Dodaj do ulubionych

Postęp techniczny

08.01.14, 21:05

Jak podano w dzienniku TV jakiś ksiądz proboszcz wprowadził postęp techniczny i konfesjonał (taki mebel kościelny do słuchania spowiedzi) umieścił w dostosowanym samochodzie dostawczym. Będzie mógł wyjeżdżać do spowiedzi na wezwanie telefoniczne. Ksiądz uważa, że szybko się to rozpowszechni i taki sposób spowiedzi będzie bardzo przydatny zwłaszcza dla osób starszych nie mogących już chodzić do kościoła ale mogących jeszcze grzeszyć.
Widać starsze osoby grzeszą, bo lubią się spowiadać, taka usługa będzie dla nich przydatna.
Obserwuj wątek
    • jotkajot49 Re: Postęp techniczny 08.01.14, 21:26
      Phi, spowiedzio-mobil. Facet, pięć tat temu, wymyślił spowiedź on-line smile

forum.gazeta.pl/forum/w,721,85574202,85575591,Re_co_o_tym_myslicie_spowiedz_online_.html
      • dunajec1 Re: Postęp techniczny 08.01.14, 22:16
        Kociak, tak dla swojej ciekawosci wejdz kiedys do kosciola jak bedzie wieksza spowiedz, moze wielkanocna? I popatrz ze im starsze babcie tym dluzej sie spowiadaja, wiesz czemu? Ja tez nie, ale daje do myslenia, A tak ksiadz dojedzie z meblem, podatku od niego nie zaplaci bo to biznes czy jak tam zwal, zaraz potem bedzie wolal, dajcie na tace bo musialem przyjechac, mochery beda dawac. "..aby bylo lepiej i ludzie zyli dostatniej". Tylko ktorzy?
        • kociak40 Re: Postęp techniczny 09.01.14, 00:49
          "I popatrz ze im starsze babcie tym dluzej sie spowiadaja, wiesz czemu?" - dunajec1

Wydaje mi się, że starsze babcie też chcą sobie pomarzyć. Bardzo lubią się spowiadać, w końcu ktoś ich słucha.
          • chief-denunciator Re: Postęp techniczny 09.01.14, 09:34
            kociak40 napisał:

> "I popatrz ze im starsze babcie tym dluzej sie spowiadaja, wiesz czemu?" - duna
            > jec1
            >
            > Wydaje mi się, że starsze babcie też chcą sobie pomarzyć. Bardzo lubią się spow
            > iadać, w końcu ktoś ich słucha.
            >
            ==================>

Nu, będę musiał pójść do spowiedzi...

Ot, co...
          • chief-denunciator Re: Postęp techniczny 09.01.14, 11:04
            kociak40 napisał:

> "I popatrz ze im starsze babcie tym dluzej sie spowiadaja, wiesz czemu?" - duna
            > jec1
            >
            > Wydaje mi się, że starsze babcie też chcą sobie pomarzyć. Bardzo lubią się spow
            > iadać, w końcu ktoś ich słucha.
            =========================>

Można pałę i w drugą stronę przegiąć!

Uszczęśliwi ten "postęp techniczny" ludzkość?

Tak, tak wiem, obecnie panująca doktryna ekonomiczna nie widzi innej drogi wyjścia z dylematu...

Trza rynek ciągle czymś nowym zarzucać, bo bezrobocie wzrośnie, straszą ekonomiści...

Ot, co...
    • wawrzanka Re: Postęp techniczny 09.01.14, 16:08
      Konfesjonał to mi się kojarzy niestety z toj tojem.
    • kociak40 Re: Postęp techniczny 09.01.14, 21:00
      Dla odmiany w dzisiejszym TV pokazali problem, że przez ulicę, naprzeciwko kościoła, powstał klub tańca erotycznego. Proboszcz tego kościoła wyraził sprzeciw i już przed wejściem do klubu pojawiło się 4-5 starszych pań w moherach i krzyżami w ręku aby przepędzić diabła.
      O zatrudnieniu w tym klubie nawet pomarzyć nie mogą ale diabła przepędzać jeszcze mogą.
      Proboszczowi też już taniec erotyczny młodych pań się nie podoba, bo już jest starym grzybem i do tego jeszcze udaje szatana.

• wawrzanka Re: Postęp techniczny 10.01.14, 10:04
        kociak40 napisał:

> Dla odmiany w dzisiejszym TV pokazali problem, że przez ulicę, naprzeciwko kośc
        > ioła, powstał klub tańca erotycznego. Proboszcz tego kościoła wyraził sprzeciw
        > i już przed wejściem do klubu pojawiło się 4-5 starszych pań w moherach i krzyż
        > ami w ręku aby przepędzić diabła.
        > O zatrudnieniu w tym klubie nawet pomarzyć nie mogą ale diabła przepędzać jeszc
        > ze mogą.
        > Proboszczowi też już taniec erotyczny młodych pań się nie podoba, bo już jest s
        > tarym grzybem i do tego jeszcze udaje szatana.

Jeśli chodzi ci o klub na Krakowskim Przedmieściu to ja też jestem przeciwko. Gdzieś w głębi Starówki, w tych małych uliczkach to tak - tam jest na to miejsce, a nie w głównej arterii miasta. Jestem kobietą i nie mam ochoty, by mi jakaś tandeciara w cekinach wymachiwała brudnym tyłkiem przed nosem, gdy idę na spacer.
      • wawrzanka Re: Postęp techniczny 10.01.14, 15:29
        kociak40 napisał:

> Dla odmiany w dzisiejszym TV pokazali problem, że przez ulicę, naprzeciwko kośc
        > ioła, powstał klub tańca erotycznego.

Łeeee.... Ale to jest zwykły klub tańca erotycznego, a ja myślałam, że gołe baby w witrynach...
        Dopóki nie robią dzielnicy czerwonych latarni na Trakcie Królewskim to niech sobie tam w piwnicach tańczą i świecą tymi komercyjnymi zadkami. A kościół jeszcze im robi reklamę i to jaką big_grin
        • dunajec1 Re: Postęp techniczny 10.01.14, 15:43
          Bedzie pleban musial zatrudnic egzorcyste aby pogonic diabla, ale jak woda sw. nie bedzie suto oplacona przez mohery to obawiam sie ze te "cuda" diabla beda warte.
        • kociak40 Re: Postęp techniczny 12.01.14, 02:05
          Ja nie rozumiem w czym ma być problem. Klub go-go działa legalnie, płaci podatki, przynosi dochód dla państwa. Kto chce, to sobie tam pójdzie, przymusu nie ma. Ma klientów, to znaczy, że jest zapotrzebowanie na taką rozrywkę. Gorzej jest z kościołem, nie tylko, że nie przynosi dochodu dla państwa, to jeszcze handluje tym czego nikt nigdy nie widział i nie dostał, jest jak dorodna jemioła, która niszczy swojego żywiciela, nie płaci podatków. Legalnie oszukuje ludzi i z tego żyje. Kina, teatry, cyrki itp. utrzymują się ze sprzedaży biletów, czyli utrzymują te instytucje ludzie, którzy chcą takiej rozrywki. Tak samo powinno być z kościołem, niech utrzymują ludzie, którzy chcą z nich korzystać.
          W TV podano informację, że jakiś proboszcz ujawnił w gazetce kościelnej dochód z tz. kolędy z pełnym wykazem osób, które dały pieniądze księdzu w kopercie. Dochód księdza wyniósł około 120 tys. zł. Z tego powinien zapłacić podatek, tak jak każdy obywatel i każda instytucja.
          Tu powinien być sprzeciw społeczny, a nie do klubu go-go.
        • kociak40 Re: Postęp techniczny 13.01.14, 21:05
          "Dopóki nie robią dzielnicy czerwonych latarni " - wawrzonka

Nawet święty Augustyn powiedział, że lepiej jak jest prostytucja, niż gdyby jej nie było.
          Mnie żaden "Kram-Dam" nie przeszkadza.
          • wawrzanka Re: Postęp techniczny 14.01.14, 01:03
            kociak40 napisał:

> "Dopóki nie robią dzielnicy czerwonych latarni " - wawrzonka
            >
            > Nawet święty Augustyn powiedział, że lepiej jak jest prostytucja, niż gdyby jej
            > nie było.
            > Mnie żaden "Kram-Dam" nie przeszkadza.

Zacytowałeś połowę zdania złożonego podrzędnie złożonego i komentujesz tę połowę. To tak jakbyś miał tylko połowę prostytutki.
            • wawrzanka errata 14.01.14, 01:08
              Zacytowałeś połowę zdania złożonego podrzędnie i komentujesz tę połowę. To tak jakbyś miał tylko połowę prostytutki.

Jak chcesz wyrazić swoją opinię to nie musisz komentować urywków jakiejś całości. Możesz wyrazić swoją opinię po prostu. Bez podpierania się opiniami innych.
              • kociak40 Re: errata 14.01.14, 16:34
                ""Jak chcesz wyrazić swoją opinię to nie musisz komentować urywków jakiejś całości. Możesz wyrazić swoją opinię po prostu. Bez podpierania się opiniami innych. " - wawrzanka

Zawsze odpoczywam po długiej bezczynności i to z lenistwa nie lubię długo pisać.
                Wolę kopiować i wykorzystywać urywki do krótkiego swojego wpisu. Tu nie ma co dyskutować - zawsze będą modne: cienka bielizna i grube portfele.
    • marina0321 Re: Postęp techniczny 14.01.14, 00:02
      kociak40 napisał:

> Jak podano w dzienniku TV jakiś ksiądz proboszcz wprowadził postęp techniczny i
      > konfesjonał (taki mebel kościelny do słuchania spowiedzi) umieścił w dostosowa
      > nym samochodzie dostawczym.

Tu można się temu przyjrzeć:
      szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34959,15256808,Konfesjonal_na_kolkach_wyrusza_na_trase__Zaczyna_od.html
      • marina0321 Re: Postęp techniczny 14.01.14, 00:07
        Domyślam się, jak będzie wyglądał dalszy postęp techniczny; ołtarz w samochodzie i puszka na datki.
        • kociak40 Re: Postęp techniczny 14.01.14, 16:08
          marina0321 napisał(a):

> Domyślam się, jak będzie wyglądał dalszy postęp techniczny; ołtarz w samochodzi
          > e i puszka na datki.

Mnie bardziej interesują sumy w banku, niż w kościele.
    • znj2 Re: Postęp techniczny 17.01.14, 16:06
      Kiedyś był burdel objazdowy. Potem jeździło kino. Teraz konfesjonał! Ciekawe, co po tym?
    • tylkojezusnaszympanem Tylko Jezus jest naszym Panem... 24.03.14, 14:14
      kociak40 napisał:

> Widać starsze osoby grzeszą, bo lubią się spowiadać, taka usługa będzie dla nic
      > h przydatna.

Specjalnie dla kociaka i innych, którzy są nieśmiertelni i nigdy się nie zestarzeją smile. Głęboki sens spowiedzi może odkryć osoba starsza, która z racji przeżytych już lat zaczyna podsumowywać swoje życie i coraz częściej zastanawiać się nad tym, co może czekać ją po śmierci. Niejednokrotnie refleksja nad własnym życiem sprawia, że osoby starsze zaczynają koncentrować się nad niektórymi postawami z przeszłości, przypominając sobie także własne dawno popełnione grzechy. Może pojawić się niepokój, gdy nie będą w stanie przypomnieć sobie, czy dany grzech został rzeczywiście wyznany na spowiedzi. To dobra okazja do przemyślenia swoich postaw i przygotowania się do spowiedzi, podczas której wyznam Bogu to wszystko, co z różnych powodów nie zostało powiedziane. Takie podsumowanie wymagać będzie cierpliwości i skupienia, a także pokrzepienia, dlatego dobrze jest „upatrzyć” sobie spowiednika, przed którym łatwiej będzie nam otworzyć swoje serce. Najlepiej do spowiedzi wybierać również czas, kiedy przy konfesjonale nie ma długich kolejek, które narzucają wszystkim pośpiech. Jeśli trudno nam dotrzeć na spowiedź w wyznaczonych w kościele godzinach, spróbujmy umówić się z wybranym księdzem w określonym czasie, tak by nasza spowiedź mogła odbyć się w spokoju i bez niepotrzebnego pośpiechu.

Tylko Jezus jest naszym Panem...
      • kolter-mr Re: Tylko Jezus jest naszym Panem... 24.03.14, 15:30
        tylkojezusnaszympanem napisał:

Takie podsumowanie wymaga
        > ć będzie cierpliwości i skupienia, a także pokrzepienia, dlatego dobrze jest &#
        > 8222;upatrzyć” sobie spowiednika, przed którym łatwiej będzie nam otworzy
        > ć swoje serce. Najlepiej do spowiedzi wybierać również czas, kiedy przy konfesj
        > onale nie ma długich kolejek, które narzucają wszystkim pośpiech. Jeśli trudno
        > nam dotrzeć na spowiedź w wyznaczonych w kościele godzinach, spróbujmy umówić s
        > ię z wybranym księdzem w określonym czasie, tak by nasza spowiedź mogła odbyć się w spokoju i bez niepotrzebnego pośpiechu.

No a powiedz czemu to klecha nie wyznaje też swoich grzechów osobie która wyznaje jemu ??
        To ja mam mu ze serek topiony w post a on ukrywa ze przehulał z dziwkami kasę na remont kościoła , o tak się nie bawię smile)
      • kociak40 Re: Tylko Jezus jest naszym Panem... 24.03.14, 23:23
        Spowiadanie się do ucha księdzu jest największą ludzką głupotą. Mogę jeszcze zrozumieć potrzebę spowiedzi w formie jaka jest u protestantów ale nigdy takiej jak u katolików.

"przygotowania się do spowiedzi, podczas której wyznam Bogu to wszystko, co z różnych powodów nie zostało powiedziane." - tylko ...............

Ładnie napisał ale nie widzi własnej głupoty. Ma wyznać Bogu mówiąc do ucha księdzu?!
        Ludzie starsi mają już rozwiniętą sklerozę, już umysł stracił swą lotność myśli, przyszło otępienie umysłowe i takimi ludźmi księżom łatwo kierować i ich zwodzić.
    • kot_miau Re: Postęp techniczny 26.03.14, 19:26
      Człowieku!!! Te starsze osoby chcą po prostu z kimś pogadać. A że to księdzor? No trudno..... Ty tylko z kotem gadasz. Pogadaj z kimś kto ma ponad 90 lat na ten przykład. Kot nie przeżyje 90 lat. Wygodny jesteś.....

Pozdrawiam
      Beretelwi
      • kociak40 Re: Postęp techniczny 26.03.14, 19:51
        "Ty tylko z kotem gadasz" - kot_miau

Tylko człowiek inteligentny może zrozumieć kota.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka