Dodaj do ulubionych

Ortografia-litości!

IP: 57.66.193.* 08.09.05, 14:17
lubię to forum i czytam już od dość dawna, ale obecnie zaczynam rozumieć
dlaczego czasami osoby dbające o urodę posądza się o pustkę w głowie !
miejcie litość i może chociaż wpisując temat sprawdźcie w słowniku pisownię
słowa "odżywka"

coraz więcej osób robi starszne błędy ortograficzne (nie czepiam się
literówek, bo to rozumiem) ....mnie to naprawdę razi

czy już taka stara jestem i czepliwa czy innym też to przeszkadza?
Obserwuj wątek
    • matylda.fm Re: Ortografia-litości! 08.09.05, 14:23
      ja tez zwróciłam na to uwagę. Literówki zdarzają się każdemu ale jak po raz
      kolejny widzę "puźno" i "dekold" to mnie cholera bierze:-) czy już nie ma
      ortografii w szkołach?
      • gatta13 Re: Ortografia-litości! 08.09.05, 15:45
        matylda.fm napisała:

> czy już nie ma ortografii w szkołach?

Nie ma. Teraz jest dysleksja.
    • viinga Re: Ortografia-litości! 08.09.05, 14:33
      Bo inaczej pisze sie długopisem na papierze, a inaczej na klawiaturze, ja
      nieraz jak coś napisze, to nie wiem czy sie mam smiać czy płakać.
      • Gość: anka Re: Ortografia-litości! IP: *.toya.net.pl 08.09.05, 14:43
        mi też czasem cuda wychodzą jak piszę na klawiaturze ale staram się przeczytać
        co napisałam zanim nacisnę "wyślij"
        • Gość: ona Re: Ortografia-litości! IP: *.krak.tke.pl 08.09.05, 14:50
          Nauczcie się PODSTAWOWEJ ORTOGRAFII- .....co to za tumany.
    • greta.greta Re: Ortografia-litości! 08.09.05, 14:48
      Ja się zastanawiałam, co oznacza słowo "chodość" w jednym z wątków...albo
      bląd :) czy pomużcie...sporo tego :)))

Nie tyko ciebie to razi

Pozdrawiam
      • Gość: kobieta Re: Ortografia-litości! IP: *.krak.tke.pl 08.09.05, 14:55
        Mnie również to strasznie razi. Po prostu braki z podstawówki. Zastanawiam się
        jak ci ludzie przechodzą z klasy do klasy.
        • viinga Re: Ortografia-litości! 08.09.05, 15:07
          no tak, tumany i nieuki, ale są ludzie którym nie bardzo wychodzi pisanie na
          klawiaturze, a na papierze błędów nie robią, kiedyś napisałam "spulny" i
          zastanawiałam się co to znaczy, a o mało nie wcisnęłam enter. Porostu ktoś
          bardziej stara znaleźć literkę na klawiaturze niż poprawnie napisać, wiem to po
          sobie bo pisząc ręcznie rzadko robie błędy.
          • Gość: Nessie Re: Ortografia-litości! IP: *.acn.waw.pl 08.09.05, 15:23
            No dobrze, ale jeżeli ty już z założenia szukasz niewłaściwej literki na
            klawiaturze, to chyba nie jest z twoją ortografią najlepiej.

Mnie bardzo rażą błędy ortograficzne bo to jest po prostu brak szacunku dla
            innych, którzy muszą się przez to przedzierać. Dorosły człowiek, czytając widzi
            cały wyraz, a nie poszczególne literki. Dlatego literówki tak nie rażą, bo nie
            zaburzają obrazu całego słowa. A błędy ortograficzne powodują. że trzeba
            przystanąć, cofnąć się i cały wyraz przeliterować, żeby zrozumieć. Ale co to
            obchodzi piszącego, niech się inni męczą przy czytaniu, on nie musi. :/

Straszne jest też to, że się tymi błędami nasiąka. Zewsząd bombardowana
            straszliwymi bykami, sama zaczynam pisać nieortograficznie :((

