marta_anna 01.10.04, 14:53 szukam inhformacji o tych kursach od osób które są PO. czy warto to robić, jakie warunki trzeba spełnić by zostać zakwalifikowanym na kurs etc. dzieki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abere8 Re: celta / delta 03.10.04, 08:58 Ja w zeszlym roku zrobilam CELTE; warunkiem zakwalifikowania sie bylo skonczenie studiow (jakichkolwiek) i rozmowa, na ktorej padaly luzne pytania w stylu dlaczego chce isc na ten kurs. Mialam tez podane pare slowek i pytanie, jak bym je wytlumaczyla uczniom. Oczywiscie wszystko po angielsku, zwlaszcza ze mialo to miejsce w Nowej Zelandii :-) Kurs byl bardzo, bardzo meczacy, ale i dawal duzo satysfakcji, no i oczywiscie bardzo duzo sie na nim nauczylam, mimo ze na studiach mialam 5 semestrow glottodydaktyki. Studia to byla nudna teoria (historia nauczania jezyka itp.), a CELTA to sama praktyka. Jednym slowem polecam, chociaz cena jest straszna. Odpowiedz Link
angel.28 Re: celta / delta 03.10.04, 15:51 A ja mam pytanie odnosnie CELTY - jesli chce uczyc dzieci i mlodziez to czy w ogole mi sie ten kurs przyda? W zalozeniu jest on for teaching adults... ??? Odpowiedz Link
abere8 Re: celta / delta 03.10.04, 22:12 angel.28 napisała: > A ja mam pytanie odnosnie CELTY - jesli chce uczyc dzieci i mlodziez to czy w > ogole mi sie ten kurs przyda? W zalozeniu jest on for teaching adults... ??? Mnie sie przydaje, bo ten kurs przygotowal mnie ogolnie metodycznie, chociaz w sumie z dziecmi nie mam do czynienia, a z troche starsza mlodzieza - 18-23 lata. Ja osobiscie nie przepadam za dziecmi ani ich uczeniem, wiec raczej bym sie tego nie podjela, ale po CELCIE na pewno lepiej by mi to wyszlo, gdybym sie jednak zdecydowala, niz bez tego kursu. Odpowiedz Link
aries77 Re: celta / delta 04.10.04, 22:40 Gdzie mozna zrobic taki kurs i co to znaczy "straszna cana"? Odpowiedz Link
i.nes Re: celta / delta 05.10.04, 08:19 W Warszawie kurs kosztuje 4750 PLN. Szczegóły tutaj: www.bellschools.pl/teachers_celta_details.htm Odpowiedz Link
abere8 Re: celta / delta 05.10.04, 11:48 i.nes napisała: > W Warszawie kurs kosztuje 4750 PLN. Hmm, ja za moj zaplacilam w zeszlym roku 2950 tutejszych dolarow (1 NZD = 2,6 PLN). Przeplacilam? :-( ALe i tak warto bylo! :-) Odpowiedz Link
natalia.brzeska celta / delta w UK 05.10.04, 17:55 Witajcie, To może zamiast te 4750 PLN lepiej zapłacić 800/900 GBP i zrobić kurs w UK? Wychodzi troszkę drożej, ale można w tym czasie pracować i zarabiać trochę "inne" pieniądze niż w Polsce. Oczywiście, każdy to musi sobie sam skalkulować i zobaczyć jak na tym wyjdzie. Ja w każdym razie, gdybym miała taki kurs zrobić to prędzej zrobiłabym go na jakiejś uczelni w UK niż w szkole językowej w Polsce. www.brookes.ac.uk/schools/education/icels/icels_courses/icels_teacher_tr/icels-celta.html! www.british-study.com/teachertraining/ Odpowiedz Link
i.nes Re: celta / delta 04.10.04, 13:51 Zrobiłam Celtę 4 lata temu. Pamiętam, że najchętniej przyjmowali osoby z zerowym doświadczeniem w nauczaniu, ale z płynną znajomością języka. Na kursie mieliśmy dwie grupy wolontariuszy, na których ćwiczyliśmy: zupełnie początkujących oraz średniozaawansowanych. Młodzież i dorośli. Każde zajęcia to był wykład i ćwiczenia z metodologii oraz praktyczne ćwiczenia z nauczania, które na sam koniec były oceniane. Dość stresujące, ale bardzo cenne! Nadal mam notatki i czasem do nich zaglądam dla odświeżenia spojrzenia. Myślę, że wiedza merytoryczna zdobyta a kursie jest uniwersalna, ale mimo wszystko dzieci uczy się trochę inaczej. Odpowiedz Link
kasiulek2 Re: celta / delta 20.10.04, 19:16 Witam, Obecnie robie DELTE. Kurs dopiero sie zaczal, jest duzo nauki i czytania ale jesli ktos lubi uczyc i interesuje sie metodyka to nie moze narzekac. Odczucia mam bardzo pozytywne, mili ludzie, interesujace zajecia, fajne podejscie. Ale nauki ogrom! Jesli chodzi o zakwalifikowanie na kurs to w kazdym osrodku maja inne procedury, ja musialam napisac Pre task, 3 zadania z egzaminu z zeszlego roku, napisac list motywacyjny odrecznie i wypelnic formularze dotyczace doswiadczenia zawodowego. Jesli pre task jest zrobiony dobrze wtedy kandydat jest zapraszany na rozmowe, cos w stylu rozmowy o prace, trzeba przygotowac lekcje. Potrzebne sa jeszcze referencje od obecnego pracodawcy. Selekcja jest dosc duza bo jest nas tylko 12 osob z calego swiata wlasciwie... Na razie tylko tyle moge napisac, z kazdym weekendem bede wiedziec wiecej. Aha, kurs trwa 15 weekendow /w Warszawie/ czyli o wolnym czasie nie ma co marzyc. Pozdrawiam serdecznie. Kasiulek Odpowiedz Link
marta_anna kasiulek2 - szczegóły 20.10.04, 21:56 szczegóły, szczegóły, szczegóły !robiłaś wczesniej Celtę? jaka szkoła w Wawie, jaki koszt, jak noclegi - jestem z poza. referencje od obecnego pracodawcy - chwilowo pracuje na etacie w panstwowej szkole - może być? i przede wszystkim - czy warto? koszt ponoć ogromny - czy ta inwestycja sie opłaci? m-a Odpowiedz Link
kasiulek2 Re: kasiulek2 - szczegóły 21.10.04, 09:53 Hej, Oto szczegoly - robie Delte w Warszawie w Bellu, to jedyne miejsce w stolicy gdzie mozna zrobic kurs a poza tym szkola ma swietna renome! Koszt 8700 albo 8500, nie pamietam bo rozlozony na raty. Po przejsciu kwalifikacji trzeba zaplacic depozyt 1300 zl, a potem reszte w ciagu roku w roznych ratach. Jak dla mnie to oplaca sie to zrobic bo to wlasciwie najwyzsze kwalifikacje jakie nauczyciel angielskiego moze zdobyc. Poza tym uznawane w calej Europie i bardzo wiarygodne. Jak juz pisalam selekcja jest duza,... nie, nie mam Celty ale od paru lat zajmuje sie metodyka, robie szkolenia dla nauczycieli itp. Jesli chodzi o naclegi to chyba trzeba zalatiac na wlasna reke, ale nie jestem pewna. Najlepiej skontaktuj sie z Bellem i oni Ci wszystko powiedza. Powodzenia, Kasiulek2 Odpowiedz Link
muszka3 Prosba 24.10.04, 09:43 Ja nie mam Celty ani Delty ale bardzo mnie interesuje czego dokladnie mozna sie nauczyc na tym rewelacyjnym jak mowicie kursie. Czy mozecie podac jakies konkretne przyklady cwiczen ktore sa efektywne i podobaja sie studentom ? Z gory dziekuje Odpowiedz Link
kasiulek2 Re: Prosba 24.10.04, 11:08 Muszko, Jesli chodzi o Delte to kurs nie polega na uczeniu sie jakis fantastycznych cwiczen, ktore mozna wykorzystac na lekcjach. To bardziej wyglada jak studia gdzie teorie udowadniasz poprzez praktyke,czytasz ksiazki metodyczne i piszesz prace na rozne tematy w oparciu o literature i przede wszystkim swoje doswiadczenie a potem uczac pokazujesz dlaczego to jest istotne. Wszyscy kursanci musza miec wieloletnia praktyke w uczeniu, tak wiec jesli chodzi o sposoby prowadzenia lekcji - niczego nowego tam sie raczej nie dowiemy. Ale kurs jest bardzo przydatny bo pomaga spojrzec na nauczanie pod innym katem uczyc swiadomie i miec na wszystko wytlumaczenie. Dowiedz sie o CELTE, tam ucza jak dobrze uczyc. www.bellschools.pl Pozdrawiam, Kasiulek2 Odpowiedz Link
muszka3 Re: Prosba 24.10.04, 21:18 Dzieki Kasiulku, Ja cos podobnego studiowalam tu, w Kanadzie (gdzie mieszkam i pracuje). Wyznaje filozofie "life long learning" dlatego zawsze chetnie poznam cos nowego. Mozesz napisac co konkretnie spowodowalo zmaine w Twoim podejsciu do nauczania ? Odpowiedz Link
kasiulek2 podejscie do nauczania 30.10.04, 22:00 Hej Muszko3, Co spowodowalo zmiane w moim podejsciu do nauczania...? Jesli chodzi o Delte to jeszcze nic bo kurs trwa od niedawna:-) Mysle, zew moim podejsciu zmiany nastepowaly stopniowo, z roku na rok... Czesto mam okazje obserwowac jak ucza inni lektorzy i to co zazwyczaj sie powtarza to brak dobrego zaplanowania lekcji. Nie chodzi o to, ze sa nieprzygotowani tylko ze w ich lekcjach brak logicznego uzasadnienia dla rzczy, ktore robia. Brak jasnych faz lekcji, poszczegolne cwiczenia nie wynikaja z siebie na wzajem, czasem pojawiaja sie rzeczy nie odpowiadajace profilowi lub poziomowi grupy itp. To wszystko. Patrze i sie ucze. Pozdrawiam, Kasiulek2 Odpowiedz Link
angel.28 Re: celta / delta 01.11.04, 14:09 a ja mam jeszcze jedno pytanko odnosnie celty. Nie ukonczylam filologii, mam zdane CAE na B i jestem w trakcie przygotowywania sie do CPE. Czy ze zdanym CPE mam szanse zeby mnie przyjeli? Odpowiedz Link
i.nes Re: celta / delta 01.11.04, 17:59 Informacja na stronie www (podawałam wyżej): Who is the course for? [ciach!] You should have a good general education and a command of spoken and written English equivalent to that of an educated native speaker, and you must be at least 18 years old by the start of the course. Odpowiedz Link
alineal Re: celta / delta 27.02.14, 19:55 I would like to let you know, that there is a new CELTA centre in Warsaw; it's LANG LTC (Language Trainig Centre), they are also Cambridge English Examination Centr; if you have questions conserning CELTA ask them: www.lang.com.pl Odpowiedz Link
anglofil Re: celta / delta 27.02.14, 23:22 Rozmowa kwalifikacyjna na Celtę jest po angielsku, więc to zależy pewnie od poziomu w rozmowie, - nie wiem jak w nowych centrach egzaminacyjnych, gdzie standardy mogą być różne. Tyle, że mi się wydaje, że do uczenia lepiej brać się jak ma się to subiektywne poczucie, że się dobrze zna język potwierdzone maksami z egzaminów typu CPE i jakieś takie poczucie komfortu w języku kiedy już można swobodnie sprawdzać CPE innych bez pomocy klucza. Szczególnie w dzisiejszych realiach rynkowych. B z CAE świadczy o tym, że do tego ci jeszcze daleko- nie wiem na ile ma sens Celta w takim wypadku. Odpowiedz Link
anglofil Re: celta / delta 27.02.14, 23:31 Hehe teraz dopiero zauważyłam, że to było 10 lat temu. Odpowiedz Link
alineal Re: celta / delta 24.06.15, 11:32 witajcie uaktualniam info na forum. Bell już nie prowadzi CELTY w Warszawie. W to miejsce jest LANG LTC. www.lang.com.pl. Świetni tutorzy. Polecam. Odpowiedz Link
alineal Re: celta / delta 24.06.15, 11:34 uaktualniam info na forum. Bell w Warszawie nie prowadzi już CELTY. CELTA jest w LANG LTC: www.lang.com.pl. Polecam Odpowiedz Link
mironimo Re: celta / delta 26.07.16, 11:39 Jeśli chcesz zacząć kurs CELTA w sierpniu, w Langu w Warszawie masz teraz 500 zł zniżki Odpowiedz Link