yoka1 22.05.09, 14:24 jeśli ktoś z Was wie coś na temat wolnego etatu i/lub wolnych godzin dla anglisty we Wrocławiu, będę wdzięczna za info. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maverick1381 Re: praca dla anglisty Wrocław 22.05.09, 15:45 W obojętnie jakiej szkole szukasz: państwowej, prywatnej, liceum ,technikum, zawodowej, w przedszkolu? Z drugiej strony zastanawiam się czemu niektórzy tak bardzo poszukują pracy na etat skoro pieniądze marne, a robota nie należy chyba do zbyt przyjemnych. No chyba, że chodzi o zapłacenie ZUS-u, a potem dorabianie po szkołach prywatnych. Odpowiedz Link
yoka1 Re: praca dla anglisty Wrocław 22.05.09, 18:37 publiczna - najchętniej ponagimnazjalna (nie chodzi o zawodówkę). > Z drugiej strony zastanawiam się czemu niektórzy tak bardzo > poszukują pracy na etat skoro pieniądze marne, a robota nie należy > chyba do zbyt przyjemnych. też się dziwiłam,jak pracowałam długie lata w językowej, ale bardzo szybko zrozumiałam gdy urodziłam dziecko. Od tamtej pory praca w szkole językowej nie wchodzi w grę. Nie miałby kto mi się dzieckiem zająć. Odpowiedz Link
maverick1381 Re: praca dla anglisty Wrocław 22.05.09, 19:58 Ja właśnie mam możliwość etatu w technikum mechanicznym, a to chyba trochę taka zawodówka, zobaczymy ... Co do Wrocławia - tyle tam szkół, może po prostu wysyłaj CV. Ja wysłałem jakiś czas temu do pewnych wybranych placówek, ale odpowiedzi 0 :) Odpowiedz Link
alina.walkowiak Re: praca dla anglisty Wrocław 22.05.09, 20:09 Na uczelniach wrocławskich na anglistyce można znaleźć na tablicach ogłoszeń ogłoszenia ze szkół, które pilnie potrzebują anglistów. Jeśli jesteś z Wrocławia, może warto o nie zahaczyć :) Odpowiedz Link
yoka1 Re: praca dla anglisty Wrocław 23.05.09, 17:40 właśnie pomyślałam o tym, aby tam podejśc i popatrzeć, bo szczerze mówiąc wysłałam ich kilkanaście i 1 szkoła odpowiedziała, że nie przewidują zatrudnienia nowej osoby, a reszta myśli. A niby tyle szkół, ale wszędzie kto się zatrudnił, to siedzi, więc tylko zastępstwa się zdarzają. A ja w końcu chce gdzieś na stałe, a nie tak latać. A Technikum Mechaniczne kończy się maturą, więc mimo słabych uczniów, musisz ich tak pomęczyć, aby była sznasa na zdanie owej matury. Odpowiedz Link
maverick1381 Re: praca dla anglisty Wrocław 23.05.09, 19:28 Niektórzy, ci z klas technik ekonomista, zdają maturę, ale ci z zawodówki, to chyba nie. Pozdr. Odpowiedz Link
yoka1 Re: praca dla anglisty Wrocław 24.05.09, 08:08 zawodówka nie. Mówiłam o tchnikum i liceum profilowanym. Często zawodówki mają niemiecki a nie angielski. Odpowiedz Link
yoka1 Re: praca dla anglisty Wrocław 25.05.09, 17:32 poszłam za radą Aliny i pojechałam zobaczyć tablice z ogłoszeniami na anglistyce i w NKJO. I wyobraźcie sobie, ŻADNEGO ogłoszenia o pracę dla anglisty w szkole publicznej. ANI JEDNEGO. ZERO! A więc boom definitywnie się zakończył. chyba dostanę depresji. Odpowiedz Link
maverick1381 Re: praca dla anglisty Wrocław 25.05.09, 18:56 Przypuszczam, że praca jest, ale może nie koniecznie we Wrocławiu - trzeba byłoby dojeżdżać. Jak chcesz to z ciekawości kup sobie gazetę gdzie są oferty pracy z woj. dolnośląskiego. Sam jestem ciekaw czy byłyby jakieś oferty :) Z drugiej strony trochę jestem zdziwiony, że tych ofert nie ma - ktoś jeszcze gotów pomyśleć, że w publicznych to tak fajnie i wszyscy trzymają się swoich etatów :) Odpowiedz Link
yoka1 Re: praca dla anglisty Wrocław 25.05.09, 19:44 ale dokładnie tak właśnie jest. Każdy się trzyma, a w wolnym czasie od szkoły zarabia dodatowo. Nie wiem, gdzie można jeszcze sprawdzać oferty. W kuratorium nie mają takich informacji, a takie wysyłanie do szkół podań, to wydaje mi się bezsensowne. Nie wiadomo, gdzie takie podania w ogóle są kładzione i czy kiedykolwiek trafiają w ręce dyrekcji w momencie, gdy faktycznie kogoś potrzebuje. Odpowiedz Link
maverick1381 Re: praca dla anglisty Wrocław 25.05.09, 20:42 W sumie też nie wiem czy jest sens wysyłać CV. Też ich wiele wysłałem i nic. Co innego do szkół językowych, tam wysyłałem w zeszłym roku i się odzywali. Odpowiedz Link
yoka1 Re: praca dla anglisty Wrocław 25.05.09, 20:58 właśnie, ale chodzenie, a raczej jeżdżenie od szkoły do szkoły też niewiele daje. Wręczasz to podanie i CV sekretarce i nie wiadomo, co dalej się z tym dzieje. Tak źle i tak niedobrze. Odpowiedz Link
babcia_pana_kleksa Re: praca dla anglisty Wrocław 26.05.09, 17:45 Hmm.. ciężko mi uwierzyć, żeby zapotrzebowanie na anglistów nagle tak spadło. Ja w zeszłym roku szukałam pracy we Wrocławiu, właśnie w szkole publicznej. Wysłałam cv mailem do ok.20 podstawówek, głównie w okolicach śródmieścia, i z czterech z nich dostałam propozycje pracy (byl to koniec czerwca, początek lipca). Dodam, że nie miałam jeszcze wtedy mgr, tylko licencjat z Kolegium, i dopiero zaczynałam staż. Tak więc moja rada: jeśli odpowiada Ci praca w szkole podstawowej, lub gimnazjum (nie tylko liceum - tam generalnie jest trudniej o pracę) to wysyłaj dużo cefałek, chociażby mailem, i na pewno coś znajdziesz! Nie ma co się sugerować brakiem ogłoszeń (jak ja szukałam to też ich nie było). Powodzenia! Odpowiedz Link
yoka1 Re: praca dla anglisty Wrocław 26.05.09, 17:52 jak najbardziej wysłałam w już ponad 20 CV. Do podstawówki nie pójdę, bo w ogóle nie widzę się w roli nauczyciela tak małych dzieci. Gimnazjum brałam pod uwagę, ale nie mam bladego pojęcia o egzaminie z języka obcego, który wszedł już w życie. I wiem, wiem, zaraz na mnie naskoczycie, ale po tylu latach zainwestowanych w bycie egzaminatorem maturalnym, nie uśmiecha mi się przechodzić kolejnych szkoleń (przy niepewnej pracy, która może będzie na 2 lub 3 lata) na egzaminatora gimnazjalnego w OKE. Odpowiedz Link
maverick1381 Re: praca dla anglisty Wrocław 26.05.09, 18:14 yoka1 napisała: > Gimnazjum brałam pod uwagę, ale nie mam bladego pojęcia o egzaminie z języka obcego, który wszedł już w życie. A to chyba nie jest wielki problem. Powiedzieliby ci co i jak. Co do podstawówek i gimnazjów, to też niechętnie na nie patrzę, chociaż praca z małymi dziećmi (podstawówka) nie raz jest lepsza od pracy z dorosłymi ze szkół średnich. A tak mi się przynajmniej wydaje. Odpowiedz Link
alina.walkowiak Re: praca dla anglisty Wrocław 26.05.09, 19:17 No, właśnie , nasuwa mi się pytanie... ale może założę osobny wątek :) Odpowiedz Link
yoka1 do babci_pana_kleksa 27.05.09, 09:14 zgadzam się z Tobą, podstawówki w Śródmieściu i teraz mają braki, ale jak już pisałam, nie wyobrażam sobie pracyw SP. Natomiast gimnazja czasami szukają i to te, co słabsze i z cięższą młodzieżą, bo stamtąd angliści uciekają, zaś szkoły ponadgimnazjalne są obsadzone i można liczyć tylko na pracęna zastępstwo. Mam do Ciebie pytanie - otrzymałaś jakąś odp mailem? Bo ja do kilku szkół wysłałam zapytanie mailem, do niektórych wysłałam mailem CV i list motywacyjny, i cisza. Nie chodzi mi o to, żeby zapraszali na rozmowę, ale ja nawet nie wiem, czy do nich to dotarło? Odpowiedz Link
alina.walkowiak Gimnazjum nr 19 30.05.09, 19:34 Dzisiaj widziałam na uczelni na tablicy ogłoszeń. Odpowiedz Link
yoka1 Re: Gimnazjum nr 19 30.05.09, 21:50 dzięki Alina. Właśnie zaczynam się oswajać z myślą, że po paru latach pracy w średniej szkole, muszę zapomnieć, że znajdę coś w średniej i przyzwyczaić się do myśli, że będzie to gimnazjum. To 19 jest akurat dokładnie z drugiej strony miasta, tzn wsiadam na mojej pętli w autobus, a tam na drugiej pętli wysiadam. Kawał niezły! Odpowiedz Link
alina.walkowiak Re: Gimnazjum nr 19 31.05.09, 13:35 Ja tam nie namawiam nikogo, żeby pracować w gimnazjum - w żadnym wypadku. Sama bym chyba umarła na tę myśl, żeby we Wrocławiu brać się za gimnazjum. Ja tylko informuję :) Odpowiedz Link
yoka1 Re: Gimnazjum nr 19 31.05.09, 15:04 pracowałam 1,5 roku w gimnazjum we Wrocławiu - te z serii lepszych, ale były też w nich klasy rejonowe. Nie narzekałam i serio rozpatruję "come back" do tego ostatniego zanim dostałam propozycję zastępstwa w LO. W LO nie ma żadnej szansy na pracę, a jak mam uczyć w Zespole Szkół i walczyć z uczniami zawodówki, to wolę dobre gimnazjum. Odpowiedz Link