laemmchen79
27.11.17, 00:38
Witam - piszę na tym forum po raz pierwszy i z góry dziękuję za pomoc.
Jestem (moim zdaniem) dość beznadziejnym przypadkiem z cyklu B1 - never ending story. Uczyłam się angielskiego dość nieregularnie, ze sporymi przerwami, regularnymi falami bardziej intensywnej pracy nad językiem, które po jakimś czasie niestety przemijały i tak w koło Macieju.
Dość dobrze i chętnie czytam i słucham (myślę, że to dość dobry B1, może nawet niezbyt mocny B2), mówię chętnie, ale niestety moje aktywne słownictwo jest faktycznie wciąż ograniczone, pisanie leży kompletnie, potrafię wyjaśnić problemy gramatyczne, ale mam problemy z ich użyciem.
Mam na horyzoncie około 5 miesięcy, w których znowu będę mogła znaleźć czas na porządniejsze zajęcie się nauką - chcę z tego skorzystać, bo sama nauka sprawia mi przyjemność i brak efektów niespecjalnie mnie dołuje - chyba się przyzwyczaiłam:-)
Poszukuję teraz podręcznika, z którym mogłabym popracować samodzielnie - od pierwszej do ostatniej strony. Nie planuję podchodzenia do egzaminów, zależy mi na rozwijaniu kompetencji ogólnojęzykowych i jakiejś nowej metodzie radzenia sobie z moimi dotychczasowymi bolączkami (np. mam sporo książek do gramatyki, które pilnie wypełniałam, na etapie robienia ćwiczeń wszystko ok, ale niestety ta wiedza nie przechodziła do sfery aktywnej). Po pierwszym reaserchu spodobał mi się Speakout - brytyjski angielski, autentyczne materiały BBC, na pierwszy rzut oka sporo czytania i słuchania - czy to dobry podręcznik do samodzielnej nauki? Będę bardzo wdzięczna za polecenie innych tytułów i może Wasze doświadczenie z takimi uczniami.
Pozdrawiam! A.