• gatta13 Re: Ortografia-litości! 08.09.05, 15:43
          Jak ktoś zostaje na druki rok, to znaczy, że szkoła niedobra, nauczyciele nie potrafią uczyć. Więc nikt nie zostaje...
    • kalooo Re: Ortografia-litości! 08.09.05, 15:25
      takie skutki jak dzieci zamiast iść do szkoły na forum siedzą i potwierdzają
      zasadę,że <szkoła óczy>...;P
    • agatka_to_ja Re: Ortografia-litości! 08.09.05, 15:31
      ale najlepiej , ze te osoby tlumacza sie "mam dysleksje"... ja wiem, ze
      niektore osoby maja te przypadlosc.. ale u niektorych to jednak nieuctwo i
      lenistwo... cóż, dysleksja jest teraz TRENDY ..hihi
      • Gość: Beata Re: Ortografia-litości! IP: *.crowley.pl 08.09.05, 16:02
        hehehehehehehe:-)Masz rację-teraz dyslekcja jest trendy i bardzo modna.Po
        prostu wypada ją mieć tak jak najnmodniejsze buty albo torebkę:-)Też wkurza
        mnie to ciągłe tłumaczenie się dyslekcją.Owszem kto ją faktycznie ma to ma ale
        bez przesady!Teraz każdy kto nagminnie popełnia błędy ortograficzne
        usprawiedliwia się dyslekcą:-/To już jakaś plaga!!!Fakty są takie,że to nie
        dyslekcja ale braki w nauce i potworne lenistwo!
        A to razi najbardziej:-/
        • sineira Re: Ortografia-litości! 08.09.05, 16:31
          > Fakty są takie,że to nie
          > dyslekcja ale braki w nauce i potworne lenistwo!
          Ależ jak najbardziej dyslekCja, czyli brak lekcji:))))

Bardzo mnie irytuje, gdy ktoś, kto pisze "ktury" albo "jusz", zasłania się
          rzekomą dysleksją. Zwłaszcza jeśli pozostała część tekstu (oprócz trudniejszych
          wyrazów)jest napisana poprawnie. Dyslektyk raczej nie robi klasycznych błędów
          ortograficznych. Robi literówki. Przestawia literki, mówiąc najprościej.
          Te wszystkie "pomużcie", "dekoldy", "spudnice" i inne "kfiatki" tego typu to
          wynik lenistwa, nieuctwa i nieczytania książek. A także braku szacunku dla
          współużytkowników forum.
          • mango-123 Re: Ortografia-litości! 08.09.05, 17:14
            A mnie najbardziej wkurza makijaRZ. No i zupełnie rozwaliła mnie pewna forumowiczka, która napisała o błyszczykach z wyższej półki, że "nie jęczeją" (chyba mówi się "nie jęczą" :D)!!! Nie piszę postów z uwagami na temat ortografów, bo to niczego nie zmieni, ja dowiem się, że zrzędzę, a w końcu - zdaniem niedouczonych i obrażonych koleżanek - nie jest ważna forma, tylko treść. W końcu, żeby się wypacykować, pisać ortograficznie nie trzeba. A szkoda, bo taka postawa świadczy o braku kultury.
            • Gość: Kornelia Re: Ortografia-litości! IP: *.rajskanet.pl 08.09.05, 17:26
              hej z tym "jęczeją" to jej raczaj chodziło o "jełczeją" ;-)
              • mango-123 Re: Ortografia-litości! 08.09.05, 17:44
                Właśnie tak! :)
            • in_somnia Re: Ortografia-litości! 08.09.05, 19:56
              Chyba nie chodzi ani o "nie jęczeją", ani o "nie jęczą", ale o "nie jełczeją".
              Tak mi się przynajmniej wydaje. ;]
        • gatta13 DyslekSja (n/t) 08.09.05, 20:04
    • miriam_73 Re: Ortografia-litości! 08.09.05, 17:44
      Błędy ortograficzne są plagą na wszystkich forach. Uroda, niestety nie jest
      wyjątkiem. Czasem aż zęby bolą jak się czyta niektóre "kfiatki". IMHO, jak to
      juz ktoś wyżej napisał, jest to rezultat nieoczytania i nieuctwa. Jak ktoś dużo
      czyta, to w przypadku zapisania jakiegoś słowa z błędem uruchamia się mechanizm
      autokorekty. Coś po prostu "wizualnie" nie gra :)))

A z ciekawych "kfiatków" (pozaforumowych) to ostatnio w supermarkecie OBI na
      etykietce zobaczyłam wołami napisane słówko "Lawęda".
      • Gość: Nessie Re: Ortografia-litości! IP: *.acn.waw.pl 08.09.05, 17:54
        OBI to w ogóle niezły jest. Za mojej bytności tam sprzedawano zasłony
        *kompielowe*!! A tuż obok, w Geant, można nabyć ryż paraboliczny. Myślałam, że
        się położę ze śmiechu...
    • Gość: Kornelia Re: Ortografia-litości! IP: *.rajskanet.pl 08.09.05, 18:09
      A ja się jeszcze zastanawiam na jednym - może któraś z Was mnie oświeci -
      podobno to młode pokolenie tak dobrze zna języki obce. To ja się zastanawiam
      jak oni poliogloci piszą po angielsku. Jeżeli faktycznie po polsku walą błędy a
      po angielsku nie, to naprawdę straszna z nich hołota, ich dysleksje są wyssane
      z palca. A dla mnie straszne jest to, że mozna tak nie szanować własnego
      języka :-(. Mój mąż, który jest juz bliżej 40-stki zawsze miał problemy z
      ortografią polską, męczył się chłopak strasznie w szkole, ale ponieważ rodzice
      z nim pracowali - dzisiaj błędy tylko mu się zdarzają. Dysleksjami i innymi
      podobnymi nikt wtedy sobie głowy nie zawracał. No i właśnie - pomimo, że mój
      mąż zna angielski bardzo dobrze tez robi błędy pisząc w tym języku. Dziewczęta
      jak to zatem jest, może któraś zna głębiej to zjawisko dysleksji w języku
      ojczystym i jak to sie ma do języków obcych?
      • Gość: Nessie Re: Ortografia-litości! IP: *.acn.waw.pl 08.09.05, 18:14
        Dysleksja i dysortografia występują w każdym języku. Typowym objawem takich
        problemów jest "zlewanie" wyrazów, pomijanie końcówek słowa, pisanie jakby dwóch
        wyrazów w jednym (piszesz jedno, a już myślisz o drugim). Jeśli ktoś ma
        rzeczywiście takie zaburzenia, to będzie je mieć w każdym języku, a także np.
        przy przepisywaniu cyfr, rozwiązywaniu zadań algebraicznych (przestawianie
        cyferek).

Moja siostra miała zdiagnozowaną dysleksję i dysortografię w młodym wieku. Nie
        robi i nigdy nie robiła błędów ortograficznych! Pomija końcówki albo przestawia
        w nich litery, 'zapomina' o wpisywaniu niektórych liter.
        • Gość: ella Re: Ortografia-litości! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 18:52
          Dziewczyny, pomóżcie mi rozszyfrować BTW, IHMO, n/t! Co te skróty znaczą.
          Proszę!
          • Gość: Nessie Skróty IP: *.acn.waw.pl 08.09.05, 19:01
            To naleciałości z czasów, gdy w Internecie rozmawiało się głównie po angielsku.

BTW - by the way - tak przy okazji, zmieniając temat, a propos
            IMHO - in my humble opinion - moim skromnym zdaniem - MSZ :)
            n/t - no text - post (czyli wiadomość), który nie zawiera żadnego tekstu, bo
            wszystko jest w tytule
            • Gość: ella Re: Skróty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 19:08
              Dzięki. U R Gr8! ;-)
              • Gość: tralala Re: Skróty IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 08.09.05, 19:30
                LOL
                • sigrun Domniemane literówki klawiaturowe 08.09.05, 19:53
                  Spryskać się perfumem po dekoldzie - tak to klasyczna literówka, nie ma co ;-)
        • Gość: AgaU Re: Ortografia-litości! IP: *.acn.waw.pl 08.09.05, 22:51
          dokladnie, jak pisze nessi - dyslekcja/-ortografia tak wlasnie sie objawia,
          pisanie 'dekold' swiadczy niestety tylko o nieuctwie, wtornym (lub nawet nie
          wtornym..) analfabetyzmie.
          ale mysle, ze nie ma co sie wkurzac - kijem wisly nie zawrocisz; na tym forum
          przeciez jest przekroj spoleczenstwa i trafia sie i purystki jezykowe,
          erudytki, ale tez prostaki dla ktorych 'nagroda najki' to jakis model buta
          (autentyczne). (a pamietacie watek 'mam odstrukce' - chodzilo o obstrukcje.. no
          comment).
          pozdrawiam,
          aga
          ps. mam nadzieje, ze celowe i konsekwentne nieuzywanie polskich znakow ani
          duzych liter nikogo nie wkurza;)
          • Gość: Nessie Re: Ortografia-litości! IP: *.acn.waw.pl 09.09.05, 00:25
            > ale mysle, ze nie ma co sie wkurzac - kijem wisly nie zawrocisz; na tym forum
            > przeciez jest przekroj spoleczenstwa i trafia sie i purystki jezykowe,
            > erudytki, ale tez prostaki

Ja już doszłam do stanu, w którym uważam poprawianie błędów za swoją świętą
            powinność ;)))))

No żartuję oczywiście, nie rzucam się przecież na każdego. Ale jeżeli ktoś
            konsekwentnie i uparcie powtarza ten sam błąd i młodzież deprawuje, to uważam,
            że należy mu powiedzieć, co robi nie tak... To tak jak z ubraniem: nie wytyka
            się nikomu tego, jak się ubiera; ale jak koleżance spod biodrówek wyłażą gacie w
            grochy, to się jej o tym mówi, a nie udaje, że sprawy nie ma! :D

Bo jak nie będziemy trzymać standardu, to się okaże, że te byki są normą, a my
            jesteśmy te nieumiejące po polsku pisać... :/
            • Gość: AgaU Re: Ortografia-litości! IP: *.acn.waw.pl 09.09.05, 01:21
              rozumiem.. ja tez czasem 'ten perfum' poprawilam, ale od 'osoby
              typu ''perfum''' (hihi), nie spodziewam sie reakcji 'dzieki ze mowisz jak jest
              poprawnie' (reakcja normalna), tylko
              'ale jestes przemadrzala, masz kompleksy' (reakcja patologiczna - widze takie
              panny w szkole, nauczycielka geografii mowi 'madagaskar lezy tutaj' a
              ona 'akurat, nie wymadrzaj sie');
              dlatego nie psuje sobie krwi i nie poprawiam.
              ale co mysle, to mysle:))
              pozdrawiam!
              aga
    • in_somnia Re: Ortografia-litości! 08.09.05, 19:51
      Powiedzcie mi tylko jedno- jak ktoś może uczyć się ortografii w szkole, jeśli
      nauczyciele nie widzą takiej potrzeby? Często słyszałam od swojej polonistki-
      "Po co wam dydktanda? Z podstawówki jesteście?". I wielu moich znajomych ma
      podobne doświadczenia z własnymi polonistkami. Cóż, w wielu przypadkach te brki
      wynikają z lenistwa nauczycieli, którym nie chce się sprawdzać dyktand. Ale fak
      faktem wielu osobom to nie przeszkadza i nie próbują się samodzielnie
      dokształcać w tej kwestii. Ważniejsza jest dla nich własna facjata i to co na
      głowie, a nie to co w głowie.
      • Gość: Kornelia Re: Ortografia-litości! IP: *.rajskanet.pl 08.09.05, 20:08
        no cóż w swoim trzydziestoletnim życiu wiele razy słyszałam "chciałabym być
        ładniejsza" ale ani razu "chciałabym być mądrzejsza".
    • imoe Re: Ortografia-litości! 08.09.05, 20:25
      to może jeszcze wypowiem się ja zdjagnozowany dyslektyk jeszcze z czasów kiedy
      nie było "mody" na dyleksję. i potwierdzę to co napisałyście, byki to nic innego
      jak lenistwo. ja kiedyś robiłam takie błędy, że aż strach, zdarzało mi się i to
      często pisac np. "wur" zamiast wór, myliłam "p" z "b", ale lata cwiczeń i nauki
      ortografii zrobiły swoje :) chociaż czasami jeszcze robię błędy, zwłaszcza jak
      szybko piszę, to jednak zawsze czytam to co napisałam przed wysłaniem, a jak nie
      jestem pewna jak coś się pisze to sięgam po słownik i tyle :) no, ale czasem
      zdarza mi się coś przeoczyc napewno, dlatego ja np. bardzo się cieszę jak ktoś
      mi to wytknie bo wtedy łatwiej mi zapamiętac jak się pisze dane słowo.
      • Gość: Hania Re: Ortografia-litości! IP: *.ld.euro-net.pl 08.09.05, 23:02
        Ojej, cieszysz się, jak Ci się wytknie błąd?
        To Cię serdecznie pozdrawiam, "zdJagnozowany dyslektyku".
        Tym bardziej serdecznie, że się nie obrażasz.
        I w ogóle - podoba mi się Twoje podejście do sprawy.
        • imoe Re: Ortografia-litości! 08.09.05, 23:07
          hihi no właśnie tak to jest jak się staram błędów nie narobic :D
          • Gość: Hania Re: Ortografia-litości! IP: *.ld.euro-net.pl 08.09.05, 23:12
            To Cię też wytwornie pozdrawiam przed snem (moim) i zazdroszczę poczucia humoru
            oraz właściwego dystansu (wobec siebie i forumowiczek) Ja czasem się obrażam,
            bo lubię być najlepsza, ale staram się to ukryć i nie pyskuję na forum.
            • trzydziestka_plus Re: Ortografia-litości! 08.09.05, 23:35
              :)))
              cieszę, się że są jeszcze inne osoby oprócz mnie, które WIDZĄ błędy.

zwalanie winy na nauczycieli za braki w znajomości ortografii o to już chyba
              przesada!! :)

mnie nikt reguł ortografii nie uczył, dyktand nie robił , a potrafię po polsku
              pisać....no ale czytałam dużo (książek a nie blogów :)) i tak jak ktoś już
              wcześniej napisał....jak się słowo już napisze to "widać" czy jest ok czy
              nie :))

młodzieży młodsza i starsza CZYTAJCIE !
              • kragmel Re: Ortografia-litości! 09.09.05, 08:24
                trzydziestka_plus napisała:

> mnie nikt reguł ortografii nie uczył, dyktand nie robił , a potrafię po
                polsku
                > pisać....no ale czytałam dużo (książek a nie blogów :)) i tak jak ktoś już
                > wcześniej napisał....jak się słowo już napisze to "widać" czy jest ok czy
                > nie :))
                >
                > młodzieży młodsza i starsza CZYTAJCIE !

myhym. to akurat nie pomaga jeśli ktoś jest faktycznie przypadkiem
                dysortograficznym. jeden taki mój brat czyta mnóstwo, a jak pisze to bolą mnie
                zęby.

• Gość: 30+ Re: Ortografia-litości! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 13:56
                  może cztanie nie pomaga wszystkim :) ale większość ludzi to wzrokowcy i gdyby
                  czytali coś więcej niż blogi w sieci i komiksy to na pewno robiliby mniej błędów

sama kiedyś więcej czytałam niż obecnie ....czasy się zmieniają, ale litości nie
                  "pomużcie, odrzywka, chodosc"...ręce opadają :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka