli chodzi o Delte to kurs nie polega na uczeniu sie jakis fantastycznych
              cwiczen, ktore mozna wykorzystac na lekcjach. To bardziej wyglada jak studia
              gdzie teorie udowadniasz poprzez praktyke,czytasz ksiazki metodyczne i piszesz
              prace na rozne tematy w oparciu o literature i przede wszystkim swoje
              doswiadczenie a potem uczac pokazujesz dlaczego to jest istotne. Wszyscy
              kursanci musza miec wieloletnia praktyke w uczeniu, tak wiec jesli chodzi o
              sposoby prowadzenia lekcji - niczego nowego tam sie raczej nie dowiemy. Ale
              kurs jest bardzo przydatny bo pomaga spojrzec na nauczanie pod innym katem
              uczyc swiadomie i miec na wszystko wytlumaczenie. Dowiedz sie o CELTE, tam ucza
              jak dobrze uczyc. www.bellschools.pl
              Pozdrawiam,
              Kasiulek2
              • muszka3 Re: Prosba 24.10.04, 21:18
                Dzieki Kasiulku,
                Ja cos podobnego studiowalam tu, w Kanadzie (gdzie mieszkam i pracuje).
                Wyznaje filozofie "life long learning" dlatego zawsze chetnie poznam cos nowego.
                Mozesz napisac co konkretnie spowodowalo zmaine w Twoim podejsciu do nauczania ?
                • kasiulek2 podejscie do nauczania 30.10.04, 22:00
                  Hej Muszko3,
                  Co spowodowalo zmiane w moim podejsciu do nauczania...? Jesli chodzi o Delte to
                  jeszcze nic bo kurs trwa od niedawna:-) Mysle, zew moim podejsciu zmiany
                  nastepowaly stopniowo, z roku na rok... Czesto mam okazje obserwowac jak ucza
                  inni lektorzy i to co zazwyczaj sie powtarza to brak dobrego zaplanowania
                  lekcji. Nie chodzi o to, ze sa nieprzygotowani tylko ze w ich lekcjach brak
                  logicznego uzasadnienia dla rzczy, ktore robia. Brak jasnych faz lekcji,
                  poszczegolne cwiczenia nie wynikaja z siebie na wzajem, czasem pojawiaja sie
                  rzeczy nie odpowiadajace profilowi lub poziomowi grupy itp. To wszystko.
                  Patrze i sie ucze.
                  Pozdrawiam, Kasiulek2
    • angel.28 Re: celta / delta 01.11.04, 14:09
      a ja mam jeszcze jedno pytanko odnosnie celty. Nie ukonczylam filologii, mam
      zdane CAE na B i jestem w trakcie przygotowywania sie do CPE. Czy ze zdanym CPE
      mam szanse zeby mnie przyjeli?
      • i.nes Re: celta / delta 01.11.04, 17:59
        Informacja na stronie www (podawałam wyżej):

Who is the course for?
        [ciach!] You should have a good general education and a command of spoken and
        written English equivalent to that of an educated native speaker, and you must
        be at least 18 years old by the start of the course.
        • alineal Re: celta / delta 27.02.14, 19:55
          I would like to let you know, that there is a new CELTA centre in Warsaw; it's LANG LTC (Language Trainig Centre), they are also Cambridge English Examination Centr; if you have questions conserning CELTA ask them: www.lang.com.pl
      • anglofil Re: celta / delta 27.02.14, 23:22
        Rozmowa kwalifikacyjna na Celtę jest po angielsku, więc to zależy pewnie od poziomu w rozmowie, - nie wiem jak w nowych centrach egzaminacyjnych, gdzie standardy mogą być różne. Tyle, że mi się wydaje, że do uczenia lepiej brać się jak ma się to subiektywne poczucie, że się dobrze zna język potwierdzone maksami z egzaminów typu CPE i jakieś takie poczucie komfortu w języku kiedy już można swobodnie sprawdzać CPE innych bez pomocy klucza. Szczególnie w dzisiejszych realiach rynkowych. B z CAE świadczy o tym, że do tego ci jeszcze daleko- nie wiem na ile ma sens Celta w takim wypadku.
        • anglofil Re: celta / delta 27.02.14, 23:31
          Hehe teraz dopiero zauważyłam, że to było 10 lat temu.
    • alineal Re: celta / delta 24.06.15, 11:32
      witajcie
      uaktualniam info na forum. Bell już nie prowadzi CELTY w Warszawie. W to miejsce jest LANG LTC. www.lang.com.pl. Świetni tutorzy. Polecam.
    • alineal Re: celta / delta 24.06.15, 11:34
      uaktualniam info na forum. Bell w Warszawie nie prowadzi już CELTY. CELTA jest w LANG LTC: www.lang.com.pl. Polecam
    • mironimo Re: celta / delta 26.07.16, 11:39
      Jeśli chcesz zacząć kurs CELTA w sierpniu, w Langu w Warszawie masz teraz 500 zł zniżki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka