Dodaj do ulubionych

Imiona dzieci - po kim? odjechane pomysły

29.09.05, 12:37
Każdy rodzic wie, jak trudno wybrać imię dla dziecka. Pomysłów jest cała masa. Jedni (ale to nie w Polsce) dają dzieciom zupełnie dowolne imiona, bo akurat podobało im się jakieś słowo, albo poczęli dziecko w dzielnicy Brooklyn, albo mają sentyment do miasta Londyn czy też chcą uczcić wielkiego wodza (Lenin - Ninel dawano często dziewczynkom, czy też po prostu Osama). Ja dałem dzieciom imiona po dziadkach, bo mieliśmy kłopot z wyborem, a właśnie po dziadkach my z bratem otrzymaliśmy imiona, a więc przedłużyliśmy tradycję, która rozwiązuje niejako kłopotliwy problem (pod warunkiem że ma się nie więcj dzieci niż dziadków i to odpowiedniej płci do tego). A skąd oni je mieli, to nawet nie wiem - zapytam.
W każdym razie na pewnym forum wyczytałem, że rodzice dali córce na imię Gabrysia. Wiecie po kim? Po archaniole Gabrielu!! Odjechany pomysł!
Obserwuj wątek
    • vitmik Re: Imiona dzieci - po kim? odjechane pomysły 29.09.05, 12:44
      moje imie jest przerabane a brzmi jak pewnie kazdy juz o tym wie - WITOLD
      nie wiem co starym wpadlo do glowy,za duzo slonca jak mnie poczynali czy co?
      moze jestem jakims familiantem ksiecie witolda z lytwy?
      aha,ostatnio sprawdzalem ze to imie nie jest jednaj slowianksie tylko
      starogermanskie.
      i nie ma jeszcze takiego świetego,wiec mogiem byc pierwszym swietym witoldem
      buahahahahaha
      • 0golone_jajka Re: Imiona dzieci - po kim? odjechane pomysły 29.09.05, 12:46
        Znałem kilku Witków i specjalnie się nie zdziwiłem gdy usłyszałem jak mają na imię. Poza tym to rzadkie imię. Moim zdaniem lepsze niż Krzysiek czy Piotrek, bo co drugie dziecko to Krzyś (sam mam syna Krzysia, no ale po dziadku dostał).
        • vitmik Re: Imiona dzieci - po kim? odjechane pomysły 29.09.05, 12:48
          ja znalem niejaka KWIETNISŁAWĘ, mowilismy do niej Kwietna, niejakiego
          ARSENIUSZA,mowilismy mu Arsen, wiecej dziwolagow nie znam
          • kapitan.kirk Re: Imiona dzieci - po kim? odjechane pomysły 29.09.05, 15:24
            W przedostatnich wyborach samorządowych w Nowej Hucie startował niejaki
            Tarcyzjusz Kowalczyk...
            • wanda43 Re: Imiona dzieci - po kim? odjechane pomysły 30.09.05, 14:32
              Miałam ciotkę Ligię i wujka Winicjusza.
              • kapitan.kirk Re: Imiona dzieci - po kim? odjechane pomysły 30.09.05, 14:34
                A mieli Ursusa?
                Pzdr
                • wanda43 Re: Imiona dzieci - po kim? odjechane pomysły 30.09.05, 14:40
                  niestety
    • seth.destructor Re: Imiona dzieci - po kim? odjechane pomysły 30.09.05, 15:01
      A ja jestem Seth
    • deltalima Re: Imiona dzieci - po kim? odjechane pomysły 30.09.05, 15:01
      znajomy- hadrian świętobor.
      jesgo siostra- asteria
    • miriam_73 Re: Imiona dzieci - po kim? odjechane pomysły 30.09.05, 17:10
      Jesli doczekam się dzieci, to syna nazwę Dawid, a jeśli córkę Estera albo
      Rachela. Bo lubię i podobają mi się. Poza tym "ciekawe postacie". Ot i wsio.
      • wcalenietakimaly Re: Imiona dzieci - po kim? odjechane pomysły 30.09.05, 17:16
        miriam_73 napisała:

> Jesli doczekam się dzieci, to syna nazwę Dawid, a jeśli córkę Estera albo
        > Rachela. Bo lubię i podobają mi się. Poza tym "ciekawe postacie". Ot i wsio.

No wlasnie a co zlego jest z imieniem Gabriela. Jest w kalenadrzu, to dlaczego
        od razu odjechany pomysl.
        • 0golone_jajka Re: Imiona dzieci - po kim? odjechane pomysły 05.10.05, 08:58
          Odjechany, bo Gabriel jest po archaniele Gabrielu! Chodzi mi o uzasadnienie wyboru. Nie wiem jak się nazywają inni aniołowie, ale chyba głupio by wyglądało gdyby ktoś miał gromadkę dzieci nazwaną imionami zastępów anielskich, nie?
      • 0golone_jajka Re: Imiona dzieci - po kim? odjechane pomysły 05.10.05, 09:00
        Estera czy Rachela mogą mieć nieco przerąbane w szkole. Jesteś Żydówką, jeśli mogę zapytać czy po prostu podobają ci się te imiona, względnie ich właściciele?
    • metrluba Re: Imiona dzieci - po kim? odjechane pomysły 30.09.05, 17:35
      U mnie - dokładnie po rodzonym bracie mojego 9xpradziadka.
    • olamariola Re: Imiona dzieci - po kim? odjechane pomysły 30.09.05, 18:26
      Moja babcia i jej brat blizniak: Jaś i Małgosia. Ich rodzeństwo: Leokadia,
      Maksymilian, Eligiusz.
      Leokadia zwana była w rodzinie Lodzią, a Eligiusz - Ligusiem. Był tam jeszcze
      jeden brat, ale imienia juz nie pamietam...
      • bloodysunday99 Re: Imiona dzieci - po kim? odjechane pomysły 01.10.05, 02:43
        Jesli bede mial jeszcze jednego syna, to bedzie Ilja. Jesli bedzie coreczka to
        moze Love lub Luna.

Znalem kiedys murzynka ktory mial na imie Innocent. Hehe!
        • bloodysunday99 Pytanko... 05.10.05, 08:55
          Ostatnio siedzialem w pociagu i czytalem gazete gdzie ktos napisal Lucyfer.
          Lucyfer jest w zasadzie, jesli objektywnie patrzac, to nawet sliczne imie.
          Ciekawe czy mozna takie imie zarejestrowac w Urzedzie Cywilnym?
        • 0golone_jajka Re: Imiona dzieci - po kim? odjechane pomysły 05.10.05, 08:58
          Był taki papież, który zwał się Innocenty.
          A jeśli mieszkasz w Polsce, to takie imiona jak chcesz nie przejdą.
          • bloodysunday99 Re: Imiona dzieci - po kim? odjechane pomysły 05.10.05, 09:07
            Tzn. wiem ze w Danii tez nie, ale nie wiem czy w Szwecji. Jednak ciekawy bylby
            eksperyment socjalny... Moze bedzie Ilja Lucifer, hehe, babcia dostanie zawalu...
            • bloodysunday99 Re: Imiona dzieci - po kim? odjechane pomysły 05.10.05, 09:29
              A przed chwila przeczytalem ze pewnego Davida Beckhama (jakiegos znanego
              futbolisty, nie jeste pewny, hehe) dzieciak nazywa sie Romeo, co tez jest
              wypasionym imieniem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka