Dodaj do ulubionych

First lesson ideas.

30.08.06, 21:24
Jak wyglądają Wasze pierwsze zajęcia z nową grupą? Chodzi mi o jakiś ciekawy
sposób na zapoznanie się członków grupy, a zwyczajowe "parę słów o sobie" w
jęz.angielskim odpada. W tym roku dostaję studentów pierwszego roku
zarządzania więc chciałabym zacząć w jakiś interesujący sposób dostosowany do
wieku i kierunku studiów.
Wszystkie pomysły mile widziane :)
Obserwuj wątek
    • asia23bb Re: First lesson ideas. 03.09.06, 15:47
      Polecam Ci przeszukac strone onestopenglish.com Bylo tam kilka gotowych planow
      lekcji na pierwsze zajecia.
      • agy25 Re: First lesson ideas. 28.09.06, 17:32
        mam taka ulubiona 1 lekcje, ktora jak do tej pory sprawdzila sie swietnie u
        doroslych (studenci jak najbarziej). Jest na tyle flexible, ze mozna ja z
        powodzeniem wykorzystac do poziomu od pre-intermediate wzwyz:). Lekcja na temat
        introductions, starting a conversation, social chit-chat i personal questins i
        pochodzi z 'In at the deep end' unit 16 jesli sobie dobrze przypominam.
        Polecam
        • asia23bb Re: First lesson ideas. 29.09.06, 10:03
          Nie wiem, czy wiesz, ale nie kazdy ma tak ksiazke i unit 16:)), wiec jesli to
          taka fajna lekcja, to napisz po prostu, jak wyglada, aby inni mogli skorzystac.
    • i.nes Re: First lesson ideas. 29.09.06, 14:41
      Ja mam bardzo prosty sposób na poznanie się dorosłych (na każdy w zasadzie
      poziom powyżej ele): każda osoba dostaje handout z tabelką (dwie kolumny),
      polecenie "Find 2 things in common". Każdy z każdym musi porozmawiać, najpierw
      się przedstawić, w pierwszą kolumnę wpisać imię rozmówcy, w drugą 2 rzeczy,
      które ich łączą. Na wysokich poziomach proszę, żeby to było coś naprawdę
      wyjątkowego, na niższych cokolwiek. Zatem odpowiedzi mogą być od "zupy
      pomidorowej" do "programowania w Pearl" ;)

Ponieważ młodzieży zazwyczaj nie chce się myśleć lub gdy ludzie jakoś tak mocno
      się kontrolują, to daję gotowca "Find sb who..." i tu leci lista różnych
      czynności, umiejętności, etc. Muszą zadawać pytania i jeśli odpowiedź pasuje, to
      wpisują imię rozmówcy. Następnie muszą zadać 1 dodatkowe własne pytanie
      szczegółowe. Czyli np:

Find sb who...:
      ... has been to London.

"Have you ever been to London?"
      "Yes, I have"
      "When was it?" "Did you like it?" ect.

Listę można dostosować do poziomu i wieku. Zrobic mieszankę czasów i konstrukcji
      (modalne, have sth done, passive, etc).

pozdrawiam :)
      • asia23bb The Very First lesson idea? 01.10.06, 13:00
        'Things in common' to fantastyczny pomysl na 1-sza lekcje. Sa nawet gotowe
        handouty do tego. Macie jakies ciekawe cwiczenie-pomysl co zrobic z totalnie
        poczatkujacymi na very first lesson?
        • i.nes Re: The Very First lesson idea? 01.10.06, 20:45
          Zupełny starter:
          1. imiona: po kolei, na wyrywki (można rzucać piłką lub maskotką), tak długo aż
          sama zapamietam wszystkie imiona.
          2. słówka: proszę o słowa brzmiące po angielsku i wszystko zapisuję na tablicy:
          pub, bar, hamburger, sex shop ;) Jak już jest cała tablica, to wszyscy są
          zaskoczeni, że jednak TYLE już znają.
          3. alfabet na modłę English File'a, czyli: lecimy alfabet, na głos, wszyscy,
          potem prezentuję fonemy i do nich dopasowujemy literki.
          4. zabawa w literowanie imion, skrótów (IBM, KLM, BBC), a na koniec quiz - ja
          literuję słówka, a grupy zapisują. Wygrywa ta grupa, która ma najmniej błędów.
          • asia23bb Re: The Very First lesson idea? 01.10.06, 20:58
            Dzieki Ines, wlasnie o tym myslalam, serio:) Zastanawialam sie tylko, czy warto
            ten alfabet wprowadzac, bo np Engl File na 1 stronach ma liczby, a alfabet ciut
            dalej. A co do tych angielsko brzmiacych slow, znalazlam nawet gotowce w
            Upstreamie i Straightforwardzie:)
    • lorna.doone Re: First lesson ideas. 01.10.06, 22:15
      Właśnie znalazłam stronę na której są linki do konkretnych ice-breakers na
      innych stronach, może się przyda:
      www.eslflow.com/ICEBREAKERSreal.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka