Dodaj do ulubionych

Pary/grupy - problem z płatnościami

03.01.17, 23:51
Mam lekcje indywidualne i w parach/małych grupkach. Założyłam sobie, że pary i nowe osoby indywidualne będą płaciły mi z góry całą kwotę za miesiąc (tyle, ile wypada lekcji w danym miesiącu). No i problem, bo co jeśli syn/córka nie przyjdzie, bo np. zachoruje. Dla mnie normalne jest, że wtedy przepada im kasa, ewentualnie mogą skorzystać z 2 zajęć w semestrze, które można bezpłatnie odwołać, takie emergency, bo zawsze coś może wypaść, czasami w ostatniej chwili nawet. Nie przyszłoby mi do głowy domagać się zwrotu kasy np. na zajęciach aerobiku, bo mnie nie było. Dla wszystkich jest jasne, że mu wtedy przepada.

No, ale dla rodziców mopich uczniów to nie jest takie oczywiste. Chcą pomniejszać wpłaty w następnym miesiącu, nie chcą płacić za nieobecności. Jak to u was wygląda? Odpracowujecie te godziny jakoś? Ale jak to wtedy zrobić, nie wyobrażam sobie jakoś. Nie mam pomysłu, jak to rozwiązać
Obserwuj wątek
    • engteacherka Re: Pary/grupy - problem z płatnościami 03.01.17, 23:53
      Tzn. indywidualne odrabiam - podaję 2 terminy, jak nie pasuje, to im przepada. Ale z grupkami jest wiekszy problem
      • baba67 Re: Pary/grupy - problem z płatnościami 04.01.17, 11:01
        Jeśli sporadycznie ktos mnie pyta o grupy dla dzieci to zapowiadam że płatnośc z góry , kasa może byc odliczona tylko sporadycznie jeśli żadne z dzieci przyjśc nie moze (co nie zdarza się często) jeśli nie może jedno to przychodzi drugie. Chętnych nie ma. Miałam kiedyś całkiem długo pare ale byli to bracia i matce równo latało czy są dwaj czy jeden. Jeśli dzieci są z innych rodzin a rodzice wybieraja opcje pary to robia to nie oszukujmy się z powodów finansowych i konieczność zapłacenia 100% zamiast 50% za bardzo boli żeby to trwało.
        • engteacherka Re: Pary/grupy - problem z płatnościami 04.01.17, 12:38
          Mam chętnych na pary, bo nie mam już miejsc wolnych na indywidualne. Rodzicom, którzy dzwonili we wrześniu, mówiłam że jedynie mogę połączyć oczekujących w pary i rodzice godzili się. Bo odliczyli mi się starzy uczniowie, a luki po maturzystach szybko się zapełniły. Dzieciaki są w większości z tej samej szkoły, mają ten sam rozkład. Ale mam też pary z różnych szkół, które pasują do siebie poziomem i nie są tak nastawione na stopnie, ale na naukę języka jako taką.
          Co ty byś, babo zrobiła na moim miejscu? Myślę o odpracowywaniu tych nieobecności jakoś. Albo też w przyszłym roku wyliczę godziny na cały rok, podzielę przez ilość miesięcy i będą płacić równą kwotę co miesiąc. Nie będzie możliwości odliczania za każdą godzinę osobno
          • baba67 Re: Pary/grupy - problem z płatnościami 04.01.17, 13:00
            No tak ale przeciez ci rodzice zgodzili sie na pary bo niby dzieci oczekuja na lekcje indywidualne zatem zakladanie ze cały rok tkwic beda w parach może im sie nie spodobać. Ja sobie tej organizacji nie wyobrażam bez zaakceptowania przez rodziców ze zwrotu kasy za nieobecnosci w parach nie ma i pogodzenie się z tym że czasem jedno dziecko będzie samo czasem drugie i na dłuższą metę to się wyrównuje. Wszystko ma swoje dobre i złe strony. Co do indywidualnych to już gdzies pisałam -akceptuję nieobecności do pewnego procentu(15%) co powyżej trzeba odrobić albo nastepuje koniec współpracy.Oczywiśćie honoruję wszelkie ferie itp.
            • engteacherka Re: Pary/grupy - problem z płatnościami 04.01.17, 18:54
              <No tak ale przeciez ci rodzice zgodzili sie na pary bo niby dzieci oczekuja na lekcje indywidualne>
              Nie. Przyjmowałam do pary albo wcale. Była lista oczekujących, ale chodziło o połączenie z kimś na podobnym poziomie. Nie było sprzeciwów, rodzice się na te pary godzili. Nie było sprzeciwów co do płatności. Z czasem zaczęły się różne negocjacje. Niektórzy cały czas próbują coś ugrać, choć powtarzam w kółko i do bólu, że czasem nie przyjdzie, a czasem jest sam i finansowo się wyrównuje. Na szczęście większość płaci zgodnie z ustaleniami
              • baba67 Re: Pary/grupy - problem z płatnościami 04.01.17, 22:34
                I tak trzymaj, bo alternatywą jest odbycie z jednym dzieckiem (tym ktore przyjdzie ) półgodzinnej lekcji co ma jakiś sens w przypadku młodszych dzieciaków ale żadnego przy szóstoklasistach i wyżej.
    • lorna.doone Re: Pary/grupy - problem z płatnościami 04.01.17, 17:18
      engteacherka napisała:

> Nie przyszłoby mi do głowy domagać się zwrotu kasy np. na zajęciach aerobiku, bo
      > mnie nie było. Dla wszystkich jest jasne, że mu wtedy przepada.
      >

Z drugiej strony jak nie stawisz się na spotkanie u fryzjerki, manicurzystki czy dentysty to jednak nie płacisz za taką wizytę. Co byś zrobiła gdyby jednak dentysta wystawił Ci fakturę za wizytę odwołaną w ostatnim momencie i przysłał ją pocztą? Zapłaciłabyś?
      • engteacherka Re: Pary/grupy - problem z płatnościami 04.01.17, 18:35
        To jest co innego, to są regularne zajęcia grupowe. Trudno porównywać z fryzjerem, czy dentystą, bo z ich usług korzystamy nieregularnie, raz na jakiś czas. Porównuję z innymi zajęciami grupowymi - np. jogą, aerobikiem. Tam nie ma zwrotó za nieobecności, odliczania sobie, płacenia mniej w nastęonych miesiącach
      • baba67 Re: Pary/grupy - problem z płatnościami 04.01.17, 19:39
        Ale zajęcia aerobiku nie sa organizowane dla jednej osoby tylko dla grupy. Cale problem jest w tym że rodzice dziecka z dwójki które nie stawiło się na zajęcia nie chcą płacić za takie zajęcia co jest zupełnie nieakceptowalne da lektora bo zajęcia przeciez się odbyły tyle że dla jednego dziecka którego rodzice z kolei nie sa chętni na płacenie całej kwoty za lekcje.
      • angksiazki Re: Pary/grupy - problem z płatnościami 05.01.17, 12:23
        No nie wiem, w Szwajcarii płaci się za wizytę u lekarza, jeśli nie odwołało się w 24h przed.
        • angksiazki Re: Pary/grupy - problem z płatnościami 05.01.17, 12:26
          Ja w tej sytuacji ogłaszałabym dla wszystkich chcących zwrotu, że zwrotu nie ma, ale jest mozliwość odrobienia grupowego, i podałabym termin. Nie odrabiałabym indywidualnie.
          • engteacherka Re: Pary/grupy - problem z płatnościami 05.01.17, 12:38
            Też tak powiedziałam tym problemowym rodzicom - poczekamy aż uzbiera się więcej osób na tym poziomie i odrobimy. Podam może ze 2 terminy, jak nie będzie pasować, to przepada, kropka :) I tak jestem na tym stratna
    • englove Re: Pary/grupy - problem z płatnościami 05.01.17, 22:18
      U mnie na zajęciach fitness są dwie opcje:

1. Płatność z góry za cały miesiąć (w zalezności od ilości zajęć jaka kalendarzowo wypada w danym miesiącu) - 15 zł/zajęcia, na pierwszych zajęciach w miesiącu

2. Płatność za pojedyncze zajęcia - 20 zł/zajęcia

System dobry, tylko trzeba by go było dodać limit nieobecości, np. 2 w semestrze.

Ja mam zajęcia w małych grupkach tylko z dorosłymi w korpo, mam w umowie, że stawka jest stała i niezależy od ilości osóbi, firma nie płaci, uczniowie sami się składają na zajęcia, problemu nie mam

• midds Re: Pary/grupy - problem z płatnościami 06.01.17, 11:54
      Podepnę się pod temat, bo nie chcę dla takiej pierdółki zakładać nowego wątku.
      Czy i Wam w styczniu, rok w rok, kilka osób na stałe rezygnuje z zajęć? Taka mała plaga noworocznych rezygnacji? Niby nie jest to duża strata, bo na fali noworocznych postanowień o tej porze roku zgłasza się dużo nowych chętnych, ale zawsze mnie taka sytuacja zastanawia. Mimo wszystko, przykro jakoś... :c
      • baba67 Re: Pary/grupy - problem z płatnościami 06.01.17, 13:11
        Nie, u mnie tego nie ma, może dlatego że mam głównie młodzież szkolną. Dorosłi rezygnuja róznie, najczęściej po pierwszych wakacjach co jest o tyle bezbolesne że ja taka rezygnacje z góry zakładam. Jeśli ktos wraca to jest wielkie Wow.
        • engteacherka Re: Pary/grupy - problem z płatnościami 06.01.17, 13:55
          Ja też nie mam rezygnacji, bo też uczę młodzież i dzieci. Jeden dorosły uczeń zrobił przerwę przed świętami, po świętach jedzie na narty. Po takich dłuższych przerwach dorośli często nie wracają, choć ten pan był pilny i sumienny. Ale i tak zdziwię się, jeśli wróci
      • wolha.redna Re: Pary/grupy - problem z płatnościami 06.01.17, 20:44
        Mi się raczej nie zdarza. Jeśli Ci przykro, nie dawaj po sobie poznać. Gdy mi ktoś rezygnuje, nie pytam dlaczego etc, tylko od razu znajduję osobę na miejsce odchodzącego. Nigdy nie stawiam siebie na pozycji przegranej - z uśmiechem dziękuję za współpracę i życzę powodzenia. Zresztą ludzie rezygnują mi po dłuższej współpracy - rok-dwa lata np., dlatego ja też to rozumiem. Może też wiele osób zakładało po prostu uczęszczanie na Twoje zajęcia do końca roku? Tego możesz nie wiedzieć. Nigdy nie bierz do siebie personalnie tego, że ludzie rezygnują (wpływu na to nie masz, z zżera Cię to emocjonalnie - nie warto :)
        • midds Re: Pary/grupy - problem z płatnościami 07.01.17, 10:13
          Nie daję po sobie poznać, tym bardziej że taką wiadomość prawie zawszę dostaję esemesem, więc tylko odpisuję, że również dziękuję za współpracę i życzę sukcesów w dalszej nauce :) Po prostu kiedy w przeciągu miesiąca odpada kilku uczniów, zawsze się zastanawiam, czy to nie aby ja robię coś nie tak...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka