nessie-jp 28.08.09, 17:11 Czy kupowała może któraś z was CZYSTY tlenek cynku w sproszkowanej formie? A jeśli tak, to gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kadanka Re: Tlenek cynku 28.08.09, 22:37 nessie, ale nie bedziesz konstruowac bomby na bazie tlenku cynku?;) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Tlenek cynku 29.08.09, 04:37 Nie, ZALEDWIE puder matujący z dobrym filtrem UVA :))) Coś podobnego, czyżbym posypywała sobie twarz mieszanką wybuchową? :D Odpowiedz Link Zgłoś
insurgee Re: Tlenek cynku 29.08.09, 07:47 www.zrobsobiekrem.pl/?217,mikronizowany-tlenek-cynku ja nie kupowałam, ale to chyba o to Ci chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
justy1 Re: Tlenek cynku 29.08.09, 11:20 możesz spytać w aptece- mają tlenek cynku stosowany jako surowiec recepturowy do robienia leków. albo zamów przez internet Odpowiedz Link Zgłoś
olcia_olinka Re: Tlenek cynku 29.08.09, 14:42 na allegro można kupić, z tym że jako odczynnik chemiczny więc może być kiepsko z jego czystością.. Z tym, że tlenek cynku jest bardzo biały, pamiętaj o tym przy dodawaniu do kosmetyku żebyś nie miała twarzy gejszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Tlenek cynku 29.08.09, 15:28 Dzięki, dziewczyny, ja właśnie przyuważyłam na ZróbSobieKrem, ale nigdy nie miałam tego w ręku, więc nie wiem, jak jest z sypkością, grubością, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
justy1 Re: Tlenek cynku 30.08.09, 09:17 w aptekach i sklepach chemicznych dostaniesz sproszkowany ZnO, ale nie będzie on mikronizowany; czyli będzie wściekle biały (i grubo zmielony). Odpowiedz Link Zgłoś
ola_pozytywna Re: Tlenek cynku 15.09.09, 15:41 Nessie, nie wiem czy ta sprawa jest nadal aktualna, niemniej wtrącę swoje trzy grosze, ponieważ zgłebiałam ten temat ostatnio. Co do aptecznego Zincum Oxydatum -tak jak napisała justy1 - jest on dość "grubo ciosany" i jego zastosowanie do Twoich celów raczej przyniesie rozczarowanie. Natomiast jesli jestes gotowa iść na skróty,t znaczy nabyć cos gotowego, polecam puder z firmy Everyday Minerals pod nazwą Natural Reflections (jest kilka odcieni): www.everydayminerals.com/store/makeup/face/face-loose-powder.html Skład: mika, tlenek cynku, tlenek zelaza, ultramaryna i to wszystko. Pięknie, naturalnie rozświetla, lekko matuje. Ja się nim zainteresowałam z podobnych powodów - szukałam czegoś lekkiego z tlenkiem cynku dla ochrony przed UVA, a ściśle rzecz biorąc, aby rozszerzyć spekrum ochrony w zakresie UVA preparatu z filtrem mineralnym, którego używam (nie uznaję filtrów chemicznych). Nie wiem czy znasz tę firmę - EDM, jest ona popularna w kręgu fanek makijażu czystymi kosmetykami mineralnymi. W Polsce nie ma oficjalnego dystrybutora, ale kilka osób sprzedaje te kosmetyki na Allegro -także w postaci odsypek. Obszernie o kosmetykach mineralnych dyskutuje się na Wizażu, w podforum Kosmetyki mineralne. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Tlenek cynku 15.09.09, 15:49 Ola, dzięki, bardzo ciekawie to brzmi! Jeśli jeszcze się dowiem, że ta firma nie testuje na zwierzętach, to w ogóle się chyba zakocham... :) W aptece w ogóle nie chciano nawet rozmawiać ze mną o tlenku cynku, pani magister popatrzyła na mnie z góry i powiedziała z naciskiem, że TAKICH RZECZY w osobnej sprzedaży nie ma. Może rzeczywiście myślała, że ja chcę tę bombę robić :) Odpowiedz Link Zgłoś
ola_pozytywna Re: Tlenek cynku 15.09.09, 16:19 Zajrzałam na ich stronę: "Cruelty Free & Vegan We do not conduct animal testing on any of our products. To show our dedication to Animals, we have signed on with Peta.org to make sure that we continue to produce our products to this high standard. Please note that Everyday Minerals and Everyday Naturals only offers vegan products." Tak więc raczej jest jasność w tej kwestii:) Co do kosmetyków czysto mineralnych, uprzedzam, że zainteresowanie nimi grozi wpadnięciem po uszy w minerałoholizm:) Co jest nie tylko przyjemne, ale tez niezbyt obciążające dla kieszeni ( wporównaniu z tradycyjnymi kosmetykami). Tu jeszcze o pudrze Natural Reflections: www.everydayminerals.com/community/forum/6-powders/134476-natural-reflections-are-awesome Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Tlenek cynku 15.09.09, 16:30 Ola, okrutna kobieto, teraz to wpadłam po uszy... :) Odpowiedz Link Zgłoś