01.11.06, 16:19
Troche poczytalam o naturalnych metodach farbowania wlosow i podobno henna
dziala fenomenalnie na wlosy- blask, struktura itd. Chcialabym sama sie
przekonac o jej dobrodziejstwie ale tu mam watpliwosci.
1. mam farbowane wlosy (juz ponad miesiac temu)- moge w ogole nalozyc na nie
henne?
2. Znacie jakies metody mieszania- podobno mozna z zoltkiem czy olejem?
Ktoras z was ma jakies doswiadczenia w tym zakresie?
Bede wdzieczna za pomoc
Buziaki
Obserwuj wątek
    • czerwone_wytrawne Re: henna 01.11.06, 17:29
      Ja farbuję włosy henną od roku. Owszem, działa świetnie na włosy, niestety na
      moich utrzymuje sie kolor tylko przez 2 tyg. - myję włosy codziennie. Hennę
      mieszam z wodą i olejkiem rycynowym, dodaje witaminę e, czasem olej
      kokosowy.Powodzenia!
      • schokolady Re: henna 01.11.06, 19:09
        a jak z wlosami farbowanymi normalnymi farbami? PO nalozeniu henny nie spotka
        mnie jakas nieprzyjemny kolorystyczna niespodzianka? A ile trzymasz na wlosach?
        Ja doczytalam sie ,ze mozna nawet do godziny i najlepiej owinac je cieplym
        recznikiem.
        • martvica Re: henna 02.11.06, 10:34
          Trzymam 2 godziny :) Przed nałożeniem dodaję łyżeczkę olejku rycynowego albo
          zwykłej oliwy z oliwek, czasem trochę śmietany, ale zdecydowanie najlepszym
          emulgatorem jest żółtko - kiedys dałam 3 i byłam zachwycona. Bo henna taka w
          proszku ma konsystencję drobnutko zmielonej kawy i jest strasznie sypka. Od
          biedy do paćki można dodać trochę odżywki do włosów, też zwiększa lepkość.
          Jak pierwszy raz nakładałam, byłam jakiś miesiąc po farbie, znaczy się szamponie
          koloryzującym - ale wydaje mi się, że większe niebezpieczeństwo jest w drugą
          stronę (po hennie chemia).
          Mnie osobiście 'zielsko' bardzo odpowiada, mimo swoich wad (nigdy nie jesteś
          100% pewna odcienia końcowego, ma specyficzny zapach, długo trzeba trzymać) no
          ale raz na miesiąc się mozna pocackać:)
          Po nałożeniu wkładam na łeb 2 lub nawet 3 foliowe czepki, owijam specjalnym
          ręcznikiem w plamy od farby, czyszczę wannę i przez 2 godziny straszę rodzinkę.
          Potem spłukuję, czyszczę wannę i cieszę się 'nowymi' włosami.
          Jak długie masz? Bo ja do pasa :)
          pozdrówki
          Martva
    • zosiajaniak Re: henna 02.11.06, 10:47
      A czy te farby z henną w kremie też mają takie dobre działanie? Kiedyś
      farbowałam rubiną zmienszaną z basmą, ale to pół dnia roboty i jakoś odechciało
      mi się. Wtedy faktycznie miałam ładne błyszczące włosy. Chętnie bym do tego
      wróciła tylko że te wszystkie ziołowe farby dają rudawy odcień.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka