monhen 12.04.05, 02:11 Slowo "kretyn" pochodzi od francuskiego "crétin" znaczacego "chrzescijanin" (Christian) w dialektach Valais i Savoie. Jego ostatecznym zrodlem jest lacinskie "Christianus". Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
0golone_jajka Re: wszystko jasne 12.04.05, 09:31 Możesz podać źródło? Bo nie chce mi się wierzyć w ten źródłosłów... Choć chciałoby się uwierzyć ) Odpowiedz Link
mohernacymbale Re: wszystko jasne 12.04.05, 10:17 Ja tam ślepo wierzę, że to prawda. Ostatni w Polsce jest taki rend, że we wszystko się wierzy co byle kto powie. Ja Ci wierzę. Odpowiedz Link
bloodysunday99 Re: wszystko jasne 12.04.05, 10:23 mohernacymbale napisał: > Ja tam ślepo wierzę, że to prawda. Ostatni w Polsce jest taki rend, że we > wszystko się wierzy co byle kto powie. > Ja Ci wierzę. Hahahahahahah! Odpowiedz Link
mohernacymbale Re: wszystko jasne 12.04.05, 10:29 Śmiej się śmiej, nie wiem z czego, ale to pewnie z żalu, że nie należysz do kretynów. Odpowiedz Link
monhen Re: wszystko jasne 12.04.05, 12:36 zrodla: Barbara Walker - the Dictionary of Symbols and Sacred Objects dictionary.reference.com/search?q=cretin www.answers.com/topic/cretin www.cretin.org/who_is_a_cretin.html Google daje 32,800 zrodel na ta etymologie Odpowiedz Link
monhen Re: wszystko jasne 12.04.05, 12:38 jeszcze jedno zrodlo - Webster Dictionary www.m-w.com/cgi-bin/dictionary?book=Dictionary&va=cretin Odpowiedz Link
mohernacymbale Re: wszystko jasne 12.04.05, 16:45 Nie podpieraj się jakimiś artykułami w celu zamydlenia oczu. Zachowujesz się jak prawdziwy polaczek i z zawiści, że nie jesteś w gronie kretynów aż kipisz !!! Odpowiedz Link
watanabe.miharu Re: wszystko jasne 12.04.05, 12:57 hehe niesamowite a wiec to francuzom zawdzieczamy ten termin Odpowiedz Link
jas_lanka Re: wszystko jasne 12.04.05, 15:23 he he francuzom zawdzieczamy termin a komu zawdzieczamy pojecie? ))) Odpowiedz Link
kochanica-francuza Re: wszystko jasne 12.04.05, 20:54 a belfer od francuskiego "belle faire" Odpowiedz Link
kochanica-francuza Re: wszystko jasne 12.04.05, 21:54 0golone_jajka napisał: > Ale to ma chyba wyziew pozytywny? > pewnie. Odpowiedz Link
kochanica-francuza Re: wszystko jasne 12.04.05, 22:06 kochanica-francuza napisała: > a belfer od francuskiego "belle faire" hehe,a wcale że nie,tak to sobie kiedyś sama wymyśliłam - i podobnie pewnie jest z autorem wątku. jeśli nie mam racji,proszę podać źródła rzekomej etymologii wyrazu "chrześcijanin" Odpowiedz Link
0golone_jajka Re: wszystko jasne 12.04.05, 22:41 Poczytaj wątki wyżej, tam są odnośniki do źródeł. Odpowiedz Link